Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι τηγανητές πατάτες μπορεί να συνδέονται με την κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα έρευνα

Οι τηγα­νη­τές πατά­τες – είναι λιπα­ρές, αμυ­λού­χες και ένα φαγη­τό «παρη­γο­ριάς» για πολ­λούς. Ωστό­σο, μελέ­τες έχουν δεί­ξει ότι τα τηγα­νη­τά φαγη­τά μπο­ρεί να έχουν αρνη­τι­κό αντί­κτυ­πο στην ψυχι­κή υγεία.

Μια ερευ­νη­τι­κή ομά­δα στο Χανγ­κ­τσό­ου της Κίνας δια­πί­στω­σε ότι η συχνή κατα­νά­λω­ση τηγα­νη­τών τρο­φών και ιδιαί­τε­ρα τηγα­νη­τών πατα­τών, συν­δέ­ε­ται με 12% υψη­λό­τε­ρο κίν­δυ­νο για άγχος και 7% υψη­λό­τε­ρο κίν­δυ­νο για κατά­θλι­ψη σε σχέ­ση με άτο­μα που δεν κατα­νά­λω­ναν τηγα­νη­τά φαγη­τά. Η συσχέ­τι­ση ήταν πιο έντο­νη μετα­ξύ των νεα­ρών ανδρών και των νεό­τε­ρων κατα­να­λω­τών. Τα τηγα­νη­τά τρό­φι­μα είναι γνω­στοί παρά­γο­ντες κιν­δύ­νου για παχυ­σαρ­κία, υψη­λή αρτη­ρια­κή πίε­ση και άλλες επι­πτώ­σεις στην υγεία.

«Τα απο­τε­λέ­σμα­τα αυτά επι­βε­βαιώ­νουν τη σημα­σία της μεί­ω­σης της κατα­νά­λω­σης τηγα­νη­τών τρο­φί­μων για την ψυχι­κή υγεία», έγρα­ψαν οι ερευ­νη­τές στη μελέ­τη τους που δημο­σιεύ­θη­κε στο περιο­δι­κό «PNAS».

Ωστό­σο, οι ειδι­κοί σε ζητή­μα­τα που αφο­ρούν στη δια­τρο­φή δήλω­σαν ότι τα απο­τε­λέ­σμα­τα είναι προ­κα­ταρ­κτι­κά και δεν είναι σαφές αν τα τηγα­νη­τά τρό­φι­μα προ­κα­λούν προ­βλή­μα­τα ψυχι­κής υγεί­ας ή αν οι άνθρω­ποι που βιώ­νουν συμ­πτώ­μα­τα κατά­θλι­ψης ή άγχους προ­τι­μούν τα τηγα­νη­τά τρόφιμα.

Η μελέ­τη αξιο­λό­γη­σε 140.728 άτο­μα σε διά­στη­μα 11,3 ετών. Αφού εξαι­ρέ­θη­καν οι συμ­με­τέ­χο­ντες που είχαν δια­γνω­στεί με κατά­θλι­ψη μέσα στα δύο πρώ­τα χρό­νια, οι ερευ­νη­τές δια­πί­στω­σαν συνο­λι­κά 8.294 περι­πτώ­σεις άγχους και 12.735 περι­πτώ­σεις κατά­θλι­ψης ανά­με­σα σε εκεί­νους που κατα­νά­λω­ναν τηγα­νη­τά φαγη­τά. Οι τηγα­νη­τές πατά­τες φάνη­κε να αυξά­νουν κατά 2% τον κίν­δυ­νο κατά­θλι­ψης σε σχέ­ση με το τηγα­νη­τό λευ­κό κρέας.

Στη νέα μελέ­τη, οι ερευ­νη­τές προ­τεί­νουν ότι το ακρυ­λα­μί­διο, μια χημι­κή ουσία που σχη­μα­τί­ζε­ται κατά τη δια­δι­κα­σία του τηγα­νί­σμα­τος, ειδι­κά στις τηγα­νη­τές πατά­τες, ευθύ­νε­ται για τον υψη­λό­τε­ρο κίν­δυ­νο άγχους και κατάθλιψης.

Ο Δρ. Γουόλ­τερ Γουί­λετ δήλω­σε ότι τα απο­τε­λέ­σμα­τα «θα πρέ­πει να θεω­ρη­θούν ως πολύ προ­κα­ταρ­κτι­κά και ειδι­κά η σύν­δε­ση με τα τηγα­νη­τά τρό­φι­μα και το ακρυλαμίδιο».

«Οι επι­πτώ­σεις των τηγα­νη­τών τρο­φί­μων στην υγεία θα εξαρ­τη­θούν σε μεγά­λο βαθ­μό από το είδος της τρο­φής που τηγα­νί­ζου­με και το είδος του λίπους που χρη­σι­μο­ποιού­με για το τηγά­νι­σμα», δήλω­σε στο CNN ο Γουί­λετ, καθη­γη­τής επι­δη­μιο­λο­γί­ας και δια­τρο­φής στη Σχο­λή Δημό­σιας Υγεί­ας T.H. Chan του Χάρβαρντ.

«Οι πατά­τες προ­κα­λούν ανη­συ­χία για πιθα­νές επι­δρά­σεις στη διά­θε­ση, επει­δή μπο­ρούν να προ­κα­λέ­σουν μεγά­λες αυξή­σεις στο σάκ­χα­ρο του αίμα­τος και στη συνέ­χεια ορμο­νι­κές αντι­δρά­σεις σε αυτές τις αυξή­σεις. Ωστό­σο, αυτές οι αυξή­σεις αμβλύ­νο­νται εν μέρει από το λίπος που χρη­σι­μο­ποιεί­ται για το τηγά­νι­σμα», σημείωσε.

Ο Γουί­λετ σημεί­ω­σε επί­σης ότι το ακρυ­λα­μί­διο δεν παρά­γε­ται μόνο από το τηγά­νι­σμα. Βρί­σκε­ται στον καφέ, λόγω του καβουρ­δί­σμα­τος των κόκ­κων, και στο τοστ, εξαι­τί­ας της θέρ­μαν­σης των υδα­ταν­θρά­κων μαζί με πρωτεΐνες.

Άνοδος του άγχους και της κατάθλιψης

Ο ερευ­νη­τής του Πανε­πι­στη­μί­ου Zhejiang και συγ­γρα­φέ­ας της μελέ­της Γιου Ζανγκ δήλω­σε στο CNN ότι «δεν υπάρ­χει λόγος πανι­κού για τις δυσμε­νείς επι­πτώ­σεις των τηγα­νη­τών τροφίμων».

Ωστό­σο ο υγιει­νός τρό­πος ζωής και η μεί­ω­ση της κατα­νά­λω­σης τηγα­νη­τών τρο­φί­μων μπο­ρεί να βοη­θά και στην ψυχι­κή υγεία, πέρα από τη σωμα­τι­κή. Οι ερευ­νη­τές έχουν επι­ση­μά­νει την πρό­σφα­τη αύξη­ση της κατά­θλι­ψης και του άγχους παγκο­σμί­ως. Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας εκτι­μά ότι πάνω από το 5% των ενη­λί­κων πάσχουν από κατά­θλι­ψη, σε παγκό­σμιο επίπεδο.

Ο Γουί­λετ δήλω­σε επί­σης πως οι άνθρω­ποι μπο­ρεί να αλλά­ξουν τις δια­τρο­φι­κές τους συνή­θειες επει­δή έχουν κατά­θλι­ψη ή άγχος.

«Αυτές οι αλλα­γές στη διά­θε­ση είναι, γενι­κά, πιο δύσκο­λο να μελε­τη­θούν επει­δή μπο­ρεί να περα­στι­κές, σε αντί­θε­ση με τη διά­γνω­ση ενός μεί­ζο­νος καρ­κί­νου ή μιας καρ­δια­κής προ­σβο­λής. Η μελέ­τη αυτή δεν σχε­διά­στη­κε για να αντι­με­τω­πί­σει αυτές τις προ­κλή­σεις», κατέ­λη­ξε ο Γουίλετ.

Πηγή: ertnews.gr μέσω CNN

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο