Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού: Τεχνικός σύμβουλο των κατηγορουμένων αμφισβήτησε την αιτία θανάτου

Δια­φω­νί­ες ως προς τα ιατρο­δι­κα­στι­κά ευρή­μα­τα στη σορό του 19χρονου Άλκη Καμπα­νού, δια­τύ­πω­σε η ιατρο­δι­κα­στής Κατε­ρί­να Απο­στο­λί­δου, κατα­θέ­το­ντας στο Μικτό Ορκω­τό Δικα­στή­ριο Θεσ­σα­λο­νί­κης ως μάρ­τυ­ρας υπε­ρά­σπι­σης για λογα­ρια­σμό ενός εκ των 12 κατηγορούμενων.

Η ιατρο­δι­κα­στής πήρε απο­στά­σεις από τα ευρή­μα­τα που περι­λαμ­βά­νο­νται στην ιατρο­δι­κα­στι­κή έκθε­ση, την οποία συνέ­τα­ξε η Λήδα — Καλ­λιό­πη Κοβά­τση, εκφρά­ζο­ντας τις δικές της επι­στη­μο­νι­κές από­ψεις. Εστιά­ζο­ντας στα σημεία όπου δια­φω­νεί, η κ. Απο­στο­λί­δου εκτί­μη­σε ότι ο θάνα­τος του Άλκη προ­ήλ­θε από αιμορ­ρα­γι­κό σοκ, απο­τέ­λε­σμα του χτυ­πή­μα­τος στη μηριαία αρτη­ρία, το οποίο χαρα­κτή­ρι­σε «τυχαίο», περι­γρά­φο­ντάς το ως «ατύ­χη­μα». Πρό­σθε­σε δε, πως δεν θεω­ρεί θανα­τη­φό­ρες τις κρα­νιο­ε­γκε­φα­λι­κές κακώ­σεις που υπέ­στη ο 19χρονος (σ.σ. στο πόρι­σμά της, η κ. Κοβά­τση ανέ­φε­ρε ότι ο θάνα­τός του προ­ήλ­θε από τη συρ­ροή κακώ­σε­ων στα κάτω άκρα και το κεφάλι).

Τα τρία σημεία της διαφωνίας

Εξά­γο­ντας τα συμπε­ρά­σμα­τά της από την επι­σκό­πη­ση φωτο­γρα­φιών, όπως είπε, κι όχι από την εξέ­τα­ση της σορού του αδι­κο­χα­μέ­νου νεα­ρού, η ιατρο­δι­κα­στής επι­σή­μα­νε στο δικα­στή­ριο τα σημεία όπου δια­φω­νεί με τη συνά­δελ­φό της κ. Κοβά­τση, για την οποία είπε ότι «συνερ­γα­ζό­μα­στε χρό­νια και είναι φίλη μου».

Όπως κατέ­θε­σε, στον αρι­στε­ρό μηρό του Άλκη περι­γρά­φο­νται δύο τραύ­μα­τα, τα οποία παρου­σιά­ζο­νται ως δύο δια­φο­ρε­τι­κά. «Είναι, όμως, ένα δια­μπε­ρές τραύ­μα, με πύλη εισό­δου και εξό­δου. Τα τραύ­μα­τα είναι παρό­μοια. Μοιά­ζει με τραύ­μα από όργα­νο που έχει καμπύ­λη», είπε η μάρ­τυ­ρας, τονί­ζο­ντας πως «σε όποια ιατρο­δι­κα­στι­κή υπη­ρε­σία να απευ­θυν­θεί­τε θα σας πουν ότι είναι ένα δια­μπε­ρές τραύ­μα». Όσον αφο­ρά το θανα­τη­φό­ρο τραύ­μα, που στην ιατρο­δι­κα­στι­κή έκθε­ση περι­γρά­φε­ται να έχει «ανώ­μα­λα χεί­λη», η κ. Απο­στο­λί­δου παρα­τή­ρη­σε ότι «το περί­γραμ­μά του είναι εντε­λώς ομαλό».

Ακο­λού­θως, η μάρ­τυ­ρας ανα­φέρ­θη­κε στις κακώ­σεις στο κεφά­λι του Άλκη, τονί­ζο­ντας τα εξής: «Δεν έχου­με χτύ­πη­μα με λοστό στον θανό­ντα. Είναι με θλων όργα­νο, τύπου γρο­θιά ή κλο­τσιά. Ακό­μα και αν ήταν καλυμ­μέ­νο το κεφά­λι, μία ράβδος θα άφη­νε απο­τύ­πω­μα. Το τραύ­μα στο ινια­κό οστό θα μπο­ρού­σε να προ­κλή­θη­κε από πτώ­ση», είπε.

Όσον αφο­ρά την αιτία θανά­του, η ιατρο­δι­κα­στής — τεχνι­κή σύμ­βου­λος δια­τύ­πω­σε την επό­με­νη δια­φω­νία της. Όπως είπε, ο θάνα­τος προ­ήλ­θε από αιμορ­ρα­γι­κή κατα­πλη­ξία, τονί­ζο­ντας ότι εάν δεν υπήρ­χε η μηριαία αρτη­ρία, «η ζυγα­ριά γέρ­νει στο ότι θα ζούσε».

«Έχου­με δύο ρωγ­μώ­δη κατάγ­μα­τα, αλλά δεν επέ­φε­ραν τον θάνα­το. Δεν είχα­με εκτε­τα­μέ­νη αιμορ­ρα­γία. Αν είχα­με μόνο τραύ­μα­τα στο κεφά­λι δεν θα πέθαι­νε. Το οίδη­μα στον εγκέ­φα­λο ήταν προ­θα­νά­τιο, λόγω κατάρ­ρευ­σης του οργα­νι­σμού. Επει­δή έχα­νε μεγά­λες ποσό­τη­τες αίμα­τος. Το οίδη­μα δεν μπο­ρεί να δημιουρ­γη­θεί σε 10 λεπτά. Δεν αμφι­σβη­τού­με το οίδη­μα, αλλά δεν είναι τραυ­μα­τι­κής αιτιο­λο­γί­ας. Στις κρα­νιο­ε­γκε­φα­λι­κές κακώ­σεις, τα θύμα­τα, τις πρώ­τες ώρες έχουν επι­κοι­νω­νία» είπε η κ. Απο­στο­λί­δου, τονί­ζο­ντας ότι ο 19χρονος έφε­ρε αμυ­ντι­κά τραύ­μα­τα καθώς προ­σπα­θού­σε να προ­στα­τεύ­σει με τα χέρια του το κεφάλι.

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο