Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σήμερα η απόφαση που θα κρίνει το ύψος των ποινών

Η καθο­ρι­στι­κή από­φα­ση του δικα­στη­ρί­ου μετά την ετυ­μη­γο­ρία του επί της ενο­χής θα ανα­κοι­νω­θεί σήμε­ρα το πρωί, οπό­τε η πρό­ε­δρος του Τρι­με­λούς Εφε­τεί­ου Κακουρ­γη­μά­των Μαρία Λεπε­νιώ­τη θα ανα­κοι­νώ­σει το απο­τέ­λε­σμα της πολύ­ω­ρης διά­σκε­ψης του, για τα ελαφρυντικά.

Η συνε­δρί­α­ση ανα­μέ­νε­ται να ξεκι­νή­σει στις 10 το πρωί οπό­τε, εκτός απρο­ό­πτου συμ­βά­ντος, η κ. Λεπε­νιώ­τη θα ανα­γνώ­σει την κρί­ση του δικα­στη­ρί­ου για το αν συντρέ­χουν λόγοι για την ανα­γνώ­ρι­ση ελα­φρυ­ντι­κών περι­στά­σε­ων και σε ποιους εκ των κατηγορουμένων.

Με τη γνω­στο­ποί­η­ση από το δικα­στή­ριο της κομ­βι­κής σημα­σί­ας από­φα­σης του για τα ελα­φρυ­ντι­κά, θα γίνει και αντι­λη­πτό το πλαί­σιο των ποι­νών που θα επιβληθούν.

Το δικα­στή­ριο δεν είναι υπο­χρε­ω­μέ­νο να ανα­γνω­ρί­σει ελα­φρυ­ντι­κά αν κρί­νει ότι η προ­σω­πι­κό­τη­τα, τα εγκλή­μα­τα και η μορ­φή της δρά­σης των κατα­δι­κα­σθέ­ντων απο­τε­λούν στοι­χεία επι­κιν­δυ­νό­τη­τας. Κάτι τέτοιο, εκτι­μά­ται από πολ­λούς νομι­κούς ότι δεν είναι απί­θα­νο στην περί­πτω­ση των επτά κατα­δι­κα­σθέ­ντων για την ηγε­σία της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης, οι οποί­οι σύμ­φω­να με την από­φα­ση έχουν διαρ­κή δρά­ση από το 2008 έως και το 2013.

Η δια­δι­κα­σία ανα­μέ­νε­ται να συνε­χι­στεί με την αγό­ρευ­ση της Εισαγ­γε­λέ­ας επί των ποι­νών και αμέ­σως μετά ακο­λου­θούν οι αγο­ρεύ­σεις της υπεράσπισης.

Στη σημε­ρι­νή δια­δι­κα­σία έχει ανα­κοι­νώ­σει ότι θα παρα­βρε­θεί ο κατα­δι­κα­σμέ­νος ως μέλος της διευ­θυ­ντι­κής ομά­δας της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης, ευρω­βου­λευ­τής, Γιάν­νης Λαγός ο οποί­ος έχει ζητή­σει και συγκέ­ντρω­ση σε συμπα­ρά­στα­ση του έξω από το Εφε­τείο. Εντός του δικα­στη­ρί­ου ο κατα­δι­κα­σθείς δεν έχει δικαί­ω­μα λόγου σε αυτήν την φάση της δίκης.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι το δικα­στή­ριο έχει κρί­νει ενό­χους 57 κατη­γο­ρού­με­νους, με επτά να έχουν κηρυ­χθεί ένο­χοι για πλημ­με­λή­μα­τα. Από τους υπό­λοι­πους 50, επτά πρώ­ην βου­λευ­τές, κρί­θη­καν ως ηγε­τι­κή ομά­δα της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης και οι υπό­λοι­ποι 43 μέλη της. Στους 43 κατα­δι­κα­σθέ­ντες για έντα­ξη περι­λαμ­βά­νο­νται και οι κατα­δι­κα­σθέ­ντες για τα κακουρ­γή­μα­τα που αφο­ρούν την δολο­φο­νία Φύσ­σα και την επί­θε­ση κατά των Αιγυ­πτί­ων αλιερ­γα­τών, αλλά και ένας από την ομά­δα που είχε επι­τε­θεί σε στε­λέ­χη του ΠΑΜΕ, υπό­θε­ση που μετα­τρά­πη­κε σε πλημμέλημα.

Το πλαί­σιο των ποι­νών για εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση είναι 5- 15 έτη για την ηγε­τι­κή ομά­δα και 5–10 έτη για τα μέλη.

Απαγορεύτηκε η συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής

Με από­φα­ση του Γενι­κού Αστυ­νο­μι­κού Διευ­θυ­ντή Αττι­κής, απα­γο­ρεύ­ε­ται η συγκέ­ντρω­ση της Χρυ­σής Αυγής, που έχει εξαγ­γελ­θεί για τις 9:00 το πρωί, έξω από το Εφε­τείο Αθηνών.

Οπως τονί­ζε­ται σε σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση της Γενι­κής Αστυ­νο­μι­κής Διεύ­θυν­σης Αττι­κής, “η απα­γό­ρευ­ση της συνά­θροι­σης επι­βάλ­λε­ται καθώς από τη διε­ξα­γω­γή της εγκυ­μο­νεί­ται σοβα­ρός κίν­δυ­νος για τη δημό­σια ασφά­λεια, λόγω σφό­δρα πιθα­νής διά­πρα­ξης σοβα­ρών εγκλη­μά­των ιδί­ως κατά της ζωής, της σωμα­τι­κής ακε­ραιό­τη­τας, της ιδιο­κτη­σί­ας και της πολι­τεια­κής εξου­σί­ας, ενώ απει­λεί­ται σοβα­ρά η δια­τά­ρα­ξη της κοι­νω­νι­κο­οι­κο­νο­μι­κής ζωής στην συγκε­κρι­μέ­νη περιο­χή, η κυκλο­φο­ρία οχη­μά­των και πεζών και η λει­τουρ­γία των εγκα­τα­στά­σε­ων του δικα­στι­κού συγκρο­τή­μα­τος (Αρειος Πάγος, Εφε­τείο, Πρω­το­δι­κείο, Πται­σμα­το­δι­κείο, Ειρηνοδικείο).

Οπως ανα­φέ­ρει ακό­μη η ανα­κοί­νω­ση της ΓΑΔΑ “οι οργα­νω­τές δεν γνω­στο­ποί­η­σαν στην κατά τόπον αστυ­νο­μι­κή Αρχή, την πρό­θε­σή τους να καλέ­σουν το ευρύ κοι­νό να συμ­με­τά­σχει, σε συγκε­κρι­μέ­νο τόπο και χρό­νο, σε δημό­σια υπαί­θρια συνά­θροι­ση ως οφεί­λουν, σύμ­φω­να με το ισχύ­ον νομι­κό πλαί­σιο. Η από­φα­ση έχει αναρ­τη­θεί στη “Διαύ­γεια” και στο www.hellenicpolice.gr στο ειδι­κό banner για τις απο­φά­σεις αστυ­νο­μι­κών υπη­ρε­σιών σχε­τι­κά με συνα­θροί­σεις, συγκε­ντρώ­σεις και πορείες”.

mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο