Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δημοτικές & περιφερειακές εκλογές: Χρήσιμες πληροφορίες για τη μέρα των εκλογών

Δικαιώμα ψήφου

Στις εκλο­γές ψηφί­ζουν όλοι οι εγγε­γραμ­μέ­νοι στους βασι­κούς εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους που έχουν γεν­νη­θεί μέχρι 31.12.2006 και δεν έχουν στε­ρη­θεί το δικαί­ω­μα ψήφου. Όλοι οι εκλο­γείς πρέ­πει να επι­βε­βαιώ­σουν πού ψηφί­ζουν στο «Μάθε που ψηφί­ζεις» (https://mpp.ypes.gov.gr) για­τί έχουν αλλά­ξει τα εκλο­γι­κά τμή­μα­τα.Προ­σο­χή!

Οι ετε­ρο­δη­μό­τες ψηφί­ζουν στον δήμο βασι­κής εγγρα­φής τους, όχι εκεί που ψήφι­σαν τον Ιού­νη ως ετε­ρο­δη­μό­τες. Επί­σης, όλοι όσοι έχουν κάνει κάνει εκλο­γι­κή μετα­δη­μό­τευ­ση ψηφί­ζουν στον δήμο που ήταν γραμ­μέ­νοι τον Ιούνη.

Αναγνώριση εκλογέων

Η ανα­γνώ­ρι­ση των εκλο­γέ­ων για την άσκη­ση του εκλο­γι­κού τους δικαιώ­μα­τος γίνε­ται με βάση την αστυ­νο­μι­κή τους ταυ­τό­τη­τα ή τη σχε­τι­κή προ­σω­ρι­νή βεβαί­ω­ση της αρμό­διας αρχής ή το δια­βα­τή­ριό τους ή την άδεια οδή­γη­σης ή το ατο­μι­κό βιβλιά­ριο υγεί­ας όλων των ασφα­λι­στι­κών ταμεί­ων. Σημειώ­νε­ται ότι τυχόν «κομ­μέ­να» δελ­τία αστυ­νο­μι­κής ταυ­τό­τη­τας είναι απο­δε­κτά. Ειδι­κό­τε­ρα για τα δια­βα­τή­ρια, επι­ση­μαί­νε­ται ότι αρκεί και ελλη­νι­κό δια­βα­τή­ριο που έχει λήξει η ισχύς του.

Η ανα­γνώ­ρι­ση των εκλο­γέ­ων μπο­ρεί να γίνει και με χρή­ση της ψηφια­κής ταυ­τό­τη­τας. Η ανα­γνώ­ρι­ση των στρα­τιω­τι­κών και όσων υπη­ρε­τούν στα Σώμα­τα Ασφα­λεί­ας γίνε­ται με βάση τις στρα­τιω­τι­κές ή υπη­ρε­σια­κές τους ταυτότητες.

Η ανα­γνώ­ρι­ση των «Ευρω­παί­ων πολι­τών» (των λοι­πών κρα­τών — μελών της ΕΕ), οι οποί­οι ψηφί­ζουν εφό­σον είναι εγγε­γραμ­μέ­νοι στους ειδι­κούς εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους των δήμων, γίνε­ται βάσει έγκυ­ρου απο­δει­κτι­κού ταυ­τό­τη­τας ή δια­βα­τη­ρί­ου (άρθρο 4 παρ. 1 και 2 του ΠΔ 133/1997).

Στην περί­πτω­ση απώ­λειας της ταυ­τό­τη­τας και μη ύπαρ­ξης άλλου ταυ­το­ποι­η­τι­κού εγγρά­φου ανα­μέ­νο­νται διευ­κρι­νί­σεις από το υπουρ­γείο αν μπο­ρεί να ισχύ­σει ανα­λο­γι­κά ό,τι ισχύ­ει για τους εκλο­γείς που τα στοι­χεία εγγρα­φής τους στους εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους δεν συμπί­πτουν από­λυ­τα με τα στοι­χεία της αστυ­νο­μι­κής ή υπη­ρε­σια­κής τους ταυτότητας.

Στην περί­πτω­ση αυτή πρέ­πει οι εκλο­γείς να προ­σκο­μί­σουν βεβαί­ω­ση ταυ­το­προ­σω­πί­ας, που εκδί­δε­ται από τον οικείο δήμαρ­χο ή οποιο­δή­πο­τε άλλο έγγρα­φο από το οποίο να προ­κύ­πτει και να απο­δει­κνύ­ε­ται η ταυ­τό­τη­τά τους. Ωστό­σο, ενα­πό­κει­ται στην κρί­ση της εφο­ρευ­τι­κής επι­τρο­πής να λάβει υπό­ψη της τα περαι­τέ­ρω στοι­χεία που τυχόν απο­δει­κνύ­ουν την ταυ­τό­τη­τα του εκλο­γέα, προ­κει­μέ­νου να του επι­τρέ­ψει να ασκή­σει το εκλο­γι­κό του δικαίωμα.

Άσκηση εκλογικού δικαιώματος

Για τις δημο­τι­κές εκλο­γές ο εκλο­γέ­ας παίρ­νει από τον δικα­στι­κό αντι­πρό­σω­πο έναν φάκε­λο λευ­κής από­χρω­σης που φέρει το γράμ­μα «Δ» από­χρω­σης «βαθύ μπλε» σε έντο­νη γραμ­μα­το­σει­ρά. Ρίχνει ο ίδιος τον φάκε­λο στην κάλ­πη με την ένδει­ξη «Δημο­τι­κές εκλο­γές 2023».

Για τις περι­φε­ρεια­κές εκλο­γές ο δικα­στι­κός αντι­πρό­σω­πος δίνει έναν φάκε­λο θαλασ­σιάς από­χρω­σης που φέρει το γράμ­μα «Π» από­χρω­σης «βαθύ μπλε» σε έντο­νη γραμ­μα­το­σει­ρά. Ρίχνει ο ίδιος τον φάκε­λο στην κάλ­πη με την ένδει­ξη «Περι­φε­ρεια­κές εκλο­γές 2023».

Σε περί­πτω­ση επα­να­λη­πτι­κής ψηφο­φο­ρί­ας στις 15 Οκτώ­βρη 2023, αυτή διε­ξά­γε­ται στα ίδια εκλο­γι­κά τμή­μα­τα, με τις ίδιες εφο­ρευ­τι­κές επι­τρο­πές και τους ίδιους δικα­στι­κούς αντι­προ­σώ­πους, σύμ­φω­να με τις δια­τά­ξεις των άρθρων 25 παρ. 7 και 58 παρ. 7 του Ν. 4804/2021 για τις δημο­τι­κές και περι­φε­ρεια­κές εκλο­γές, αντίστοιχα.

Υποψήφιοι και εκλογικοί αντιπρόσωποι

Οι υπο­ψή­φιοι, οι αντι­πρό­σω­ποι, οι γενι­κοί αντι­πρό­σω­ποι (επό­πτες), οι ανα­πλη­ρω­τές τους και οι πλη­ρε­ξού­σιοι των συν­δυα­σμών έχουν δικαί­ω­μα να είναι παρό­ντες και να υπο­βάλ­λουν κάθε είδους παρα­τη­ρή­σεις και ενστά­σεις καθ’ όλη τη διάρ­κεια των εκλο­γών, ωσό­του σφρα­γι­στούν οι εκλο­γι­κοί σάκοι.

Τέλος ψηφοφορίας — Καταμέτρηση (διαλογή) ψήφων

Επι­ση­μαί­νε­ται ότι στα εκλο­γι­κά τμή­μα­τα που η αρίθ­μη­σή τους λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9, οι εφο­ρευ­τι­κές επι­τρο­πές ανοί­γουν πρώ­τα την κάλ­πη των δημο­τι­κών εκλο­γών. Στα εκλο­γι­κά τμή­μα­τα που η αρίθ­μη­σή τους λήγει σε 2, 4, 6, 8 και 0, οι εφο­ρευ­τι­κές επι­τρο­πές ανοί­γουν πρώ­τα την κάλ­πη των περι­φε­ρεια­κών εκλογών.

Για το άνοιγ­μα των φακέ­λων: Στην περί­πτω­ση που το ψηφο­δέλ­τιο δεν φέρει σταυ­ρό προ­τί­μη­σης, αυτό θεω­ρεί­ται έγκυ­ρο. Επι­ση­μαί­νε­ται ότι τα λευ­κά ψηφο­δέλ­τια δεν προ­σμε­τρώ­νται στα έγκυρα.

Εγκυ­ρό­τη­τα — ακυ­ρό­τη­τα ψηφο­δελ­τί­ων: Σύμ­φω­να με το ΠΔ 26/2012 και τις δια­τά­ξεις του Ν. 4804/2021, ακυ­ρό­τη­τα των ψηφο­δελ­τί­ων υπάρχει:

  • Σε περί­πτω­ση που το ψηφο­δέλ­τιο δεν είναι έντυ­πο, έστω και μερικά.
  • Σε περί­πτω­ση αλλοί­ω­σης του περιε­χο­μέ­νου του ψηφοδελτίου.
  • Σε περί­πτω­ση που σημειω­θούν λέξεις, φρά­σεις, υπο­γραμ­μί­σεις, στίγ­μα­τα ή άλλα σημεία σε οποια­δή­πο­τε πλευ­ρά του ψηφο­δελ­τί­ου ή έχει σημειω­θεί σταυ­ρός προ­τί­μη­σης με χρώ­μα δια­φο­ρε­τι­κό από μπλε ή μαύρο.
  • Σε περί­πτω­ση που ο φάκε­λος φέρει σημειω­μέ­να στίγ­μα­τα, σημεία ή λέξεις, τα οποία θα κρι­θούν ως δια­κρι­τι­κά γνω­ρί­σμα­τα, που ολο­φά­νε­ρα παρα­βιά­ζουν το απόρ­ρη­το της ψηφο­φο­ρί­ας και, συνε­πώς, επά­γο­νται την ακυ­ρό­τη­τα του ψηφο­δελ­τί­ου που περιέ­χει ο φάκελος.

Εκτός από την ακυ­ρό­τη­τα των ανω­τέ­ρω άρθρων, το ψηφο­δέλ­τιο είναι άκυ­ρο και στις ακό­λου­θες περι­πτώ­σεις που ορί­ζο­νται περιο­ρι­στι­κά, δηλα­δή εάν: α) Εκτυ­πώ­θη­κε σε χαρ­τί που ολο­φά­νε­ρα δια­φέ­ρει στο χρώ­μα από αυτό που ορί­ζε­ται στα άρθρα 20 και 54 του Ν. 4804/2021, β) έχει σχή­μα, δια­στά­σεις ή μορ­φή που δια­φέ­ρουν φανε­ρά από τα ορι­ζό­με­να στα άρθρα 20 και 54 του Ν. 4804/2021 και τις απο­φά­σεις 71015/2908.2023 (Β΄ 5244) και 65078/02.08.2023 (Β΄ 4880) του υπουρ­γού Εσω­τε­ρι­κών, γ) βρε­θεί στον ίδιο φάκε­λο μαζί με ένα ή περισ­σό­τε­ρα άλλα έγκυ­ρα ή άκυ­ρα ψηφο­δέλ­τια του ίδιου ή άλλου συν­δυα­σμού ή με λευ­κό ή λευ­κά ψηφο­δέλ­τια, δ) βρε­θεί σε φάκε­λο που δεν πλη­ροί τους όρους που ανα­φέρ­θη­καν παραπάνω.

Προ­σο­χή: Για τις δημο­τι­κές εκλο­γές, δεν θεω­ρεί­ται άκυ­ρο το ψηφο­δέλ­τιο συν­δυα­σμού που συμ­με­τέ­χει στις εκλο­γές του οικεί­ου δήμου και είναι ψηφο­δέλ­τιο άλλης δημο­τι­κής κοι­νό­τη­τας από αυτή που ανή­κει το εκλο­γι­κό τμή­μα. Επο­μέ­νως, στην περί­πτω­ση αυτή θεω­ρεί­ται έγκυ­ρο ως προς τον συν­δυα­σμό και τους υπο­ψή­φιους δημο­τι­κούς συμ­βού­λους και δεν λαμ­βά­νο­νται υπό­ψη σταυ­ροί προ­τί­μη­σης των υπο­ψή­φιων συμ­βού­λων δημο­τι­κών κοι­νο­τή­των ή των υπο­ψή­φιων προ­έ­δρων δημο­τι­κής κοινότητας.

Ειδι­κά για τις περι­φε­ρεια­κές εκλο­γές, το ψηφο­δέλ­τιο είναι άκυ­ρο και εάν χρη­σι­μο­ποι­η­θεί σε εκλο­γι­κό τμή­μα άλλης εκλο­γι­κής περι­φέ­ρειας κι όχι αυτής που ανα­γρά­φε­ται πάνω σε αυτό.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο