Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Δέον ν’ απογορευθή η αποδημία εις το εξωτερικόν δια λόγους Εθνικής Ασφαλείας και Δημοσίου συμφέροντος» (ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ της 7χρονης Δικτατορίας )

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Παρου­σιά­ζου­με σήμε­ρα ένα μονα­δι­κό ντο­κου­μέ­ντο. Υπάρ­χει στο αρχείο της νομαρ­χί­ας Ημα­θί­ας (ΓΑΚ Ν. Ημα­θί­ας) και αφο­ρά απόρ­ρη­τη και επεί­γου­σα εντο­λή (22/3/1968) του τότε Υπουρ­γεί­ου Δημο­σί­ας Τάξε­ως προς μία σει­ρά φορείς και με στό­χο την απα­γό­ρευ­ση εξό­δου «δια λόγους Εθνι­κής Ασφα­λεί­ας και Δημο­σί­ου συμ­φέ­ρο­ντος» απο­φυ­λα­κι­σθέ­ντων αγω­νι­στών από φυλα­κές και εξο­ρί­ες από ολό­κλη­ρη την Ελλάδα.

Πρό­κει­ται για μία από τις πολ­λές ονο­μα­στι­κές ανα­φο­ρές- κατα­στά­σεις (στο συγκε­κρι­μέ­νο έγγρα­φο γίνε­ται ανα­φο­ρά σε 45 ονό­μα­τα, μετα­ξύ τους και ο γνω­στός ιστο­ρι­κός συγ­γρα­φέ­ας Νίκος Ψυρού­κης). Ανα­φέ­ρο­νται ως στοι­χεία το ονο­μα­τε­πώ­νυ­μο, η χρο­νο­λο­γία γέν­νη­σης, ο τόπος κατοι­κί­ας και το επάγγελμα.

Έτσι με βάση τα έγγρα­φα αυτά, δίνε­ται ουσια­στι­κά ένας κατά­λο­γος με αγω­νι­στές που φυλα­κί­στη­καν- εξο­ρί­στη­καν κατά την πρώ­τη χρο­νιά της δικτα­το­ρί­ας και από αυτή την άπο­ψη πέρα από φόρος τιμής για όλους αυτούς, απο­τε­λούν και μία πολύ­τι­μη βάση άντλη­σης στοι­χεί­ων για την ιστο­ρι­κή κατα­γρα­φή της περιόδου.

dokumento1

documento3

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο