Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διεθνείς εξελίξεις στην οικονομία και την ενέργεια

Ενεργειακοί σχεδιασμοί και αναδιατάξεις με φόντο τον πόλεμο

Σε μία ακό­μα εξέ­λι­ξη που απο­τυ­πώ­νει ανα­δια­τά­ξεις στις ενερ­γεια­κές μπίζ­νες — ιδιαί­τε­ρα τη «στρο­φή» των ρωσι­κών υδρο­γο­ναν­θρά­κων προς την Ασία — τις οποί­ες επι­τα­χύ­νουν η ιμπε­ρια­λι­στι­κή σύγκρου­ση στην Ουκρα­νία και οι ευρω­α­τλα­ντι­κές κυρώ­σεις κατά των ρωσι­κών υδρο­γο­ναν­θρά­κων, το Πακι­στάν παρήγ­γει­λε για πρώ­τη φορά ρωσι­κό αργό πετρέ­λαιο με έκπτω­ση, στο πλαί­σιο νέας συμ­φω­νί­ας που συνή­φθη ανά­με­σα στις δύο χώρες.

Σύμ­φω­να με τον Πακι­στα­νό υπουρ­γό Πετρε­λαί­ου Μ. Μαλίκ, το πρώ­το φορ­τίο ρωσι­κού αργού ανα­μέ­νε­ται να φτά­σει τον Μάη στο λιμά­νι του Καρά­τσι.

Στο πλαί­σιο της συμ­φω­νί­ας, το Πακι­στάν προ­βλέ­πε­ται ότι θα αγο­ρά­σει μόνο αργό πετρέ­λαιο και όχι διυ­λι­σμέ­να καύ­σι­μα. Οι εισα­γω­γές ανα­μέ­νε­ται να φτά­σουν τα 100.000 βαρέ­λια τη μέρα, αν η πρώ­τη συναλ­λα­γή προ­χω­ρή­σει ομαλά.

Την ίδια ώρα και η Τουρ­κία συνε­χί­ζει κινή­σεις με στό­χο την ανα­βάθ­μι­σή της σε ενερ­γεια­κό κόμ­βο στην ευρύ­τε­ρη περιοχή.

Σε ένα τέτοιο πλαί­σιο, οι τουρ­κι­κές αρχές εγκαι­νί­α­σαν χθες μια τερά­στια εγκα­τά­στα­ση φυσι­κού αερί­ου, χωρη­τι­κό­τη­τας έως και 710 δισ. κ.μ., στην πόλη Ζον­γκουλ­ντάκ, της ομώ­νυ­μης επαρ­χί­ας στις ακτές της Μαύ­ρης Θάλασ­σας. Στην απο­θή­κη ανα­μέ­νε­ται να διο­χε­τευ­τούν ποσό­τη­τες φυσι­κού αερί­ου τις οποί­ες θα επε­ξερ­γα­στεί ειδι­κό εργο­στά­σιο, που θα παρα­λαμ­βά­νει από υπο­θα­λάσ­σιους σωλή­νες τα απο­τε­λέ­σμα­τα γεω­τρή­σε­ων σε υπο­θα­λάσ­σια κοι­τά­σμα­τα στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα τα οποία εντο­πί­στη­καν πριν τρία χρόνια.

Η γερ­μα­νι­κή εφη­με­ρί­δα «Handelsblatt» σχο­λιά­ζει ότι η παρα­γω­γή και απο­θή­κευ­ση τουρ­κι­κού φυσι­κού αερί­ου αυξά­νει τις ελπί­δες της Αγκυ­ρας να κατα­στεί η χώρα ενερ­γεια­κός κόμ­βος για χώρες των Βαλ­κα­νί­ων και της Κεντρι­κής Ευρώ­πης, που εξαρ­τού­σαν την ενερ­γεια­κή τους επάρ­κεια από τη Ρωσία.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται εξάλ­λου ότι παράλ­λη­λα με τα παρα­πά­νω, η Αγκυ­ρα παζα­ρεύ­ει με τη Μόσχα και σχέ­δια για την κατα­σκευή μεγά­λου ενερ­γεια­κού κόμ­βου στην Τουρ­κία, ο οποί­ος θα δια­κι­νεί ρωσι­κούς υδρογονάνθρακες.

Βρετανία: Παραμένει διψήφιος ο πληθωρισμός

Διψή­φιος παρα­μέ­νει ο πλη­θω­ρι­σμός στη Βρε­τα­νία, καθώς το Μάρ­τη δια­μορ­φώ­θη­κε στο 10,1%, δια­ψεύ­δο­ντας προ­βλέ­ψεις ότι θα έπε­φτε σε μονο­ψή­φιο νού­με­ρο. Ο υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών Τζέ­ρε­μι Χαντ δήλω­σε ότι «ο πλη­θω­ρι­σμός άνω του 10% είναι απο­στα­θε­ρο­ποι­η­τι­κός για την οικονομία».

Τον «λογα­ρια­σμό» βέβαια πλη­ρώ­νουν οι εργα­ζό­με­νοι και ο λαός. Βρε­τα­νι­κά ΜΜΕ επι­ση­μαί­νουν χαρα­κτη­ρι­στι­κά ότι μέσα στο τελευ­ταίο έτος οι τιμές κάποιων βασι­κών προ­ϊ­ό­ντων έχουν αυξη­θεί επτά φορές περισ­σό­τε­ρο απ’ ό,τι οι μισθοί. Για παρά­δειγ­μα, τα τυρο­κο­μι­κά προ­ϊ­ό­ντα παρου­σιά­ζουν αύξη­ση 49% και η ζάχα­ρη 33%.

Μαζί με τον υψη­λό­τε­ρο πλη­θω­ρι­σμό των τελευ­ταί­ων 45 ετών, τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά έρχο­νται αντι­μέ­τω­πα και με τις συνέ­πειες από τη συνε­χή άνο­δο των επι­το­κί­ων που απο­φα­σί­ζει η Τρά­πε­ζα της Αγγλί­ας, «απο­γειώ­νο­ντας» και τις δόσεις των στε­γα­στι­κών δανείων.

Απέ­να­ντι σε αυτήν την επί­θε­ση, εργα­ζό­με­νοι σε πολ­λούς κλά­δους δυνα­μώ­νουν απερ­για­κούς αγώ­νες για ουσια­στι­κές αυξή­σεις μισθών, απορ­ρί­πτο­ντας τα προ­σχή­μα­τα κυβέρ­νη­σης και εργο­δο­σί­ας περί «αντο­χών της οικονομίας».

ΗΠΑ: Μεγάλο πρόστιμο σε προμηθευτή της κινεζικής «Huawei»

Πρό­στι­μο ύψους 300 εκατ. δολα­ρί­ων επέ­βα­λαν οι αμε­ρι­κα­νι­κές αρχές σε προ­μη­θευ­τή του κινε­ζι­κού μονο­πω­λί­ου τεχνο­λο­γί­ας «Huawei», στο πλαί­σιο του εντει­νό­με­νου «εμπο­ρι­κού πολέ­μου» μετα­ξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Η «Huawei» είναι ένα από τα δεκά­δες κινε­ζι­κά μονο­πώ­λια που βρί­σκο­νται στο στό­χα­στρο αμε­ρι­κα­νι­κών κυρώ­σε­ων, με την Ουά­σιγ­κτον να επι­κα­λεί­ται λόγους κυβερ­νο­α­σφά­λειας και υπο­ψιών για κατασκοπεία.

Σε ένα τέτοιο φόντο, η Αμε­ρι­κα­νί­δα υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών Τζά­νετ Γέλεν ισχυ­ρί­στη­κε χθες ότι οι ΗΠΑ επι­θυ­μούν μία «εποι­κο­δο­μη­τι­κή και δίκαιη» εμπο­ρι­κή σχέ­ση με την Κίνα, χωρίς ωστό­σο να συμ­βι­βα­στούν στα ζητή­μα­τα «εθνι­κής ασφαλείας».

Σε ομι­λία της στο πανε­πι­στή­μιο Τζονς Χόπ­κινς της Ουά­σιγ­κτον, ανέ­φε­ρε ότι «επι­διώ­κου­με μια υγιή οικο­νο­μι­κή σχέ­ση με την Κίνα», σπεύ­δο­ντας ωστό­σο να προ­σθέ­σει πως οι ΗΠΑ «δεν θα κάνουν συμ­βι­βα­σμούς» σε ό,τι αφο­ρά τις ανη­συ­χί­ες για την εθνι­κή ασφά­λεια, «ακό­μα κι όταν αυτές μάς υπο­χρε­ώ­νουν σε σ υμβι­βα­σμούς ανα­φο­ρι­κά με τα οικο­νο­μι­κά συμ­φέ­ρο­ντά μας».

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο