Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Προκλητικός και θρασύς ο ναζί πυρηνάρχης Πειραιά

Με την απο­λο­γία του πυρη­νάρ­χη Πει­ραιά, του χρυ­σαυ­γί­τη Θωμά Μπα­ρέ­κα, συνε­χί­στη­κε σήμε­ρα η δίκη της ναζι­στι­κής εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης Χρυ­σή Αυγή. Ο κατα­δι­κα­σμέ­νος για την επί­θε­ση στο «Συνερ­γείο» παρα­δέ­χθη­κε την έμμι­σθη θέση του στην οργά­νω­ση (μέχρι τον Ιού­λη του 2019) αλλά και ως γραμ­μα­τέ­ας Πει­ραιά της Χρυ­σής Αυγής. Παρα­δέ­χθη­κε ότι ο Ι. Λαγός προ­ΐ­στα­το στον Πει­ραιά και για ό,τι ήθε­λε επι­κοι­νω­νού­σε μαζί του, επι­βε­βαιώ­νο­ντας την ιεραρ­χία της ναζι­στι­κής εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης. Μάλι­στα, όπως είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά, «επι­κοι­νω­νού­σα με τον πολι­τι­κό μου προϊ­στά­με­νο, που ήταν και μέλος του Πολι­τι­κού Συμ­βου­λί­ου της Χρυ­σής Αυγής».

Η εν λόγω ΤΟ, αυτή του Πει­ραιά, εμπλέ­κε­ται μετα­ξύ άλλων σε δεκά­δες επι­θέ­σεις κατά αλλο­δα­πών, σε τζα­μιά, σε πολι­τι­κούς αντι­πά­λους, γεγο­νός που του επι­ση­μάν­θη­κε από το δικα­στή­ριο. Μάλι­στα, για την επί­θε­ση από μηχα­νο­κί­νη­το τάγ­μα εφό­δου της Χρυ­σής Αυγής και στον δικη­γό­ρο και πρώ­ην δημο­τι­κό σύμ­βου­λο Πει­ραιά Ι. Καρ­δα­ρά, σε εκλο­γι­κό περί­πτε­ρο στις 17 Ιού­νη 2012, του επι­ση­μάν­θη­κε πως μαρ­τυ­ρί­ες ανα­φέ­ρουν ότι η επί­θε­ση ξεκί­νη­σε από άτο­μα εξερ­χό­με­να από την Τοπι­κή, που μετά την επί­θε­ση εισήλ­θαν στα γρα­φεία. Δήλω­σε επί­σης άγνοια για τις καταγ­γε­λί­ες σε βάρος της Τοπι­κής από το Εργα­τι­κό Κέντρο Πει­ραιά, τον Εμπο­ρι­κό Σύλ­λο­γο, τον Σύλ­λο­γο Φοι­τη­τών, εκπαι­δευ­τι­κών, εργα­ζο­μέ­νων Κερα­τσι­νί­ου για δεκά­δες εγκλη­μα­τι­κές ενέργειες.

«Φερό­με­νες επι­θέ­σεις», «προ­πα­γάν­δα σε βάρος της Χρυ­σής Αυγής λόγω της ανό­δου της», «πολι­τι­κές διώ­ξεις» και «φήμες» χαρα­κτή­ρι­σε ο μέχρι το… κόκα­λο χρυ­σαυ­γί­της τις εγκλη­μα­τι­κές πρά­ξεις της ναζι­στι­κής οργά­νω­σης και επί­σης τα όσα τον έφε­ραν ως κατη­γο­ρού­με­νο στη δίκη. Ο κατα­δι­κα­σθείς για την επί­θε­ση στο «Συνερ­γείο» χαρα­κτή­ρι­σε επι­πρό­σθε­τα σκευω­ρία το κατη­γο­ρη­τή­ριο, έκα­νε λόγο για «φερό­με­νο θύμα» για τον μισθω­τή του χώρου που υπέ­στη τη δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση και εν κατα­κλεί­δι ανέ­φε­ρε ότι «τα κάνουν για­τί θέλουν τον Λαγό». «Θέλουν τον Λαγό. Ποιος είναι ο υπεύ­θυ­νος βου­λευ­τής στον Πει­ραιά; Ο Λαγός. Ποιος ενο­χλεί στη Ναυ­πη­γο­ε­πι­σκευα­στι­κή Ζώνη Περά­μα­τος; Ο Λαγός. Γι’ αυτό τον “βάζουν” στη μοτο­πο­ρεία στην Ηλιού­πο­λη. Δεν είναι λογι­κό να εμφα­νι­στεί με αμά­ξι εκεί, όπως λένε, για­τί δεν μπο­ρεί να ακο­λου­θή­σει», ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά. Μάλι­στα, η πρό­ε­δρος του δικα­στη­ρί­ου Μ. Λεπε­νιώ­τη του είπε: «Είστε σε δικα­στή­ριο, όχι στην Τοπι­κή. Μη σχο­λιά­ζε­τε, να απα­ντά­τε σε αυτά που ρωτούν». Σημειω­τέ­ον ότι Λαγός και Μίχος κατα­δι­κά­στη­καν ως ηθι­κοί αυτουρ­γοί της επί­θε­σης. Ο Ν. Μίχος έχει παρα­δε­χτεί την παρου­σία του Ι. Λαγού στο σημείο με το βου­λευ­τι­κό του αυτο­κί­νη­το. Επί­σης, από συνο­μι­λί­ες, μηνύ­μα­τα που έχουν ανα­γνω­σθεί στο δικα­στή­ριο, προ­κύ­πτει ότι ο Ι. Λαγός οργά­νω­σε και συμ­με­τεί­χε στην επίθεση.

Ο Μπα­ρέ­κας δεν μπό­ρε­σε να δώσει πει­στι­κές απα­ντή­σεις για την εντο­λή Λαγού στον Δεβε­λέ­κο (προ­κύ­πτει από συνο­μι­λί­ες) να «καθα­ρί­σει» τα γρα­φεία της ΤΟ Πει­ραιά αλλά και το σπί­τι του από όπλα, αλλά και για το πτυσ­σό­με­νο γκλοπ που βρή­κε τελι­κά η Αστυ­νο­μία στα γρα­φεία του Πει­ραιά. Παρα­δέ­χθη­κε, τέλος, ότι διορ­γά­νω­σε τη συγκέ­ντρω­ση έξω από το Στέ­κι «Ρεσάλ­το» στο Κερα­τσί­νι. Απα­ντώ­ντας σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση για το αν πέτα­ξαν πέτρες οι χρυ­σαυ­γί­τες, έκα­νε λόγο για κανέ­να «δωρά­κι» που μπο­ρεί να επιστράφηκε…

Νωρί­τε­ρα, ο Χρ. Γαλα­νά­κης, και αυτός κατα­δι­κα­σμέ­νος για την επί­θε­ση στο «Συνερ­γείο», ισχυ­ρί­στη­κε στην απο­λο­γία του ότι δεν ήξε­ρε καν ότι πρό­κει­ται να συμ­με­τά­σχει σε μοτο­πο­ρεία της ναζι­στι­κής εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης, όπως είπε, το «είδε σαν βόλ­τα για­τί του άρε­σε η οδή­γη­ση και ήθε­λε να κάνει χιλιό­με­τρα». Δήλω­σε άγνοια για την επί­θε­ση, την παρου­σία των χρυ­σαυ­γι­τών βου­λευ­τών, ούτε καν την παρου­σία του Ι. Λαγού έξω από το Αστυ­νο­μι­κό Τμή­μα «δεν είδε». Δεν μπό­ρε­σε να δώσει πει­στι­κές απα­ντή­σεις για­τί μετά την κλή­ση που έλα­βε για να παρου­σια­στεί στο Αστυ­νο­μι­κό Τμή­μα για την επί­θε­ση στο «Συνερ­γείο» προ­σπα­θού­σε να ενη­με­ρω­θεί για το τι θα πει, από τη Χρυ­σή Αυγή και τον Ι. Λαγό, σε σχε­τι­κά τηλε­φω­νή­μα­τα που έκα­νε σε συγκα­τη­γο­ρού­με­νούς του.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο