Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πλειοδοσία ξενοφοβίας στη ΝΔ με κυβερνητική τροπολογία για πρόσφυγες και μετανάστες

Ανω κάτω έγι­νε η ΝΔ λόγω μια κυβερ­νη­τι­κής τρο­πο­λο­γί­ας που προ­βλέ­πει τη δυνα­τό­τη­τα «χορή­γη­σης νέου τύπου άδειας δια­μο­νής για εργα­σία σε πολί­τες τρί­των χωρών». Η τρο­πο­λο­γία είναι του υπουρ­γεί­ου Μετα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου και κατα­τέ­θη­κε στο νομο­σχέ­διο του υπουρ­γεί­ου Εργα­σί­ας για την «ανα­μόρ­φω­ση της επαγ­γελ­μα­τι­κής ασφά­λι­σης», το μίνι ασφα­λι­στι­κό, με προ­φα­νή σκο­πό την εξα­σφά­λι­ση φτη­νών εργα­τι­κών χεριών, όπως άλλω­στε ανέ­φε­ρε ο υπουρ­γός εργα­σί­ας Αδω­νις Γεωργιάδης.

Την από­συρ­σή της ζήτη­σε ο πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γός Αντώ­νης Σαμα­ράς σε γρα­πτή δήλω­σή του. Την χαρα­κτη­ρί­ζει «λαν­θα­σμέ­νη» που ανα­φε­ρό­με­νος με ορο­λο­γία “λαθρο­με­τα­νά­στες” στους ξερι­ζω­μέ­νους πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες από τις επεμ­βά­σεις και τη φτώ­χεια υπο­στη­ρί­ζει ότι «στην πρά­ξη νομι­μο­ποιεί όλους τους λαθρο­με­τα­νά­στες που βρί­σκο­νται στην Ελλά­δα εδώ και 3 χρό­νια!» και πως «η χώρα μας, με αυτήν την τρο­πο­λο­γία, γίνε­ται, επί της ουσί­ας, φάρος προ­σέλ­κυ­σης λαθρομεταναστών».

Οι δύο αρμό­διοι υπουρ­γοί Δημή­τρης Και­ρί­δης υπουρ­γός Μετα­νά­στευ­σης και Αδω­νις Γεωρ­γιά­δης υπουρ­γός Εργα­σί­ας με δηλώ­σεις τους ανέ­φε­ραν ότι δεν αλλά­ζει η προη­γού­με­νη νομο­θε­σία επί κυβέρ­νη­σης Σαμα­ρά, δηλα­δή η 7ετής δια­μο­νή στη χώρα ως κρι­τή­ριο για αυτό­μα­τη άδεια δια­μο­νής, αλλά δίνει άπαξ την ευκαι­ρία σε όσους έχουν συμπλη­ρώ­σει 3 χρό­νια δια­μο­νής κι εργά­ζο­νται — με απο­δει­κτι­κά έγγρα­φα — να πάρουν την άδεια. Ανέ­φε­ραν πως η τρο­πο­λο­γία δεν αποσύρεται.

Μάλι­στα ο Αδω­νις Γεωρ­γιά­δης κατέ­φυ­γε από το βήμα της Βου­λής σε πλειο­δο­σία ξενο­φο­βί­ας και ρατσι­σμού για τους ξερι­ζω­μέ­νους για να κατα­δεί­ξει την λατρεία που έχει προς τον Αντώ­νη Σαμα­ρά όπως είπε ο ίδιος!

Η εξέ­λι­ξη είναι απόρ­ροια των αδιε­ξό­δων που προ­κα­λεί η συμ­φω­νί­ας ΕΕ — Τουρ­κί­ας με τον εγκλω­βι­σμό ανθρώ­πων στην Ελλά­δα σε μια περί­ο­δο όξυν­σης των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών και την εισβο­λή στη Λωρί­δα της Γάζας και σφα­γή του Παλαι­στι­νια­κού λαού από το κρά­τος — δολο­φό­νο του Ισρα­ήλ με την εμπλο­κή της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης, που είναι πιθα­νό να αυξή­σει τα καρα­βά­νια των ξερι­ζω­μέ­νων προ­σφύ­γων και μετα­να­στών. Επι­πλέ­ον η τρο­πο­λο­γία απο­τε­λεί μια ακό­μα από­δει­ξη πως το αστι­κό κρά­τος ανοι­γο­κλεί­νει την κάνου­λα στους ξερι­ζω­μέ­νους ανά­λο­γα με τις ανά­γκες για φτη­νά εργα­τι­κά χέρια.

Να δια­σφα­λι­στούν ανθρώ­πι­νες συν­θή­κες εργα­σί­ας και δια­βί­ω­σης στους ξερι­ζω­μέ­νους, ζήτη­σε ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ Νίκος Καρα­θα­να­σό­που­λος επι­ση­μαί­νο­ντας ότι η ντρο­πή της Μανω­λά­δας επε­κτεί­νε­ται και σε άλλες περιοχές.

Η τροπολογία

Τρο­πο­λο­γία του υπουρ­γεί­ου Μετα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου, που δίνει τη δυνα­τό­τη­τα τριε­τούς άδειας δια­μο­νής για να εργα­στούν, σε μη νομί­μως εισελ­θό­ντες, οι οποί­οι όμως ζουν κι απο­δε­δειγ­μέ­να έχουν εργα­στεί στην Ελλά­δα επί τριετία.

Με τη συγκε­κρι­μέ­νη ρύθ­μι­ση εισά­γε­ται η δυνα­τό­τη­τα και καθο­ρί­ζε­ται η δια­δι­κα­σία χορή­γη­σης άδειας δια­μο­νής με δικαί­ω­μα πρό­σβα­σης σε εξαρ­τη­μέ­νη εργα­σία ή παρο­χή υπη­ρε­σιών ή έργου σε πολί­τες τρί­των χωρών οι οποίο πλη­ρούν ορι­σμέ­νες προ­ϋ­πο­θέ­σεις και:

α) δια­θέ­τουν δήλω­ση προ­σφο­ράς εργα­σί­ας από εργο­δό­τη στην Ελλά­δα για την απα­σχό­λη­σή τους με καθε­στώς εξαρ­τη­μέ­νης εργα­σί­ας ή παρο­χής υπη­ρε­σιών ή έργου,

β) διέ­με­ναν στην Ελλά­δα έως και την 30ή Νοεμ­βρί­ου 2023 χωρίς άδεια διαμονής,

γ) συνε­χί­ζουν να δια­μέ­νουν στη χώρα και

δ) συμπλη­ρώ­νουν του­λά­χι­στον τρία (3) συνε­χή έτη παρα­μο­νής στη χώρα πριν από την υπο­βο­λή αίτη­σης, σύμ­φω­να με έγγρα­φα βέβαι­ης χρονολογίας.

Οι πολί­τες τρί­των χωρών που πλη­ρούν τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις χορή­γη­σης της άδειας δια­μο­νής δύνα­νται να υπο­βά­λουν αίτη­ση έως την 31η Δεκεμ­βρί­ου 2024. Η άδεια δια­μο­νής χορη­γεί­ται άπαξ, έχει διάρ­κεια ισχύ­ος τρία (3) έτη και ο κάτο­χός της κατά τη λήξη της δύνα­ται να αιτη­θεί αλλα­γή κατη­γο­ρί­ας άδειας δια­μο­νής σύμ­φω­να με το άρθρο 12 του v. 5038/2023.

Πολί­τες τρί­των χωρών που δια­μέ­νουν παρα­νό­μως στη χώρα και δεν έχουν υπα­χθεί στη ρύθ­μι­ση της προ­τει­νό­με­νης διά­τα­ξης, υπά­γο­νται στη δια­δι­κα­σία επι­στρο­φής κατά τις δια­τά­ξεις του v. 3907/2011 (Α’ 7).

Ωστό­σο, προ­βλέ­πε­ται ανά­κλη­ση της άδειας δια­μο­νής όταν οι κάτο­χοι άδειας δια­μο­νής δεν απα­σχο­λού­νται επί μακρό χρο­νι­κό διάστημα.

Πηγή: 902.gr

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο