Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη δολοφόνων Άλκη: Σήμερα η ώρα της εισαγγελικής απόφασης

«Αυλαία» ρίχνει η πολύ­κρο­τη δίκη για την άγρια δολο­φο­νία του 19χρονου Άλκη Καμπα­νού και τον τραυ­μα­τι­σμό των δύο φίλων του, κατά την τυφλή οπα­δι­κή επί­θε­ση που συγκλό­νι­σε το πανελ­λή­νιο, τα ξημε­ρώ­μα­τα της 1ης Φεβρουα­ρί­ου του 2022. Λίγο μετά τις 9.30 το πρωί το Μικτό Ορκω­τό Δικα­στή­ριο Θεσ­σα­λο­νί­κης ανα­μέ­νε­ται να ανα­κοι­νώ­σει την ετυ­μη­γο­ρία του για τους 12 κατη­γο­ρού­με­νους οπα­δούς του ΠΑΟΚ, ήδη προ­σω­ρι­νά κρατούμενους.

Από την πρώ­τη συνε­δρί­α­ση, στα μέσα του περα­σμέ­νου Ιανουα­ρί­ου, μέχρι σήμε­ρα έχουν μεσο­λα­βή­σει 47 συνε­δριά­σεις, εξε­τά­στη­καν περισ­σό­τε­ροι από 75 μάρ­τυ­ρες (κατη­γο­ρί­ας και υπε­ρά­σπι­σης), ανα­γνώ­στη­καν περί τα 300 έγγρα­φα και απο­λο­γή­θη­καν οι κατη­γο­ρού­με­νοι που έδω­σαν τις δικές τους εξη­γή­σεις για την εμπλο­κή τους στο έγκλημα.

Ακο­λού­θη­σε η πρό­τα­ση της εισαγ­γε­λέ­ως της έδρας Κυρια­κής Κλιά­μπα που ζήτη­σε την ένο­χη για όλους τους κατη­γο­ρού­με­νους ‑ανά­λο­γα με τον βαθ­μό συμ­με­το­χή τους- και έκα­νε λόγο για «επί­θε­ση οργα­νω­μέ­νη και σχε­δια­σμέ­νη μέχρι το τελευ­ταίο δευ­τε­ρό­λε­πτο με κοι­νό ανθρω­πο­κτό­νο δόλο σε βάρος όλων των θυμάτων».

«Λυπά­μαι πραγ­μα­τι­κά, έχου­με 12 νέα παι­διά που ήταν στο χέρι τους να ακο­λου­θή­σουν έναν καλύ­τε­ρο δρό­μο στη ζωή τους κι όχι το σκο­τά­δι. Σε έναν “ανορ­θό­δο­ξο πόλε­μο” η νίκη σημαί­νει κατα­δί­κη» ήταν τα τελευ­ταία λόγια της εισαγ­γε­λέ­ως ολο­κλη­ρώ­νο­ντας την τρι­ή­με­ρη αγό­ρευ­σή της.

Επί της εισαγ­γε­λι­κής πρό­τα­σης τοπο­θε­τή­θη­καν στη συνέ­χεια, δια­δο­χι­κά, οι συνή­γο­ροι πολι­τι­κής αγω­γής και υπε­ρά­σπι­σης, με τους τελευ­ταί­ους να επι­χει­ρούν να αντι­κρού­σουν το βαρύ­τα­το κατη­γο­ρη­τή­ριο, το οποίο αντι­με­τω­πί­ζουν οι εντο­λείς τους.

Η μαραθώνια διαδικασία μέχρι τη λήξη της δίκης

Το Μικτό Ορκω­τό Δικα­στή­ριο Θεσ­σα­λο­νί­κης, απο­τε­λού­με­νο από τρεις τακτι­κούς δικα­στές και τέσ­σε­ρις λαϊ­κούς (ενόρ­κους), θα ανα­γνώ­σει για κάθε έναν από τους κατη­γο­ρού­με­νους την κρί­ση του επί της ενο­χής ή μη και για τις πρά­ξεις που τους απο­δί­δει. Στη συνέ­χεια θα λάβουν τον λόγο οι υπε­ρα­σπι­στές των κατη­γο­ρου­μέ­νων, όσων κρι­θούν ένο­χοι, προ­κει­μέ­νου να αιτη­θούν την ανα­γνώ­ρι­ση ελα­φρυ­ντι­κών περι­στά­σε­ων (π.χ. μετα­γε­νέ­στε­ρη καλή συμπε­ρι­φο­ρά, ειλι­κρι­νή μετα­μέ­λεια, μετε­φη­βι­κή ηλικία).

Η δια­δι­κα­σία αυτή θεω­ρεί­ται σημα­ντι­κή, καθώς από την ανα­γνώ­ρι­ση ελα­φρυ­ντι­κών θα εξαρ­τη­θεί το τελι­κό ύψος των ποι­νών. Ανα­μέ­νε­ται δε, να κρα­τή­σει αρκε­τή ώρα, μιας και οι υπε­ρα­σπι­στές (σ.σ. αγό­ρευ­σαν περισ­σό­τε­ροι από 20) θα ανα­πτύ­ξουν διε­ξο­δι­κά τις θέσεις τους επί των ελα­φρυ­ντι­κών που θα ζητήσουν.

Ακο­λού­θως η εισαγ­γε­λέ­ας θα υπο­βά­λει την πρό­τα­σή της προς το δικα­στή­ριο για τα ελα­φρυ­ντι­κά, εξει­δι­κεύ­ο­ντας τη θέση της για κάθε κατα­δι­κα­σθέ­ντα ξεχω­ρι­στά. Αφού δευ­τε­ρο­λο­γή­σουν οι υπε­ρα­σπι­στές, το δικα­στή­ριο θα απο­συρ­θεί για τη διά­σκε­ψη και θα επα­νέλ­θει για να ανα­κοι­νώ­σει εάν ανα­γνω­ρί­ζει και ποια ελαφρυντικά.

Μετά τη «μάχη των ελα­φρυ­ντι­κών», η εισαγ­γε­λέ­ας θα προ­τεί­νει επί των ποι­νών, θα αγο­ρεύ­σουν εκ νέου οι υπε­ρα­σπι­στές, ενώ θα ακο­λου­θή­σει νέα διά­σκε­ψη των δικα­στών και στη συνέ­χεια θα ανα­κοι­νω­θούν οι τελι­κές ποινές.

Από το ύψος των ποι­νών θα εξαρ­τη­θεί το επό­με­νο δικο­νο­μι­κό στά­διο- αυτό της ανα­στο­λής εκτέ­λε­ση της ποι­νής. Μόνο στην περί­πτω­ση που κάποιος/κάποιοι κατα­δι­κα­στούν σε πρό­σκαι­ρες καθείρ­ξεις, δηλα­δή εάν απο­φύ­γουν τη μέγι­στη των ποι­νών της ισό­βιας κάθειρ­ξης, οι δικα­στές θα κλη­θούν να απο­φαν­θούν, εάν η ποι­νή θα εκτε­λε­στεί ή όχι και υπό ποιους όρους μέχρι το Εφε­τείο (εν προ­κει­μέ­νω θα ακο­λου­θή­σει νέα εισαγ­γε­λι­κή πρό­τα­ση, αγο­ρεύ­σεις δικη­γό­ρων, διά­σκε­ψη δικαστών).

Η τελι­κή φάση της δια­δι­κα­σί­ας προ­βλέ­πει απο­φά­σεις για άλλα θέμα­τα, όπως από­δο­ση κατα­σχε­θέ­ντων κ.λπ. Αφού κρι­θούν τα ζητή­μα­τα αυτά, το δικα­στή­ριο θα κηρύ­ξει το πέρας της δίκης. Θεω­ρεί­ται δεδο­μέ­νο ότι όσοι κατα­δι­κα­στούν θα ασκή­σουν έφε­ση για να κρι­θούν σε δεύ­τε­ρο βαθμό.

Ισχυρά μέτρα σχεδιάζει η ΕΛ.ΑΣ.

Η αίθου­σα του Κακουρ­γιο­δι­κεί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης ανα­μέ­νε­ται να είναι ασφυ­κτι­κά γεμά­τη. Από τη μία πλευ­ρά της αίθου­σας θα βρί­σκο­νται φίλοι και συγ­γε­νείς του Άλκη, ανά­με­σα στους οποί­ος οι γονείς του που παρα­κο­λού­θη­σαν σχε­δόν όλες τις συνε­δριά­σεις του δικα­στη­ρί­ου, και από την άλλη πλευ­ρά θα κάθο­νται συγ­γε­νείς των κατηγορούμενων.

Κάλε­σμα για μαζι­κή συγκέ­ντρω­ση στο Δικα­στι­κό Μέγα­ρο απή­θυ­νε προς τα μέλη και τους οπα­δούς του ο Α.Σ. Άρης και σε ανα­κοί­νω­σή του χαρα­κτη­ρί­ζει τη σημε­ρι­νή μέρα ως «ορό­ση­μο» ανα­φο­ρι­κά με την από­δο­ση δικαιο­σύ­νης για «τη στυ­γνή δολο­φο­νία» του 19χρονου φοι­τη­τή. «Ο Άλκης ήταν παι­δί γεμά­το φως. Το φως να διώ­ξει το σκο­τά­δι σ’ αυτήν την πόλη. Ο Άλκης ζει» ανα­φέ­ρε­ται στη σχε­τι­κή ανακοίνωση.

Εντός των Δικα­στη­ρί­ων αλλά και πέριξ αυτών, η ΕΛ.ΑΣ. σχε­διά­ζει να ανα­πτύ­ξει ισχυ­ρές δυνά­μεις για τη δια­σφά­λι­ση της ομα­λό­τη­τας της δια­δι­κα­σί­ας και την απο­φυ­γή κιν­δύ­νων έντασης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο