Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δημ. Κουτσούμπας: Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, γι’ αυτό χρειάζεται τώρα παντού, ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό

«Μόνο ο λαός μπο­ρεί να σώσει το λαό, βαδί­ζο­ντας στο δρό­μο της ανα­τρο­πης! Αγω­νι­στι­κή συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ». Με το σύν­θη­μα αυτό να δεσπό­ζει στην γεμά­τη, όσο το επέ­τρε­παν τα μέτρα προ­στα­σί­ας από τον κορο­νο­ϊό, αίθου­σα του Βελ­λί­δειου Συνε­δρια­κού Κέντρου, εκφώ­νη­σε την κεντρι­κή ομι­λία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στο πλαί­σιο της επί­σκε­ψης του στη Θεσ­σα­λο­νί­κη και στην 85η ΔΕΘ

Τόσο στην ομι­λία του όσο και στις υπό­λοι­πες επα­φές του κατά τη διή­με­ρη περιο­δεία του, ανέ­δει­ξε το κάλε­σμα της αγω­νι­στι­κής συμπό­ρευ­σης με το ΚΚΕ ως την απά­ντη­ση που πρέ­πει να δώσει ο λαός, τα φτω­χά λαϊ­κά στρώ­μα­τα της Θεσ­σα­λο­νί­κης απέ­να­ντι στα κρί­σι­μα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν και για τη διεκ­δί­κη­ση της ικα­νο­ποί­η­σης των σύγ­χρο­νων ανα­γκών τους.  Αυτές οι ανά­γκες καθρε­φτί­ζο­νται στις προ­τά­σεις και θέσεις του κόμ­μα­τος όπως τις ανέ­πτυ­ξε με την ομι­λία του ο Δ. Κουτσούμπας.

Στην εκδή­λω­ση στο Βελ­λί­δειο Συνε­δρια­κό Κέντρο, το «παρών» έδω­σαν δεκά­δες εργα­ζό­με­νοι, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι, νέοι της πόλης, πολ­λοί άνθρω­ποι των τεχνών και των γραμ­μά­των, εκπρό­σω­ποι σωμα­τεί­ων και φορέ­ων. Ανά­με­σα τους οι πανε­πι­στη­μια­κοί Ρίτσα Παπα­δη­μη­τρί­ου, Β. Καρα­κώ­στας, Γ. Μαρ­γα­ρί­της, Η. Σακελ­λα­ρί­ου, Χ. Δημά­κης, Ούβε Ματσκε, Δ. Ραπτά­κης, Α. Βεντού­ρης, Λουί­ζα Αυγή­τα, ο ιστο­ρι­κός Γ. Λεο­ντιά­δης, ο σκη­νο­θέ­της Α. Τσι­τσού­λης, ο πρό­ε­δρος της Ευρω­παϊ­κής Ομο­σπον­δί­ας Θερα­πευ­τι­κων Κοι­νό­τη­των Φ. Καλο­γε­ρά­κης, ο για­τρός και μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ Α. Σιού­λης, ο νευ­ρο­χει­ρουρ­γος Π. Σακελ­λα­ρί­ου, ο πρό­ε­δρος της Πανελ­λα­δι­κής Ομο­σπον­δί­ας Εργα­του­παλ­λή­λων Εμφια­λω­μέ­νων Ποτων Γ. Φραγ­γι­δης, το μέλος του ΔΣ του ΓΣ Ηρα­κλής και μέλος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Γ. Τσιν­τζι­λης, το μέλος του ΔΣ της Ενω­σης Ποδο­σφαι­ρι­κών Σωμα­τεί­ων Θεσ­σα­λο­νί­κης Π. Χαραλαμπίδης.

Παρα­βρέ­θη­κε πολυ­με­λής αντι­προ­σω­πεία της ΚΕ του ΚΚΕ, βου­λευ­τές του Κόμ­μα­τος,  δημο­τι­κοί και περι­φε­ρεια­κοί σύμ­βου­λοι με τη «Λαϊ­κή Συσπείρωση».

Η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα

«Από το βήμα της Διε­θνούς Έκθε­σης Θεσ­σα­λο­νί­κης ο πρω­θυ­πουρ­γός, για μια ακό­μα φορά, επα­νέ­λα­βε το γνω­στό μύθο της δήθεν “ανά­πτυ­ξης για όλους”.
Δεν πρω­το­τύ­πη­σε φυσι­κά. Αυτός ο μύθος, που σε διά­φο­ρες παραλ­λα­γές, παπα­γα­λί­ζουν όλοι οι κυβερ­νώ­ντες, έχει πλέ­ον καταρρεύσει.
Πολύ περισ­σό­τε­ρο όταν τα δίνεις “όλα στους λίγους”, στις μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις, όπως συνέ­βη και με τα νέα κυβερ­νη­τι­κά μέτρα.
Κάθε χρό­νο, τα ίδια και τα ίδια: Κάλ­πι­κες υπο­σχέ­σεις για δήθεν καλύ­τε­ρες μέρες που έρχο­νται, με στό­χο να συγκα­λυ­φτούν τα μέτρα στή­ρι­ξης του μεγά­λου κεφαλαίου.

Έτσι και φέτος, κυβέρ­νη­ση και αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση, πλειο­δο­τούν στην προ­σπά­θειά τους να παγι­δέ­ψουν όλους αυτούς που τσα­κί­ζει η πολι­τι­κή τους, περισ­σό­τε­ρο απ’ όλους τη νεολαία.
Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, τα μέτρα που εξαγ­γέλ­λουν, είναι ένας μπο­να­μάς για τα μονο­πώ­λια, που κυριο­λε­κτι­κά “τρί­βουν” τα χέρια τους.
Όμως, όσο κι αν προ­σπα­θεί ο πρω­θυ­πουρ­γός, δεν μπο­ρεί να εμφα­νί­σει την πολι­τι­κή του ως φιλολαϊκή.
Και ο νέος κυβερ­νη­τι­κός σχε­δια­σμός, συνε­χί­ζει την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή των προη­γού­με­νων ετών. Έρχε­ται να στη­ρί­ξει με πρό­σθε­τες παρο­χές το κεφά­λαιο σε βάρος των δικαιω­μά­των και των ανα­γκών του λαού.

Απο­δει­κνύ­ε­ται για μια ακό­μα φορά, ότι η καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη βασί­ζε­ται πάνω στην ολο­έ­να και μεγα­λύ­τε­ρη εκμε­τάλ­λευ­ση του λαού, για να θωρα­κι­στούν κυρί­ως τα κέρ­δη του μεγά­λου κεφαλαίου.

Τα ίδια τα στοι­χεία του ΑΕΠ, για τα οποία πανη­γυ­ρί­ζει ο κ. Μητσο­τά­κης, δεν μπο­ρούν να κρύ­ψουν την πραγματικότητα:

  • Η μεγά­λη αύξη­ση του ΑΕΠ για το 2ο τρί­μη­νο του έτους, αφο­ρά ουσια­στι­κά, απο­κλει­στι­κά τις επι­χει­ρή­σεις που είδαν τα ακα­θά­ρι­στα κέρ­δη τους να αυξά­νο­νται απ’ τα 18.5 δισ. το δεύ­τε­ρο τρί­μη­νο του 2020, στα 22.7 δισ. το 2021, δηλα­δή μια αύξη­ση της τάξης του 23%.
  • Την ίδια ώρα, τα συνο­λι­κά εισο­δή­μα­τα των μισθω­τών παρα­μέ­νουν ουσια­στι­κά στάσιμα.
  • Κι αν συνυ­πο­λο­γί­σει κανείς τη μικρή υπο­χώ­ρη­ση της επί­ση­μης ανερ­γί­ας, τα στοι­χεία είναι πραγ­μα­τι­κά απο­κα­λυ­πτι­κά, αφού δεί­χνουν ακό­μα και υπο­χώ­ρη­ση της μέσης αμοι­βής των μισθω­τών την ίδια περίοδο.

Τα στοιχεία αυτά φωτογραφίζουν και το άμεσο μέλλον.

Οι στό­χοι ανά­πτυ­ξης της εγχώ­ριας οικο­νο­μί­ας για το 2021, είναι σίγου­ρα ιδιαί­τε­ρα φιλό­δο­ξοι και επι­σφα­λείς. Ο πλη­θω­ρι­σμός τρέ­χει και η ανά­πτυ­ξη θα είναι σίγου­ρα μικρότερη.
Η πιθα­νό­τη­τα νέας διε­θνούς υπο­χώ­ρη­σης της οικο­νο­μί­ας δεν έχει ακό­μα εκμη­δε­νι­στεί. Η δια­πά­λη στο εσω­τε­ρι­κό της ΕΕ, σχε­τι­κά με την αλλα­γή του Συμ­φώ­νου Στα­θε­ρό­τη­τας, συνε­χί­ζε­ται. Τα απο­τε­λέ­σμα­τα της επε­κτα­τι­κής πολι­τι­κής γίνο­νται πλέ­ον ορα­τά στην εκτί­να­ξη της ακρί­βειας, στον πλη­θω­ρι­σμό που καλ­πά­ζει διεθνώς.
Έτσι, ο στό­χος του 6% για το 2021 είναι του­λά­χι­στον επι­σφα­λής. Παρά το γεγο­νός, ότι και τότε θα έχει καλυ­φθεί μόλις το 60% της υπο­χώ­ρη­σης του προη­γού­με­νου έτους.

Αλλά το πραγ­μα­τι­κό ερώ­τη­μα δεν είναι αυτό. Ακό­μα και αν η ελλη­νι­κή οικο­νο­μία πετύ­χει τους υψη­λούς στό­χους ανά­πτυ­ξης για το έτος, ποιος άρα­γε θα είναι ο κερ­δι­σμέ­νος; Το ερώ­τη­μα φυσι­κά είναι ρητο­ρι­κό. “Χωριό που φαί­νε­ται, κολα­ού­ζο δε θέλει”…
Όλη την τελευ­ταία δεκα­ε­τία, με κυβερ­νή­σεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και κάθε συν­δυα­σμό τους, η ψαλί­δα κεφα­λαί­ου — εργα­σί­ας συνε­χώς διευ­ρύ­νε­ται. Είτε με την ονο­μα­ζό­με­νη περιο­ρι­στι­κή πολι­τι­κή, είτε με την ονο­μα­ζό­με­νη επε­κτα­τι­κή πολι­τι­κή, είτε στην κρί­ση είτε στην ανά­καμ­ψη, ο λαός γίνε­ται φτω­χό­τε­ρος για να γίνουν οι πλού­σιοι πλουσιότεροι.
Ο ελλη­νι­κός λαός, με τα περιο­ρι­στι­κά μέτρα των μνη­μο­νί­ων από τις κυβερ­νή­σεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, πρώ­τα έζη­σε ένα μεγά­λο κού­ρε­μα του εισο­δή­μα­τός του, με μειώ­σεις μισθών, συντά­ξε­ων, επι­δο­μά­των και με αυξή­σεις φόρων. Ένα κού­ρε­μα που έφτα­σε σχε­δόν το 40%. Και τώρα, πλη­ρώ­νει το νέο “επε­κτα­τι­κό κού­ρε­μα” του βιο­τι­κού του επι­πέ­δου, με τον πλη­θω­ρι­σμό και τη λεγό­με­νη ακρί­βεια, που θα κου­ρέ­ψει ένα ακό­μα 20 — 30% του εισοδήματος.

Οι κυβερ­νη­τι­κοί σχε­δια­σμοί του επό­με­νου δια­στή­μα­τος εξυ­πη­ρε­τούν ακρι­βώς το στό­χο της θωρά­κι­σης της κερ­δο­φο­ρί­ας του κεφα­λαί­ου, που δεν μπο­ρεί να γίνει παρά μόνο σε βάρος των εργα­ζό­με­νων, των συντα­ξιού­χων, των νέων, της συντρι­πτι­κής πλειο­ψη­φί­ας του λαού.
Τα φορο­λο­γι­κά μέτρα που εξήγ­γει­λε ο πρω­θυ­πουρ­γός είναι ίσως η μεγα­λύ­τε­ρη από­δει­ξη των κερ­δι­σμέ­νων και των χαμέ­νων της επό­με­νης μέρας. Οι μεγά­λες κυρί­ως επι­χει­ρή­σεις βλέ­πουν την κερ­δο­φο­ρία τους να ενι­σχύ­ε­ται ποι­κι­λό­τρο­πα, με το νέο γύρο φορο­α­παλ­λα­γών για το κεφά­λαιο, να είναι του­λά­χι­στον προ­κλη­τι­κός για τους εργαζόμενους.
Η ορι­ζό­ντια μεί­ω­ση των συντε­λε­στών φορο­λο­γί­ας, οι νέες φορο­α­παλ­λα­γές με τη μορ­φή των “υπε­ρεκ­πτώ­σε­ων”, αλλά και τα περαι­τέ­ρω φορο­λο­γι­κά προ­νό­μια για όσες επι­χει­ρή­σεις μεγα­λώ­σουν, δεί­χνουν το προ­φα­νές: Ανά­πτυ­ξη και κέρ­δη των επι­χει­ρή­σε­ων είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Οι επι­χει­ρή­σεις θα πλη­ρώ­νουν ακό­μα λιγό­τε­ρα από τα ήδη ελά­χι­στα, που κατα­βάλ­λουν για φορο­λο­γία. Και φυσι­κά, πάντα παρα­λεί­πε­ται να σημειω­θεί, ότι όπως όλοι γνω­ρί­ζουν “δεν υπάρ­χει δωρε­άν γεύ­μα”…Οι φορο­α­παλ­λα­γές των επι­χει­ρή­σε­ων μετα­φρά­ζο­νται πάντο­τε σε δια­τή­ρη­ση ή και σε αύξη­ση της ληστρι­κής φορο­λο­γί­ας του λαού, σε νέα φορο­λη­στεία. Ποιος θα πλη­ρώ­σει τα πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα που απαι­τεί η δημο­σιο­νο­μι­κή πει­θαρ­χία; Ποιος θα πλη­ρώ­σει το υπέ­ρο­γκο κρα­τι­κό χρέ­ος; Ποιος θα πλη­ρώ­σει τις πελώ­ριες κρα­τι­κές δαπά­νες για τη στή­ρι­ξη των μεγά­λων ομί­λων; Και πάλι ρητο­ρι­κά είναι τα ερωτήματα…

Το μόνι­μο υπο­ζύ­γιο της κρα­τι­κής φορο­λο­γί­ας είναι οι μισθω­τοί, οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι, οι συντα­ξιού­χοι, τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, που συνε­χί­ζουν να αφαι­μάσ­σο­νται και φορο­λο­γι­κά και που θα κλη­θούν να κατα­βάλ­λουν ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρο μερί­διο της κρα­τι­κής φορολογίας.
Οι όποιες ελά­χι­στες μειώ­σεις φόρων για τους εργα­ζό­με­νους είναι ισχνές και αφο­ρούν πρα­κτι­κά μόνο το επό­με­νο έτος, ενώ τον ίδιο χαρα­κτή­ρα έχουν και οι περι­κο­πές στην επι­στρε­πτέα προ­κα­τα­βο­λή για τις μικρές επι­χει­ρή­σεις, που πιέ­ζο­νται όλο και περισ­σό­τε­ρο από τα χρέη και τον αντα­γω­νι­σμό των μεγάλων.

Η κυβέρνηση πρακτικά “κάνει την ανάγκη φιλοτιμία”.

Οι εξου­θε­νω­μέ­νες μικρές επι­χει­ρή­σεις, που αντι­με­τω­πί­ζουν 100 χιλιά­δες λου­κέ­τα με βάση τις δικές τους εκτι­μή­σεις, απλά δεν μπο­ρούν να πληρώσουν.
Για­τί: Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχο­ντος… Κανέ­ναν δεν μπο­ρούν να κοροϊ­δέ­ψουν με τα ξερο­κόμ­μα­τα. Οι αλλα­γές στον ΕΝΦΙΑ και στην κατάρ­γη­ση του φόρου για γονι­κές παρο­χές, ευνο­ούν κατά βάση μεγα­λοϊ­διο­κτή­τες ακι­νή­των, ενώ για τα ευρύ­τα­τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα οι αυξή­σεις των αντι­κει­με­νι­κών αξιών θα αυξή­σουν το χαρά­τσι του ΕΝΦΙΑ. Οι μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις, με ακί­νη­τα αξί­ας δεκά­δων δισ. εξα­κο­λου­θούν να μην πλη­ρώ­νουν καθό­λου φόρο ιδιο­κτη­σί­ας. Πρό­κει­ται για ένα ακό­μα εργα­λείο προ­ώ­θη­σης της συγκέ­ντρω­σης της γης στο μεγά­λο κεφάλαιο.

Οι εξαγ­γε­λί­ες για την τάχα “στή­ρι­ξη” της εργα­σί­ας είναι επί­σης “φύκια για μετα­ξω­τές κορ­δέ­λες”. Τι μας λέει η κυβέρ­νη­ση; Πως θα αυξή­σει τις επι­δο­τή­σεις προς το μεγά­λο κεφά­λαιο για να βρί­σκει αυτό όλο και φθη­νό­τε­ρη εργα­τι­κή δύναμη.
Μας λέει ότι θα κάνει την εργα­σία των νέων ακό­μα πιο “προ­σο­δο­φό­ρα”, για να τους εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται οι μεγά­λοι όμι­λοι αποτελεσματικότερα.

Δεν πρό­κει­ται για καμιά ανα­κά­λυ­ψη της ΝΔ, αλλά για πάγια τακτι­κή κάθε αστι­κής κυβέρνησης.
Με πρό­σχη­μα την αντι­με­τώ­πι­ση της ανερ­γί­ας, επι­δο­τού­νται οι επι­χει­ρή­σεις, με ζεστό χρή­μα, για να προ­σλά­βουν εργα­ζό­με­νους, με μισθούς πείνας.
Αντί να προ­χω­ρή­σει σε μια ουσια­στι­κή αύξη­ση του κατώ­τα­του και του μέσου μισθού, του­λά­χι­στον ώστε να καλύ­πτο­νται οι απώ­λειες των τελευ­ταί­ων μηνών, η κυβέρ­νη­ση προ­χω­ρά σε μια επι­δό­τη­ση 6μήνου, ίσα — ίσα για να χρυ­σώ­σει το χάπι…
Η λογι­κή του παρα­λό­γου σε όλο της το μεγα­λείο: Επι­δό­τη­ση του κεφα­λαί­ου σχε­δόν κατά το 1/3.

Φίλες και Φίλοι,

Η κυβέρ­νη­ση, που κλί­νει σε όλες τις πτώ­σεις τη “στή­ρι­ξη της νέας γενιάς”, δια­μορ­φώ­νει ένα σύγ­χρο­νο εργα­σια­κό και ασφα­λι­στι­κό μεσαί­ω­να για τους νέους, σε συνέ­χεια των προη­γού­με­νων κυβερνήσεων.

  • Αυτό επι­βε­βαιώ­νει ο νόμος Χατζη­δά­κη για τη δεκά­ω­ρη δου­λειά, δίπλα στους προη­γού­με­νους νόμους της “ευε­λι­ξί­ας”.
  • Αυτό φανε­ρώ­νουν οι ανα­τρο­πές στην Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση, με τις οποί­ες κρά­τος και εργο­δο­σία δημιουρ­γούν έναν “ατο­μι­κό κου­μπα­ρά” για τη νέα γενιά των εργα­ζο­μέ­νων, καλώ­ντας τους να απο­τα­μιεύ­ουν εισφο­ρές από τους μισθούς πεί­νας των 300 και 400 ευρώ, για να τις “τζο­γά­ρουν” και να περι­μέ­νουν να δουν τι επι­κου­ρι­κή σύντα­ξη θα πάρουν, όταν και αν εξα­σφα­λί­σουν τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις για να συνταξιοδοτηθούν!
  • Αυτό απο­δει­κνύ­ει ο κατά­πτυ­στος ρόλος του “μεσά­ζο­ντα”, που ανα­λαμ­βά­νει το κρά­τος για να εξα­σφα­λί­σει φθη­νή εργα­τι­κή δύνα­μη σε επι­χει­ρή­σεις, για να βγά­λει στο μερο­κά­μα­το ανή­λι­κα παι­διά, ενώ θα έπρε­πε να πηγαί­νουν σχολείο.
  • Και σ’ όλα αυτά προ­σπα­θεί να δώσει το “περι­τύ­λιγ­μα” της δήθεν “αποϊ­δρυ­μα­το­ποί­η­σης” ανή­λι­κων παι­διών που ζουν σε δομές Πρό­νοιας, ενώ άλλα έπρε­πε να είναι τα ουσια­στι­κά μέτρα για να επι­τευ­χθεί αυτό.
  • Αυτό δεί­χνουν οι νόμοι με τους οποί­ους ορθώ­νο­νται μεγα­λύ­τε­ρα εμπό­δια και φραγ­μοί στην πρό­σβα­ση στις πανε­πι­στη­μια­κές σπου­δές, προ­ω­θούν την κατη­γο­ριο­ποί­η­ση των σχο­λεί­ων, ενι­σχύ­ουν τους ταξι­κούς φραγ­μούς στην Εκπαίδευση.

Η εξαγ­γε­λία για το “πρώ­το ένση­μο”, παρου­σιά­ζει με θρά­σος τη στή­ρι­ξη των επι­χει­ρή­σε­ων, ως μέτρο για τη μεί­ω­ση τάχα της ανερ­γί­ας, όταν στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα οι γονείς, οι παπ­πού­δες, ακό­μα και οι ίδιοι οι άνερ­γοι νέοι, όλοι δηλα­δή οι φορο­λο­γού­με­νοι, επι­δο­τούν από την τσέ­πη τους τους εργο­δό­τες για να προ­σλά­βουν νέους σε θέσεις με ημε­ρο­μη­νία λήξης.
Το “ισο­ζύ­γιο των ευκαι­ριών”, που ο πρω­θυ­πουρ­γός υπο­σχέ­θη­κε ότι θα γίνει “θετι­κό υπέρ των νέων παντού”, γέρ­νει στα­θε­ρά προς την πλευ­ρά των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, των μεγα­λο­ερ­γο­δο­τών, των επεν­δυ­τών της “πρά­σι­νης” και “ψηφια­κής” ανάπτυξης.

Γι’ αυτό σε κάθε πρό­βλη­μα που αντι­με­τω­πί­ζει η νέα γενιά, σε κάθε εμπό­διο που συνα­ντά στην προ­σπά­θειά της να σπου­δά­σει, να δου­λέ­ψει και να ζήσει με δικαιώ­μα­τα, να κάνει πρά­ξη τα όνει­ρά της, οι κυβερ­νη­τι­κές εξαγ­γε­λί­ες απα­ντούν με μια… λύση — διευ­κό­λυν­ση, μόνο για τις μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις και όχι για τον εργα­ζό­με­νο άνθρω­πο που χύνει τον ιδρώ­τα του να ζήσει τίμια την οικο­γέ­νειά του.

Το ΚΚΕ, καλεί το λαό και τη νεολαία να σκεφτούν και να δράσουν με γνώμονα τις δικές της ανάγκες:

Να σκε­φτούν:

  • -Για­τί, αλή­θεια, η ανερ­γία πρέ­πει να θεω­ρεί­ται ως η “φυσι­κή τάξη των πραγμάτων”;
  • -Για­τί το δικαί­ω­μα στη δου­λειά, το ίδιο το δικαί­ω­μα σε μια αξιο­πρε­πή ύπαρ­ξη, να θεω­ρεί­ται “δώρο” της μιας ή της άλλης κυβέρνησης;
  • -Για­τί το δικαί­ω­μα στη στέ­γα­ση, στην Παι­δεία, στην Υγεία, μετα­τρέ­πο­νται σε άπια­στα όνειρα;
  • -Για­τί άρα­γε, είναι φυσιο­λο­γι­κό ένας νέος, μια νέα, να μην έχει σπί­τι να μεί­νει και να περι­μέ­νει ένα επί­δο­μα των 1000 ευρώ το χρό­νο σαν “μάν­να εξ ουρανού”;
  • -Για­τί έχου­με φτά­σει στο σημείο να “παρα­κα­λά­ει” κάποιος για μια οποια­δή­πο­τε δου­λειά, να παρα­κα­λά­ει να τον δεχτούν ως “αντι­κεί­με­νο εκμετάλλευσης”;
  • -Μέχρι πότε, οι μεγα­λο­ερ­γο­δό­τες θα κλέ­βουν τη δου­λειά των εργα­ζό­με­νων και μάλι­στα και με επι­δό­τη­ση αυτής της κλεψιάς;

Η ΝΔ σήμε­ρα, όπως και όλες οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις, προ­σπα­θούν να μας πεί­σουν, πως το να έχου­με εμείς οι πολ­λοί όλο και λιγό­τε­ρα, ενώ μια χού­φτα επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων να έχουν τα πάντα και να μας δίνουν κάποια φιλο­δω­ρή­μα­τα, είναι η “φυσι­κή τάξη των πραγ­μά­των”, είναι δήθεν το καλύ­τε­ρο που μπο­ρεί να γίνει.
Με αυτή τη λογι­κή προ­σπα­θούν να αντι­με­τω­πί­σουν και την ακρί­βεια που χτυ­πά τα λαϊ­κά νοικοκυριά.

  • Μόνο που η επί­θε­ση στο λαϊ­κό εισό­δη­μα δεν είναι μόνο οι υψη­λές τιμές. Είναι η συνο­λι­κή επί­θε­ση στο λαϊ­κό εισό­δη­μα την τελευ­ταία δεκα­ε­τία, με ευθύ­νη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Είναι η μεί­ω­ση των μισθών, το πετσό­κομ­μα των συντά­ξε­ων, η μεί­ω­ση των επι­δο­μά­των, οι ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις, η ληστρι­κή φορο­λο­γία του λαού.
  • Η λεγό­με­νη ακρί­βεια είναι η τελευ­ταία πρά­ξη του δρά­μα­τος. Για­τί συμ­βαί­νει άραγε;

Θα μπο­ρού­σε κανείς να δει μια ολό­κλη­ρη σει­ρά από αιτί­ες. Απ’ το πέρα­σμα απ’ τη φάση της κρί­σης στη φάση της ανά­καμ­ψης, που αντι­κει­με­νι­κά αυξά­νει τις τιμές. Απ’ την τερά­στιου μεγέ­θους επε­κτα­τι­κή δια­χεί­ρι­ση, που έχει σχε­δόν διπλα­σιά­σει την παρο­χή χρή­μα­τος στην ΕΕ και τον πλη­θω­ρι­σμό. Απ’ την πολι­τι­κή της ΕΕ για την πρά­σι­νη ανά­πτυ­ξη που απ’ την ενέρ­γεια μέχρι τα νέα ηλε­κτρι­κά αυτο­κί­νη­τα, αυξά­νει δρα­στι­κά το κόστος των εμπο­ρευ­μά­των, τάχα για να είναι πρά­σι­να. Απ’ τους αντα­γω­νι­σμούς του κεφα­λαί­ου και τα καρ­τέλ που τσα­κώ­νο­νται για το ποιος θα κερ­δί­σει τα περισ­σό­τε­ρα, μέχρι την πολι­τι­κή της λεγό­με­νης εξω­στρέ­φειας που εκτι­νάσ­σει το κόστος για το λαό σε όλα αυτά που ξαφ­νι­κά γίνο­νται “διε­θνώς εμπο­ρεύ­σι­μα”. Από τις παρα­λί­ες και το κέντρο των πόλε­ων, μέχρι το ελαιό­λα­δο και τη φέτα. Με απλά, όμως, λόγια απο­δει­κνύ­ε­ται για μια ακό­μα φορά πως η αστι­κή δια­χεί­ρι­ση δεν είναι και δεν μπο­ρεί να είναι φιλολαϊκή.

Η ονο­μα­ζό­με­νη επε­κτα­τι­κή δια­χεί­ρι­ση, που μια σει­ρά από φωστή­ρες οικο­νο­μο­λό­γους κυρί­ως του ΣΥΡΙΖΑ και της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας εν γένει, εμφα­νί­ζουν ως τη σωτη­ρία απ’ τον ουρα­νό, όχι μόνο φορ­τώ­νει με νέα υπέ­ρο­γκα δάνεια που θα απο­πλη­ρώ­σουν οι εργα­ζό­με­νοι, αλλά αντι­κει­με­νι­κά οδη­γεί σε πλη­θω­ρι­στι­κές πιέ­σεις που θα αυξη­θούν και άλλο.

Ο καπιταλισμός τρέφεται απ’ τις σάρκες των εργαζόμενων, είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο και η πραγματικότητα είναι εδώ και το αποδεικνύει.

Τα μέτρα της κυβέρ­νη­σης για την ακρί­βεια είναι κυριο­λε­κτι­κά στα­γό­να στον ωκε­α­νό. Μερι­κές μικρές, ελά­χι­στες μειώ­σεις σε ορι­σμέ­νους φόρους, ώστε να “χρυ­σώ­σει” το χάπι.
Η άδι­κη έμμε­ση φορο­λο­γία, παρα­μέ­νει βασι­κός πυλώ­νας της φορο­λο­γι­κής πολι­τι­κής, εκτι­νά­χθη­κε απ’ την προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ συνε­χί­ζει την ίδια αντι­λαϊ­κή ρότα, που φορ­τώ­νει τα βάρη στα λαϊ­κά στρώ­μα­τα με τρό­πο που να μην φαί­νε­ται άμεσα.
Ο ΦΠΑ είναι ένας παντε­λώς αντι­λαϊ­κός φόρος που επι­βα­ρύ­νει τα φτω­χά λαϊ­κά στρώ­μα­τα και οφεί­λει να καταρ­γη­θεί άμε­σα, του­λά­χι­στον στα είδη πλα­τιάς λαϊ­κής κατανάλωσης.

Το ταμείο ενερ­γεια­κής μετά­βα­σης είναι ίσως η μεγα­λύ­τε­ρη απά­τη. Η κυβέρ­νη­ση βάζει τους εργα­ζό­με­νους να πλη­ρώ­σουν τις αυξή­σεις απλά από άλλη τσέ­πη, απ’ το ταμείο που χρη­μα­το­δο­τεί­ται απ’ τη φορο­λο­γία που πλη­ρώ­νουν οι εργαζόμενοι.

  • Άρα­γε, θεω­ρούν τα επι­τε­λεία της ΝΔ, ότι οι εργα­ζό­με­νοι είναι τόσο αφε­λείς; Ότι δεν κατα­λα­βαί­νουν ποιος πλη­ρώ­νει αυτό το ταμείο και κυρί­ως ποιος εισπράτ­τει απ’ αυτό;
  • Ποιος δεν κατα­λα­βαί­νει τα τερά­στια κέρ­δη που θα έχουν οι ενερ­γεια­κές επι­χει­ρή­σεις, οι επι­χει­ρή­σεις των ΑΠΕ, των εισα­γω­γέ­ων φυσι­κού αερί­ου, που είναι η άλλη όψη της υψη­λό­τε­ρης τιμής κιλο­βα­τώ­ρας στην ΕΕ και των τερά­στιων αυξή­σε­ων στο ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα, που άλλω­στε θα παρα­μεί­νουν μετά την παρέ­λευ­ση του 6μήνου του ταμείου;

Φυσι­κά δεν εκπλήσ­σει κανέ­ναν, πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, παρά την πασί­δη­λη απο­τυ­χία του ενερ­γεια­κού μοντέ­λου που πρε­σβεύ­ουν της απε­λευ­θε­ρω­μέ­νης ενέρ­γειας και της πρά­σι­νης μετά­βα­σης, να αντι­με­τω­πί­σει στοι­χειω­δώς τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες του λαού για φθη­νή ενέρ­γεια, όχι μόνο δεν “ανα­κρού­ουν πρύ­μναν”, αλλά επι­μέ­νουν, με ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη έμφαση.

Ακού­σα­με τον κ. Μητσο­τά­κη, λες και νομί­ζει ότι μιλά σε νήπια, να λέει, (άκου­σον — άκου­σον!) πως χρεια­ζό­μα­στε περισ­σό­τε­ρες ΑΠΕ για να αντι­με­τω­πί­σου­με τις τερά­στιες τιμές του ρεύματος!
Ακού­με και τον κ. Τσί­πρα να υπερ­θε­μα­τί­ζει πως η δική του λύση στην ίδια κατεύ­θυν­ση, είναι ακό­μα πιο πράσινη!!!
Δεν μας εκπλήσ­σουν. Η πρά­σι­νη μετά­βα­ση είναι η κυρί­αρ­χη πολι­τι­κή σε ΕΕ και σε ΗΠΑ και απο­τε­λεί κυρί­αρ­χη πολι­τι­κή και εδώ, για τα τα αστι­κά κόμ­μα­τα και την άρχου­σα τάξη.

Είναι μια ακό­μα πλευ­ρά του πραγ­μα­τι­κού μέλ­λο­ντος, που περι­μέ­νει τη νεο­λαία, τους μισθω­τούς και τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους, τη μεγά­λη πλειο­ψη­φία του λαού.
Ενερ­γεια­κή φτώ­χεια, εκτε­τα­μέ­νη περι­βαλ­λο­ντι­κή κατα­στρο­φή, με κρι­τή­ριο τα κέρ­δη των τρα­πε­ζών και των μεγά­λων ενερ­γεια­κών και κατα­σκευα­στι­κών ομί­λων.
Η “ακρί­βεια”, για να λέμε τα πράγ­μα­τα με το όνο­μά τους, τελι­κά απο­τυ­πώ­νει την εξα­θλί­ω­ση της εργα­τι­κής τάξης, λόγω αυτής της ίδιας της καπι­τα­λι­στι­κής ανάπτυξης.

Γι’ αυτό και σήμερα οι εργαζόμενοι οφείλουν να κινηθούν αποφασιστικά, να παλέψουν απέναντι στην πολιτική αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος, διεκδικώντας:

  • - Ουσια­στι­κές αυξή­σεις μισθών,
  • - Κατάρ­γη­ση της αντι­λαϊ­κής φορο­λο­γί­ας, των έμμε­σων φόρων και μετα­κύ­λι­ση των φορο­λο­γι­κών βαρών στο μεγά­λο κεφάλαιο,
  • - Αύξη­ση των συντά­ξε­ων και μεί­ω­ση των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών των εργα­ζό­με­νων με παράλ­λη­λη μετα­κύ­λι­σή τους στην εργοδοσία,
  • - Φρέ­νο στις ανα­τι­μή­σεις των προ­ϊ­ό­ντων πλα­τιάς λαϊ­κής κατα­νά­λω­σης και ουσια­στι­κή παρέμ­βα­ση κατά των διά­φο­ρων καρτέλ.

Η πάλη του λαού μπορεί να έχει συνέχεια, διάρκεια και προοπτική, μόνο όταν ενταχθεί στη μάχη απέναντι στην στρατηγική του κεφαλαίου.

Φίλες και Φίλοι,

Δεί­τε ένα άλλο ζήτη­μα που μας απα­σχο­λεί όλους αυτό τον και­ρό. Οι πρω­θυ­πουρ­γι­κές εξαγ­γε­λί­ες, από το βήμα της ΔΕΘ, για την Υγεία απέ­δει­ξαν ότι η εγκλη­μα­τι­κή δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας, τα πρω­τό­κολ­λα λάστι­χο, η θυσία της υγεί­ας του λαού στο βωμό των κερ­δών μίας χού­φτας ιδιω­τι­κών ομί­λων, πηγαί­νει χέρι — χέρι με τις βάρ­βα­ρες αντι­λαϊ­κές ανα­διαρ­θρώ­σεις συνο­λι­κά στο σύστη­μα Υγείας.

  • Ακού­σα­με ξανά τις γνω­στές λεξού­λες, που από πίσω κρύ­βουν πολ­λά: “Εξορ­θο­λο­γι­σμός, εκσυγ­χρο­νι­σμός, μεί­ω­ση της δαπά­νης” και άλλα τέτοια. Δεν είναι η πρώ­τη φορά που τις ακού­με. Στο όνο­μά τους έπε­φτε τσε­κού­ρι στις παρο­χές Υγεί­ας όλα αυτά τα χρόνια.
  • Εξορ­θο­λο­γι­σμός του ΕΟΠΥΥ σημαί­νει παρο­χή υπη­ρε­σιών στη βάση του “ό,τι πλη­ρώ­νεις άμε­σα ή έμμε­σα παίρ­νεις”. Αυτό, άλλω­στε, εξυ­πη­ρε­τεί και ο σχε­δια­σμός των νέων αντια­σφα­λι­στι­κών νομο­θε­τη­μά­των, καθώς και η ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της επι­κου­ρι­κής ασφάλισης.
  • Εκσυγ­χρο­νι­σμός των νοσο­κο­μεί­ων και εφαρ­μο­γή των ΣΔΙΤ στην Υγεία, σημαί­νει περισ­σό­τε­ρα κέρ­δη για τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, συγ­χω­νεύ­σεις, μεί­ω­ση δομών, μονά­δες Υγεί­ας δια­φο­ρο­ποι­η­μέ­νες, που θα λει­τουρ­γούν ως επι­χει­ρή­σεις και θα που­λά­νε τις υπη­ρε­σί­ες τους σε ασθε­νείς — πελά­τες και στα Ασφα­λι­στι­κά Ταμεία, δια­μορ­φώ­νο­ντας έτσι ένα σύστη­μα Υγεί­ας κατ’ όνο­μα, μόνο, δημόσιο.
  • Φαί­νε­ται πως η κυβέρ­νη­ση έχει δώσει μία υπό­σχε­ση, που δεν ξέχα­σε, στους διά­φο­ρους ομίλους.
  • Φαί­νε­ται για άλλη μία φορά πως συνε­χί­ζει να είναι “μόλυν­ση” οτι­δή­πο­τε σχε­τί­ζε­ται με τις ανά­γκες για την υγεία του λαού και παρου­σιά­ζο­νται ως “θερα­πεία” τα επι­χει­ρη­μα­τι­κά κέρ­δη και η πολι­τι­κή που μας έφτα­σε μέχρι εδώ.

Αλή­θεια, ξέχα­σε κανείς ότι ο ιδιω­τι­κός τομέ­ας κερ­δο­φο­ρού­σε και κερ­δο­φο­ρεί ακό­μα και κατά τη διάρ­κεια της τρα­γω­δί­ας της πανδημίας;
Βέβαια, αυτό το δρό­μο, της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης και ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης στην Υγεία, τον περ­πά­τη­σαν όλες οι κυβερνήσεις.
Μαζί, άλλω­στε, πριν λίγους μήνες ‑άλλος ως κυβέρ­νη­ση και άλλος ως αντι­πο­λί­τευ­ση- ήταν σε επί­ση­μες εκδη­λώ­σεις με στε­λέ­χη πολυ­ε­θνι­κών, εκπρο­σώ­πους του συν­δέ­σμου φαρ­μα­κο­βιο­μη­χά­νων, ασφα­λι­στι­κών ομί­λων, τρα­πε­ζί­τες και ο καθέ­νας τους επα­νέ­λα­βε τις δεσμεύ­σεις του απέ­να­ντι σε όλους αυτούς.

  • -Αλή­θεια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εφάρ­μο­σε για πρώ­τη φορά πιλο­τι­κά, το 2018, σε 18 νοσο­κο­μεία την αλλα­γή του τρό­που χρη­μα­το­δό­τη­σης, με βάση την ικα­νό­τη­τα προ­σέλ­κυ­σης πελα­τών και την επί­τευ­ξη οικο­νο­μι­κής αποδοτικότητας;
  • -Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέ­θε­σε στο Κέντρο Τεκ­μη­ρί­ω­σης και Κοστο­λό­γη­σης Νοσο­κο­μεια­κών Υπη­ρε­σιών ΑΕ να ανα­πτύ­ξει το ελλη­νι­κό σύστη­μα DRG (Κοστο­λό­γη­ση Ομοιο­γε­νών Δια­γνω­στι­κών Κατη­γο­ριών), δηλα­δή τη βασι­κή απαί­τη­ση των ασφα­λι­στι­κών εται­ρειών, για να δια­μορ­φω­θούν παρό­μοιοι όροι λει­τουρ­γί­ας μετα­ξύ δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων και ιδιω­τι­κών κλινικών;
  • - Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εγκαι­νί­α­σε τη δημιουρ­γία του πρώ­του νοσο­κο­μεί­ου ΝΠΙΔ στη Σαντορίνη;

Το λέμε ξανά: Για το ΚΚΕ είναι αιτία πολέμου οτιδήποτε έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία του λαού.

Σήμε­ρα, η πρό­ο­δος της επι­στή­μης, της τεχνο­λο­γί­ας, η αύξη­ση της παρα­γω­γι­κό­τη­τας, μπο­ρούν να μπουν στην υπη­ρε­σία των λαϊ­κών ανα­γκών, με σύγ­χρο­νες, απο­κλει­στι­κά δημό­σιες και δωρε­άν υπη­ρε­σί­ες Υγεί­ας — Πρό­νοιας για όλους χωρίς προ­ϋ­πο­θέ­σεις.

  • -Με ένα σύστη­μα Υγεί­ας — Πρό­νοιας, χωρίς καμία επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρά­ση, που οι υπη­ρε­σί­ες του θα απο­τε­λούν στην πρά­ξη κατο­χυ­ρω­μέ­νο κοι­νω­νι­κό αγα­θό και όχι, όπως σήμε­ρα, ακρι­βο­πλη­ρω­μέ­νο εμπόρευμα.
  • -Με ανά­πτυ­ξη της Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας σε πανελ­λα­δι­κό επί­πε­δο, με χρη­μα­το­δό­τη­ση από το κρά­τος, με Κέντρα Υγεί­ας, απο­κε­ντρω­μέ­να ιατρεία και κινη­τές μονά­δες, χωρίς καμία εμπλο­κή — συμ­με­το­χή του ιδιω­τι­κού τομέα, των ΜΚΟ, των “κοι­νω­νι­κών συνεταιρισμών”.
  • - Με πλή­ρη κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση των δημό­σιων Μονά­δων Υγεί­ας, με αντί­στοι­χη αύξη­ση των κον­δυ­λί­ων από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, με φορο­λό­γη­ση του κεφα­λαί­ου, με κατάρ­γη­ση των εισφο­ρών των εργα­ζο­μέ­νων στον κλά­δο Υγεί­ας των ασφα­λι­στι­κών ταμεί­ων, όπου θα παρέ­χο­νται από το κρά­τος δωρε­άν όλες οι εξε­τά­σεις, θερα­πεί­ες, υγειο­νο­μι­κό υλι­κό, φάρ­μα­κα, εμβό­λια, χωρίς πλη­ρω­μές, συμ­με­το­χή, χωρίς πλα­φόν και περι­κο­πές, σύμ­φω­να με τις ανά­γκες και με απο­κλει­στι­κά επι­στη­μο­νι­κά κριτήρια.

Φίλες και Φίλοι,

Επι­τρέψ­τε μου να πω ορι­σμέ­να πράγ­μα­τα ειδι­κά για την πόλη σας, τη Θεσ­σα­λο­νί­κη, με δεδο­μέ­νο ότι η πόλη είχε και την τιμη­τι­κή της στην ομι­λία του πρω­θυ­πουρ­γού στη ΔΕΘ. Δεν είναι βέβαια η πρώ­τη φορά που ένας πρω­θυ­πουρ­γός παρου­σιά­ζει μια στρε­βλή εικό­να για τις υπο­δο­μές που έχει ανά­γκη η περιο­χή. Αλλά πλέ­ον αυτό παραπάει…

Από πού να ξεκινήσουμε;

  • -Από την τρα­γι­κή καθυ­στέ­ρη­ση και τη νέα ανα­βο­λή (από τον Απρί­λη του 2023 στα τέλη του 2023) της ολο­κλή­ρω­σης του κεντρι­κής γραμ­μής του Μετρό και την προ­ώ­θη­ση της — λαν­θα­σμέ­νης κατά τη γνώ­μη μας- από­σπα­σης των αρχαιο­τή­των του σταθ­μού Βενιζέλου;
  • -Από τις ανα­βο­λές στις απα­ραί­τη­τες επε­κτά­σεις, όπως αυτή προς τα Δυτι­κά, για την οποία υπο­τί­θε­ται οι μελέ­τες θα ξεκι­νού­σαν πριν χρόνια;
  • -Από την πολύ άσχη­μη κατά­στα­ση στην οποία βρί­σκε­ται ο ΟΑΣΘ, με μέτρο σύγκρι­σης, όχι φυσι­κά το τι παρέ­δω­σε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, αλλά τις πραγ­μα­τι­κές μεγά­λες λαϊ­κές ανάγκες;
  • -Από την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της Εγνα­τί­ας Οδού, με τις ανα­με­νό­με­νες μεγά­λες αυξή­σεις στα διό­δια, τα δια­χρο­νι­κά προ­βλή­μα­τα στην Περι­φε­ρεια­κή Οδό Θεσ­σα­λο­νί­κης και την επι­λο­γή της μεθό­δου ΣΔΙΤ για την υλο­ποί­η­ση του flyover;

Όλα αυτά έχουν τη σφρα­γί­δα δια­δο­χι­κών κυβερ­νή­σε­ων, κατευ­θύν­σε­ων της ΕΕ, του ίδιου του καπι­τα­λι­στι­κού δρό­μου εξέλιξης.
Επι­βα­ρύ­νουν άμε­σα και έμμε­σα τη μεγά­λη κοι­νω­νι­κή πλειο­ψη­φία, την ποιό­τη­τα ζωής του λαού.

Το ΚΚΕ έχει στο επί­κε­ντρο των προ­τά­σε­ων και πρω­το­βου­λιών του όλα τα κρί­σι­μα ζητή­μα­τα, τα οποία ακό­μα μια φορά απου­σί­α­σαν επί της ουσί­ας από τις ανα­κοι­νώ­σεις της κυβέρ­νη­σης και άλλων παρα­γό­ντων και πολι­τι­κών κομ­μά­των στη ΔΕΘ.

Για­τί κρί­σι­μα ζητή­μα­τα είναι:

  • -Η ολο­κλη­ρω­μέ­νη αντι­πλημ­μυ­ρι­κή, αντι­πυ­ρι­κή, αντι­σει­σμι­κή προ­στα­σία, με βάση έναν ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχε­δια­σμό και ένα σαφές χρο­νο­διά­γραμ­μα, έτσι ώστε να μην ξανα­θρη­νή­σου­με θύμα­τα, κατε­στραμ­μέ­νες υπο­δο­μές και περιου­σί­ες, έτσι ώστε να μην παρα­μέ­νει ο μονα­δι­κός πνεύ­μο­νας του Σέιχ Σου ‑μήνες μετά την έναρ­ξη τις αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου- χωρίς ελά­χι­στες απα­ραί­τη­τες παρεμ­βά­σεις και σε κάθε περί­πτω­ση να καθυ­στε­ρεί η απα­ραί­τη­τη ολο­κλη­ρω­μέ­νη προ­στα­σία, δια­χεί­ρι­ση και οικο­λο­γι­κή ανόρ­θω­σή του.
  • -Κρί­σι­μο ζήτη­μα είναι ένα πρό­γραμ­μα ανά­πτυ­ξης σχο­λι­κής και φοι­τη­τι­κής στέ­γης χωρίς ΣΔΙΤ που να καλύ­πτει τις μεγά­λες ανά­γκες της περιοχής.
  • -Κρί­σι­μο ζήτη­μα είναι η προ­στα­σία από τη βιο­μη­χα­νι­κή ρύπαν­ση και δυσο­σμία, που “κόβει την ανά­σα”, με εμβλη­μα­τι­κό παρά­δειγ­μα την κατά­στα­ση στη Δυτι­κή Θεσ­σα­λο­νί­κη, αλλά και την ολο­κλη­ρω­μέ­νη δια­χεί­ρι­ση των απορ­ριμ­μά­των, με επί­κε­ντρο την ανα­κύ­κλω­ση και ανα­τρο­πή των σχε­δί­ων για καρ­κι­νο­γό­να καύ­ση για την οποία αγω­νί­ζο­νται δεκά­δες σωμα­τεία και φορείς.
  • - Επί­σης, η ανα­βάθ­μι­ση των υφι­στά­με­νων και η ανά­πτυ­ξη νέων ελεύ­θε­ρων, χώρων πρα­σί­νου, πάρ­κων, χώρων αναψυχής.

Το απο­τέ­λε­σμα μάλι­στα του αρχι­τε­κτο­νι­κού δια­γω­νι­σμού για την ανά­πλα­ση του χώρου της ΔΕΘ ήταν αναμενόμενο.

Με την υπο­γρα­φή των κυβερ­νή­σε­ων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, της διοί­κη­σης του Δήμου και της Περι­φέ­ρειας, η Θεσ­σα­λο­νί­κη απο­κτά, αντί για έναν πραγ­μα­τι­κό πνεύ­μο­να πρα­σί­νου, που τόσο έχει ανά­γκη, ένα νέο επι­χει­ρη­μα­τι­κό κέντρο.

Η όποια σχε­τι­κή βελ­τί­ω­ση, σε σχέ­ση με τη σημε­ρι­νή απα­ρά­δε­κτη κατά­στα­ση φυσι­κά δεν συνι­στά “μητρο­πο­λι­τι­κό πάρ­κο”, αλλά ένα πρά­σι­νο προ­αύ­λιο για τα νέα εκθε­σια­κά περί­πτε­ρα, το συνε­δρια­κό κέντρο και το ξενοδοχείο.
Όμως, οι εργα­ζό­με­νοι και η νεο­λαία της περιο­χής έχουν ανά­γκη από τη μετα­τρο­πή όλου του χώρου της ΔΕΘ σε πάρ­κο, με δυνα­τό­τη­τα για αθλη­τι­κές — πολι­τι­στι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες και πολ­λα­πλές χρήσεις.
Έχουν ανά­γκη την εξέ­τα­ση της αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας της ευρύ­τε­ρης περιο­χής του κέντρου της Θεσ­σα­λο­νί­κης και την έντα­ξη του χώρου της ΔΕΘ στο σχέ­διο πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας ως χώρου συγκέ­ντρω­σης πλη­θυ­σμού σε περί­πτω­ση σεισμού.

Ταυ­τό­χρο­να, την έντα­ξη σε έναν ενιαίο σχε­δια­σμό, μαζί με το χώρο της ΔΕΘ και άλλων χώρων. Όπως της Αγί­ας Φωτει­νής, του χώρου του Γ’ Σώμα­τος Στρα­τού μετά από μετε­γκα­τά­στα­σή του και κατάρ­γη­ση του ΝΑΤΟι­κού Στρα­τη­γεί­ου, του χώρου του πρώ­ην Γενι­κού Στρα­τιω­τι­κού Νοσο­κο­μεί­ου και την αξιο­ποί­η­σή τους για επέ­κτα­ση των χώρων πρα­σί­νου, καθώς επί­σης για εγκα­τά­στα­ση και άλλων απα­ραί­τη­των υπο­δο­μών, π.χ. Παι­δεί­ας, φοι­τη­τι­κής στέ­γης, αθλη­τι­κών χώρων.

Παρεμ­βά­σεις για την αξιο­ποί­η­ση προς όφε­λος του λαού και της νεο­λαί­ας είναι απα­ραί­τη­τες και κατά μήκος του παρα­λια­κού μετώπου.

Βέβαια, για όλα αυτά δεν φτά­νει μόνο η οργα­νω­μέ­νη μαχη­τι­κή διεκ­δί­κη­ση για να ακυ­ρω­θεί ο συγκε­κρι­μέ­νος σχε­δια­σμός έργων και υπο­δο­μών, οι πολι­τι­κές επι­λο­γές αστι­κών κομ­μά­των και διοι­κή­σε­ων στην Τοπι­κή Διοί­κη­ση, αλλά, τελι­κά, χρειά­ζε­ται αμφι­σβή­τη­ση του ίδιου του καπι­τα­λι­στι­κού δρό­μου, που ιεραρ­χεί υπο­δο­μές με γνώ­μο­να κυρί­ως την άμε­ση και έμμε­ση στή­ρι­ξη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και αφή­νει μονί­μως ανι­κα­νο­ποί­η­τες τις μεγά­λες κοι­νω­νι­κές ανά­γκες του εργα­ζό­με­νου λαού.

Φίλες και Φίλοι,

Η αλή­θεια είναι ότι οι εξαγ­γε­λί­ες από το βήμα της ΔΕΘ προ­σφέ­ρο­νται να βγουν κι ορι­σμέ­να συμπε­ρά­σμα­τα.

Και επει­δή, ήδη ξεκί­νη­σε η εκλο­γο­λο­γία και η κυβερ­νη­σιο­λο­γία, το μόνο σίγου­ρο είναι ότι το κυβερ­νη­τι­κό πρό­γραμ­μα της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, είναι δεδο­μέ­να, είναι ήδη γραμμένα.
Είναι προ­γράμ­μα­τα που στη­ρί­ζο­νται και υλο­ποιούν τις Συμ­βά­σεις του Ευρω­παϊ­κού Ταμεί­ου, που ψήφι­σε η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ μέσα στο κατα­κα­λό­και­ρο, με την ανο­χή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

Γι’ αυτό είναι υπο­κρι­σία των άλλων αστι­κών κομ­μά­των της αντι­πο­λί­τευ­σης, να δια­μαρ­τύ­ρο­νται και να υψώ­νουν τόνους για τους αντι­λαϊ­κούς νόμους της κυβέρ­νη­σης, την ίδια στιγ­μή που απο­δέ­χο­νται το στρα­τη­γι­κό πλαί­σιο πάνω στο οποίο αυτοί βασί­ζο­νται, ενώ παράλ­λη­λα έχουν ψηφί­σει τους μισούς και πάνω από τους νόμους αυτούς.

Κοροϊ­δεύ­ει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν λέει ότι αύριο θα μπο­ρεί να εφαρ­μό­σει “ανε­μπό­δι­στος το πρό­γραμ­μά του” επει­δή λέει σήμε­ρα “δε δεσμεύ­ε­ται από μνη­μό­νια”. Δεν υπάρ­χει πιο χοντρό ψέμα από αυτό. Για­τί δεσμεύ­ε­ται από το μνη­μό­νιο των μνη­μο­νί­ων, τη στρα­τη­γι­κή της ΕΕ και των μεγά­λων ομί­λων, το νέο επί­σης υπερ­μνη­μό­νιο, που είναι σε εξέλιξη.
Προ­σπα­θεί να ξανα­που­λή­σει το ίδιο παρα­μύ­θι με λίγο δια­φο­ρε­τι­κό περι­τύ­λιγ­μα. Τι έλε­γε τότε, την περί­ο­δο 2012–2015; Ότι μπο­ρούν να υπάρ­χουν δανεια­κές συμ­βά­σεις χωρίς μνη­μό­νια κι αντι­λαϊ­κά μέτρα.

Τι λέει τώρα; Ότι μπο­ρεί να υπάρ­χει ένα καλό Ταμείο Ανά­καμ­ψης, με δανει­κά, χωρίς αντι­λαϊ­κά προαπαιτούμενα.
Γίνε­ται κυριο­λε­κτι­κά πλυ­ντή­ριο της ΕΕ, φτά­νο­ντας στο σημείο, να ισχυ­ρί­ζε­ται ότι η αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή και δια­χεί­ρι­ση της ΝΔ, είναι μια “παρέκ­κλι­ση από την κανο­νι­κό­τη­τα στην ΕΕ”!!!
Ενώ, είναι ακρι­βώς αυτό που εφαρ­μό­ζε­ται σε όλα τα κρά­τη-μέλη. Και εκεί που κυβερ­νά­νε οι σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες, πολι­τι­κοί φίλοι και συνο­δοι­πό­ροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ και εκεί που κυβερ­νά­νε οι πολι­τι­κοί φίλοι της νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρης ΝΔ.

Αυτή η κοι­νή στρα­τη­γι­κή είναι που επι­τρέ­πει και την εύκο­λη μετα­κί­νη­ση στε­λε­χών κι υπουρ­γών από το ένα κόμ­μα στο άλλο, σε μια πραγ­μα­τι­κή “κινού­με­νη άμμο” του σάπιου αυτού πολι­τι­κού συστήματος.
Αυτή η κοι­νή στρα­τη­γι­κή είναι που επι­τρέ­πει για παρά­δειγ­μα στον κ. Μητσο­τά­κη, στον πρό­σφα­το ανα­σχη­μα­τι­σμό, να τοπο­θε­τεί ακρο­δε­ξιούς υπουρ­γούς και με την ίδια ευκο­λία να συζη­τά με πρώ­ην υπουρ­γούς του ΣΥΡΙΖΑ, άσχε­τα αν τελι­κά ο τελευ­ταί­ος αρρα­βώ­νας δεν κατέ­λη­ξε σε γάμο.
Αυτό που κυρί­ως χρειά­ζε­ται να κατα­νοη­θεί, είναι ότι απέ­να­ντί μας, σε κάθε περί­πτω­ση, έχου­με μια αντι­λαϊ­κή κυβέρ­νη­ση, ένα κρά­τος εχθρι­κό προς το λαό, μια οικο­νο­μία και συνο­λι­κά μια κοι­νω­νι­κή οργά­νω­ση, που λει­τουρ­γούν με κρι­τή­ριο τα συμ­φέ­ρο­ντα των λίγων, μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Γι’ αυτό ακυ­ρώ­νο­νται οι δυνα­τό­τη­τες που δημιουρ­γούν οι εργα­ζό­με­νοι με τη δου­λειά τους και που διευ­ρύ­νο­νται συνε­χώς, με την ανά­πτυ­ξη των επι­στη­μών και της τεχνολογίας.

Όλα αυτά τα παραπάνω, εμποδίζουν την ικανοποίηση των αναγκών του λαού και της νεολαίας.
Αυτός είναι ο πραγματικός αντίπαλος που έχει ο λαός απέναντί του.

Μέχρι σήμε­ρα, κάθε νέα κυβέρ­νη­ση έπαιρ­νε την αντι­λαϊ­κή σκυ­τά­λη από την προη­γού­με­νη, για να συνε­χί­σει από εκεί που στα­μά­τη­σε η άλλη, εφαρ­μό­ζο­ντας όλους τους αντι­λαϊ­κούς νόμους που ψήφι­σαν οι προη­γού­με­νες και παίρ­νο­ντας και νέα αντι­λαϊ­κά μέτρα. Αυτό ζού­με με την εναλ­λα­γή ΣΥΡΙΖΑ — ΝΔ, όπως πριν με ΠΑΣΟΚ- ΝΔ. Άλλω­στε, το ίδιο πάνω κάτω προ­σω­πι­κό που συνε­χώς ανα­κυ­κλώ­νε­ται είναι…
Από κάθε κυβερ­νη­τι­κή θητεία, η μεγά­λη λαϊ­κή πλειο­ψη­φία βγαί­νει με λιγό­τε­ρα δικαιώ­μα­τα, χει­ρο­τε­ρεύ­ει η θέση της, βρί­σκε­ται με περισ­σό­τε­ρα βάρη στις πλά­τες της.
Οι κυβερ­νή­σεις μπο­ρεί να αλλά­ζουν, δεν αλλά­ζει όμως το ποιος έχει στα χέρια του την πραγ­μα­τι­κή εξου­σία, ποιος καρ­πώ­νε­ται τον πλού­το που παράγεται.

Γι’ αυτό το ΚΚΕ σήμερα πρωτοστατεί και καλεί τους εργαζόμενους και το λαό να οργανώσουν αποφασιστικά την πάλη τους ενάντια στα σχέδια του κεφαλαίου, στην κατεύθυνση της μοναδικής λύσης για τα προβλήματά τους, το ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, την εργατική εξουσία, τον σοσιαλισμό.

  • - Η κατάρ­γη­ση του καπι­τα­λι­στι­κού κέρ­δους ως κρι­τη­ρί­ου της παραγωγής.
  • - Η κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση των συγκε­ντρω­μέ­νων μέσων παρα­γω­γής και της γης.
  • - Ο επι­στη­μο­νι­κός κεντρι­κός σχε­δια­σμός με εργα­τι­κό έλεγ­χο και συμ­με­το­χή και
  • - Η ανά­πτυ­ξη με κρι­τή­ριο την όλο και διευ­ρυ­μέ­νη ικα­νο­ποί­η­ση των συν­δυα­σμέ­νων λαϊ­κών αναγκών.

Αυτές είναι οι σύγ­χρο­νες επα­να­στα­τι­κές αλλα­γές, οι ριζι­κά δια­φο­ρε­τι­κές σχέ­σεις που επι­τρέ­πουν στο νέο κοι­νω­νι­κό σύστη­μα, που θα αντι­κα­τα­στή­σει το διε­φθαρ­μέ­νο σημε­ρι­νό καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα, να απα­ντή­σει στα σύγ­χρο­να λαϊ­κά προ­βλή­μα­τα.

  • Να ανα­πτύσ­σει τις παρα­γω­γι­κές δυνά­μεις πολύ ταχύ­τε­ρα, ελα­χι­στο­ποιώ­ντας τις επιπτώσεις.
  • Να δια­σφα­λί­ζει ισό­με­τρη ανά­πτυ­ξη περιο­χών και κλάδων.
  • Να δια­σφα­λί­ζει την αξιο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων τεχνο­λο­γι­κών επι­τευγ­μά­των για τη ριζι­κή, καθο­λι­κή μεί­ω­ση του εργά­σι­μου χρό­νου, με παράλ­λη­λη ριζι­κή αύξη­ση του βιο­τι­κού επι­πέ­δου του λαού.
  • Το μέλ­λον που αξί­ζει στους εργα­ζό­με­νους, στον ελλη­νι­κό λαό, δεν είναι οι προ­τά­σεις των άλλων πολι­τι­κών κομ­μά­των που θα ακού­σου­με και στη ΔΕΘ, η μιζέ­ρια ενός νέου γύρου καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης, η οποία, ανε­ξάρ­τη­τα απ’ το αν απο­κα­λεί­ται “μαύ­ρη” ή “πρά­σι­νη”, ανε­ξάρ­τη­τα απ’ το χρώ­μα του πολι­τι­κού δια­χει­ρι­στή της, οδη­γεί νομο­τε­λεια­κά σε περαι­τέ­ρω εξα­θλί­ω­ση, περι­βαλ­λο­ντι­κή κατα­στρο­φή, φτώ­χεια, κοι­νω­νι­κούς απο­κλει­σμούς, νέα κρί­ση και πολέμους.
  • Το μέλ­λον που τους αξί­ζει είναι η ριζι­κά δια­φο­ρε­τι­κή πολι­τι­κή πρό­τα­ση του ΚΚΕ.

Σ’ αυτή τη μεγάλη πρωτοβουλία, για να ανοίξει ο δρόμος για την ελπιδοφόρα διέξοδο, σας καλούμε να συμπορευτείτε αγωνιστικά μαζί μας.

Το ΚΚΕ μπαί­νει μπρο­στά και δια­θέ­τει όλες του τις δυνά­μεις, για να να οργα­νώ­σει ο λαός την αντε­πί­θε­σή του, να βάλουν οι εργα­ζό­με­νοι τη δική τους σφρα­γί­δα στις εξελίξεις.

Να οργα­νώ­σου­με την πάλη μας για τα προ­βλή­μα­τά μας, να φέρου­με τις ανά­γκες μας στο προ­σκή­νιο, να ανα­με­τρη­θού­με με τους μεγά­λους ενό­χους για την κατά­στα­ση που βρι­σκό­μα­στε σήμε­ρα, την εξου­σία του κεφα­λαί­ου και τους συμ­μά­χους της, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Σας καλού­με να οργα­νώ­σου­με την πάλη μας ενά­ντια στην πολι­τι­κή όλων των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων και της ΕΕ για:

  • - Την υπε­ρά­σπι­ση του αξιο­πρε­πούς εργα­τι­κού — λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος, τη μεί­ω­ση του χρό­νου εργα­σί­ας, την κατο­χύ­ρω­ση ουσια­στι­κών αυξή­σε­ων στους μισθούς, την κατάρ­γη­ση όλων των ελα­στι­κών μορ­φών απα­σχό­λη­σης, τη δια­σφά­λι­ση μόνι­μης δου­λειάς για όλους, με στα­θε­ρό ωράριο.
  • - Την υπο­χρε­ω­τι­κή Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση για όλους και όλες, με μεί­ω­ση έως και κατάρ­γη­ση των εισφο­ρών των εργα­ζο­μέ­νων. Να πλη­ρώ­σει το κεφά­λαιο. Πρό­νοια απο­κλει­στι­κά δημό­σια και δωρε­άν για όλους.
  • - Την προ­στα­σία της ζωής και της υγεί­ας του λαού. Για απο­κλει­στι­κά δημό­σιες δωρε­άν υψη­λού επι­πέ­δου υπη­ρε­σί­ες Υγεί­ας, με έμφα­ση στην πρό­λη­ψη και στα μέτρα προ­στα­σί­ας στους τόπους δου­λειάς, με εξει­δι­κευ­μέ­να μέτρα για το γυναι­κείο οργα­νι­σμό και τη μητρότητα.
  • - Για ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχέ­διο αντι­πλημ­μυ­ρι­κής, αντι­πυ­ρι­κής και αντι­σει­σμι­κής προ­στα­σί­ας, για δια­σφά­λι­ση σύγ­χρο­νης λαϊ­κής κατοικίας.
  • - Για την υπε­ρά­σπι­ση των εργα­τι­κών — λαϊ­κών δικαιω­μά­των ενά­ντια στην κρα­τι­κή κατα­στο­λή και τις απα­γο­ρεύ­σεις, ενά­ντια στην εργο­δο­τι­κή τρο­μο­κρα­τία, την κατάρ­γη­ση όλων των νόμων που περιο­ρί­ζουν τη συν­δι­κα­λι­στι­κή δρά­ση, το απερ­για­κό δικαί­ω­μα και τις διαδηλώσεις.
  • - Για την απε­μπλο­κή της χώρας μας απ’ τα επι­κίν­δυ­να σχέ­δια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, το κλεί­σι­μο όλων των ξένων στρα­τιω­τι­κών βάσε­ων στην Ελλά­δα, την απο­δέ­σμευ­ση από αυτούς τους οργα­νι­σμούς, με φιλία και συνερ­γα­σία με όλους τους γει­το­νι­κούς λαούς και τα κινή­μα­τά τους.
  • - Για το δυνά­μω­μα του αγώ­να ενά­ντια στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους, στα σχέ­δια αλλα­γής διε­θνών συν­θη­κών και συνό­ρων, στα παζά­ρια συνεκ­με­τάλ­λευ­σης του Αιγαί­ου υπό “ευρω­ΝΑ­ΤΟι­κή εποπτεία”.

Ο αγώ­νας αυτός απο­κτά κρί­σι­μη σημα­σία, όταν μάλι­στα από δω, από τη Θεσ­σα­λο­νί­κη, ο πρω­θυ­πουρ­γός ανα­κοί­νω­σε την πεντα­ε­τή επέ­κτα­ση της συμ­φω­νί­ας με τις ΗΠΑ που θα γεμί­σει με ακό­μα περισ­σό­τε­ρες βάσεις τη χώρα μας.
Ανα­λαμ­βά­νο­ντας ρόλο χωρο­φύ­λα­κα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιο­χή η κυβέρ­νη­ση και το κρά­τος μεγα­λώ­νουν οι κίν­δυ­νοι για το λαό και τη χώρα μας.
Δεν είναι τυχαίο ότι ξεκι­νά αύριο στην Αθή­να η Στρα­τιω­τι­κή Επι­τρο­πή του ΝΑΤΟ με απο­φά­σεις — φωτιά για όλους τους λαούς, με πολε­μι­κούς στρα­τιω­τι­κούς σχε­δια­σμούς έως το 2030.

Φίλες και φίλοι,

Σας καλού­με ιδιαί­τε­ρα να οργα­νώ­σου­με την πάλη μας, όλοι μαζί, ενά­ντια στην πολι­τι­κή των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων και της ΕΕ για:

  • - Το δικαί­ω­μα στην απο­κλει­στι­κά δημό­σια και δωρε­άν Παι­δεία σε όλες τις βαθ­μί­δες, προ­σχο­λι­κή και ειδι­κή αγω­γή, τα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζό­με­νων στον Πολιτισμό.
  • - Την κατάρ­γη­ση των πλει­στη­ρια­σμών πρώ­της κατοι­κί­ας και την απα­γό­ρευ­ση της δια­κο­πής σε λαϊ­κές κατοι­κί­ες για χρέη σε νερό, ρεύ­μα και τηλέφωνο.
  • - Την άμε­ση στή­ρι­ξη των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων, με κατο­χύ­ρω­ση αφο­ρο­λό­γη­του ορί­ου στα 12.000 ευρώ και τη δια­γρα­φή μέρους των χρε­ών σε τρά­πε­ζες και δημόσιο.
  • - Την κατο­χύ­ρω­ση κατώ­τε­ρων εγγυ­η­μέ­νων τιμών στα αγρο­τι­κά προϊόντα.

Μέσα απ’ τους καθη­με­ρι­νούς αγώ­νες μπο­ρού­με να δια­μορ­φώ­σου­με ένα πανελ­λα­δι­κά συντο­νι­σμέ­νο κίνη­μα της εργα­τι­κής τάξης και των συμ­μά­χων της. Ριζω­μέ­νο παντού, με πρω­το­πό­ρες εστί­ες αντί­στα­σης σε κάθε χώρο δου­λειάς, κάθε κλά­δο, κάθε περιο­χή. Με ενιαία αιτή­μα­τα και στό­χους, που σημα­δεύ­ουν τον πραγ­μα­τι­κό αντί­πα­λο, ανοί­γουν το δρό­μο προς τα εμπρός.

Μπο­ρού­με σήμε­ρα να υψώ­σου­με τη μεγά­λη δύνα­μη της λαϊ­κής πρω­το­βου­λί­ας. Το είδα­με πρό­σφα­τα την ώρα της πυρ­κα­γιάς, όταν οι πυρό­πλη­κτοι έδι­ναν τη μάχη για να σώσουν χωριά και γει­το­νιές, απέ­να­ντι σ’ ένα κρά­τος που άφη­νε στην πρά­ξη στο έλε­ος της πυρ­κα­γιάς το φυσι­κό πλού­το και την περιου­σία του λαού.
Το βλέ­που­με τώρα στον αγώ­να που συνε­χί­ζε­ται για να ληφθούν μέτρα απο­κα­τά­στα­σης και ουσια­στι­κή στή­ρι­ξη των πυρόπληκτων.
Το ίδιο μήνυ­μα έστει­λαν το προη­γού­με­νο διά­στη­μα οι αγώ­νες της νεο­λαί­ας για να ανοί­ξουν με ασφά­λεια τα σχο­λεία και τα πανε­πι­στή­μια, οι αγώ­νες των εργα­ζό­με­νων και των υγειο­νο­μι­κών για την προ­στα­σία της υγεί­ας, απέ­να­ντι στην κρα­τι­κή πολι­τι­κή δια­χεί­ρι­σης της πανδημίας.

Τη δύνα­μη των εργα­ζό­με­νων έδει­ξε η οργα­νω­μέ­νη αντί­δρα­ση στις απα­γο­ρεύ­σεις των δια­δη­λώ­σε­ων απ’ την κυβέρ­νη­ση και οι απερ­για­κοί αγώ­νες για την κατάρ­γη­ση του νόμου — εκτρώ­μα­τος Χατζη­δά­κη και όλων των αντερ­γα­τι­κών μνη­μο­νια­κών νόμων.

Οι δυνά­μεις του ΚΚΕ στα συν­δι­κά­τα και σ’ όλους τους φορείς του κινή­μα­τος, βρί­σκο­νται μπρο­στά σ’ αυτούς τους αγώνες.

  • Με το ΚΚΕ για­τί είναι εγγύ­η­ση για το σήμε­ρα και το αύριο.
  • Το ΚΚΕ μπο­ρεί να εγγυ­η­θεί ότι η οργά­νω­ση της λαϊ­κής αντε­πί­θε­σης θα έχει συνέ­χεια, διάρ­κεια και νικη­φό­ρα προοπτική.
  • Το ΚΚΕ έχει σχέ­διο για το σήμε­ρα και το αύριο, σύγ­χρο­νο επα­να­στα­τι­κό πρό­γραμ­μα, που φωτί­ζει τη διέ­ξο­δο στους σημε­ρι­νούς αγώ­νες για όλα τα εργα­τι­κά-λαϊ­κά προ­βλή­μα­τα, τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις για να δοθούν λύσεις σ’ αυτά.
  • Οι δυνά­μεις του ΚΚΕ πρω­το­στα­τούν για να αγκα­λιά­σει ο δρό­μος του αγώ­να όλο και περισ­σό­τε­ρους και μέσα από τα διά­φο­ρα μέτω­πα πάλης δεί­χνουν τις δυνα­τό­τη­τες μιας πραγ­μα­τι­κά νέας Ελλά­δας του σοσιαλισμού.

Απορ­ρί­πτου­με τις αντι­λή­ψεις που δια­κη­ρύσ­σουν ότι δεν υπάρ­χει διέ­ξο­δος απ’ το σημε­ρι­νό καπι­τα­λι­στι­κό βούρ­κο της ανα­σφά­λειας και της εκμε­τάλ­λευ­σης και μας καλούν να επι­λέ­ξου­με τη δήθεν πιο ανώ­δυ­νη μορ­φή της δικτα­το­ρί­ας του κεφα­λαί­ου, του δήθεν εξαν­θρω­πι­σμού της βαρ­βα­ρό­τη­τας αυτού του συστήματος.

Το ΚΚΕ λέει και μπορεί να λέει την αλήθεια στο λαό, γιατί δεν έχει δεσμεύσεις και εξαρτήσεις.
Γιατί πιστεύουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό.
Γι’ αυτό ακριβώς χρειάζεται τώρα παντού, ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο