Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη δολοφόνων Άλκη Καμπανού: «Είδα αίματα, πάγωσα» είπε ο 5ος κατηγορούμενος – Πώς αντέδρασε η μητέρα του Άλκη

Με απο­λο­γί­ες των 12 κατη­γο­ρου­μέ­νων συνε­χί­ζε­ται για 30ή μέρα η δίκη για την άγρια οπα­δι­κή επί­θε­ση ενα­ντί­ον του Άλκη Καμπα­νού και των φίλων του, τα ξημε­ρώ­μα­τα της 1ης Φεβρουα­ρί­ου 2022, στην περιο­χή της Χαρι­λά­ου. Ενώ­πιον του Μικτού Ορκω­τού Δικα­στη­ρί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης βρί­σκε­ται ο 5ος κατη­γο­ρού­με­νος, οδη­γός του δεύ­τε­ρου από τα τρία οχή­μα­τα, με τα οποία οι 12 εμπλε­κό­με­νοι νεα­ροί (προ­σω­ρι­νά κρα­τού­με­νοι) κινή­θη­καν στο σημείο του φονι­κού. Ο 23χρονος απο­δέ­χθη­κε ότι βρέ­θη­κε στο σημείο, αλλά αρνή­θη­κε ότι ήρθε σε σωμα­τι­κή επα­φή με τα θύμα­τα και δη με τον αδι­κο­χα­μέ­νο Άλκη.

«Πήγα­με για κλω­τσιές, βρι­σιές […] εγώ δεν πήρα κάποιο όπλο μαζί μου» είπε ο νεα­ρός στην αρχή της απο­λο­γί­ας του. Κατα­θέ­το­ντας τη δική του οπτι­κή στο επί­δι­κο περι­στα­τι­κό ανέ­φε­ρε  — μετα­ξύ άλλων — τα εξής: «Φτά­νου­με στην οδό Πλα­στή­ρα, στη δια­σταύ­ρω­ση με την Γαζή. Εκεί αντι­λή­φθη­κα τα πέντε άτο­μα (τον Άλκη με την παρέα του). Με προ­σπερ­νά­ει το τρί­το όχη­μα, και στα­μα­τά­ει το μπρο­στι­νό. Ο συνο­δη­γός του πρώ­του αυτο­κι­νή­του μάς κάνει νόη­μα να περι­μέ­νου­με στο αυτοκίνητο».

«Είδα αίματα, τρόμαξα, πάγωσα»

Συνε­χί­ζο­ντας να περι­γρά­φει το περι­στα­τι­κό και καθώς είχε ξεκι­νή­σει η «συμπλο­κή», ο ίδιος είδε τρία άτο­μα από το τρί­το όχη­μα να πλη­σιά­ζουν τα σκα­λά­κια της πολυ­κα­τοι­κί­ας, όπου συνέ­βη το έγκλη­μα. «Μετά από κάποια δευ­τε­ρό­λε­πτα ανοί­γου­με την πόρ­τα και πάμε στα σκα­λά­κια» ανέ­φε­ρε ο 23χρονος, προ­σθέ­το­ντας ότι τη στιγ­μή εκεί­νη είδε 3 με 4 άτο­μα να χτυ­πά­νε με κλω­τσιές ένα άτο­μο που ήταν πεσμέ­νο στο έδα­φος (σ.σ. επρό­κει­το για τον Άλκη). «Είδα αίμα­τα, εκεί τρό­μα­ξα, πάγω­σα. Δεν περί­με­να να δω τόσο αίμα­τα» σημεί­ω­σε χαρακτηριστικά.

Κλη­θείς από το δικα­στή­ριο να ανα­φερ­θεί στα άτο­μα που είδε πάνω στα σκα­λιά αλλά και τις κινή­σεις τους, ο 23χρονος κατο­νό­μα­σε τον 2ο κατη­γο­ρού­με­νο να «μαχαι­ρώ­νει τον φίλο του Άλκη» και τον 7ο κατη­γο­ρού­με­νο «να τρα­βά­ει» το ίδιο πρό­σω­πο. Πρό­σθε­σε δε, ότι αντι­λή­φθη­κε το δρε­πά­νι «σαν μορ­φή πάνω στα σκα­λιά» χωρίς όμως να είναι σε θέση να δια­κρί­νει το πρό­σω­πο που το κρα­τού­σε, ενώ από τα βίντεο που είδε μετα­γε­νέ­στε­ρα ανα­γνώ­ρι­σε στο σημείο τον 4ο κατηγορούμενο.

Μητέρα Άλκη: «Πες ονόματα, ποιους είδες;»

Στις αλλε­πάλ­λη­λες ερω­τή­σεις της έδρας να κατο­νο­μά­σει τα άτο­μα που είδε να συμ­με­τέ­χουν στο επει­σό­διο, ο κατη­γο­ρού­με­νος επι­κα­λέ­στη­κε σχε­τι­κή αδυ­να­μία λόγω σκό­τους, προ­κα­λώ­ντας την αντί­δρα­ση της μητέ­ρας του Άλκη που παρε­νέ­βη στη δια­δι­κα­σία λέγο­ντας: «πες ονό­μα­τα, ποιους είδες;».

Στον συγκε­κρι­μέ­νο κατη­γο­ρού­με­νο απο­δί­δε­ται και η φρά­ση «έγι­νε χοντρά­δα» που ειπώ­θη­κε μέσα στο αυτο­κί­νη­το κατά τη δια­φυ­γή τους. «Όταν γυρ­νού­σα­με στο αυτο­κί­νη­το τους είπα ότι έγι­νε «χοντρά­δα», είδα πολ­λά άτο­μα. Οδη­γού­σα και ήμουν ανα­στα­τω­μέ­νος. Γύρι­σα στο σπί­τι, έψα­ξα στο κινη­τό εάν ανέ­βη­κε κάτι στο Δια­δί­κτυο. Το πρωί πήγα στη δου­λειά άνοι­ξα το facebook και είδα φωτο­γρα­φία από το σημείο. Έχα­σα γη κάτω από τα πόδια. Το είπα στον αδελ­φό μου».

Απολογήθηκε και ο 9ος κατηγορούμενος

Με την απο­λο­γία του 9ου κατη­γο­ρού­με­νου συνε­χί­στη­κε η δίκη για τη δολο­φο­νία, με οπα­δι­κά κίνη­τρα, σε βάρος του 19χρονου Άλκη Καμπα­νού. Ο 26χρονος συνο­δη­γός του τρί­του αυτο­κι­νή­του, ομο­λό­γη­σε ενώ­πιον του Μικτού Ορκω­τού Δικα­στη­ρί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης, ότι μαχαί­ρω­σε δύο φορές τον φίλο του Άλκη, αλλά δήλω­σε άγνοια για το ποιος χτύ­πη­σε τον αδι­κο­χα­μέ­νο 19χρονο.

Ο ίδιος ανα­σκεύ­α­σε πολ­λά από όσα είχε πει στην ανα­κρι­τι­κή του απο­λο­γία, γεγο­νός που σχο­λιά­στη­κε από την έδρα του δικα­στη­ρί­ου. «Αυτό που σας λέω σήμε­ρα είναι η αλή­θεια. Δεν μπο­ρού­σα να βάλω τα πράγ­μα­τα σε μία σει­ρά, ήμουν από­λυ­τα μπερ­δε­μέ­νος και συγ­χυ­σμέ­νος. Εγώ ξέρω τί έχω κάνει εγώ. Το τί έκα­ναν οι άλλοι, το ξέρουν εκεί­νοι», απά­ντη­σε ο 26χρονος, επο­νο­μα­ζό­με­νος «Αθη­ναί­ος». «Ό,τι και να πω είναι ανού­σιο. Τα λόγια μπρο­στά στο θάνα­το ενός νέου παι­διού δεν έχουν καμία σημα­σία. Έχω κι εγώ νιώ­σει τον πόνο από τον πρό­σφα­το θάνα­το δικού μου ανθρώ­που. Ζητώ μια μεγά­λη συγ­γνώ­μη από την οικο­γέ­νεια Καμπα­νού και από τους φίλους του ‘Αλκη» ανέ­φε­ρε στην αρχή της απο­λο­γί­ας του και τόνι­σε ότι σύχνα­ζε στο σύν­δε­σμο του ΠΑΟΚ στην Αθή­να. Το 2020 εγκα­τα­στά­θη­κε στη Θεσ­σα­λο­νί­κη για μια κοπέ­λα και έκτο­τε σύχνα­ζε στο σύν­δε­σμο της «Θύρας 4», όπως ανέφερε.

Στη συνέ­χεια, στά­θη­κε στο περι­στα­τι­κό του Ωραιο­κά­στρου που προη­γή­θη­κε χρο­νι­κά της άγριας οπα­δι­κής επί­θε­σης και φαί­νε­ται να απο­τέ­λε­σε την αφορ­μή για όσα συνέ­βη­σαν στη Χαρι­λά­ου. «Υπήρ­χε ανα­στά­τω­ση στον σύν­δε­σμο. Κάποιοι (σ.σ. οπα­δοί του ‘Αρη) κυνή­γη­σαν με τσε­κού­ρια και μεγά­λα σπα­θιά κάποια παι­διά σε ένα σχο­λείο», σημεί­ω­σε και πρό­σθε­σε ότι αυθόρ­μη­τα δέχθη­κε να «πάμε στην Χαρι­λά­ου, να τσα­κω­θού­με», όπως είπε.

Ο 26χρονος, μάγει­ρας, παρα­δέ­χτη­κε ότι πήρε μαζί του ένα μαχαί­ρι, τύπου «κάρα­μπιτ», από τον σύν­δε­σμο. «Πήρα το μικρό­τε­ρο μαχαί­ρι, το πιο ακίν­δυ­νο, όπως θεω­ρού­σα τότε. Είχε τη μικρό­τε­ρη λάμα. Έχω χρη­σι­μο­ποι­ή­σει τέτοια μαχαί­ρια στην κου­ζί­να» ανέ­φε­ρε και δικαιο­λο­γώ­ντας την συγκε­κρι­μέ­νη επι­λο­γή, είπε ότι το πήρε για­τί όπως σημεί­ω­σε: «σκέ­φτη­κα μην μας περιμένουν».

Για τους υπό­λοι­πους επι­βά­τες του τρί­του οχή­μα­τος είπε ο 11ος είχε ένα ξύλο κι ο 10ος ένα κόκ­κι­νο λοστό που, όπως κατά­λα­βε αργό­τε­ρα, ήταν το δρε­πά­νι. Για τον φίλο του, 12ο κατη­γο­ρού­με­νο (οδη­γό του συγκε­κρι­μέ­νου οχή­μα­τος), ανέ­φε­ρε πως δεν κατέ­βη­κε καθό­λου και πως δέχθη­κε μόνο να τους μεταφέρει.

Περι­γρά­φο­ντας το επί­δι­κο περι­στα­τι­κό, έκα­νε λόγο για «συμπλο­κή», γεγο­νός που προ­κά­λε­σε την αντί­δρα­ση των συγ­γε­νών και φίλων του ‘Αλκη Καμπα­νού. Αφού παρα­δέ­χθη­κε ότι χτύ­πη­σε δύο φορές με το «κάρα­μπιτ» τον φίλο του ‘Αλκη, σημεί­ω­σε ότι στη συνέ­χεια κάποιος τον σκού­ντη­ξε, οπό­τε τον κυνή­γη­σε μέχρι τη γωνία της οδού Πλα­στή­ρα με Γαζή.

«Ο 10ος ανέ­βη­κε προς τα σκα­λο­πά­τια, άνοι­ξε το δρε­πά­νι, ήταν έτοι­μος να χτυ­πή­σει αυτόν που πήγε να πηδή­ξει από τον τοί­χο. Δίπλα του ήταν ο 2ος κατη­γο­ρού­με­νος και πάλευα με κάποιον. Είχα βγά­λει μαχαί­ρι, χτύ­πη­σα δύο φορές στο αρι­στε­ρό πόδι τον Α.Β. Τότε δεν ήμουν σίγου­ρος ότι ήταν αυτός, σήμε­ρα είμαι σίγου­ρος», είπε, προ­σθέ­το­ντας ότι στη συνέ­χεια ένιω­σε ένα σκού­ντη­μα από κάποιον και τον κυνή­γη­σε κατε­βαί­νο­ντας προς την οδό Πλα­στή­ρα. Ακο­λού­θως ανέ­φε­ρε ότι γύρι­σε πίσω στο συμ­βάν και έπια­σε τον 2ο κατη­γο­ρού­με­νο από τον ώμο φωνά­ζο­ντας «πάμε, σπάμε».

Η δίκη δια­κό­πη­κε και θα συνε­χι­στεί την Πέμ­πτη με την απο­λο­γία του 10ου κατηγορούμενου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο