Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διαρροές Πενταγώνου: Η ουκρανική αεράμυνα ενδέχεται να ξεμείνει από πυραύλους

Το φως της δημο­σιό­τη­τας είδαν φωτο­γρα­φη­μέ­να έγγρα­φα των αμε­ρι­κα­νι­κών μυστι­κών υπη­ρε­σιών που διέρ­ρευ­σαν στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης την Πέμ­πτη και την Παρα­σκευή και αφο­ρούν σχέ­δια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για τη σχε­δια­ζό­με­νη εδώ και μήνες εαρι­νή αντε­πί­θε­ση των Ουκρα­νών όπως και ανα­φο­ρές κι εκτι­μή­σεις για τις εξε­λί­ξεις στον πόλεμο.

Ένα από τα απόρ­ρη­τα έγγρα­φα περι­γρά­φει λεπτο­με­ρώς πώς τα συστή­μα­τα αερά­μυ­νας S‑300 της Σοβιε­τι­κής επο­χής της Ουκρα­νί­ας θα εξα­ντλού­νταν έως τις 2 Μαΐ­ου με τον τρέ­χο­ντα ρυθ­μό χρή­σης. Ωστό­σο, δεν είναι σαφές εάν το ποσο­στό χρή­σης έχει αλλά­ξει από τότε.

Σύμ­φω­να με τους «New York Times», τα συστή­μα­τα αερά­μυ­νας Buk της Ουκρα­νί­ας, στα οποία βασί­ζε­ται μαζί με τους S‑300 για να προ­στα­τεύ­σουν ζωτι­κής σημα­σί­ας τοπο­θε­σί­ες από τη ρωσι­κή αερο­πο­ρία, ενδέ­χε­ται να αντι­με­τω­πί­σουν προ­βλή­μα­τα μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Τα ρωσι­κά μαχη­τι­κά και βομ­βαρ­δι­στι­κά μπο­ρεί έτσι να απο­κτή­σουν περισ­σό­τε­ρες ευκαι­ρί­ες να επι­τε­θούν στις ουκρα­νι­κές δυνά­μεις, ανέ­φε­ραν οι «Times», επι­κα­λού­με­νοι ανώ­τε­ρους στρα­τιω­τι­κούς αξιω­μα­τού­χους. Ένας από αυτούς, έκα­νε λόγο για μεγά­λες συνέ­πειες για το Κίεβο.

Προς το παρόν πάντως, δεν έχει επα­λη­θευ­τεί η αυθε­ντι­κό­τη­τα των εγγρά­φων του Πεντα­γώ­νου, που υπο­στη­ρί­ζει ότι εξε­τά­ζει την εγκυ­ρό­τη­τα των αρχεί­ων που «φαί­νε­ται ότι περιέ­χουν ευαί­σθη­το και εξαι­ρε­τι­κά δια­βαθ­μι­σμέ­νο υλικό».

Σύμ­φω­να με τη «Washington Post», που επι­κα­λέ­στη­κε Αμε­ρι­κα­νούς αξιω­μα­τού­χους, ορι­σμέ­να μοιά­ζουν να είναι πλα­στά ή απο­τέ­λε­σμα συρ­ρα­φών. Όμως, τα περισ­σό­τε­ρα αντι­στοι­χούν σε εκθέ­σεις της CIA, που κυκλο­φο­ρούν στον Λευ­κό Οίκο, στο Πεντά­γω­νο ή ακό­μη στο Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ, κατά την ίδια πηγή.

Τα έγγρα­φα αυτά μπο­ρεί να απο­δει­χθούν πολύ­τι­μα για τη Μόσχα, καθώς απο­κα­λύ­πτουν σε ποιον βαθ­μό οι αμε­ρι­κα­νι­κές υπη­ρε­σί­ες κατα­σκο­πεί­ας έχουν παρει­σφρή­σει στον ρωσι­κό στρα­τιω­τι­κό και κρα­τι­κό μηχα­νι­σμό, σχο­λί­α­σαν αμε­ρι­κα­νι­κά ΜΜΕ.

Αξί­ζει να σημειω­θεί ότι ορι­σμέ­να περιέ­χουν πλη­ρο­φο­ρί­ες και για συμ­μά­χους. Για παρά­δειγ­μα, ένα ανα­φέ­ρε­ται στις συζη­τή­σεις στην κυβέρ­νη­ση της Νότιας Κορέ­ας για το ενδε­χό­με­νο να στα­λούν οβί­δες κατάλ­λη­λες για αμε­ρι­κα­νι­κής κατα­σκευ­ής πυρο­βό­λα στην Ουκρα­νία, εξή­γη­σαν οι «New York Times».

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: efsyn.gr

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο