Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γκράφιτι με τη μορφή του Γιάννη Ρίτσου στο νησί των αμετανόητων, τον Αη Στράτη

Γκρά­φι­τι με τη μορ­φή και τους στί­χους του ποι­η­τή Γιάν­νη Ρίτσου κοσμεί πλέ­ον έναν τοί­χο στον Άη Στρά­τη, το νησί σύμ­βο­λο των αλύ­γι­στων της ταξι­κής πάλης, ένας εξ αυτών ο Γιάν­νης Ρίτσος, ο οποί­ος, μετά τη διά­λυ­ση του στρα­το­πέ­δου στη Μακρό­νη­σο το 1950 μετα­φέ­ρε­ται στον Αη Στρά­τη, όπου μένει μέχρι τον Αύγου­στο του 1952.

Το γκρά­φι­τι δημιουρ­γή­θη­κε στο πλαί­σιο της δρά­σης «Χρώ­μα στα νησιά» 29 Ιου­νί­ου – 28 Ιου­λί­ου 2018, που πραγ­μα­το­ποιεί­ται με τη συμ­με­το­χή των καλ­λι­τε­χνών #KEZ #Pupet και Same84, υπό την αιγί­δα του Δήμου Αγί­ου Ευστρατίου.

ritsos

Οι στί­χοι είναι από τις «Γει­το­νιές του κόσμου»:

«Δεν έχω και­ρό να κου­ρα­στώ. Δεν έχω και­ρό να σταυ­ρώ­σω τα χέρια μου.
Δεν έχω και­ρό να μην αγα­πώ, να μη μισώ, να μη θέλω, να μη σκοτώνουμαι.
Δος μου το χέρι σου —κι απ’ την αρχή— μιαν άλλη αρχή.
Στις 5, ναι, στη δια­σταύ­ρω­ση. Δικός μας είναι ο κόσμος»

Οι αμετανόητοι

Οι πρώ­τοι πολι­τι­κοί εξό­ρι­στοι στάλ­θη­καν στον Αη Στρά­τη τη δεκα­ε­τία του 1920, σχε­δόν ταυ­τό­χρο­να με την ίδρυ­ση του ΚΚΕ (ΣΕΚΕ) και ήταν κατά κύριο λόγο εργά­τες και συν­δι­κα­λι­στι­κά στε­λέ­χη, μέλη και στε­λέ­χη του Κόμ­μα­τος. Η δικτα­το­ρία του Πάγκα­λου αυξά­νει τον αριθ­μό των εξό­ρι­στων , ενώ ο Βενι­ζέ­λος με το «Ιδιώ­νυ­μο» θεσμο­θε­τεί τις εξο­ρί­ες. Στη δικτα­το­ρία του Μετα­ξά οι πολι­τι­κοί εξό­ρι­στοι στον Αη Στρά­τη ξεπερ­νούν τους 250. Παρα­δί­δο­νται στους ναζί και παρά την προ­σπά­θεια εξό­ντω­σής τους με πεί­να, στις 17 Ιού­νη του 1943, με καΐ­κι του ΕΛΑΝ οι εξό­ρι­στοι περ­νούν στην Ελεύ­θε­ρη Ελλά­δα! Ο Αη Στρά­της πλημ­μυ­ρί­ζει και πάλι από εξό­ρι­στους από το 1946 έως και το 1949 (5.000 άντρες και 500 γυναί­κες). Από το 1950 έως και το 1962 είναι η τρί­τη περί­ο­δος ενερ­γο­ποί­η­σης του στρα­το­πέ­δου. Αρχι­κά μετα­φέρ­θη­καν εκεί 1.800 «αμε­τα­νό­η­τοι» από τη Μακρό­νη­σο. Αριθ­μός που αυξά­νει ραγδαία για να φτά­σει στους 4.500 πολι­τι­κούς εξό­ρι­στους . Το στρα­τό­πε­δο κλεί­νει ορι­στι­κά το 1962. Υπο­λο­γί­ζε­ται ότι στην ιστο­ρία του στρα­το­πέ­δου πάνω από 10.000 άντρες, γυναί­κες και μικρά παι­διά εξο­ρί­στη­καν εκεί.

ritsos2

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο