Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δαλάι Λάμα: Οργή για το βίντεο που δείχνει τον θρησκευτικό ηγέτη να φιλάει ένα μικρό παιδί στο στόμα

Σάλο στη διε­θνή κοι­νή γνώ­μη έχει προ­κα­λέ­σει τα τελευ­ταία εικο­σι­τε­τρά­ω­ρα βίντεο που δεί­χνει τον θρη­σκευ­τι­κό ηγέ­τη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα, να φιλά­ει ένα μικρό παι­δί στο στό­μα, ζητώ­ντας του μάλι­στα να του… «ρου­φή­ξει τη γλώσσα».

Το περι­στα­τι­κό έλα­βε χώρα στα τέλη Φεβρουα­ρί­ου, στον ναό του Δαλάι Λάμα στη Ντχα­ραμ­σά­λαν, όπου παρευ­ρέ­θη­καν 100 νεα­ροί μαθη­τές για την απο­φοί­τη­σή τους από το ινδι­κό Ιδρυ­μα M3M.

Στο βίντεο φαί­νε­ται το νεα­ρό αγό­ρι να πλη­σιά­ζει τον θρη­σκευ­τι­κό ηγέ­τη και να ρωτά­ει: «Μπο­ρώ να σε αγκα­λιά­σω;». Ο 87χρονος Δαλάι Λάμα κάλε­σε το αγό­ρι κοντά του. Στο βίντεο, φαί­νε­ται να δεί­χνει προς το μάγου­λό του και να του λέει «εδώ πρώ­τα». Επει­τα, το αγό­ρι τον φιλά και τον αγκα­λιά­ζει. Ο Δαλάι Λάμα, όμως, συνέ­χι­σε να το κρα­τά, λέγο­ντάς του «νομί­ζω και εδώ» και να το φιλά­ει στο στό­μα. Στη συνέ­χεια του οπτι­κο­α­κου­στι­κού υλι­κού, ακού­γε­ται να συμπλη­ρώ­νει «και γλεί­ψε μου τη γλώσ­σα», ενώ έχει το μέτω­πό του κολ­λη­μέ­νο σε εκεί­νο του μικρού μαθη­τή. Τότε, το αγό­ρι βγά­ζει γρή­γο­ρα και τη δική του γλώσ­σα και απο­μα­κρύ­νε­ται, ενώ ο Δαλάι Λάμα γελά και τρα­βά το αγό­ρι κοντά του για άλλη μια αγκα­λιά, υπό τον ήχο του γέλιου του κοινού.

Η δημο­σιο­ποί­η­ση του βίντεο προ­κά­λε­σε οργή, με πλη­θώ­ρα χρη­στών στο δια­δι­κτύο να απο­δο­κι­μά­ζουν την κίνη­ση του Δαλάι Λάμα, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας το περι­στα­τι­κό «ανα­τρι­χια­στι­κό», «αηδια­στι­κό» και «απο­κρου­στι­κό». Ωστό­σο, οι υπο­στη­ρι­κτές του Δαλάι Λάμα ισχυ­ρί­ζο­νται ότι στη θιβε­τια­νή κουλ­τού­ρα το να βγά­ζεις τη γλώσ­σα σου είναι ένδει­ξη σεβα­σμού ή συμ­φω­νί­ας και συχνά χρη­σι­μο­ποιεί­το ως χαιρετισμός.

Συγνώμη από τον Δαλάι Λάμα

Σε ανα­κοί­νω­σή του τη Δευ­τέ­ρα, το γρα­φείο του Δαλάι Λάμα ανέ­φε­ρε ότι επι­θυ­μεί να ζητή­σει συγ­γνώ­μη από το αγό­ρι και την οικο­γέ­νειά του, καθώς και από τους πολ­λούς φίλους του σε όλο τον κόσμο, για τον πόνο που μπο­ρεί να προ­κά­λε­σαν τα λόγια του».

«Η Αγιό­τη­τά του συχνά πει­ρά­ζει τους ανθρώ­πους που συνα­ντά με αθώο και παι­χνι­διά­ρι­κο τρό­πο, ακό­μη και δημο­σί­ως και μπρο­στά στις κάμε­ρες» ανέ­φε­ρε η ανακοίνωση.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο