Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού: Το χρονικό της υπόθεσης, η μαραθώνια δίκη και η ετυμηγορία του δικαστηρίου

Τα ξημε­ρώ­μα­τα της 1ης Φεβρουα­ρί­ου 2022 δώδε­κα νεα­ροί οπα­δοί του ΠΑΟΚ ξεκι­νούν από κεντρι­κό σύν­δε­σμο της ομά­δας τους και κατευ­θύ­νο­νται με τρία οχή­μα­τα προς την περιο­χή της Χαρι­λά­ου. Εκεί πραγ­μα­το­ποιούν «τυφλή» δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση με μαχαί­ρια, λοστούς, ξύλα, δρε­πά­νι κι άλλα αντι­κεί­με­να σε βάρος μίας πεντα­με­λούς παρέ­ας, φίλων της ομά­δας του ‘Αρη. Δύο εξ αυτών προ­λα­βαί­νουν και ξεφεύ­γουν, ενώ οι υπό­λοι­ποι τρεις δέχο­νται άγρια επί­θε­ση. Μετα­ξύ αυτών ο 19χρονος ‘Αλκης Καμπα­νός που πέφτει νεκρός από τα αλλε­πάλ­λη­λα χτυ­πή­μα­τα στο σώμα και στο κεφά­λι, ενώ οι δύο φίλοι του υφί­στα­νται τραύ­μα­τα- στην ψυχή και στο σώμα τους. «Μη με χτυ­πά­τε άλλο» είναι τα τελευ­ταία λόγια του αδι­κο­χα­μέ­νου ‘Αλκη, πριν αφή­σει την τελευ­ταία του πνοή στην οδό Θ. Γαζή που πλέ­ον φέρει το όνο­μά του. Η άγρια δολο­φο­νία του ‘Αλκη «παγώ­νει» το πανελ­λή­νιο και οι τελευ­ταί­ες του λέξεις γίνο­νται σύν­θη­μα κατά της οπα­δι­κής βίας.

Οι αστυ­νο­μι­κές έρευ­νες κορυ­φώ­νο­νται τα επό­με­να 24ωρα και οδη­γούν στη σύλ­λη­ψη των δώδε­κα εμπλε­κό­με­νων προ­σώ­πων. Όλοι οδη­γού­νται μετά τις απο­λο­γί­ες τους στις φυλα­κές ως προ­σω­ρι­νά κρα­τού­με­νοι. Έντε­κα μήνες μετά την δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση και συγκε­κρι­μέ­να τον περα­σμέ­νο Ιανουά­ριο ξεκι­νά­ει η πολύ­κρο­τη δίκη, ενώ­πιον του Μικτού Ορκω­τού Δικα­στη­ρί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης. Κατά τη διάρ­κεια των 6 μηνών της απο­δει­κτι­κής δια­δι­κα­σί­ας (μέχρι την έκδο­ση της από­φα­σης) πραγ­μα­το­ποιού­νται συνο­λι­κά 49 συνε­δριά­σεις, εξε­τά­ζο­νται περισ­σό­τε­ροι από 75 μάρ­τυ­ρες (κατη­γο­ρί­ας και υπε­ρά­σπι­σης) και δια­βά­ζο­νται περί τα 300 έγγραφα.

Αν και τα ευρή­μα­τα της ιατρο­δι­κα­στι­κής εξέ­τα­σης «δεί­χνουν» περισ­σό­τε­ρα από 30 τραύ­μα­τα στο κορ­μί του ‘Αλκη, οι κατη­γο­ρού­με­νοι, μέσα από τις απο­λο­γί­ες τους, αρνού­νται ότι ήρθαν σε επα­φή μαζί του, αλλά και να περι­γρά­ψουν τα όσα είδαν. Μόνο ένας εξ αυτών παρα­δέ­χε­ται ότι μαχαί­ρω­σε τον 19χρονο φοι­τη­τή, με την ομο­λο­γία του πάντως να αμφι­σβη­τεί­ται ευθέ­ως από την εισαγ­γε­λέα της έδρας.

Η ίδια εισαγ­γε­λι­κή λει­τουρ­γός στην μαρα­θώ­νια αγό­ρευ­σή της κάνει λόγο για «επί­θε­ση οργα­νω­μέ­νη και σχε­δια­σμέ­νη μέχρι το τελευ­ταίο δευ­τε­ρό­λε­πτο με κοι­νό ανθρω­πο­κτό­νο δόλο σε βάρος όλων των θυμά­των». «Λυπά­μαι πραγ­μα­τι­κά, έχου­με 12 νέα παι­διά που ήταν στο χέρι τους να ακο­λου­θή­σουν έναν καλύ­τε­ρο δρό­μο στη ζωή τους κι όχι το σκο­τά­δι. Σε έναν “ανορ­θό­δο­ξο πόλε­μο” η νίκη σημαί­νει κατα­δί­κη» ανα­φέ­ρει στην πρό­τα­ση της ζητώ­ντας την κατα­δί­κη όλων των κατηγορούμενων.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου

Τελι­κά το δικα­στή­ριο απο­φα­σί­ζει ομό­φω­να την κατα­δί­κη τους, επι­βάλ­λο­ντας την ποι­νή της ισό­βιας κάθειρ­ξης και επι­πλέ­ον πολυ­ε­τείς καθείρ­ξεις στους επτά από τους δώδε­κα, ενώ οι υπό­λοι­ποι πέντε κατα­δι­κά­ζο­νται σε πολυ­ε­τείς ποι­νές κάθειρ­ξης (με εκτι­τέα τα 20 έτη). Με την ποι­νή της ισό­βιας κάθειρ­ξης τιμω­ρού­νται όσοι — σύμ­φω­να με την από­φα­ση των δικα­στών — κρί­νο­νται ένο­χοι ως συναυ­τουρ­γοί στην πρά­ξη της ανθρω­πο­κτο­νί­ας με ενδε­χό­με­νο δόλο (κατά μετα­τρο­πή του κατη­γο­ρη­τη­ρί­ου από άμε­σο ανθρω­πο­κτό­νο δόλο), για τη δολο­φο­νία του ‘Αλκη. Οι πρό­σκαι­ρες κάθειρ­ξεις επι­βλή­θη­καν σε όσους για την ίδια περί­πτω­ση κρί­θη­καν ένο­χοι ως συνερ­γοί. Όλοι οι κατη­γο­ρού­με­νοι επι­στρέ­φουν μετά την απαγ­γε­λία της από­φα­σης στις φυλακές.

Πιο συγκε­κρι­μέ­να, το δικα­στή­ριο επι­βά­λει τις εξής ποι­νές στους 12 κατα­δι­κα­σθέ­ντες, χωρίς ανα­γνώ­ρι­ση ελα­φρυ­ντι­κών περιστάσεων:

*** Στον 1ο, συνο­λι­κή ποι­νή κάθειρ­ξης 27 ετών (με εκτι­τέα τα 20 έτη)

*** Στον 2ο, ισό­βια κάθειρ­ξη και επι­πλέ­ον συνο­λι­κή ποι­νή κάθειρ­ξης 20 ετών

*** Στον 3ο και στον 4ο, ισό­βια κάθειρ­ξη και επι­πλέ­ον συνο­λι­κή ποι­νή κάθειρ­ξης 18 ετών

*** Στον 5ο, συνο­λι­κή ποι­νή κάθειρ­ξης 24 ετών (με εκτι­τέα τα 20 έτη)

*** Στον 6ο, συνο­λι­κή ποι­νή κάθειρ­ξης 20 ετών

*** Στον 7ο, ισό­βια κάθειρ­ξη και επι­πλέ­ον συνο­λι­κή ποι­νή κάθειρ­ξης 20 ετών

*** Στον 8ο, συνο­λι­κή ποι­νή κάθειρ­ξης 19 ετών

*** Στον 9ο, ισό­βια κάθειρ­ξη και επι­πλέ­ον συνο­λι­κή ποι­νή κάθειρ­ξης 20 ετών

*** Στον 10ο, ισό­βια κάθειρ­ξη και επι­πλέ­ον συνο­λι­κή ποι­νή κάθειρ­ξης 22 ετών

*** Στον 11ο, ισό­βια κάθειρ­ξη και επι­πλέ­ον συνο­λι­κή ποι­νή κάθειρ­ξης 20 ετών

*** Στον 12ο, συνο­λι­κή ποι­νή κάθειρ­ξης 22 ετών (με εκτι­τέα τα 20 έτη)

Η κατα­δί­κη τους αφο­ρά τις εξής πράξεις:

- Για ανθρω­πο­κτο­νία με ενδε­χό­με­νο δόλο σε βάρος του ‘Αλκη οι 2ος, 3ος, 4ος, 7ος, 9ος, 10ος, 11ος

- Για συνέρ­γεια στην ανθρω­πο­κτο­νία με ενδε­χό­με­νο δόλο σε βάρος του ‘Αλκη οι 1ος, 5ος, 6ος, 8ος και 12ος

- Για την από­πει­ρα ανθρω­πο­κτο­νί­ας με ενδε­χό­με­νο δόλο σε βάρος του πρώ­του τραυ­μα­τία νεα­ρού (Α.Β.) οι 2ος, 7ος, 9ος, 10ος και 11ος και ως συνερ­γοί στην πρά­ξη αυτή οι 1ος, 3ος, 4ος, 5ος, 6ος, 8ος και 12ος

- Για την από­πει­ρα ανθρω­πο­κτο­νί­ας με ενδε­χό­με­νο δόλο σε βάρος του δεύ­τε­ρου τραυ­μα­τία νεα­ρού (Δ.Κ.) ο 10ος και ως συνερ­γοί στην πρά­ξη αυτή οι υπό­λοι­ποι 11.

- Για συμπλο­κή με τη μορ­φή της επί­θε­σης εξαι­τί­ας της οποί­ας επήλ­θε θάνα­τος με αθλη­τι­κή ανα­φο­ρά και οι 12, ενώ κατά περί­πτω­ση για κατο­χή αντι­κει­μέ­νου (με τις επι­βα­ρυ­ντι­κές περι­στά­σεις του Αθλη­τι­κού Νόμου), παρά­νο­μη οπλο­φο­ρία και οπλοχρησία.

Το δικα­στή­ριο με την ίδια από­φα­ση επι­βάλ­λει σε όλους την παρε­πό­με­νη ποι­νή της απα­γό­ρευ­σης προ­σέ­λευ­σης και παρα­κο­λού­θη­σης αγώ­νων του ΠΑΟΚ σε κάθε άθλη­μα, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλά­δος, για διά­στη­μα 5 ετών.

«Δικαίωση για τον ‘Αλκη»

Για δίκαιη από­φα­ση που όμως δεν φέρ­νει πίσω το παι­δί τους, κάνουν λόγο οι γονείς του ‘Αλκη , μετά την ετυ­μη­γο­ρία του Μικτού Ορκω­τού Δικα­στη­ρί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης. «Είναι μία μεγά­λη δικαί­ω­ση για την οικο­γέ­νεια μας, αλλά το παι­δί μου δεν γυρί­ζει πίσω» ανα­φέ­ρει η η μητέ­ρα του, Μελί­να Κακου­λί­δου, ενώ ο πατέ­ρας Αρι­στεί­δης Καμπα­νός τονί­ζει ότι με την από­φα­ση «επήλ­θε δικαιοσύνη».

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο