Οι δίπλες είναι παραδοσιακό ελληνικό γλύκισμα με κύριο συστατικό τη λεπτή _“χαρτί” ζύμη (με αλεύρι για όλες τις χρήσεις και πολλά αυγά, χωρίς φουσκωτικά μέσα φαρινάπ κλπ). Κατάγονται από την Πελοπόννησο (βασικά Καλαμάτα και μεσσηνιακή Μάνη _αργότερα Αρκαδία) Κάποιοι τις συγκρίνουν με τα ξεροτήγανα _λάθος (βασική διαφορά πως έχουν από καθόλου μέχρι 1–2 αυγά). Από τα πιο ιδιαίτερα ελληνικά γλυκά στο γιορτινό αλλά και καθημερινό τραπέζι επίσης σε γάμους και (παλαι ποτέ) αρραβώνες. Η ζύμη διπλώνεται σε διάφορα σχήματα, τηγανίζεται σε καυτό λάδι και εμποτίζεται με σιρόπι ή απλά μελώνεται και πασπαλίζεται με κανέλα και ψιλοκομμένο καρύδι. Συνήθως είναι ρολά, αλλά και σπιράλ, φιόγκοι λουλούδια κά.
Η συνταγή μας _για τη Ζύμη
1️⃣ 10 αυγά
2️⃣ 1 κιλό αλεύρι
3️⃣ χυμό από 1 λεμόνι
4️⃣ 1 σφηνάκι λικέρ ή ούζο (προαιρετικά) _1 κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά)
5️⃣ 1/2 κ.γ. αλάτι
Για το Σιρόπι
1️⃣ 1 λίτρο νερό
2️⃣ 1/2 κιλό ζάχαρη
3️⃣ 1++ κιλό μέλι
4️⃣ 2 κ.σ. λάδι
5️⃣ 250–350 γρ. καρύδια
6️⃣ 1 κ.σ. κανέλα
Εκτέλεση
Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ, τα χτυπάμε ελαφρά, ρίχνουμε το ποτό με το λεμόνι, μετά το αλάτι και τη ζάχαρη, συνεχίζουμε το ανακάτωμα. Κοσκινίζουμε πάντα το αλεύρι (και γιατί _ό μη γένοιτο, μπορεί κάτι να έχει, αλλά κύρια για να αφρατέψει). Κάνουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε μέσα το μείγμα των αυγών. Κρατάμε λίγο στην άκρη και ζυμώνουμε ώστε να πετύχουμε μια αρκετά σφιχτή ζύμη (αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι “όσο πάρει”). Το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για ~1 ώρα.
Βάζουμε μπόλικο λάδι σε μια κατσαρόλα να κάψει. Κόβουμε τη ζύμη μας
Όσες-οι έχουν μηχανή για ζυμαρικά περνάνε το ζυμάρι στο 6–7 (ψιλό) αλλιώς η παλιά συνταγή με τον πλάστη –να γίνει «χαρτί»
4️⃣ Έχουμε απλώσει κάπου ένα καθαρό πανί, χωρίς χνούδι (σεντόνι μαξιλαροθήκη ή κάτι σχετικό). Υπολογίστε πως τα παραπάνω υλικά μπορεί να μας δώσουν μέχρι 70–80 κομμάτια _Κόβουμε τις λωρίδες μας σε ορθογώνια ή ρόμβους.
5️⃣ Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης από αυτά που κόψαμε. Το ανοίγουμε λίγο ακόμη με τα χέρια και το ρίχνουμε στο λάδι και _όσο είναι ακόμη μαλακό, το γυρνάμε και από την άλλη πλευρά. Ύστερα το τσιμπάμε από τη μια άκρη με ένα πιρούνι και το τυλίγουμε για να πάρει το στρογγυλό παραδοσιακό σχήμα του σωλήνα.
6️⃣ Εναλλακτικά τα κάνουμε φιόγκο η πεταλούδα, προτού τα ρίξουμε στο τηγάνι
7️⃣ Για να τηγανιστούν, τις κρατάμε λίγο κάτω από το λάδι … τι πατάμε κάθε τόσο. Δεν θέλει πολύ, ίσα να πάρουν ελάχιστο χρώμα. Μετά τις αφήνουμε όρθιες σε ένα ταψάκι με απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν
8️⃣ Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μεγαλούτσικη κατσαρόλα βράζουμε πρώτα τη ζάχαρη με το νερό για λίγο και μετά προσθέτουμε το μέλι και το λάδι (απαραίτητο για να μη μαλακώνουν οι δίπλες). Το σιρόπι θα αφρίσει _ξαφρίζουμε. Όταν είναι έτοιμο (δηλαδή να βράσει για 1–2λ), σβήνουμε το μάτι, αφήνοντας την κατσαρόλα πάνω.
9️⃣ Βάζουμε μέσα στο σιρόπι “κολυμπάμε” μία μία δίπλα, για 10–15 δευτερόλεπτα τη γυρνάμε αν χρειαστεί καλά και μετά στο ταψί ή την πιατέλα σερβιρίσματος.
🔟 Έχουμε ανακατέψει το καρύδι με την κανέλα. Σε κάθε στρώση από δίπλες ρίχνουμε το μείγμα… καλοφάγωτες !!
ℹ️ ⁉️ Συνηθίζεται στις συνταγές να μπαίνει και ο λεγόμενος “βαθμός δυσκολίας”. Δε θα μπούμε στον πειρασμό … ξέρεις να ανοίγεις φύλλο; (και εννοούμε “χαρτί”, όπως η φωτο κεφαλίδας όχι για πίτσα) _μετά είναι εκείνο το “αλεύρι όσο πάρει”. Κάντε τις δοκιμές σας, μετρήστε χρόνους και μετά όλα θα είναι παιχνίδι.