Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνταξιούχοι: Με δυναμική πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου απαίτησαν ουσιαστικές αυξήσεις και επαναφορά των Δώρων

Με συν­θή­μα­τα όπως «Άδεια και δώρα είναι πλη­ρω­μέ­να, δώστε πίσω τα κλεμ­μέ­να» και «Ανθρώ­πι­νες συντά­ξεις και δωρε­άν Υγεία, την κρί­ση να πλη­ρώ­σει η πλου­το­κρα­τία» συντα­ξιού­χοι της Αττι­κής πραγ­μα­το­ποί­η­σαν δυνα­μι­κή πορεία στο Μέγα­ρο Μαξίμου.

Νωρί­τε­ρα είχαν συγκε­ντρω­θεί στο υπουρ­γείο Εργασίας.

Συντα­ξιού­χοι από την Αττι­κή αντα­πο­κρί­θη­καν στο κάλε­σμα των Συνερ­γα­ζό­με­νων Συντα­ξιου­χι­κών Οργα­νώ­σε­ων και δια­δή­λω­σαν απαι­τώ­ντας αυξή­σεις σε όλες τις συντά­ξεις στο ύψος του πλη­θω­ρι­σμού και κατώ­τα­τη σύντα­ξη στο 80% του κατώ­τα­του μισθού. Κατα­βο­λή της 13ης και 14ης σύντα­ξης και ιδί­ως του Δώρου του Πάσχα. Άμε­ση κατα­βο­λή των ανα­δρο­μι­κών σε όλους τους συντα­ξιού­χους, δίχως δικα­στή­ρια και προ­α­παι­τού­με­να. Ενσω­μά­τω­ση της προ­σω­πι­κής δια­φο­ράς στις κατα­βαλ­λό­με­νες συντά­ξεις σε όλους τους συντα­ξιού­χους. Οι συντά­ξεις χηρεί­ας να κατα­βάλ­λο­νται όλες (παλιές και νέες) με τη νομο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση του 2019. Σε καμία περί­πτω­ση κάτω από την Εθνι­κή Σύντα­ξη. Πρό­σλη­ψη προ­σω­πι­κού, ιατρι­κού — νοση­λευ­τι­κού στις μονά­δες Υγεί­ας και στον ΕΦΚΑ.

Επι­πλέ­ον, απαι­τούν να απο­δο­θούν επι­τέ­λους στις δικαιού­χους συντα­ξιου­χι­κές οργα­νώ­σεις οι οικειο­θε­λώς παρα­κρα­τη­μέ­νες εισφο­ρές των συντα­ξιού­χων για τις λει­τουρ­γι­κές ανά­γκες τους, καθώς αυτές παρα­κρα­τού­νται παρά­νο­μα από τον υπουρ­γό Εργα­σί­ας και παρά τη ρητή δέσμευ­ση του πρω­θυ­πουρ­γού στις 14/10/2022 ότι αυτά σύντο­μα θα δοθούν.

Αντι­προ­σω­πεία των Συνερ­γα­ζό­με­νων Συντα­ξιου­χι­κών Οργα­νώ­σε­ων επέ­δω­σε υπό­μνη­μα σε εκπρό­σω­πο του πρω­θυ­πουρ­γού, το οποίο σημειώ­νει μετα­ξύ άλλων:

«Η συγκέ­ντρω­ση αυτή είναι συνέ­χεια των προη­γού­με­νων απαι­τώ­ντας την λύση των δίκαιων αιτη­μά­των μας, μετά το σάρω­μα τους από τις απο­φά­σεις όλων των κυβερ­νή­σε­ων των τελευ­ταί­ων δεκα­τριών χρόνων.

Η ακρί­βεια τσα­κί­ζει κόκα­λα, οι λεγό­με­νες αυξή­σεις που δόθη­καν το τελευ­ταίο διά­στη­μα όπως σας είχα­με τονί­σει στην συνά­ντη­σή μας στις 14/10/2022 απο­δεί­χτη­καν εμπαιγ­μός αφού σε ένα εκα­τομ­μύ­ριο περί­που συντα­ξιού­χους δεν δόθη­κε ούτε ένα Ευρώ παρά τις δικές σας εκτι­μή­σεις ότι αύξη­ση θα λάβει το 95% των συντα­ξιού­χων. Και όσοι πήραν την αύξη­ση του 7,75% είδαν μεί­ω­ση της αγο­ρα­στι­κής τους δύνα­μης, αφού αυτή είναι πολύ μικρό­τε­ρη από τον επί­ση­μο πλη­θω­ρι­σμό. Για τους ίδιους λόγους τα επι­δό­μα­τα που απο­δί­δει εφά­παξ η κυβέρ­νη­ση, δεν μπο­ρούν να ικα­νο­ποι­ή­σουν τις αυξη­μέ­νες ανά­γκες των συνταξιούχων.

Διεκ­δι­κού­με την ακύ­ρω­ση των περι­κο­πών των συντά­ξε­ων μας, αυτές είναι κατα­κτη­μέ­νες και πλη­ρω­μέ­νες με τον αγώ­να και τον μόχθο μιας ζωής.

Απαι­τού­με:

Αυξή­σεις σε όλες τις συντά­ξεις στο ύψος του πλη­θω­ρι­σμού και κατώ­τε­ρη σύντα­ξη στο 80% του κατώ­τε­ρου μισθού.

Κατα­βο­λή της 13ης και 14ης σύντα­ξης και άμε­σα στο Δώρο του Πάσχα.

Άμε­ση κατα­βο­λή των ανα­δρο­μι­κών σε όλους τους συντα­ξιού­χους, δίχως δικα­στή­ρια και προαπαιτούμενα.

Ενσω­μά­τω­ση της προ­σω­πι­κής δια­φο­ράς στις κατα­βαλ­λό­με­νες συντά­ξεις σε όλους τους συνταξιούχους.

Πρό­σλη­ψη προ­σω­πι­κού ιατρι­κού-νοση­λευ­τι­κού στις μονά­δες υγεί­ας και στον ΕΦΚΑ.

Κύριε Πρω­θυ­πουρ­γέ

Στις 14/10/2022 δεσμευ­θή­κα­τε μπρο­στά στην αντι­προ­σω­πεία μας και τους παρι­στά­με­νους Υπουρ­γούς ότι σε λίγο χρο­νι­κό διά­στη­μα θα απο­δο­θούν στις δικαιού­χες συντα­ξιου­χι­κές οργα­νώ­σεις οι οικιο­θε­λώς παρα­κρα­τη­μέ­νες εισφο­ρές για τις λει­τουρ­γι­κές ανά­γκες τους, σύμ­φω­να με τις δια­τά­ξεις του νόμου 4387/16 άρθρο 102, όπως αυτό τρο­πο­ποι­ή­θη­κε με τις δια­τά­ξεις του νόμου 4611/19.

Από τότε έχουν περά­σει πάνω από πέντε μήνες και παρά την νέα επι­στο­λή που σας απο­στεί­λα­με, δεν έχου­με λάβει καμία απά­ντη­ση ούτε από εσάς, ούτε από τον Υπουργό.

Θεω­ρού­με ότι όλη αυτή η δια­δι­κα­σία είναι απα­ρά­δε­κτη. Απο­τε­λεί παρά­νο­μη άρνη­ση εκπλή­ρω­σης του νόμου, που σκο­πεύ­ει στο να δημιουρ­γή­σει οικο­νο­μι­κά προ­βλή­μα­τα και δυσκο­λί­ες στην λει­τουρ­γία των σωμα­τεί­ων μας.

Τα χρή­μα­τα είναι δικά μας και προ­φα­νώς δεν ανή­κουν στον κ. Υπουρ­γό που αρνεί­ται εδώ και 5 περί­που μήνες να εκτε­λέ­σει την εντο­λή σας, ούτε έχουν καμιά σχέ­ση με δημο­σιο­νο­μι­κά ή άλλα ζητή­μα­τα και απαι­τού­με άμε­σα να απο­δο­θούν δίχως καμιά καθυστέρηση.

Σε αντί­θε­τη περί­πτω­ση θα θεω­ρή­σου­με πως η άρνη­ση της από­δο­σης απο­τε­λεί δική σας προ­σω­πι­κή επι­λο­γή και ευθύ­νη».

Πηγή: 902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο