Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Όταν με χτυπούσαν ένιωθα ότι έχω πεθάνει» κατέθεσε ένας από τους Αιγύπτιους αλιεργάτες

«Ήταν πάρα πολ­λά άτο­μα με μαύ­ρες μπλού­ζες από πάνω μου. Είδα ότι κρα­τού­σαν σίδε­ρα και ξύλα και με χτυ­πού­σαν με αυτά και με κλω­τσιές. Τα σίδε­ρα και τα ξύλα έπε­φταν πάνω μου κι όποιος δεν είχε, με χτυ­πού­σε με τα πόδια και τα χέρια. Ήταν δεκα­πέ­ντε άτο­μα κι εγώ κοιμόμουν».

Αυτά είπε ο Αμπου­ζίντ Εμπα­ράκ που άνοι­ξε σήμε­ρα με την κατά­θε­σή του ενώ­πιον του Πεντα­με­λούς Εφε­τεί­ου Κακουρ­γη­μά­των την υπό­θε­ση της άγριας επί­θε­σης που δέχθη­καν από τάγ­μα εφό­δου της Χρυ­σής Αυγής ο ίδιος και άλλοι τρεις Αιγύ­πτιοι αλιερ­γά­τες στις 12 Ιου­νί­ου 2012 στο σπί­τι που έμε­ναν στο Ικό­νιο Περά­μα­τος. Μίας επί­θε­σης που όπως είπε ο αλιερ­γά­της έγι­νε «για­τί είμα­στε ξένοι».

Ο πρώ­τος μάρ­τυ­ρας και θύμα της επί­θε­σης κατέ­θε­σε όσα βίω­σε στις 3.00 τα ξημε­ρώ­μα­τα ενώ κοι­μό­ταν στην ταρά­τσα του σπι­τιού που μοι­ρα­ζό­ταν με άλλους συμπα­τριώ­τες του, όταν δέχθη­κε σφο­δρά χτυ­πή­μα­τα από ομά­δα μαυ­ρο­φο­ρε­μέ­νων με σιδη­ρο­λο­στούς και ξύλι­να κοντά­ρια. Το θύμα είχε γλι­τώ­σει καθώς όπως είπε, οι χρυ­σαυ­γί­τες νόμι­ζαν πως τον σκό­τω­σαν. Ωστό­σο τραυ­μα­τί­στη­κε πολύ σοβα­ρά στη γνά­θο, στο κεφά­λι και στο σώμα, είχε υπο­στεί θλά­ση πνεύ­μο­να και είχε χρεια­στεί νοση­λεία και σει­ρά επεμβάσεων.

Όπως είπε ο μάρ­τυ­ρας «εκεί­νη τη βρα­διά κοι­μό­μουν στην ταρά­τσα για­τί είχε πολ­λή ζέστη και κου­νού­πια και έτσι συνή­θι­ζα όταν είχε ζέστη… Κοι­μή­θη­κα στην ταρά­τσα όπως συνη­θί­ζω, γύρω στις 2.00–3.00 η ώρα, ένιω­σα χτυ­πή­μα­τα στα πόδια μου… Έσπα­σε σε τρία σημεία η γνά­θος. Όταν με χτυ­πού­σαν ένιω­θα ότι έχω πεθά­νει. Άκου­σα, σαν σε όνει­ρο, τη λέξη “πάμε” και έφυ­γαν από πάνω μου ενώ ήξε­ραν ότι σχε­δόν έχω πεθά­νει. Όταν συνήλ­θα κατά­λα­βα ότι ήμουν στο ασθε­νο­φό­ρο. Ξανα­συ­νήλ­θα όταν ήμουν στο νοσο­κο­μείο, αλλά δεν ξέρω τι ώρα ήταν. Τα δόντια μου ήταν σπα­σμέ­να, δώδε­κα ράμ­μα­τα στο κεφά­λι, τρία κατάγ­μα­τα στο σαγό­νι. Από το κεφά­λι μέχρι τα πόδια ήμουν σε μια πολύ κρί­σι­μη κατά­στα­ση. Όταν συνήλ­θα είπα στους φίλους μου ότι θέλω να πάω να πεθά­νω στην Αίγυ­πτο, κοντά στα παι­διά μου».

Ο αλιερ­γά­της περιέ­γρα­ψε τις επεμ­βά­σεις που έγι­ναν και είπε πως υπέ­γρα­ψαν οι φίλοι του για να μπει στο χει­ρουρ­γείο. «Μου έβγα­λαν τα δόντια μου. Δεν θυμά­μαι πόσες ώρες κρά­τη­σε το χει­ρουρ­γείο. Συνήλ­θα και είδα ότι μου είχαν κάνει μια επέμ­βα­ση στο λαι­μό σαν να είμαι μια κότα που την έχουν σφά­ξει με μαχαί­ρι. Έχω τρία κομ­μά­τια σίδε­ρο στο στό­μα μου.

Σε ερώ­τη­ση της προ­έ­δρου ο Αμπου­ζίντ Εμπά­ρακ είπε πως όλα τα άτο­μα που τον χτυ­πού­σαν φορού­σαν μαύρα.

Πρό­ε­δρος: Ήταν άτο­μα της Χρυ­σής Αυγής;

Μάρ­τυ­ρας: Εκεί­νη τη στιγ­μή εγώ δεν ήξε­ρα κάτι για αυτό. Αλλά όταν βγή­κα από το νοσο­κο­μείο και συνήλ­θα, οι φίλοι μου, μου είπαν ότι ήταν της Χρυ­σής Αυγής για­τί, όπως μου είπαν, αφού με χτύ­πη­σαν πήγαν σε εκεί­νους και ήθε­λαν να μπουν μέσα να χτυ­πή­σουν κι αυτούς. Μετά άκου­σα το βίντεο του αρχη­γού τους [σ.σ.: εννο­εί τον Λαγό] και εκεί­νη τη βρα­διά είπε ότι «εμείς θα αντι­με­τω­πί­σου­με τους Αιγύ­πτιους ψαράδες».

Πρό­ε­δρος: Για­τί σας άφη­σαν και έφυγαν;

Μάρ­τυ­ρας: Με αφή­σα­νε νεκρό, γι’ αυτό φύγανε.

Πρό­ε­δρος: Νόμι­σαν ότι ήσα­σταν νεκρός;

Μάρ­τυ­ρας: Ναι.

Εισαγ­γε­λέ­ας: Ξέρε­τε αν εκεί­νη την ημέ­ρα ο βου­λευ­τής Λαγός είχε δώσει ομι­λία στο Πέραμα;

Μάρ­τυ­ρας: Αυτός που ήταν εδώ την προη­γού­με­νη φορά; Μου έδει­ξαν βίντεο από εκεί­νη την ημέ­ρα που έλε­γε ότι θα αντι­με­τω­πί­σου­με τους Aιγύ­πτιους ψαρά­δες κι εκεί­νη την ημέ­ρα με χτύ­πη­σαν. Στό­χος τους ήταν να μας σκοτώσουν.

Απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση της προ­έ­δρου ο μάρ­τυ­ρας είπε ότι πιστεύ­ει πως δεν ήταν προ­σω­πι­κά μόνος του στό­χος και πως όποιος και να ήταν στην θέση του, θα ήταν στό­χος της Χρυ­σής Αυγής: «Είμα­στε στό­χος για­τί είμα­στε ξένοι», είπε.

Εισαγ­γε­λέ­ας: Απο­κτή­σα­τε άδεια παρα­μο­νής ως θύμα εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης; Έχε­τε τη δυνα­τό­τη­τα να λάβε­τε άδεια παρα­μο­νής βάσει του νόμου;

Μάρ­τυ­ρας: Δύο χρό­νια μετά από αυτά τα γεγο­νό­τα δεν είχα άδεια παρα­μο­νής. Μετά ο δικη­γό­ρος με βοή­θη­σε για να απο­κτή­σω άδεια παρα­μο­νής για να είμαι νόμιμος.

Απα­ντώ­ντας σε ερω­τή­σεις συνη­γό­ρων προς Υπο­στή­ρι­ξη της Κατη­γο­ρί­ας ο μάρ­τυ­ρας είπε πως 11 χρό­νια μετά την επί­θε­ση που δέχθη­κε , δεν μπο­ρεί να φάει σκλη­ρές τρο­φές και πως δεν μπο­ρεί να μεί­νει για περισ­σό­τε­ρες από 3–4 ώρες όρθιος.

Η υπό­θε­ση των Αιγυ­πτί­ων αλιερ­γα­τών θεω­ρεί­ται ως μία από τις πλέ­ον ενδει­κτι­κές για τη δρά­ση και τους στό­χους της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης αλλά και για τον τρό­πο που λει­τουρ­γού­σε με άνω­θεν εντο­λές και υπο­δεί­ξεις. Και αυτό σύμ­φω­να με την πρω­τό­δι­κη από­φα­ση φαί­νε­ται ξεκά­θα­ρα στην υπό­θε­ση της επί­θε­σης στους αλιερ­γά­τες η οποία οργα­νώ­θη­κε και εκδη­λώ­θη­κε μετά από δηλώ­σεις του τότε βου­λευ­τή της Χρυ­σής Αυγής Γιάν­νη Λαγού ο οποί­ος είχε στο­χο­ποι­ή­σει τα θύμα­τα. Ο νυν ευρω­βου­λευ­τής, κατα­δι­κα­σμέ­νος σε κάθειρ­ξη 13 ετών Γιάν­νης Λαγός είχε ανα­φερ­θεί σε ομι­λί­ες του στην περιο­χή, στο «πρό­βλη­μα με τους Αιγύ­πτιους αλιερ­γά­τες». Ο τότε βου­λευ­τής είχε πει: «Έχου­με γίνει δέκτες παρα­πό­νων για κάποια θέμα­τα που έχε­τε εδώ στην ιχθυό­σκα­λα, στο Κερα­τσί­νι, με τους Αιγύ­πτιους που κάνουν ό,τι θέλουν, που που­λάν τα ψάρια όπως θέλουν, που τα παίρ­νουν από όπου θέλουν, γενι­κά δεν δίνουν λογα­ρια­σμό σε κανέ­ναν. Ε, λοι­πόν, εμείς τους λέμε ότι από δω και πέρα θα δίνουν λογα­ρια­σμό, θα δίνουν λογα­ρια­σμό στη Χρυ­σή Αυγή».

Κατη­γο­ρού­με­νοι για την από­πει­ρα ανθρω­πο­κτο­νί­ας είναι ο πυρη­νάρ­χης Περά­μα­τος Ανα­στά­σιος Παντα­ζής, κατα­δι­κα­σμέ­νος σε πρώ­το βαθ­μό σε κάθειρ­ξη 10 ετών και 24 μηνών και τα μέλη της Τοπι­κής στο Πέρα­μα Κων­στα­ντί­νος Παπα­δό­που­λος, Δημή­τρης Αγριο­γιάν­νης, Θωμάς Μαριάς, και Μάρ­κος Ευγε­νι­κός κατα­δι­κα­σμέ­νοι όλοι σε 7ετή κάθειρξη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο