Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Ρ. Πισπιρίγκου: Κατέθεσε η παιδονευρολόγος που εξέτασε την Τζωρτζίνα στο Ωνάσειο

Την νευ­ρο­λο­γι­κή εικό­να της Τζωρ­τζί­νας αφού είχε υπο­στεί τετρα­πλη­γία, περιέ­γρα­ψε το Μικτό Ορκω­τό Δικα­στή­ριο στην δίκη της Ρού­λας Πισπι­ρί­γκου η παι­δο­νευ­ρο­λό­γος Ιωάν­να Κου­ρή, που κλή­θη­κε να εξε­τά­σει το παι­δί στο Ωνάσειο.

Η για­τρός, ως εξω­τε­ρι­κός συνερ­γά­της του Ωνα­σεί­ου, εξέ­τα­σε το κορι­τσά­κι μετά την εκδή­λω­ση επει­σο­δί­ου σπα­σμών που εμφά­νι­σε η Τζωρ­τζί­να λίγο μετά την εισα­γω­γή της στο Καρ­διο­λο­γι­κό Νοση­λευ­τι­κό Ίδρυμα.

Η για­τρός κατέ­θε­σε πως η Τζωρ­τζί­να «ήταν ένα παι­δί με πολύ έντο­νη υπερ­το­νία, δηλα­δή μεγά­λη αντί­στα­ση στους μύες του. Είχε πολύ έντο­νη σύσπα­ση των μαση­τή­ρων και έντο­να αντα­να­κλα­στι­κά. Ήταν ένας εγκέ­φα­λος που χρεια­ζό­ταν προ­σο­χή για­τί δυσλει­τουρ­γού­σε. Με βάση τη νευ­ρο­λο­γι­κή της εικό­να χρεια­ζό­ταν μια εκτε­τα­μέ­νη πορεία απο­κα­τά­στα­σης. Πολύ εντα­τι­κό πρό­γραμ­μα εργο­θε­ρα­πειών, φυσι­κο­θε­ρα­πειών και λογοθεραπειών».

Σύμ­φω­να με την μάρ­τυ­ρα το επει­σό­διο για το οποίο ζητή­θη­κε η συν­δρο­μή της είναι πιθα­νό να οφεί­λε­ται στον πυρε­τό «που μπο­ρεί να το κάνει αυτό σε ένα παι­δί με εγκεφαλοπάθεια».

Πρό­ε­δρος: Η εκτε­νής απο­κα­τά­στα­ση για την οποία μιλή­σα­τε στην κατά­θε­σή σας και η πολύ καλή ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή κάλυ­ψη του παι­διού θα μπο­ρού­σαν να επα­να­φέ­ρουν κάποιες από τις λει­τουρ­γί­ες του;

Μάρ­τυ­ρας: Αυτό είναι δύσκο­λο να προ­βλε­φθεί, αλλά ένα παι­δί με τόσο βαριά εικό­να είναι δύσκο­λο να επα­νέλ­θει πλή­ρως. Η πρό­γνω­ση είναι επιφυλακτική.

Εισαγ­γε­λέ­ας: Η τόσο βαριά μορ­φή εγκε­φα­λο­πά­θειας σχε­τί­ζε­ται με τον χρό­νο που θα μεί­νει ο εγκέ­φα­λος χωρίς οξυγόνο;

Μάρ­τυ­ρας: Όσο περισ­σό­τε­ρο χρό­νο μένει ο εγκέ­φα­λος χωρίς οξυ­γό­νο τόσο το χει­ρό­τε­ρο, τόσες περισ­σό­τε­ρες οι βλάβες.

Η για­τρός κατέ­θε­σε πως ενη­μέ­ρω­σε την μητέ­ρα της Τζωρ­τζί­νας για την κατά­στα­ση και ότι η Πισπι­ρί­γκου την άκου­σε χωρίς να κάνει ερωτήσεις.

Η πλευ­ρά υπο­στή­ρι­ξης της κατη­γο­ρί­ας ρώτη­σε την κ. Κου­ρή αν το δηλω­θέν από την μητέ­ρα επει­σό­διο σπα­σμών στο σπί­τι, όταν η Τζωρ­τζί­να εισή­χθη στο Καρα­μαν­δά­νειο, θα φαι­νό­ταν στις εξε­τά­σεις που έγι­ναν κατά την εισα­γω­γή και η μάρ­τυ­ρας είπε: «Πάντα βασι­ζό­μα­στε στη διε­ρεύ­νη­ση του επει­σο­δί­ου. Κρα­τάω ότι ένα εγκε­φα­λο­γρά­φη­μα είναι καθα­ρό, ωστό­σο συνε­χί­ζω τη διερεύνηση».

Η υπε­ρά­σπι­ση ρώτη­σε ανά­με­σα σε άλλα, αν τότε, στο Καρα­μαν­δά­νειο, θα έπρε­πε να έχει δει το παι­δί, νευ­ρο­λό­γος. «Δεν μπο­ρώ να σας απα­ντή­σω» είπε η γιατρός

Η δίκη θα συνε­χι­στεί αύριο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο