Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ _συνέντευξη στην ΕΡΤ: Ο λαός δεν έχει ανάγκη από χειροκροτητές της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά αγωνιστές που θα σταθούν στο πλευρό του

– Ξέρω πόσο βεβα­ρυ­μέ­νο είναι το πρό­γραμ­μά σας, για­τί εσείς βρί­σκε­στε πίσω από τους υπο­ψη­φί­ους σας πάντα, το έχω παρατηρήσει.

– Ετσι κι αλλιώς δύο μέρες μείνανε.

– Θέλω να σας ρωτή­σω όμως, οι αυτο­διοι­κη­τι­κές εκλο­γές για το ΚΚΕ είναι μία πολι­τι­κή μάχη; Δεν πιστεύ­ε­τε εσείς σε αυτό το «ανε­ξάρ­τη­το» στην Τοπι­κή Αυτοδιοίκηση;

– Δεν είναι μόνο για το ΚΚΕ, για όλο τον ελλη­νι­κό λαό είναι πολι­τι­κή μάχη, και πιστεύω και για τα άλλα πολι­τι­κά κόμ­μα­τα. Και δεν το λέω μόνο από την άπο­ψη ότι η Τοπι­κή Διοί­κη­ση, οι δήμοι, οι Περι­φέ­ρειες δια­χει­ρί­ζο­νται ζητή­μα­τα, υλο­ποιούν πλευ­ρές της κεντρι­κής εξου­σί­ας, της κεντρι­κής πολι­τι­κής, χρη­μα­το­δο­τού­νται — όσο χρη­μα­το­δο­τού­νται — γι’ αυτό και άρα οπωσ­δή­πο­τε παί­ζουν πολι­τι­κό ρόλο και υλο­ποιούν τέτοιες πολι­τι­κές, αλλά και αν δού­με τι λένε τα άλλα κόμ­μα­τα. Ο κ. πρω­θυ­πουρ­γός, μάλι­στα, πρό­σφα­τα είπε ότι είναι μέγι­στη πολι­τι­κή σύγκρου­ση η πολι­τι­κή δια­πά­λη που γίνε­ται και είναι πολι­τι­κή μάχη, και γι’ αυτό ζητά να ψηφι­στούν οι υπο­ψή­φιοι της ΝΔ. Αντί­στοι­χα λένε και τα άλλα κόμματα.

– Στις Περι­φέ­ρειες, λέει, και μόνο στους μεγά­λους δήμους.

– Ναι, περι­φε­ρεια­κές και δημο­τι­κές εκλο­γές έχου­με. Και κυρί­ως εκεί κρί­νε­ται το παι­χνί­δι, στις Περι­φέ­ρειες είναι σημα­ντι­κή μάχη αυτή. Εκεί φαί­νε­ται και η δύνα­μη των κομ­μά­των και των εκπρο­σώ­πων των κομ­μά­των ή των αυτο­διοι­κη­τι­κών στε­λε­χών, εκεί φαί­νο­νται όλα. Και βεβαί­ως και στους μεγά­λους δήμους. Αυτά καθο­ρί­ζουν το πολι­τι­κό σκη­νι­κό, για το τι θα γίνει, για να βγά­λεις συμπεράσματα.

Το βήμα που έγι­νε στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές να συνε­χι­στεί με δυνα­τή «Λαϊ­κή Συσπείρωση»

–Για σας στο ΚΚΕ, πού είναι ο πήχης των εκλο­γών αυτών;

– Πολύ ψηλά.

– Οταν λέτε πολύ ψηλά, δηλα­δή; Εννο­εί­τε επα­νε­κλο­γή των δημάρ­χων σας της προη­γού­με­νης φοράς;

– Θεω­ρού­με καταρ­χάς ότι πρέ­πει στη μάχη των περι­φε­ρεια­κών εκλο­γών να πάμε πολύ ψηλά, να κάνου­με την έκπλη­ξη, όπως λέμε. Και η έκπλη­ξη θα είναι να βγουν πάρα πολ­λοί περι­φε­ρεια­κοί σύμ­βου­λοι και, για­τί όχι, να περά­σου­με και στον δεύ­τε­ρο γύρο. Δεν έχου­με αντίρ­ρη­ση σε αυτό, αν το επι­λέ­ξει ο ελλη­νι­κός λαός, και τον καλού­με να το κάνει. Και, βεβαί­ως, σε μια σει­ρά δήμους. Ξέρε­τε ότι αυτήν τη στιγ­μή ο δήμαρ­χος που στή­ρι­ξε το ΚΚΕ είναι στην Πάτρα.

– Ναι, βεβαί­ως, ο κ. Πελετίδης.

– Εμείς θεω­ρού­με ότι σε δεκά­δες δήμους αυτήν τη φορά υπάρ­χει η δυνα­τό­τη­τα ο ελλη­νι­κός λαός, οι πολί­τες να ψηφί­σουν εκπρο­σώ­πους της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης», για­τί είναι οι μόνοι πραγ­μα­τι­κά αγω­νι­στές που θα στα­θούν στο πλευ­ρό του. Για­τί δήμαρ­χος, δημο­τι­κός σύμ­βου­λος, περι­φε­ρεια­κός σύμ­βου­λος σημαί­νει αγω­νι­στής για τα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων, του λαού, και όχι χει­ρο­κρο­τη­τής της εκά­στο­τε κυβερ­νη­τι­κής πολιτικής.

– Μια και μου είπα­τε για τον δεύ­τε­ρο γύρο, θα κάνε­τε συμ­μα­χί­ες στον δεύ­τε­ρο γύρο και με ποιους; Διό­τι θέλω να κατα­λά­βω αν για εσάς είναι το ίδιο ένας υπο­ψή­φιος που στη­ρί­ζε­ται από τη ΝΔ, την κυβέρ­νη­ση, ή ένας υπο­ψή­φιος που στη­ρί­ζε­ται από τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ.

– Η ταύ­τι­ση στα βασι­κά ζητή­μα­τα, των άλλων κομ­μά­των, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, των βασι­κών αστι­κών πολι­τι­κών κομ­μά­των, είναι πολύ μεγα­λύ­τε­ρη στους δήμους και τις Περι­φέ­ρειες απ’ ό,τι αν θέλε­τε είναι μέσα στη Βου­λή. Οταν βλέ­που­με δηλα­δή την προη­γού­με­νη τετρα­ε­τία το ΠΑΣΟΚ να ψηφί­ζει το 70% των νομο­σχε­δί­ων ή αντί­στοι­χα το 50% και πλέ­ον των νομο­σχε­δί­ων να ψηφί­ζει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατα­λα­βαί­νου­με τι γίνε­ται στον χώρο των δήμων και των Περι­φε­ρειών. Και δεν χρειά­ζε­ται άλλη από­δει­ξη γι’ αυτό. Αν δει κανείς ότι σε πάρα πολ­λά ψηφο­δέλ­τια αλλη­λο­ϋ­πο­στη­ρί­ζο­νται, δηλα­δή υπο­στη­ρί­ζει έναν νεο­δη­μο­κρά­τη δήμαρ­χο η ΝΔ, ή περι­φε­ρειάρ­χη, μαζί σε πολ­λές περι­πτώ­σεις είναι και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, και οι τοπι­κοί και οι πανελ­λα­δι­κοί. Αρα λοι­πόν αυτό δεί­χνει ότι υπάρ­χει σύγκλι­ση στα βασικά.

– Ναι, αλλά ξέρε­τε, σε όλες τις Περι­φέ­ρειες τα «φαβο­ρί» είναι οι κυβερ­νη­τι­κοί υπο­ψή­φιοι να κερ­δί­σουν και οι μόνοι που τους απει­λούν φαί­νε­ται να είναι οι «αντάρ­τες» που προ­έρ­χο­νται από τη ΝΔ. Πώς το εξη­γεί­τε αυτό; Δηλα­δή, μήπως τελι­κά η κυβέρ­νη­ση, παρά τις όποιες αδυ­να­μί­ες της, εξα­κο­λου­θεί να είναι η βασι­κή πολι­τι­κή επιλογή;

– Τρεις μήνες μετά τις εκλο­γές δεν θα περί­με­νε κανείς να αλλά­ξει άρδην το πολι­τι­κό σκη­νι­κό. Βεβαί­ως έχουν μεσο­λα­βή­σει πράγ­μα­τα, ο κόσμος έχει ζήσει εφιάλ­τη και με τις πυρ­κα­γιές και με τις πλημ­μύ­ρες. Υπάρ­χουν ευθύ­νες, έχουν περά­σει αντι­δρα­στι­κά νομο­σχέ­δια με ταχύ­τα­τους ρυθ­μούς από την κυβέρ­νη­ση. Υπάρ­χει αγα­νά­κτη­ση. Εμείς λέμε ότι αυτό που μπο­ρεί να δει σαν εναλ­λα­κτι­κή λύση ο ελλη­νι­κός λαός σήμε­ρα είναι μόνο η ψήφος, η ισχυ­ρο­ποί­η­ση της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης», που είναι το ψηφο­δέλ­τιο που έχει το γαρύ­φαλ­λο, γρά­φει «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» και το όνο­μα του υπο­ψή­φιου δημάρ­χου ή περι­φε­ρειάρ­χη μαζί με τους υπο­ψή­φιους δημο­τι­κούς και περι­φε­ρεια­κούς συμ­βού­λους. Αυτό να ρίξει στην κάλ­πη, για­τί είναι η μόνη εναλ­λα­κτι­κή, η μόνη δυνα­τό­τη­τα για να μπο­ρέ­σει ο ελλη­νι­κός λαός να διεκ­δι­κή­σει, να έχει κατα­κτή­σεις και να ανοί­ξει έναν καλύ­τε­ρο δρό­μο. Το πρώ­το μικρό βημα­τά­κι που έγι­νε στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές, με τη στή­ρι­ξη στο ΚΚΕ, πρέ­πει να συνε­χι­στεί και να γενι­κευ­τεί σε αυτές τις εκλο­γές. Να έχου­με δημάρ­χους, δεκά­δες ψηφο­δέλ­τια της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» στον δεύ­τε­ρο γύρο και βεβαί­ως να έχου­με την έκπλη­ξη με πάρα πολύ υψη­λά ποσο­στά των υπο­ψη­φί­ων της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» στις Περιφέρειες.

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

– Ναι αλλά γύρω γύρω, στο πολι­τι­κό σκη­νι­κό, η κατά­στα­ση αλλά­ζει λίγο, δηλα­δή έχου­με τώρα νέο αρχη­γό στον ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Κασ­σε­λά­κη, και καταρ­χάς θέλω να μου πεί­τε εάν η σχέ­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΚΚΕ θα παρα­μεί­νει ίδια και με τον Στέ­φα­νο Κασ­σε­λά­κη και πώς τον βλέ­πε­τε αυτόν τον νέο πρό­ε­δρο. Είναι ένας νέος παί­κτης στο πολι­τι­κό σκηνικό.

– Κοι­τάξ­τε να δεί­τε, ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλ­λάσ­σε­ται προς το χει­ρό­τε­ρο. Εμείς είχα­με μία αντι­με­τώ­πι­ση του ΣΥΡΙΖΑ με επι­κε­φα­λής τον κ. Τσί­πρα πριν, την ξέρε­τε. Επι­βε­βαιω­θή­κα­με σε πάρα πολ­λά πράγ­μα­τα, και σε προ­βλέ­ψεις και σε κρι­τι­κή που είχα­με ασκή­σει. Και όλα αυτά τα χρό­νια αυτό το κόμ­μα μεταλ­λάσ­σε­ται επί το αντι­δρα­στι­κό­τε­ρο, έχει γίνει πλέ­ον ένα κλα­σι­κό αστι­κό κόμ­μα, δεν το ξεχω­ρί­ζεις από τη ΝΔ στα βασι­κά ζητή­μα­τα. Αλλω­στε ο ίδιος ο κ. Κασ­σε­λά­κης και η ηγε­σία του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι «πρέ­πει να μοιά­σου­με περισ­σό­τε­ρο με τη ΝΔ για να κερ­δί­σου­με την κοι­νο­βου­λευ­τι­κή πλειο­ψη­φία» που επι­διώ­κει στις επό­με­νες εκλογές.

– Οχι, λέει ότι δίνει μάχη κατά της δεξιάς.

– Ναι, στα λόγια όλοι μιλά­νε για «μάχη κατά της δεξιάς», αλλά όταν εσύ μετα­κι­νεί­σαι όλο και πιο δεξιά με τις προ­τά­σεις και τις θέσεις σου, αυτό συμ­βαί­νει. Βεβαί­ως, για εμάς δεν ήταν κεραυ­νός εν αιθρία. Κάποιοι φαί­νο­νται έκπλη­κτοι, παρου­σιά­ζο­νται σαν να μην το περι­μέ­να­νε αυτό το πράγ­μα. Είναι μία φυσιο­λο­γι­κή πορεία.

– Τι εννο­εί­τε; Περι­μέ­να­τε τον κ. Κασ­σε­λά­κη; Τον ξέρατε;

– Καλά, όχι, δεν λέω για τον ίδιο τον Κασ­σε­λά­κη σαν πρό­σω­πο. Εγώ λέω για τις θέσεις.

Κοι­τάξ­τε, εμάς δεν μας ενδια­φέ­ρει τόσο πολύ ποιος θα είναι ο αρχη­γός κάποιου κόμ­μα­τος, εφό­σον τα μέλη του με αυτόν τρό­πο — και τα μη μέλη τέλος πάντων, όπως έγι­νε η δια­δι­κα­σία αυτή — εξέ­λε­ξαν έναν αρχη­γό, αυτός είναι ο αρχη­γός τους. Αυτός τους αξί­ζει. Να τον χαί­ρο­νται, να τον τιμού­νε, να τον κάνουν ό,τι θέλουν.

Εμείς κρί­νου­με τις προ­τά­σεις, και βεβαί­ως οι προ­τά­σεις που έχου­με δει μέχρι στιγ­μής, απ’ τις λίγες τοπο­θε­τή­σεις που έχει κάνει ο νέος αρχη­γός του ΣΥΡΙΖΑ, μας δεί­χνουν ότι όχι μόνο δεν άλλα­ξε ρότα επί το καλύ­τε­ρον, αλλά πηγαί­νει από το κακό στο χει­ρό­τε­ρο. Μιλά­με δηλα­δή για ένα κόμ­μα το οποίο έχει ταυ­τι­στεί πλή­ρως με αντι­λαϊ­κές πολι­τι­κές, με συντη­ρη­τι­κές λογι­κές και βεβαί­ως, εντά­ξει να πού­με και αυτό, είναι και το ποιόν του ανθρώ­που. Αμε­ρι­κα­νο­θρεμ­μέ­νος, στο επι­τε­λείο του Μπάι­ντεν δού­λε­ψε εθε­λο­ντι­κά. Ξέρου­με τι εστί Μπάι­ντεν και ποια είναι η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ αυτήν τη στιγ­μή, όπως και η προη­γού­με­νη. Ξέρου­με ότι ήταν στην Goldman Sachs, ξέρου­με μια σει­ρά τέτοια ζητή­μα­τα. Ολα αυτά δεν απο­τε­λούν και πολύ καλό οιω­νό γι’ αυτό το κόμ­μα. Εμάς δεν μας ενδια­φέ­ρει η ηγε­σία αυτού του κόμ­μα­τος, κυρί­ως μας ενδια­φέ­ρει ο απλός κόσμος.

Οι πόρτες του ΚΚΕ είναι ανοιχτές για τον απλό κόσμο

– Μου λέτε, σας ενδια­φέ­ρει ο απλός κόσμος, το ακούω αυτό, αλλά μπο­ρεί να δού­με το ΚΚΕ να ανοί­γει τις πύλες του και σε δυσα­ρε­στη­μέ­να στε­λέ­χη του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν μιλάω για τον κόσμο, προ­φα­νώς δεν θα πεί­τε όχι στους ψηφο­φό­ρους αν έρθουν. Ανα­ρω­τιέ­μαι αν θέλε­τε να πάρε­τε δυσα­ρε­στη­μέ­νους ακό­μα και βου­λευ­τές ενδε­χο­μέ­νως του ΣΥΡΙΖΑ, ή απλώς στε­λέ­χη, ανθρώ­πους που δεν εξε­λέ­γη­σαν και είναι απέ­να­ντι στον Κασσελάκη.

– Οι πόρ­τες του ΚΚΕ, η αγκα­λιά του ΚΚΕ, το χέρι που δίνου­με απευ­θύ­νε­ται σε όλο αυτόν τον εργα­τό­κο­σμο, τον λαϊ­κό κόσμο, σε συν­δι­κα­λι­στές σε σωμα­τεία που ψηφί­ζουν ΣΥΡΙΖΑ, σε επι­στή­μο­νες, σε άλλους ανθρώ­πους, σε νέους ανθρώ­πους οι οποί­οι πίστε­ψαν και ακό­μα είχαν την αυτα­πά­τη μέχρι τις προη­γού­με­νες εκλο­γές ότι κάτι μπο­ρεί να αλλά­ξει προς το καλύ­τε­ρο ενι­σχύ­ο­ντας τον ΣΥΡΙΖΑ και του έδω­σαν μία τελευ­ταία ευκαι­ρία εκεί, όμως δια­ψεύ­στη­καν, απο­γοη­τεύ­τη­καν, βρί­σκο­νται σε μεγά­λο προ­βλη­μα­τι­σμό. Σε αυτούς τους ανθρώ­πους απευθυνόμαστε.

– Οχι στα στελέχη;

– Μα τα υπό­λοι­πα στε­λέ­χη δεν έχουν κάποια αλλα­γή ρότας. Η πολι­τι­κή που ακο­λού­θη­σαν τα προη­γού­με­να χρό­νια, για να πάρου­με την τελευ­ταία δεκα­ε­τία, είτε ως κυβέρ­νη­ση πριν του ΣΥΡΙΖΑ με τα μνη­μό­νια που τα ψήφι­σαν είτε σε συνέ­χεια ως αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση απέ­να­ντι στην κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, είχαν μία πολι­τι­κή που οδή­γη­σε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά τα απο­τε­λέ­σμα­τα στις τελευ­ταί­ες εκλο­γές και συνο­λι­κό­τε­ρα, άσχε­τα από το εκλο­γι­κό απο­τέ­λε­σμα, τι κάνει στο κίνη­μα, πώς παλεύ­ει για τα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων, τι θέσεις έχει και τι νομο­σχέ­δια ψήφι­σε μέσα στη Βου­λή ή τι στά­ση κρά­τη­σαν οι αυτο­διοι­κη­τι­κοί του — για να το πω έτσι, μιας και έχου­με δημο­τι­κές εκλο­γές — στις Περι­φέ­ρειες και τους δήμους. Στα βασι­κά ζητή­μα­τα ταυ­τί­στη­καν με την κεντρι­κή εξου­σία, με την πολι­τι­κή της ΝΔ και ό,τι αυτή έφερε.

– Αρα είναι κλει­στές οι πόρ­τες για τα στε­λέ­χη, κατα­λα­βαί­νω, ή όχι;

– Είπα πού είμα­στε ανοι­χτοί, καταλάβατε.

– Μάλι­στα, ανοι­χτοί μόνο στους ψηφο­φό­ρους. Κύριε Κου­τσού­μπα, σας ευχα­ρι­στώ πολύ που ήρθα­τε, καλή επι­τυ­χία εύχο­μαι στις εκλογές.

“Λαϊκή Συσπείρωση” την Κυριακή.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο