Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Εισαγγελική πρόταση, έξω από όσα στην αίθουσα αποδείχθηκαν

Με την αγό­ρευ­ση του συνη­γό­ρου της Πολι­τι­κής Αγω­γής των κομ­μου­νι­στών και συν­δι­κα­λι­στών του ΠΑΜΕ Άγγε­λου Βρετ­τού, η οποία ολο­κλη­ρώ­θη­κε, συνε­χί­στη­κε σήμε­ρα η δίκη της ναζι­στι­κής εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης Χρυ­σή Αυγή.

Αρχι­κά ο συνή­γο­ρος ανέ­φε­ρε ότι «με το βάρος της γεμά­της αξία ζωής και αγώ­να των αγω­νι­στών συν­δι­κα­λι­στών κομ­μου­νι­στών που μας βάραι­νε, ενι­σχυό­με­νοι από το καθη­με­ρι­νό πικρό και συνά­μα αισιό­δο­ξο χαμό­γε­λο της μάνας και του πατέ­ρα του Παύ­λου Φύσ­σα, Μάγδα και Τάκη και από το βαρύ καθή­κον της έμπρα­κτης αλλη­λεγ­γύ­ης μας προς κάθε βασα­νι­σμέ­νο μετα­νά­στη και ξερι­ζω­μέ­νο άνθρω­πο, προ­σπα­θού­με από την αρχή της δίκης να συμ­βά­λου­με ο καθέ­νας με τις δυνά­μεις του και να προ­σφέ­ρου­με τις νομι­κές και επι­στη­μο­νι­κές μας γνώ­σεις στην υπη­ρε­σία αυτού του καθή­κο­ντος ώστε να πραγ­μα­τω­θεί ο στό­χος του ποι­η­τή που όλο και περισ­σό­τε­ρο ακού­γε­ται τα τελευ­ταία χρό­νια στο τρα­γού­δι των εργα­ζο­μέ­νων και της προ­ο­δευ­τι­κής νεο­λαί­ας της χώρας μας “τον φασι­σμό βαθιά κατά­λα­βε τον, δεν θα πεθά­νει μόνος τσά­κι­σε τον”».

Επι­πρό­σθε­τα τόνι­σε: «Ενιαί­ος σκο­πός και στό­χος μας ήταν να συμ­βά­λου­με στην σύμ­φω­να με το παρα­πεμ­πτι­κό βού­λευ­μα ανά­δει­ξη της ουσια­στι­κής αλή­θειας και να πετύ­χου­με να μην απο­νευ­ρω­θεί η δίκη από το νομι­κό της περιε­χό­με­νο, τον πολι­τι­κό, ιδε­ο­λο­γι­κό και κοι­νω­νι­κό της χαρα­κτή­ρα, στοι­χεία συνυ­πάρ­χο­ντα και συν­δε­ό­με­να μετα­ξύ τους. Να κρα­τη­θεί η σημα­ντι­κή αυτή για τον λαό μας και όχι μόνο δίκη στη δυνα­τή επι­και­ρό­τη­τα και να τύχει της δημο­σιό­τη­τας που της αρμό­ζει, για να μαθαί­νει και να ενη­με­ρώ­νε­ται ο λαός μας. Ο σκο­πός και ο στό­χος αυτός πέτυ­χε. Η ναζι­στι­κή εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση Χρυ­σή Αυγή σήμε­ρα που μιλά­με είναι ιδε­ο­λο­γι­κά, πολι­τι­κά και ποι­νι­κά κατα­δι­κα­σμέ­νη στη συνεί­δη­ση της συντρι­πτι­κής πλειο­ψη­φί­ας του ελλη­νι­κού λαού, ο οποί­ος μετά την εισαγ­γε­λι­κή πρό­τα­ση που του δημιούρ­γη­σε ερω­τη­μα­τι­κά και εύλο­γο προ­βλη­μα­τι­σμό, περι­μέ­νει προς επι­σφρά­γι­ση της δικής του κατα­δί­κης τη σύμ­φω­νη με την απο­δει­χθεί­σα αλή­θεια από­φα­σή σας».

Εισαγγελική πρόταση, έξω από όσα στην αίθουσα αυτή αποδείχθηκαν

Ανα­φο­ρι­κά με την εισαγ­γε­λι­κή πρό­τα­ση επι­σή­μα­νε μετα­ξύ άλλων ότι «με βάση και την καθιε­ρω­μέ­νη στην Ποι­νι­κή Επι­στή­μη αντί­λη­ψη ότι και η Εισαγ­γε­λι­κή Αρχή και εισαγ­γε­λέ­ας είναι δικα­στής ανα­ζη­τη­τής της ουσια­στι­κής αλή­θειας, πιστεύω ότι η εισαγ­γε­λι­κή πρό­τα­ση είναι νομι­κά και ουσια­στι­κά στον πυρή­να της κρι­νό­με­νης υπό­θε­σης και απο­δι­δό­με­νης κατη­γο­ρί­ας, παρά τις επι­μέ­ρους σωστές προ­σεγ­γί­σεις και αξιο­λο­γή­σεις, εσφαλ­μέ­νη, αντί­θε­τη με όσα αβί­α­στα και αδιαμ­φι­σβή­τη­τα απο­δεί­χθη­καν και το παρα­πεμ­πτι­κό βού­λευ­μα δια­κρι­βώ­νει, ενά­ντια στους κανό­νες της κοι­νής λογι­κής και της από­δει­ξης, πρό­τα­ση που φαντά­ζει έξω από όσα στην αίθου­σα αυτή αποδείχθηκαν».

Κύρια ιδεολογική και επιχειρησιακή έκφραση του ναζισμού στην Ελλάδα

Σε άλλο σημείο της αγό­ρευ­σής του τόνι­σε μετα­ξύ άλλων ότι «το πολι­τι­κό μόρ­φω­μα των κατη­γο­ρου­μέ­νων, η εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση ΧΑ είναι ναζι­στι­κή — φασι­στι­κή οργά­νω­ση που εγγρά­φε­ται στη γενε­α­λο­γία του εθνι­κο­σο­σια­λι­σμού του οποί­ου οι απαρ­χές εντο­πί­ζο­νται στη δεύ­τε­ρη δεκα­ε­τία του 20ού αιώ­να, όπως ο ναζι­σμός στη­ρι­ζό­με­νος στη φασι­στι­κή θεω­ρία του Μου­σο­λί­νι στην πρά­ξη εξε­λί­χθη­κε από τον Αδόλ­φο Χίτλερ σε μια τερά­στια εγκλη­μα­τι­κή μηχα­νή που ξεπέ­ρα­σε σε βαρ­βα­ρό­τη­τα και εγκλη­μα­τι­κή χυδαιό­τη­τα όλες τις απάν­θρω­πες πρά­ξεις μέσα στην παγκό­σμια ιστο­ρία, μέχρι τη στιγ­μή που οι αγώ­νες του λαού, που άφη­σαν πίσω εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες νεκρούς, κατα­στρο­φές, πόνο, θλί­ψη (και στη χώρα μας Δίστο­μο, Καλά­βρυ­τα, Κάν­δα­νο κλπ.), έφε­ραν τη νίκη και ο Κόκ­κι­νος Στρα­τός έμπη­ξε την κόκ­κι­νη σημαία στην καρ­διά του τέρα­τος στο Βερο­λί­νο στο τέλος του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου». «Από την άπο­ψη αυτή, η Χρυ­σή Αυγή απο­τέ­λε­σε την κύρια ιδε­ο­λο­γι­κή και επι­χει­ρη­σια­κή έκφρα­ση του ναζι­σμού στην Ελλά­δα από την επτα­ε­τία της δικτα­το­ρί­ας και μετέ­πει­τα μέχρι σήμε­ρα», πρόσθεσε.

Όπως είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά, «στα παρα­πά­νω πλαί­σια ανα­δεί­χθη­κε ότι ο ναζι­σμός — φασι­σμός δεν γεν­νιέ­ται μόνος του και αυθόρ­μη­τα, έξω από το εκμε­ταλ­λευ­τι­κό οικο­νο­μι­κό σύστη­μα που ζού­με, τον καπι­τα­λι­σμό. Είναι η Χρυ­σή Αυγή και τ’ άλλα ναζι­στι­κά μορ­φώ­μα­τα παι­διά του παρα­πά­νω συστή­μα­τος, το μακρύ χέρι του κεφα­λαί­ου, το οποίο τα χρη­σι­μο­ποιεί ανά­λο­γα με τους σκο­πούς του». «Δια­χρο­νι­κό δίδαγ­μα από τα χρό­νια του Μεσο­πο­λέ­μου ήταν και είναι ότι η καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση σε χώρες με ιστο­ρι­κή πολι­τι­κή και πολι­τι­στι­κή υστέ­ρη­ση έχει και εφε­δρεία της τον εθνι­κο­σο­σια­λι­σμό και τον φασι­σμό» τόνισε.

«Επι­πρό­σθε­τα, συν­δε­ό­με­νη η ΧΑ με το αστι­κό κρά­τος και τους μηχα­νι­σμούς του, αξιο­ποιεί­ται, όπως στην εξε­τα­ζό­με­νη υπό­θε­ση της Ζώνης, από την αστι­κή τάξη και το κεφά­λαιο σε κρί­σι­μες στιγ­μές της λαϊ­κής πάλης», σημείωσε.

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

«Δύο χρό­νια μετά τη δολο­φο­νία του Παύ­λου Φύσ­σα, η ομο­λο­γία Μιχα­λο­λιά­κου σε ραδιο­φω­νι­κή συνέ­ντευ­ξη ότι ανα­λαμ­βά­νει την πολι­τι­κή ευθύ­νη για τη δολο­φο­νία, επι­βε­βαιώ­νει τον εγκλη­μα­τι­κό χαρα­κτή­ρα της Χρυ­σής Αυγής, που απορ­ρέ­ει από τη ναζι­στι­κή της ιδε­ο­λο­γία. Η ομο­λο­γία αυτή όχι μόνο δεν απαλ­λάσ­σει την ηγε­σία της Χρυ­σής Αυγής από τις ποι­νι­κές της ευθύ­νες για τη δολο­φο­νία Φύσ­σα, τις δολο­φο­νι­κές επι­θέ­σεις κατά των Αιγύ­πτιων ψαρά­δων και των κομ­μου­νι­στών και συν­δι­κα­λι­στών στο Πέρα­μα, για δεκά­δες άλλες δολο­φο­νι­κές επι­θέ­σεις, αλλά και ενι­σχύ­ει τις ποι­νι­κές της ευθύ­νες», υπο­γράμ­μι­σε ο συνήγορος.

Επι­πρό­σθε­τα τόνι­σε ότι οι ισχυ­ρι­σμοί της Χρυ­σής Αυγής περί σκευω­ρί­ας και δήθεν πολι­τι­κής δίω­ξης, δήθεν συμ­ψη­φι­σμού και σύγκρι­σης με άλλα περι­στα­τι­κά του λαϊ­κού κινή­μα­τος έπε­σαν στο κενό. Όπως επί­σης ‑όπως είπε- και τα περί μεμο­νω­μέ­νων περι­στα­τι­κών, απα­ξί­ω­σης των μαρ­τύ­ρων κατη­γο­ρί­ας, αλλά και υπε­ρά­σπι­σης που δεν είναι πλέ­ον στη Χρυ­σή Αυγή.

Δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Ο συνή­γο­ρος υπο­γράμ­μι­σε ότι «ο Σωτή­ρης Που­λι­κό­γιαν­νης και οι άλλοι με καθα­ρό μέτω­πο, με αφο­πλι­στι­κή ειλι­κρί­νεια, τιμιό­τη­τα και ήθος που ται­ριά­ζει και αρμό­ζει στην ταξι­κή εργα­τι­κή τους θέση και ιδιό­τη­τα, σας εξέ­θε­σαν όλα τα πραγ­μα­τι­κά εκεί­να γεγο­νό­τα που έλα­βαν χώρα το βρά­δυ της εις βάρος τους επί­θε­σης, καθώς και τα κίνη­τρα και τους σκο­πούς της προ­σχε­δια­σμέ­νης επί­θε­σης. Είναι τίμιοι αγω­νι­στές που δεν αρνού­νται την ιδε­ο­λο­γία τους, που δεν λυγί­ζουν, δεν φοβού­νται, δεν εξα­γο­ρά­ζο­νται, που έχουν σύντρο­φο την 100χρονη Ιστο­ρία του ΚΚΕ, αγώ­νες, διώ­ξεις, εκτε­λέ­σεις τίμιων αγωνιστών».

Για την προσπάθεια συμψηφισμού από τη Χρυσή Αυγή

Για την προ­σπά­θεια από πλευ­ράς Χρυ­σής Αυγής της δημιουρ­γί­ας αντι­πε­ρι­σπα­σμού και εντυ­πώ­σε­ων με ανα­φο­ρές στους ταξι­κούς αγώνες

και τους πρω­το­πό­ρους αγω­νι­στές, από την αρχή της δίκης, με ανι­στό­ρη­τες, αβά­σι­μες, άχρη­στες συγκρί­σεις και συμ­ψη­φι­σμούς, όπως είπε ο συνή­γο­ρος: «Η φασι­στι­κή βία που ασκεί η Χρυ­σή Αυγή σε καμία περί­πτω­ση, είτε τυπι­κά είτε ουσια­στι­κά, δεν μπο­ρεί να συγκρι­θεί, να αντι­πα­ρα­βλη­θεί, να συμ­ψη­φι­στεί και να εξο­μοιω­θεί με την έμπρα­κτη περι­φρού­ρη­ση των αγώ­νων και των εκδη­λώ­σε­ων στην οποία προ­βαί­νει το οργα­νω­μέ­νο εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα. Η βία των φασι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων στο­χεύ­ει τους κομ­μου­νι­στές, τους ριζο­σπά­στες, τους αγω­νι­ζό­με­νους, τους μετα­νά­στες, τους εργα­ζό­με­νους, τους νεο­λαί­ους. Ακρι­βώς στον αντί­πο­δα το οργα­νω­μέ­νο εργα­τι­κό και λαϊ­κό κίνη­μα περι­φρου­ρεί το περιε­χό­με­νο και την πάλη του τόσο απέ­να­ντι στην κρα­τι­κή κατα­στο­λή και προ­βο­κά­τσια, όσο και απέ­να­ντι στην εργο­δο­τι­κή τρο­μο­κρα­τία στους χώρους εργασίας.

Το εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα εκφρά­ζει τα συμ­φέ­ρο­ντα των εργα­ζο­μέ­νων, της νεο­λαί­ας, των γυναι­κών και των κοι­νω­νι­κών στρω­μά­των που πλήτ­το­νται από την κυρί­αρ­χη πολι­τι­κή. Η δρά­ση του ανυ­ψώ­νει την κοι­νω­νι­κή πλειο­ψη­φία για­τί προ­ά­γει τα εργα­τι­κά και λαϊ­κά δικαιώ­μα­τα και την πολι­τι­στι­κή ανά­πτυ­ξη, ανοί­γο­ντας τον δρό­μο για μια άλλη κοι­νω­νία όπου δεν θα επι­κρα­τεί η εκμε­τάλ­λευ­ση ανθρώ­που από άνθρω­πο. Οι φασι­στι­κές και ναζι­στι­κές οργα­νώ­σεις στό­χο έχουν την εγκα­θί­δρυ­ση της πιο στυ­γνής φασι­στι­κής δικτα­το­ρί­ας μιας μειο­ψη­φί­ας και γι’ αυτό εκ των πραγ­μά­των η δρά­ση τους έχει στον πυρή­να της τη βία και στρέ­φε­ται κατά της κοι­νω­νι­κής πλειο­ψη­φί­ας — είναι βαθιά αντι­κοι­νω­νι­κή. Δεν είναι απλά ένα λάθος, μια αδύ­να­τη πλευ­ρά ή το μοντέ­λο κάποιων προ­σώ­πων ή κάποιου κόμ­μα­τος ή οργά­νω­σης. Είναι η ίδια η εγκλη­μα­τι­κή θεω­ρία που τους οδή­γη­σε σε αυτή την πρα­κτι­κή. Η ναζι­στι­κή φασι­στι­κή βία, που σε πρώ­το χρό­νο στο­χο­ποιεί τους αδύ­να­μους και τους από­κλη­ρους, ασκεί­ται προ­κει­μέ­νου να τρο­μο­κρα­τη­θούν οι εργα­ζό­με­νοι και ο λαός, ούτως ώστε να φοβού­νται και να μην παλεύ­ουν για τα δικαιώ­μα­τά τους. Όσο αυτές οι οργα­νώ­σεις δεν απο­μο­νώ­νο­νται και παίρ­νουν δύνα­μη, τόσο θα γενι­κεύ­ουν τη χρή­ση βίας εις βάρος όλο και περισ­σο­τέ­ρων ανθρώ­πων με στό­χο την υπο­δού­λω­ση και την καθυ­πό­τα­ξη όλων των εργα­ζο­μέ­νων, κάθε τίμιου ανθρώ­που, την κατά­πνι­ξη κάθε αντίστασης.

Το εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα στη­ρί­ζει τη σχέ­ση του με τις μάζες πάνω στην πει­θώ και στις δια­δι­κα­σί­ες της εργα­τι­κής, της λαϊ­κής δημο­κρα­τί­ας. Η φασι­στι­κή ναζι­στι­κή βία της ΧΑ αντλεί δύνα­μη από ορι­σμέ­νους εκμε­ταλ­λευ­τές, από συγκε­κρι­μέ­νους θύλα­κες μέσα στο κρά­τος και από λει­τουρ­γί­ες του οργα­νω­μέ­νου εγκλή­μα­τος. Η γενι­κευ­μέ­νη άσκη­ση βίας είναι ενδη­μι­κή και εγγε­νής στη φασι­στι­κή ιδε­ο­λο­γία, για­τί πρό­κει­ται για μια ιδε­ο­λο­γία που στη­ρί­ζε­ται στην πλή­ρη επι­κρά­τη­ση του φόβου, του τρό­μου, της κατα­πί­ε­σης και αθλιό­τη­τας. Η πολι­τι­κή κυριαρ­χία την οποία επι­διώ­κει ο φασι­σμός — ναζι­σμός στη­ρί­ζε­ται στην κατάρ­γη­ση των από αιώ­νες κατα­κτή­σε­ων και επι­τευγ­μά­των της ανθρω­πό­τη­τας. Πρό­κει­ται για την κυριαρ­χία της κτη­νω­δί­ας και της βαρ­βα­ρό­τη­τας, που οδη­γεί στον γενι­κευ­μέ­νο ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο, για να γίνουν οι λαοί κρέ­ας για τα κανόνια.

Το οργα­νω­μέ­νο εργα­τι­κό και λαϊ­κό κίνη­μα περι­φρου­ρεί τις εκδη­λώ­σεις του και τον κόσμο που συμ­με­τέ­χει σε αυτές από κάθε είδους προ­βο­κά­τσια και άναν­δρη επί­θε­ση και δια­σφα­λί­ζει τη σωμα­τι­κή ακε­ραιό­τη­τα των χιλιά­δων κόσμου, ανδρών, γυναι­κών και νέων που συμ­με­τέ­χουν σε αυτές.

Η προ­σπά­θεια της ΧΑ να εξι­σώ­σει την περι­φρού­ρη­ση των δια­δη­λώ­σε­ων του οργα­νω­μέ­νου εργα­τι­κού κινή­μα­τος και του ΠΑΜΕ με τη βία που η ίδια ασκεί, με τη βία που η ίδια ασκεί σε εργα­ζό­με­νους φανε­ρώ­νει τον πανι­κό της από την απο­κά­λυ­ψη των εγκλη­μά­των της και απο­τε­λεί ακό­μα μια εκδή­λω­ση του βαθέ­ος ναζι­στι­κού — φασι­στι­κού μίσους που την δια­κα­τέ­χει για τους ανθρώ­πους που αγω­νί­ζο­νται και για το οργα­νω­μέ­νο εργα­τι­κό κίνη­μα, το ΠΑΜΕ και τους κομ­μου­νι­στές. Πρό­κει­ται για μια ακό­μη μαύ­ρη σελί­δα στο στυ­γνό και εγκλη­μα­τι­κό αντερ­γα­τι­κό και αντι­λαϊ­κό έργο που εδώ και δεκα­ε­τί­ες γρά­φει ο φασι­σμός — ναζισμός».

Η Δικαιοσύνη οφείλει να αναδείξει την αλήθεια

Ολο­κλη­ρώ­νο­ντας την αγό­ρευ­σή του ο συνή­γο­ρος ανέ­φε­ρε: «Γνω­ρί­ζου­με όλοι ότι η υπό­θε­ση της ΧΑ και των ναζι­στι­κών μορ­φω­μά­των δεν θα τελειώ­σει με την από­φα­σή σας. Τόσο η υπό­θε­ση όσο και η από­φα­ση σας θα απα­σχο­λή­σουν την ελλη­νι­κή κοι­νω­νία, αλλά και τη διε­θνή για πολ­λά χρό­νια μετά. Θα είναι αντι­κεί­με­νο μελέ­της και συζή­τη­σης για τις τωρι­νές και επό­με­νες γενιές. Την παρα­κο­λού­θη­σαν με ενδια­φέ­ρον τόσο η ελλη­νι­κή κοι­νω­νία, οι εργα­ζό­με­νοι, διε­θνείς αντι­προ­σω­πεί­ες και φορείς μετα­ξύ των οποί­ων και η Επι­τρο­πή Νομι­κών της Παγκό­σμιας Συν­δι­κα­λι­στι­κής Ομο­σπον­δί­ας με παρου­σία στο Δικα­στή­ριό σας».

«Εμείς πιστεύ­ου­με ότι η από­κρου­ση και το τσά­κι­σμα του φασι­σμού — ναζι­σμού που εκφρά­ζει η ΧΑ είναι υπό­θε­ση πρώ­τα από όλα του λαού και της νεο­λαί­ας ιδιαί­τε­ρα του ταξι­κού εργα­τι­κού και λαϊ­κού κινή­μα­τος. Πιστεύ­ου­με και πρέ­πει να είναι ξεκά­θα­ρο ότι ο φασι­σμός — ναζι­σμός και τα δια­χρο­νι­κά εγκλή­μα­τά του είναι προ­ϊ­όν του ίδιου του σάπιου εκμε­ταλ­λευ­τι­κού καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος, το οποίο τον γεν­νά και τον εκτρέ­φει. Όσο η πάλη θα κατευ­θύ­νε­ται στην ανα­τρο­πή της εκμε­τάλ­λευ­σης ανθρώ­που από άνθρω­πο, στην οικο­δό­μη­ση μιας κοι­νω­νί­ας που δεν θα βασί­ζε­ται στο κέρ­δος από την από­σπα­ση πλού­του εις βάρος της εργα­σί­ας των πολ­λών, τόσο θα στε­νεύ­ουν τα περι­θώ­ρια για την ανα­πα­ρα­γω­γή του ναζι­στι­κού — φασι­στι­κού φαι­νο­μέ­νου», είπε.

«Συνά­μα όμως και χωρίς αυτα­πά­τες πιστεύ­ου­με ότι η Δικαιο­σύ­νη οφεί­λει να κάνει το χρέ­ος της, να ανα­στο­χα­στεί τα όσα έχει υπο­στεί ο λαός και η χώρα μας από τον εθνι­κο­σο­σια­λι­σμό, να ανα­δεί­ξει την αλή­θεια που ανα­δεί­χθη­κε σε αυτή την αίθου­σα», πρόσθεσε.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο