Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΓΣΕΕ — Απεργία: Στρίβειν στη …οδό του εργατοπατερισμού και της υπονόμευσης δια της μεταθέσεως

Η χτε­σι­νή (σ.σ. προ­χτε­σι­νή) συνε­δρί­α­ση της Ολο­μέ­λειας της διοί­κη­σης της ΓΣΕΕ θα μεί­νει στην ιστο­ρία της ως μνη­μείο εργα­το­πα­τε­ρι­σμού, αφού με σχέ­διο και με μοι­ρα­σμέ­νους ρόλους ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΜΕΤΑ

«ανέ­βα­σαν» σε νέα επί­πε­δα την υπο­νο­μευ­τι­κή τακτι­κή τους, προ­κει­μέ­νου να σαμπο­τά­ρουν το απερ­για­κό μέτω­πο που σχη­μα­τί­στη­κε τις προη­γού­με­νες μέρες με τις απο­φά­σεις εκα­το­ντά­δων συν­δι­κα­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων στον ιδιω­τι­κό και το δημό­σιο τομέα.

Πρό­κει­ται βέβαια για μια στά­ση που τους αφή­νει από παντού έκθε­τους στους εργα­ζό­με­νους της χώρας.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κά, οι ίδιες ακρι­βώς δυνά­μεις του εργατοπατερισμού:

– Στην τελευ­ταία συνε­δρί­α­ση της Εκτε­λε­στι­κής Επι­τρο­πής της ΓΣΕΕ, όταν δεκά­δες Εργα­τι­κά Κέντρα, Ομο­σπον­δί­ες και Συν­δι­κά­τα είχαν ήδη πάρει απο­φά­σεις για απερ­γία στις 8 Νοέμ­βρη, απέρ­ρι­ψαν συνο­λι­κά την πρό­τα­ση για απερ­γία, συνι­στώ­ντας στους εργα­ζό­με­νους… «υπο­μο­νή»!

– Στη συνέ­χεια, στις συνε­δριά­σεις της ΑΔΕΔΥ και του Εργα­τι­κού Κέντρου Αθή­νας, καθώς το απερ­για­κό μέτω­πο για τις 8 Νοέμ­βρη είχε ήδη δυνα­μώ­σει, ψήφι­σαν τελι­κά απερ­γία για τις 14 Νοέμβρη…

– Στη χτε­σι­νή συνε­δρί­α­ση της Ολο­μέ­λειας της ΓΣΕΕ, καθώς ήδη όλες οι συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις που έχουν πάρει απερ­για­κές απο­φά­σεις δού­λευαν ενιαία για τις 14 Νοέμ­βρη, οι ίδιες και πάλι δυνά­μεις που είχαν προ­τεί­νει αυτήν την ημε­ρο­μη­νία, απο­φά­σι­σαν τώρα απερ­γία σε άλλη ημε­ρο­μη­νία, ακό­μα πιο αργά, στις 28 Νοέμβρη!

Στην άθλια αυτή μεθό­δευ­ση δια­κρί­θη­κε ο επι­κε­φα­λής του ΜΕΤΑ, Θ. Βασι­λό­που­λος: Ο ίδιος συν­δι­κα­λι­στής που πριν από λίγες μέρες στο ΕΚΑ είχε προ­τεί­νει και ψηφί­σει απερ­γία στις 14 Νοέμ­βρη, χτες στη ΓΣΕΕ, μετά από ένα λογύ­δριο για… την «ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα των αγώ­νων», πρό­τει­νε απερ­γία στις 28 Νοέμ­βρη! Πρό­τα­ση στην οποία έσπευ­σαν να συμ­φω­νή­σουν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, που αρχι­κά είχαν προ­τεί­νει απερ­γία για τις αρχές Δεκέμβρη…

Αντί­στοι­χα, συν­δι­κα­λι­στές των ίδιων δυνά­με­ων που νωρί­τε­ρα χτες ψήφι­σαν απερ­για­κή κινη­το­ποί­η­ση στις αστι­κές συγκοι­νω­νί­ες στις 14 Νοέμ­βρη, λίγο μετά, στη ΓΣΕΕ, ψήφι­σαν απερ­γία στις 28…

Το «παι­χνί­δι της κολο­κυ­θιάς» που παί­ζουν από κοι­νού αυτές οι δυνά­μεις δεν είναι βέβαια τυχαίο: Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, η πλειο­ψη­φία της διοί­κη­σης της ΓΣΕΕ ούτε ήθε­λε ούτε και θέλει την πραγ­μα­το­ποί­η­ση πανελ­λα­δι­κής πανερ­γα­τι­κής απερ­γί­ας. Γι’ αυτό και οι τρεις εν λόγω παρα­τά­ξεις αρχι­κά την είχαν από κοι­νού απορρίψει.

«Σύρ­θη­καν» σε αυτήν την από­φα­ση κάτω από τη σφο­δρή πίε­ση που ασκή­θη­κε από τις εκα­το­ντά­δες απερ­για­κές απο­φά­σεις Εργα­τι­κών Κέντρων, Ομο­σπον­διών και Σωμα­τεί­ων, πολύ περισ­σό­τε­ρο μάλι­στα από τη στιγ­μή που πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νταν οι απερ­για­κές απο­φά­σεις πρω­το­βάθ­μιων και δευ­τε­ρο­βάθ­μιων συν­δι­κα­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων όπου δεν πλειο­ψη­φούν οι δυνά­μεις που συσπει­ρώ­νο­νται στο ΠΑΜΕ.

Μονα­δι­κή σκο­πι­μό­τη­τα και της χτε­σι­νής στά­σης της πλειο­ψη­φί­ας της ΓΣΕΕ είναι το πώς θα υπο­νο­μεύ­σει το απερ­για­κό μέτω­πο των εργα­ζο­μέ­νων. Απ’ αυτόν τον στό­χο δεν παραι­τού­νται ούτε μετά την απερ­για­κή από­φα­ση στην οποία ανα­γκά­στη­καν να κατα­λή­ξουν χτες, καθώς εκτε­λούν δια­τε­ταγ­μέ­νη υπη­ρε­σία για τα συμ­φέ­ρο­ντα κυβέρ­νη­σης και μεγαλοεργοδοσίας.

Μοιρασμένοι ρόλοι στην κοινή υπονομευτική γραμμή

Η κοι­νή αυτή υπο­νο­μευ­τι­κή «γραμ­μή» απο­τυ­πώ­θη­κε και στις ομι­λί­ες των επι­κε­φα­λής των παρα­τά­ξε­ων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΜΕΤΑ.

Ετσι, ο πρό­ε­δρος της ΓΣΕΕ, Γ. Πανα­γό­που­λος (ΠΑΣΚΕ), αφού για ώρα επι­δό­θη­κε στις γνω­στές επι­θέ­σεις του κατά του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ επα­να­λαμ­βά­νο­ντας τις άθλιες συκο­φα­ντί­ες περί «βίαιων ενερ­γειών» κ.ο.κ., πιπί­λι­σε τη γνω­στή πλέ­ον «καρα­μέ­λα» πως «δεν βλέ­πω να κινη­το­ποιεί­ται ο κόσμος, υπάρ­χει κατάρ­ρευ­ση της ψυχο­λο­γί­ας του» (!), επι­χει­ρώ­ντας να «ξεπλύ­νει» τις ευθύ­νες της πλειο­ψη­φί­ας της ΓΣΕΕ για την κατά­στα­ση στο συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα, αλλά και να «θάψει» τις σημα­ντι­κές εστί­ες αντί­στα­σης που ανα­πτύσ­σο­νται παρά την ολο­μέ­τω­πη υπο­νο­μευ­τι­κή τακτι­κή των εργα­το­πα­τέ­ρων. «Υπάρ­χει απερ­γο­μα­νία» (!), ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά, για να εκφρά­σει τελι­κά τον πραγ­μα­τι­κό πόνο του: «Δεν θα κάνου­με απερ­γία επει­δή έτσι θέλει το ΠΑΜΕ!»…

Ακό­μα πιο απο­κα­λυ­πτι­κός ο γγ της ΓΣΕΕ, Ν. Κιου­τσού­κης (ΔΑΚΕ), ξεκα­θά­ρι­σε πως «δεν υπάρ­χει ούτε μία στο εκα­τομ­μύ­ριο να συμ­φω­νή­σου­με σε ημε­ρο­μη­νία για απερ­γία που ανα­κοι­νώ­θη­κε από τον “Ριζοσπάστη”»!Προφανώς αυτό που τον ενό­χλη­σε είναι ότι ο «Ριζο­σπά­στης» δημο­σιεύ­ει καθη­με­ρι­νά τόσο τις απο­φά­σεις εκα­το­ντά­δων συν­δι­κα­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων για απερ­γία, όσο και τη ζωντα­νή δρά­ση που ξεδι­πλώ­νουν για την επι­τυ­χία της, απέ­να­ντι στον απερ­γο­σπα­στι­κό ρόλο των εργατοπατέρων.

Από κοντά και ο τρί­τος της «συν­δι­κα­λι­στι­κής τρόι­κας», ο επι­κε­φα­λής του ΜΕΤΑ, Θ. Βασιλόπουλος,αφού έχυ­σε κι αυτός κρο­κο­δεί­λια δάκρυα για την «ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα των αγώ­νων», χαρα­κτή­ρι­σε «πεπα­τη­μέ­νη» τις απερ­γί­ες και δια­κρί­θη­κε για άλλη μια φορά ως μοι­ρο­λο­γί­στρα… «της ήττας» που υπέ­στη — κατά την… ανά­λυ­σή του — το εργα­τι­κό κίνη­μα, πρό­τει­νε απερ­γία στις 28 Νοέμ­βρη, σε αντί­θε­ση με ό,τι είχε προ­τεί­νει και ψηφί­σει στο ΕΚΑ η παρά­τα­ξή του. Σε μια ακό­μα… εμβρι­θή ανά­λυ­ση για τη «σωστή» και όχι τη «σεχτα­ρι­στι­κή γραμ­μή» που πρέ­πει να έχει το κίνη­μα, υπο­στή­ρι­ξε προ­κλη­τι­κά ότι«καλά κάνουν τα σωμα­τεία που υπέ­γρα­ψαν μειώ­σεις ακό­μα και 10% στους μισθούς για να “σώσουν” τις συμ­βά­σεις και όχι να “πεθά­νουν ταξικά”»!

Οι εργά­τες απο­φα­σί­ζουν τις απεργίες

Στην παρέμ­βα­σή του στη συνε­δρί­α­ση εκ μέρους της ΔΑΣ, ο Γιώρ­γος Πέρ­ρος, μέλος της Εκτε­λε­στι­κής Γραμ­μα­τεί­ας του ΠΑΜΕ, αφού σημεί­ω­σε πως από τις παρεμ­βά­σεις της πλειο­ψη­φί­ας γίνε­ται φανε­ρό ότι το πρό­βλη­μά τους είναι η αγω­νι­στι­κή στά­ση του ΠΑΜΕ, κατέ­θε­σε την πρό­τα­ση εκα­το­ντά­δων συν­δι­κα­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων για απερ­γία στις 14 Νοέμ­βρη, η οποία, όπως υπο­γράμ­μι­σε, δίνει και τη δυνα­τό­τη­τα αγω­νι­στι­κής κλι­μά­κω­σης μπρο­στά στη δια­δι­κα­σία ψήφι­σης του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού, ο οποί­ος θα φέρει νέο πετσό­κομ­μα για τους εργαζόμενους.

Ανα­δει­κνύ­ο­ντας την προ­σπά­θεια που ξεδι­πλώ­νουν εκα­το­ντά­δες συν­δι­κά­τα για να γίνει η απερ­γία υπό­θε­ση των ίδιων των εργα­ζο­μέ­νων, σημεί­ω­σε: «Οι απο­φά­σεις πάρ­θη­καν με τερά­στια προ­σπά­θεια μέσα από την αξιο­ποί­η­ση των συλ­λο­γι­κών δια­δι­κα­σιών, Γενι­κών Συνε­λεύ­σε­ων, συσκέ­ψε­ων, συγκε­ντρώ­σε­ων. Να απο­φα­σί­σουν οι ίδιοι οι εργα­ζό­με­νοι, με τη συμ­με­το­χή τους να εκφρά­σουν τη γνώ­μη τους. Να μπουν στη μάχη της οργά­νω­σης της απερ­γί­ας. Είναι σημα­ντι­κή βοή­θεια οι πρω­το­βου­λί­ες μεγά­λων κλά­δων, όπως των Οικο­δό­μων, των Τρο­φί­μων, του Φαρ­μά­κου, του Μετάλ­λου, των Λογι­στών, των εργα­ζο­μέ­νων στην COSCO… Απο­τε­λεί σημα­ντι­κό στοι­χείο ότι οι απερ­για­κές απο­φά­σεις πάρ­θη­καν με τη συμ­με­το­χή μέχρι σήμε­ρα 6.000 εργα­ζο­μέ­νων, μόνο στην Αττι­κή, στις συλ­λο­γι­κές δια­δι­κα­σί­ες των συν­δι­κά­των. Μας φτά­νει αυτό; Οχι, δεν είμα­στε ικα­νο­ποι­η­μέ­νοι, όμως δεί­χνει ότι ο δρό­μος είναι αυτός και έτσι θα συνεχίσουμε».

«Η εργα­τι­κή τάξη», υπο­γράμ­μι­σε, «πρέ­πει να δώσει απά­ντη­ση στη νέα επε­ξερ­γα­σμέ­νη και με νέα χαρα­κτη­ρι­στι­κά επί­θε­ση που δέχε­ται από την εργο­δο­σία και το πολι­τι­κό της προ­σω­πι­κό και φυσι­κά από την κυβέρ­νη­ση. Εδώ κρι­νό­μα­στε όλοι, αν θα συμ­βά­λου­με στην οργά­νω­ση της απά­ντη­σης αυτής όπως πρέ­πει και με την απαι­τού­με­νη κλι­μά­κω­ση, ή αν θα συνε­χι­στεί ο εκφυ­λι­σμός των κινη­το­ποι­ή­σε­ων με “του­φε­κιές” στον αέρα».

«Η γραμ­μή και το πλαί­σιό μας είναι γνω­στά, κρυ­στάλ­λι­να και με αυτά παλεύ­ου­με στο κίνη­μα. Εδώ, όμως, ο καθέ­νας από την πλειο­ψη­φία πρέ­πει να τοπο­θε­τη­θεί ξεκά­θα­ρα. Θα πάρει η ΓΣΕΕ από­φα­ση κινη­το­ποί­η­σης τέτοια που να βοη­θά­ει έστω και τυπι­κά το εργα­τι­κό κίνη­μα να απα­ντή­σει στην εφαρ­μο­γή του νόμου Βρού­τση — Αχτσιό­γλου ή θα πάρει από­φα­ση υπο­νό­μευ­σης, στή­ρι­ξης της κυβερ­νη­τι­κής πολιτικής;».

ΠΑΜΕ Γραμ­μα­τεία Κοζάνης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο