Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δεύτερη ημέρα των εμβολιασμών — Συμβολική κινητοποίηση των εργαζομένων του Ευαγγελισμού

Συνε­χί­ζο­νται για δεύ­τε­ρη μέρα οι εμβο­λια­σμοί επαγ­γελ­μα­τιών υγεί­ας κατά της covid-19 σε πέντε νοσο­κο­μεία ανα­φο­ράς της Αττι­κής, και συγκε­κρι­μέ­να στα νοσο­κο­μεία «Ευαγ­γε­λι­σμός», «Σωτη­ρία», «Αττι­κόν», «Θριά­σιο» και «Ασκλη­πιείο» Βού­λας. Σήμε­ρα γίνε­ται εξάλ­λου η δια­νο­μή εμβο­λί­ων προς το Πανε­πι­στη­μια­κό της Λάρι­σας, το ΑΧΕΠΑ, το Πανε­πι­στη­μια­κό Ιωαν­νί­νων και Πατρών, έτσι ώστε αύριο να αρχί­σουν οι εμβο­λια­σμοί στο υγειο­νο­μι­κό προ­σω­πι­κό των νοσο­κο­μεί­ων αυτών. 

Εν τω μετα­ξύ και σήμε­ρα συνε­χί­στη­καν οι συμ­βο­λι­κοί εμβο­λια­σμοί πολι­τι­κών προ­σώ­πων. Ειδι­κό­τε­ρα, εμβο­λιά­στη­καν στο Νοσο­κο­μείο «Ευαγ­γε­λι­σμός» ο πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέ­ξης Τσί­πρας, ο υπουρ­γός Υγεί­ας Βασί­λης Κικί­λιας  και ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας Μάριος Θεμι­στο­κλέ­ους.

Την ώρα της άφι­ξης του Αλέ­ξη Τσί­πρα, για­τροί και νοση­λευ­τές με επι­κε­φα­λής τον πρό­ε­δρο του Σωμα­τεί­ου εργα­ζο­μέ­νων Ηλία Σιώ­ρα, έκα­ναν συμ­βο­λι­κή δια­μαρ­τυ­ρία έξω από το νοσο­κο­μείο. «Όπλο ο εμβο­λια­σμός, όχι πανά­κεια. Χωρίς δυνα­τό ΕΣΥ δεν αντι­με­τω­πί­ζε­ται η παν­δη­μία» υπο­γράμ­μι­σαν απευ­θυ­νό­με­νοι στον πρό­ε­δρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Tsipras Evaggelismos 1

Την Τετάρ­τη 30 Δεκεμ­βρί­ου ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, ενώ στις 4 Ιανουα­ρί­ου θα εμβο­λια­στεί η πρό­ε­δρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεν­νη­μα­τά.

Χθες Κυρια­κή εμβο­λιά­στη­καν η Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας Κατε­ρί­να Σακελ­λα­ρο­πού­λου, ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, ο πρό­ε­δρος της Βου­λής Κων­στα­ντί­νος Τασιού­λας, ο επι­κε­φα­λής του ΜΕΡΑ25 Γ. Βαρου­φά­κης και ο αρχη­γός ΓΕΕΘΑ στρα­τη­γός Κων­στα­ντί­νος Φλώρος.

Σε συμ­βο­λι­κή δια­τύ­πω­ση των αιτη­μά­των του προ­χώ­ρη­σε το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων Νοσο­κο­μεί­ου «Ευαγ­γε­λι­σμός» κατά τη διάρ­κεια της άφι­ξης της Προ­έ­δρου της Δημο­κρα­τί­ας, Κ. Σακελ­λα­ρο­πού­λου, για τον εμβο­λια­σμό της.

Ποιοι υπουργοί και κρατικοί αξιωματούχοι θα εμβολιαστούν τις επόμενες ημέρες

Το Εθνι­κό Επι­χει­ρη­σια­κό Σχέ­διο Εμβο­λια­σμών που είναι πλέ­ον γνω­στό με την κωδι­κή ονο­μα­σία «Ελευ­θε­ρία» περι­λαμ­βά­νει τον άμε­σο εμβο­λια­σμό υπουρ­γών και άλλων κυβερ­νη­τι­κών στε­λε­χών που κατέ­χουν καί­ριες θέσεις για τη λει­τουρ­γία του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού. Σύμ­φω­να δε με το χρο­νο­διά­γραμ­μα, ο εμβο­λια­σμός τους θα γίνει εντός του επό­με­νου 10ημέρου.

Σύμ­φω­να με τον ίδιο προ­γραμ­μα­τι­σμό θα ακο­λου­θή­σουν επι­τε­λι­κά στε­λέ­χη της Γενι­κής Γραμ­μα­τεί­ας της Κυβέρ­νη­σης, όπως ο υπουρ­γός Επι­κρα­τεί­ας Γιώρ­γος Γερα­πε­τρί­της, ο υφυ­πουρ­γός παρά τω Πρω­θυ­πουρ­γώ και αρμό­διος για το συντο­νι­σμό του κυβερ­νη­τι­κού έργου ‘Ακης Σκέρ­τσος, ο γγ του πρω­θυ­πουρ­γού Γρη­γό­ρης Δημη­τριά­δης, ο γγ Συντο­νι­σμού Θανά­σης Κοντο­γε­ώρ­γης και ο γ.γ. Νομι­κών και Κοι­νο­βου­λευ­τι­κών Θεμά­των Στέ­λιος Κούτ­να­τζης.

Εντός των επο­μέ­νων ημε­ρών θα εμβο­λια­στούν, επί­σης, η πολι­τι­κή ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών (Νίκος Δέν­διας, Μιλ­τιά­δης Βαρ­βι­τσιώ­της, Κων­στα­ντί­νος Φρα­γκο­γιάν­νης, Κων­στα­ντί­νος Βλά­σης), η πολι­τι­κή ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη (Μιχά­λης Χρυ­σο­χο­ΐ­δης, Ελευ­θέ­ριος Οικο­νό­μου, Νίκος Χαρ­δα­λιάς και οι γενι­κοί γραμ­μα­τείς Κων­στα­ντί­νος Τσου­βά­λας, Σοφία Νικο­λά­ου, Βασί­λειος Παπα­γε­ωρ­γί­ου), η πολι­τι­κή ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Εθνι­κής ‘Αμυ­νας (Νίκος Πανα­γιω­τό­που­λος, Αλκι­βιά­δης Στε­φα­νής και ο γγ Αντώ­νιος Οικο­νό­μου), η πολι­τι­κή ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Μετα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου (Νότης Μητα­ρά­κης, Γιώρ­γος Κουμουτσάκος).

Ακό­μη, στη λίστα περι­λαμ­βά­νο­νται όσοι δεν εμβο­λιά­στη­καν ήδη από την πολι­τι­κή ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας (Βασί­λης Κοντο­ζα­μά­νης, Ζωή Ράπτη και οι γ.γ. και επι­κε­φα­λής φορέ­ων Ιωάν­νης Κωτσιό­που­λος, Πανα­γιώ­της Πρε­ζε­ρά­κος, Πανα­γιώ­της Αρκου­μα­νέ­ας, Θεα­νώ Καρ­πο­δί­νη). Τέλος, ο γγ Πλη­ρο­φο­ρια­κών Συστη­μά­των Δημο­σθέ­νης Ανα­γνω­στό­που­λος, η ηγε­σία των Ενό­πλων Δυνά­με­ων και των Σωμά­των Ασφα­λεί­ας, καθώς και της Εθνι­κής Υπη­ρε­σί­ας Πληροφοριών.

Η σταδιακή παραλαβή των εμβολίων

Η Ελλά­δα παρέ­λα­βε στις 26 Δεκεμ­βρί­ου, την πρώ­τη μικρή παρ­τί­δα εμβο­λί­ων από την εται­ρεία Pfizer-BioΝTech, των 9.750 δόσεων.
Έως τις 30 Δεκεμ­βρί­ου θα παρα­λά­βου­με την πρώ­τη μεγά­λη παρ­τί­δα εμβο­λί­ων της Pfizer 83.850 δόσε­ων. Οι παρα­δό­σεις των εμβο­λί­ων της Pfizer που αντι­στοι­χούν στον πλη­θυ­σμό μας, με βάση την κεντρι­κή ευρω­παϊ­κή συμ­φω­νία, είναι έως το τέλος Ιανουα­ρί­ου, 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουα­ρί­ου.

Μέχρι το τέλος Μαρ­τί­ου θα έχου­με παρα­λά­βει μόνο από τη μια εται­ρεία, τη Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις. Στις δόσεις αυτές, ανα­μέ­νε­ται να προ­στε­θούν τον Ιανουά­ριο, από τη στιγ­μή που θα λάβουν έγκρι­ση, και εμβό­λια από την εται­ρεία Moderna και την εται­ρεία AstraZeneca.

Το σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού

Δεδο­μέ­νου ότι οι παρα­δό­σεις των εμβο­λί­ων θα γίνο­νται στα­δια­κά, κρί­θη­κε απα­ραί­τη­τη η προ­τε­ραιο­ποί­η­ση των εμβο­λια­σμών σε συγκε­κρι­μέ­νες πλη­θυ­σμια­κές ομά­δες. Ως εκ τού­του, το σχέ­διο «Ελευ­θε­ρία» αρχι­κά θα εστιά­σει στις ομά­δες με την υψη­λό­τε­ρη προ­τε­ραιό­τη­τα, όπως έχει προ­τα­θεί από την Εθνι­κή Επι­τρο­πή Εμβο­λια­σμών. Στην πρώ­τη φάση θα εμβο­λια­στούν οι υγειο­νο­μι­κοί και προ­σω­πι­κό κοι­νω­νι­κών υπη­ρε­σιών, οι δια­μέ­νο­ντες και προ­σω­πι­κό οίκων ευγη­ρί­ας, οι δια­μέ­νο­ντες, ασθε­νείς και προ­σω­πι­κό δομών φρο­ντί­δας χρό­νιων πασχό­ντων και κέντρων απο­κα­τά­στα­σης και προ­σω­πι­κό προ­τε­ραιό­τη­τας για κρί­σι­μες λει­τουρ­γί­ες της Κυβέρ­νη­σης. Στην δεύ­τε­ρη φάση θα εμβο­λια­στούν άτο­μα 70 ετών και άνω (ανε­ξαρ­τή­τως ιστο­ρι­κού νοση­μά­των), με περαι­τέ­ρω προ­τε­ραιο­ποί­η­ση: άτο­μα ηλι­κί­ας 85 ετών και άνω, άτο­μα ηλι­κί­ας 80 ετών και άνω, άτο­μα ηλι­κί­ας 75 ετών και άνω, άτο­μα ηλι­κί­ας 70 ετών και άνω. Ασθε­νείς με νοσή­μα­τα που συνι­στούν πολύ υψη­λό κίν­δυ­νο για νόση­ση με COVID-19 ανε­ξαρ­τή­τως ηλι­κί­ας, προ­σω­πι­κό προ­τε­ραιό­τη­τας για κρί­σι­μες λει­τουρ­γί­ες του Κρά­τους, άτο­μα 60 έως 69 ετών (ανε­ξαρ­τή­τως ιστο­ρι­κού νοση­μά­των), ασθε­νείς 18 έως 59 ετών με νοσή­μα­τα που συνι­στούν υψη­λό κίν­δυ­νο για νόση­ση με COVID-19.
Στην τρί­τη φάση θα εμβο­λια­στούν άτο­μα 18 ετών και άνω χωρίς υπο­κεί­με­να νοσήματα.

Ο πολί­της θα μπο­ρεί να ελέγ­ξει αν ανή­κει σε κάποιες από τις ομά­δες προ­τε­ραιό­τη­τας, εισά­γο­ντας τον ΑΜΚΑ και το Ονο­μα­τε­πώ­νυ­μό του στην ιστο­σε­λί­δα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρ­μογή, ή απο­στέλ­λο­ντας γρα­πτό μήνυ­μα (SMS) στον 5‑ψήφιο κωδι­κό απο­κλει­στι­κής χρή­σης (13034). Από τον Ιανουά­ριο 2021 μπο­ρεί να προ­γραμ­μα­τί­σει το ραντε­βού του για εμβολιασμό.

Εφό­σον είναι εγγε­γραμ­μέ­νος στην άυλη συντα­γο­γρά­φη­ση, λαμ­βά­νει αυτό­μα­τα ένα sms/email με το προ­κα­θο­ρι­σμέ­νο σημείο ραντε­βού, σε συγκε­κρι­μέ­νη ημέ­ρα και ώρα. Μαζί με τις πλη­ρο­φο­ρί­ες του ραντε­βού λαμ­βά­νει ειδι­κό κωδι­κό επα­λή­θευ­σης και σχε­τι­κό link, στο οποίο μπο­ρεί να επι­βε­βαιώ­σει και να ορι­στι­κο­ποι­ή­σει το ραντε­βού του.

Ο εμβο­λια­σμός είναι δωρε­άν και θα γίνε­ται στα οργα­νω­μέ­να εμβο­λια­στι­κά κέντρα, όπου θα λαμ­βά­νε­ται ιατρι­κό ιστο­ρι­κό του πολί­τη και μετά τον εμβο­λια­σμό θα παρα­μέ­νει γύρω στα 15 λεπτά για πιθα­νές  ήπιες ανε­πι­θύ­μη­τες ενέργειες.

Το εμβό­λιο για τον νέο κορο­νο­ϊό SARS-CoV‑2 χορη­γεί­ται σε δύο δόσεις με μεσο­διά­στη­μα 21–28 ημέ­ρες με σκο­πό να είναι αποτελεσματικά.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Το σημα­ντι­κό­τε­ρο αρχαιο­λο­γι­κό εύρη­μα δεν θα βγει από τη γη, Βέρα Κλών­τζα-Γιά­κλο­βα – Μανώ­λης Κλώντζας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο