Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας

Από το Λον­δί­νο μέχρι το Σίδνεϊ, χιλιά­δες άνθρω­ποι αψή­φη­σαν σήμε­ρα την παν­δη­μία για να καταγ­γεί­λουν τον ρατσι­σμό και την αστυ­νο­μι­κή βία, σε μια παγκό­σμια κινη­το­ποί­η­ση άνευ προη­γου­μέ­νου, την οποία πυρο­δό­τη­σε ο θάνα­τος του 46χρονου Αφρο­α­με­ρι­κα­νού Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια τεσ­σά­ρων αστυνομικών.

Στο Λον­δί­νο, εκα­το­ντά­δες άνθρω­ποι συγκε­ντρώ­θη­καν έξω από το κτί­ριο του κοι­νο­βου­λί­ου, κρα­τώ­ντας πλα­κάτ με το σύν­θη­μα «Οι ζωές των μαύ­ρων μετρούν» και χτυ­πώ­ντας ταμπούρ­λα. Οι περισ­σό­τε­ροι δεν τηρού­σαν απο­στά­σεις, ορι­σμέ­νοι όμως φορού­σαν προ­στα­τευ­τι­κές μάσκες. «Ήρθε η ώρα να μετα­τρέ­ψου­με τον ρατσι­σμό σε στά­χτη!» φώνα­ζε μια δια­δη­λώ­τρια με ντου­ντού­κα. «Το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο δεν είναι αθώο», κατήγ­γει­λαν οι δια­δη­λω­τές, ανα­φε­ρό­με­νοι στον ρατσι­σμό και την αστυ­νο­μι­κή βία.

Στο Μάν­τσε­στερ, πολ­λοί ήταν εκεί­νοι που κατέ­βη­καν επί­σης στους δρό­μους για να δια­δη­λώ­σουν και να υπεν­θυ­μί­σουν ότι «δεν είναι έγκλη­μα να είσαι μαύ­ρος» και ότι «πρέ­πει να τελειώ­νου­με με την παν­δη­μία του ρατσισμού».

Εμπνευ­σμέ­νος από τον τρα­γι­κό θάνα­το του Φλόιντ, ο διά­ση­μος καλ­λι­τέ­χνης του δρό­μου Μπάνκ­σι παρου­σί­α­σε μέσω του Instagram ένα νέο έργο του: ένα ανα­μέ­νο κερί δίπλα στη φωτο­γρα­φία ενός μαύ­ρου, η φλό­γα του οποί­ου βάζει φωτιά στην αμε­ρι­κα­νι­κή σημαία. «Οι έγχρω­μοι έχουν εγκα­τα­λει­φθεί από το σύστη­μα. Το λευ­κό σύστη­μα», σημειώ­νει ο καλλιτέχνης.

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Η Αυστρα­λία ήταν η πρώ­τη χώρα που άνοι­ξε σήμε­ρα τον χορό της παγκό­σμιας οργής. Χιλιά­δες άνθρω­ποι δια­δή­λω­σαν σε πολ­λές πόλεις, κρα­τώ­ντας πανο με το σύν­θη­μα «Δεν μπο­ρώ να ανα­πνεύ­σω», τη φρά­ση που επα­να­λάμ­βα­νε ο Φλόιντ όταν ο αστυ­νο­μι­κός που τον συνέ­λα­βε γονά­τι­σε στον λαι­μό του, επί σχε­δόν εννέα λεπτά.

Για τους οργα­νω­τές αυτής της κινη­το­ποί­η­σης, που δεν υπά­κου­σαν στην έκκλη­ση της κυβέρ­νη­σης να μεί­νουν στα σπί­τια τους λόγω της υγειο­νο­μι­κής κρί­σης, η υπό­θε­ση του Φλόιντ θυμί­ζει παρό­μοιες κατα­στά­σεις στη δική τους χώρα. Όπως εξή­γη­σαν, το ποσο­στό των κρα­του­μέ­νων Αβο­ρί­γι­νων είναι πολύ υψη­λό ενώ πάνω από 400 έχουν πεθά­νει τα τελευ­ταία 30 χρό­νια όντας υπό αστυ­νο­μι­κή κράτηση.

«Το γεγο­νός ότι προ­σπά­θη­σαν να μας εμπο­δί­σουν να δια­δη­λώ­σου­με πεί­σμω­σε ακό­μη περισ­σό­τε­ρο τον κόσμο», εκτί­μη­σε ο Τζου­μί­κα Ντό­νο­βαν που συμ­με­τεί­χε στη συγκέ­ντρω­ση στο Σίνδεϊ.

Στην Τύνι­δα, περί­που 200 άνθρω­ποι ζήτη­σαν «δικαιο­σύ­νη» και το δικαί­ω­μα να «ανα­πνεύ­σουν» απέ­να­ντι στον ρατσι­σμό που «τους πνίγει».

«Αυτή η μάστι­γα υπάρ­χει επί­σης και στην Τυνη­σία», ανέ­φε­ρε μια εκπρό­σω­πος της τυνη­σια­κής ένω­σης στή­ρι­ξης των μειο­νο­τή­των. Μετα­νά­στες από την υπο­σα­χά­ρια Αφρι­κή υπο­στη­ρί­ζουν συχνά ότι πέφτουν θύμα­τα λεκτι­κής και σωμα­τι­κής κακο­ποί­η­σης στη χώρα αυτή.

Στη Λιέ­γη, στο ανα­το­λι­κό Βέλ­γιο, 700 δια­δη­λω­τές δια­δή­λω­σαν κατά του ρατσι­σμού, μολο­νό­τι οι αρχές είχαν απα­γο­ρεύ­σει τις συγκεντρώσεις.

Στη Γερ­μα­νία, οι παί­κτες της Μπά­γερν επέ­δει­ξαν την αλλη­λεγ­γύη τους, φορώ­ντας στην προ­θέρ­μαν­ση μπλου­ζά­κια με το σύν­θη­μα: «Κόκ­κι­νη κάρ­τα στον ρατσι­σμό-BlackLiveMatters», πριν από τον αγώ­να με τη Λεβερκούζεν.

Στο Βερο­λί­νο, οι δια­δη­λω­τές κατέ­κλυ­σαν την Αλε­ξά­ντερ­πλατς ενώ κινη­το­ποι­ή­σεις έγι­ναν επί­σης στο Αμβούρ­γο και τη Βαρσοβία.

Στο Παρί­σι, οι δύο δια­δη­λώ­σεις κατά της αστυ­νο­μι­κής βίας και της ατι­μω­ρη­σί­ας των δυνά­με­ων ασφα­λεί­ας είχαν απα­γο­ρευ­τεί λόγω της παν­δη­μί­ας της Covid-19. Ωστό­σο αρκε­τές εκα­το­ντά­δες άνθρω­ποι συγκε­ντρώ­θη­καν νωρίς το από­γευ­μα στον Πύρ­γο του Άιφελ και στην Πλας ντε λα Κον­κόρντ, κοντά στην αμε­ρι­κα­νι­κή πρε­σβεία και το προ­ε­δρι­κό μέγαρο.

Πιο περιο­ρι­σμέ­νης έκτα­σης ήταν οι δια­δη­λώ­σεις στην Ασία. Στο Τόκιο, οι συγκε­ντρω­μέ­νοι δια­μαρ­τύ­ρο­νταν για την κακο­με­τα­χεί­ρι­ση, όπως λένε, ενός Κούρ­δου τον οποίο στα­μά­τη­σαν για έλεγ­χο οι αστυ­νο­μι­κοί ενώ οδη­γού­σε και τον έρι­ξαν στο έδα­φος. Οι διορ­γα­νω­τές εξέ­φρα­σαν επί­σης την υπο­στή­ρι­ξή τους στο κίνη­μα Black Lives Matter. «Θέλω να δεί­ξω ότι υπάρ­χει ρατσι­σμός στην Ιαπω­νία τώρα», είπε η 17χρονη μαθή­τρια Ουακάμπα.

Στη Σεούλ, δεκά­δες Νοτιο­κο­ρε­ά­τες και αλλο­δα­ποί ακτι­βι­στές συγκε­ντρώ­θη­καν στην πόλη. Κάποιοι φορού­σαν μαύ­ρες μάσκες με το σύν­θη­μα «Δεν μπο­ρώ να ανα­πνεύ­σω στα κορεατικά».

Στην Μπαν­γκόκ της Ταϊ­λάν­δης, λόγω των περιο­ρι­σμών που έχουν επι­βλη­θεί για να ανα­χαι­τι­στεί η παν­δη­μία, οι ακτι­βι­στές οργά­νω­σαν μια πρω­τό­τυ­πη δια­δι­κτυα­κή κινη­το­ποί­η­ση: ζήτη­σαν να αναρ­τη­θούν φωτο­γρα­φί­ες και βίντεο ανθρώ­πων ντυ­μέ­νων στα μαύ­ρα, με υψω­μέ­νη τη γρο­θιά, που να κρα­τούν πλα­κάτ όπου θα εξη­γούν για­τί στη­ρί­ζουν το κίνη­μα. Οι Ταϊ­λαν­δοί «δια­δη­λω­τές» θα συγκε­ντρω­θούν αύριο Κυρια­κή σε τηλε­διά­σκε­ψη και θα τηρή­σουν σιγή 8 λεπτών και 46 δευ­τε­ρο­λέ­πτων — το χρο­νι­κό διά­στη­μα που έμει­νε ακι­νη­το­ποι­η­μέ­νος ο Φλόιντ στο έδα­φος, με τον αστυ­νο­μι­κό γονα­τι­σμέ­νο στον λαι­μό του.

Άρχισαν να συγκεντρώνονται οι πρώτοι διαδηλωτές στην Ουάσινγκτον

Οι πρώ­τοι δια­δη­λω­τές άρχι­σαν να συγκε­ντρώ­νο­νται στην Ουά­σινγ­κτον, σε αρκε­τή από­στα­ση από τον Λευ­κό Οίκο γύρω από τον οποίο έχουν τοπο­θε­τη­θεί φρά­χτες ασφα­λεί­ας, για να δια­μαρ­τυ­ρη­θούν για τον ρατσι­σμό και την αστυ­νο­μι­κή βία στις ΗΠΑ.

Δεκά­δες χιλιά­δες άνθρω­ποι ανα­μέ­νε­ται ότι θα συμ­με­τά­σχουν στη σημε­ρι­νή κινη­το­ποί­η­ση στην ομο­σπον­δια­κή πρω­τεύ­ου­σα, που εκτι­μά­ται ότι θα είναι η μεγα­λύ­τε­ρη αφό­του ξεκί­νη­σαν οι δια­δη­λώ­σεις, πριν από 9 ημέ­ρες. Μεγά­λο μέρος του κέντρου της πόλης έχει απο­κλει­στεί από το πρωί, όπως δια­πί­στω­σαν δημο­σιο­γρά­φοι του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου. Πάνω από δέκα συλ­λο­γι­κό­τη­τες, ορι­σμέ­νες εκ των οποί­ων δημιουρ­γή­θη­καν μέσω των ιστο­τό­πων κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης μετά τον θάνα­το του Φλόιντ, έχουν καλέ­σει τους Αμε­ρι­κα­νούς πολί­τες να κατα­κλύ­σουν τους δρό­μους της Ουάσινγκτον.

Μεγά­λες συγκε­ντρώ­σεις ανα­μέ­νε­ται επί­σης ότι θα γίνουν σε πολ­λές άλλες πόλεις, όπως στη Νέα Υόρ­κη, το Μαϊ­ά­μι ή τη Μινεάπολη.

Εν όψει των νέων δια­δη­λώ­σε­ων, ο αρχη­γός της αστυ­νο­μί­ας του Σιάτλ ανα­κοί­νω­σε ότι απα­γο­ρεύ­ε­ται στους αστυ­νο­μι­κούς να κάνουν χρή­ση δακρυ­γό­νων για διά­στη­μα 30 ημερών.

Η αστυ­νο­μία της Μινε­ά­πο­λης ανα­κοί­νω­σε επί­σης την Παρα­σκευή ότι στο εξής απα­γο­ρεύ­ε­ται στους αστυ­νο­μι­κούς να ακι­νη­το­ποιούν τους υπό­πτους χρη­σι­μο­ποιώ­ντας την τεχνι­κή του κεφα­λο­κλει­δώ­μα­τος, η οποία θεω­ρεί­ται επι­κίν­δυ­νη. Η πρα­κτι­κή αυτή οδή­γη­σε το 2014 στον θάνα­το ενός Αφρο­α­με­ρι­κα­νού, του Έρικ Γκάρ­νερ, στη Νέα Υόρ­κη, ο οποί­ος φώνα­ζε επί­σης στους αστυ­νο­μι­κούς «Δεν μπο­ρώ να ανα­πνεύ­σω» — τα τελευ­ταία λόγια και του Τζορτζ Φλόιντ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο