Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διεθνής δημοσιογραφική έρευνα: Παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο από επίλεκτες ομάδες του Λιμενικού

Δημο­σιο­γρα­φι­κή έρευ­να δέκα κορυ­φαί­ων ευρω­παϊ­κών δημο­σιο­γρα­φι­κών οργα­νι­σμών, όχι μόνο επι­βε­βαιώ­νει ότι γίνο­νται επα­να­προ­ω­θή­σεις στο Αιγαίο, αλλά απο­κα­λύ­πτει ότι πίσω από αυτές βρί­σκο­νται επί­λε­κτες ομά­δες του Λιμε­νι­κού φορώ­ντας μάσκες.

Σύμ­φω­να με την πολύ­μη­νη έρευ­να (των Der Spiegel, Lighthouse Reports, SRF, Rundschau, ARD Monitor, ARD Studio Wien, Libération, RTL Croatia, Novosti και Pointer, που δημο­σιο­ποι­ή­θη­κε το βρά­δυ της Τετάρ­της), στις επα­να­προ­ω­θή­σεις συμ­με­τέ­χουν αξιω­μα­τι­κοί του Ελλη­νι­κού Λιμε­νι­κού από επί­λε­κτες δυνά­μεις που (κανο­νι­κά) ο ρόλος τους είναι να ασχο­λού­νται με σοβα­ρά εγκλή­μα­τα (π.χ. τρο­μο­κρα­τι­κές ενέρ­γειες, ομη­ρί­ες κ.ά.).

Χαρα­κτη­ρι­στι­κό είναι επί­σης το γεγο­νός ότι οι εντο­λές που δίνο­νται στους άνδρες του Λιμε­νι­κού για αυτές τις επι­χει­ρή­σεις είναι προφορικές.

Σύμ­φω­να με την έρευνα:

→ Οι ερευ­νη­τές ζήτη­σαν από αξιω­μα­τού­χους του Λιμε­νι­κού να δουν βίντεο από 15 επι­χει­ρή­σεις επα­να­προ­ώ­θη­σης στο Αιγαίο, οι οποί­οι διέ­κρι­ναν –πίσω από τις μάσκες– άνδρες από τις τρεις επί­λε­κτες δυνά­μεις του Λιμε­νι­κού Σώμα­τος, δηλα­δή της Ομά­δας Ειδι­κών Απο­στο­λών (ΟΕΑ), της Μονά­δας Υπο­βρύ­χιων Απο­στο­λών (ΜΥΑ) και του Κλι­μα­κί­ου Ειδι­κών Απο­στο­λών (ΚΕΑ).

→ Ένας αξιω­μα­τού­χος χαρα­κτή­ρι­σε τις επι­χει­ρή­σεις αυτές ως «εγκλη­μα­τι­κές ενέρ­γειες» και σημεί­ω­σε ότι οι περισ­σό­τε­ροι από όσους συμ­με­τέ­χουν σε αυτές, δυσφο­ρούν για όσα συμβαίνουν.

→ Κατα­γρά­φη­καν άνδρες με μάσκες σε 15 περι­στα­τι­κά επα­να­προ­ω­θή­σε­ων από τον Μάρ­τιο του 2020 στο Αιγαίο. Γίνε­ται ανα­φο­ρά σε ένα περι­στα­τι­κό που του­λά­χι­στον 25 αιτού­ντες άσυ­λο προ­σπά­θη­σαν με σκά­φος να φτά­σουν στις ακτές της Κω, όμως τους στα­μά­τη­σε η ελλη­νι­κή ακτο­φυ­λα­κή που τους φώνα­ζε και τους «προ­έ­τρε­πε» να πάρουν δια­βα­τή­ριο αν θέλουν να ταξι­δέ­ψουν. Η ομά­δα των προ­σφύ­γων δεν κατά­φε­ρε να περά­σει και τελι­κά παρα­λή­φθη­καν από την τουρ­κι­κή ακτοφυλακή.

Σημειώ­νε­ται ότι το βίντεο με την επι­χεί­ρη­ση έξω από την Κω, το έχουν δημο­σιο­ποι­ή­σει η οργά­νω­ση Aegean Boat Report και η «Εφ.Συν.» («20 λεπτά παρα­νο­μί­ας και αήθειας στο Αιγαίο», 1/7/2021).

Στην έρευ­να απο­κα­λύ­πτε­ται επί­σης η συμ­με­το­χή κρο­α­τι­κών και ρου­μα­νι­κών αστυ­νο­μι­κών αρχών σε επα­να­προ­ω­θή­σεις που γίνο­νται σε αυτές τις δύο χώρες.

Πηγή: Εφη­με­ρί­δα των Συντακτών

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο