Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διώχνει από τις δομές 11.000 πρόσφυγες η κυβέρνηση

Να φύγουν στα­δια­κά ‑χωρίς να ξεκα­θα­ρί­ζε­ται τι θα απο­γί­νουν- καλού­νται 11.237 πρό­σφυ­γες από τα δια­με­ρί­σμα­τα του προ­γράμ­μα­τος «ESTIA», τα Κέντρα Υπο­δο­χής και Ταυ­το­ποί­η­σης, τις δομές φιλο­ξε­νί­ας της ενδο­χώ­ρας και τις θέσεις υπο­δο­χής σε ξενο­δο­χεία του προ­γράμ­μα­τος «Filoxenia», όπως ενη­μέ­ρω­σε το υπουρ­γείο Μετα­νά­στευ­σης και Ασύλου.

Η παν­δη­μία ανέ­βα­λε κατά δύο μήνες την «έξω­ση» των ανα­γνω­ρι­σμέ­νων προ­σφύ­γων, η οποία ήταν προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη για τον Απρί­λη, ωστό­σο δεν υπήρ­ξε καμία πρό­ο­δος στα ζητή­μα­τα έντα­ξης που συνε­χί­ζουν να αντι­με­τω­πί­ζουν οι πρό­σφυ­γες και τους εμπο­δί­ζουν να μπο­ρούν να ζήσουν αυτό­νο­μα, χωρίς τη βοή­θεια προ­γραμ­μά­των, τα οποία, έτσι κι αλλιώς, είναι ελλι­πή. Ερω­τη­μα­τι­κά υπάρ­χουν αν στα κυβερ­νη­τι­κά σχέ­δια είναι να γίνο­νται ανά τακτά χρο­νι­κά δια­στή­μα­τα αστυ­νο­μι­κές επι­χει­ρή­σεις σε δομές και δια­με­ρί­σμα­τα για να εκδιώ­ξουν τους πρόσφυγες.

Ο σχε­δια­σμός του υπουρ­γεί­ου είναι ότι η «απο­χώ­ρη­ση» των προ­σφύ­γων κάθε μήνα θα δημιουρ­γή­σει κενές θέσεις φιλο­ξε­νί­ας τις οποί­ες θα μπο­ρέ­σουν να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν αιτού­ντες άσυ­λο από τα νησιά. Οι περισ­σό­τε­ροι πρό­σφυ­γες εμφα­νί­ζο­νται απρό­θυ­μοι να απο­χω­ρή­σουν και βρί­σκο­νται σε από­γνω­ση, καθώς δεν τους δίνε­ται εναλ­λα­κτι­κή λύση για τη στέ­γα­σή τους.

Σήμε­ρα, ο υπουρ­γός Μετα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου, Νότης Μητα­ρά­κης, συγκά­λε­σε σύσκε­ψη, κατά την οποία «συζη­τή­θη­καν λεπτο­μέ­ρειες για την έναρ­ξη των απο­χω­ρή­σε­ων ανα­γνω­ρι­σμέ­νων προ­σφύ­γων και μη δικαιού­χων ασύ­λου από το ελλη­νι­κό σύστη­μα υπο­δο­χής». Ειδι­κό­τε­ρα, ο Ν. Μητα­ρά­κης υπο­στή­ρι­ξε ότι το σύνο­λο των ανα­γνω­ρι­σμέ­νων προ­σφύ­γων που απο­χω­ρούν από το πρό­γραμ­μα στέ­γα­σης, έχουν λάβει έγκαι­ρα γνώ­ση της από­φα­σης. Στη συνέ­χεια, ανέ­φε­ρε ότι «βάσει του Ν. 4636/19, ο οποί­ος ψηφί­στη­κε τον Νοέμ­βριο, ως αφε­τη­ρία για την απο­χώ­ρη­ση ανα­γνω­ρι­σμέ­νων προ­σφύ­γων είχε ορι­στεί ο Απρί­λιος. Ωστό­σο, δόθη­κε παρά­τα­ση μέχρι τα τέλη Μαΐ­ου, λόγω της παν­δη­μί­ας του Covid-19, κάνο­ντας πρά­ξη τα αιτή­μα­τα των φορέ­ων. Πλέ­ον, δεν υπάρ­χει χρό­νος για επι­πλέ­ον καθυ­στε­ρή­σεις. Οι υπη­ρε­σί­ες του υπουρ­γεί­ου μας ήταν και είναι στη διά­θε­ση όλων των εμπλε­κό­με­νων φορέ­ων, για να επι­λυ­θούν όποια δια­δι­κα­στι­κά προ­βλή­μα­τα ανα­κύ­ψουν». Απο­φα­σί­στη­καν δε κοι­νά σημεία δρά­σης, όπως η ανα­θε­ώ­ρη­ση του προ­γράμ­μα­τος «ΗΛΙΟΣ» (σ.σ. σήμε­ρα το πρό­γραμ­μα αυτό στε­γά­ζει 1.590 πρό­σφυ­γες) και η καλύ­τε­ρη δια­σύν­δε­ση των προ­σφύ­γων με τις αρμό­διες υπη­ρε­σί­ες του ΟΠΕΚΑ και του ΟΑΕΔ.

Στη σύσκε­ψη συμ­με­τεί­χαν οι γενι­κοί και ειδι­κοί γραμ­μα­τείς του υπουρ­γεί­ου Μετα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου, ο επι­κε­φα­λής του Διε­θνούς Οργα­νι­σμού Μετα­νά­στευ­σης στην Ελλά­δα και περι­φε­ρεια­κός συντο­νι­στής Έκτα­κτης Βοή­θειας Gianluca Rocco, ο αντι­πρό­σω­πος της Ύπα­της Αρμο­στεί­ας του ΟΗΕ για τους Πρό­σφυ­γες στην Ελλά­δα, Philippe Leclerc, εκπρό­σω­ποι της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής, του υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών και του Δήμου Αθη­ναί­ων, οι διοι­κη­τές του Οργα­νι­σμού Απα­σχό­λη­σης Εργα­τι­κού Δυνα­μι­κού (ΟΑΕΔ) και του Οργα­νι­σμού Προ­νοια­κών Επι­δο­μά­των και Κοι­νω­νι­κής Αλλη­λεγ­γύ­ης (ΟΠΕΚΑ). Τέλος, από την 1 Σεπτέμ­βρη οι προ­πλη­ρω­μέ­νες κάρ­τες που δίνο­νται στους αιτού­ντες άσυ­λο θα μπο­ρούν να χρη­σι­μο­ποιού­νται από τους δικαιού­χους απο­κλει­στι­κά και μόνο για την αγο­ρά αγα­θών και προ­ϊ­ό­ντων και όχι για ανά­λη­ψη μετρητών.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι το ΚΚΕ σε ανα­κοί­νω­ση του Γρα­φεί­ου Τύπου της ΚΕ έχει καλέ­σει την κυβέρ­νη­ση: Κανέ­νας πρό­σφυ­γας, που έχει πάρει άσυ­λο, να μην πετα­χτεί στο δρό­μο. Να παρα­τα­θεί το πρό­γραμ­μα στέ­γα­σης των προ­σφύ­γων σε δια­με­ρί­σμα­τα. Άμε­ση διευ­κό­λυν­ση όσων παίρ­νουν άσυ­λο για να ταξι­δέ­ψουν στις χώρες προ­ο­ρι­σμού τους. Για όσους επι­θυ­μούν να παρα­μεί­νουν στην Ελλά­δα, πρέ­πει να ληφθούν άμε­σα μέτρα από το κρά­τος και όχι από τις ΜΚΟ, για τη χάρα­ξη σχε­δια­σμέ­νης και καθο­λι­κής έντα­ξής τους στην εργα­σία και την κοι­νω­νία, με την εξα­το­μι­κευ­μέ­νη στή­ρι­ξη των προ­σφύ­γων και των οικο­γε­νειών τους, την εκμά­θη­ση της ελλη­νι­κής γλώσ­σας και την τοπο­θέ­τη­ση σε θέσεις εργα­σί­ας, παίρ­νο­ντας υπό­ψη το επάγ­γελ­μα και τις γνώ­σεις τους.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο