Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δολοφονήθηκε ο ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί: Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ — Ιράν

Η ιρα­κι­νή κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση μετέ­δω­σε ότι ο ιρα­νός στρα­τη­γός Κασέμ Σου­λεϊ­μα­νί, ο επι­κε­φα­λής της «Δύνα­μης Κούντς» («Ιερου­σα­λήμ») των απο­κα­λού­με­νων «Φρου­ρών της Επα­νά­στα­σης» του Ιράν, είναι ανά­με­σα στους νεκρούς της επί­θε­σης στο διε­θνές αερο­δρό­μιο της Βαγδά­της, σύμ­φω­να με το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο, επί­θε­ση που ανα­μέ­νε­ται να πυρο­δο­τή­σει νέο κύκλο έντα­σης τόσο το Ιράκ, όσο και συνο­λι­κά στην περιο­χή της Μέσης Ανατολής.

Ο Κασέμ Σου­λεϊ­μα­νί μετέ­βαι­νε τα μεσά­νυ­χτα οδι­κώς στο αερο­δρό­μιο της Βαγδά­της μαζί με άλλους Ιρα­νούς στρα­τιω­τι­κούς, όταν το αυτο­κί­νη­τό τους χτυ­πή­θη­κε από αμε­ρι­κα­νι­κή μη επαν­δρω­μέ­νη αερο­πο­ρι­κή επι­δρο­μή.  Νεκρός είναι επί­σης ο Αμπού Μάχντι αλ Μου­χά­ντις, δεύ­τε­ρος τη τάξει της φιλοι­ρα­νι­κής πολιτ­φυ­λα­κής, «Δυνά­μεις Λαϊ­κής Κινη­το­ποί­η­σης», σύμ­φω­να με πολ­λούς αξιωματούχους.

Το αμε­ρι­κα­νι­κό Πεντά­γω­νο επι­βε­βαί­ω­σε το βρά­δυ της Πέμ­πτης (ξημε­ρώ­μα­τα σήμε­ρα Παρα­σκευή ώρα Ελλά­δας) ότι ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ διέ­τα­ξε την εξό­ντω­ση του Ιρα­νού υπο­στρα­τή­γου: «Κατά δια­τα­γή του προ­έ­δρου, ο αμε­ρι­κα­νι­κός στρα­τός έλα­βε απο­φα­σι­στι­κά αμυ­ντι­κά μέτρα για την προ­στα­σία του αμε­ρι­κα­νι­κού προ­σω­πι­κού στο εξω­τε­ρι­κό σκο­τώ­νο­ντας τον Κασέμ Σου­λεϊ­μα­νί», ανέ­φε­ρε το υπουρ­γείο Άμυ­νας των ΗΠΑ σε ανα­κοί­νω­ση που δημο­σιο­ποί­η­σε. Σκο­πός ήταν «η απο­τρο­πή μελ­λο­ντι­κών ιρα­νι­κών επι­θέ­σε­ων», πρό­σθε­σε το Πεντάγωνο.

Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κοι­νο­ποί­η­σε στον λογα­ρια­σμό του στο Twitter βίντεο το οποίο κατ’ αυτόν εικο­νί­ζει Ιρα­κι­νούς που «χορεύ­ουν στον δρό­μο», εορ­τά­ζο­ντας τον θάνα­το του ιρα­νού υποστρατήγου.

Λίγο μετά την επί­θε­ση στο διε­θνές αερο­δρό­μιο της Βαγδάτης.

Αλί Χαμενεΐ: Θα εκδικηθούμε τις ΗΠΑ

Ο ανώ­τα­τος ηγέ­της του Ιράν, ο Αγια­το­λάχ Αλί Χαμε­νεΐ, ορκί­στη­κε ότι η χώρα θα «εκδι­κη­θεί» τον θάνα­το του ιρα­νού υπο­στρα­τή­γου, ενώ κήρυ­ξε τρι­ή­με­ρο εθνι­κό πέν­θος στην Ισλα­μι­κή Δημοκρατία.

Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών του Ιράν Μοχα­μάντ Τζα­βάντ Ζαρίφ προ­έ­βλε­ψε σήμε­ρα ότι η δολο­φο­νία του υπο­στρα­τή­γου Κασέμ Σου­λεϊ­μα­νί από τις ένο­πλες δυνά­μεις των ΗΠΑ θα ενι­σχύ­σει την «αντί­στα­ση» στη Μέση Ανα­το­λή αλλά και σε διε­θνές επί­πε­δο, μετέ­δω­σε η ιρα­νι­κή κρα­τι­κή τηλεόραση.

«Η βαρ­βα­ρό­τη­τα και η ανοη­σία των αμε­ρι­κα­νι­κών τρο­μο­κρα­τι­κών δυνά­με­ων που δολο­φό­νη­σαν τον διοι­κη­τή Σου­λεϊ­μα­νί (…) αναμ­φί­βο­λα θα κάνει να ευδο­κι­μή­σει το δέντρο της αντί­στα­σης στην περιο­χή και στον κόσμο», ανέ­φε­ρε ο Ζαρίφ σε ανα­κοί­νω­σή του.

Ποιός ήταν ο Κασέμ Σουλεϊμανί

Ο πανί­σχυ­ρος Ιρα­νός υπο­στρά­τη­γος Κασέμ Σου­λεϊ­μα­νί, ήταν μια από τις πιο δημο­φι­λείς προ­σω­πι­κό­τη­τες στο Ιράν κι ένας από τους πιο επί­φο­βους αντι­πά­λους για τις ΗΠΑ αλλά και για πολ­λούς από τους συμ­μά­χους τους.

Επι­κε­φα­λής της «Δύνα­μης Κουντς», από το όνο­μα της Ιερου­σα­λήμ στα περ­σι­κά, αρμό­διας για τις επι­χει­ρή­σεις των «Φρου­ρών της Επα­νά­στα­σης» στο εξω­τε­ρι­κό, ο υπο­στρά­τη­γος διέ­θε­τε τερά­στια επιρ­ροή στο Ιράκ. Ο βετε­ρά­νος της «Ιερής Άμυ­νας», όπως απο­κα­λεί­ται στην Ισλα­μι­κή Δημο­κρα­τία ο πόλε­μος Ιράκ-Ιράν (1980–1988) ανα­δεί­χθη­κε σε πρω­τερ­γά­τη της νίκης επί του «Ισλα­μι­κού Κρά­τους», της επέμ­βα­σης κατά της ανε­ξαρ­τη­το­ποί­η­σης του Ιρα­κι­νού Κουρ­δι­στάν, αλλά και του σχη­μα­τι­σμού της ιρα­κι­νής κυβέρ­νη­σης από το 2018.

Η τερά­στια επιρ­ροή του κρά­τα­γε πολ­λά χρό­νια: ήταν ήδη επι­κε­φα­λής της δύνα­μης Κουντς όταν οι ΗΠΑ εισέ­βα­λαν στο Αφγα­νι­στάν το 2001, μάλι­στα συντό­νι­ζε προ­σω­πι­κά τη συνερ­γα­σία που προ­σέ­φε­ρε αρχι­κά η Τεχε­ρά­νη στην κυβέρ­νη­ση του Τζορτζ Ου. Μπους στον πόλε­μο αυτό.

Πλη­ρο­φο­ρί­ες τον θέλουν στον Λίβα­νο, στο πλευ­ρό της «Χεζ­μπο­λάχ» κατά την εισβο­λή του Ισρα­ήλ το 2006, ενώ η εμπλο­κή του Ιράν στη Συρία, τον έφε­ρε και πάλι στο προσκήνιο.

kke gia epithesi airport baghdath

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο