Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δολοφονία της Σάρα Έβεραρντ: «Η καταπίεση των γυναικών αποτελεί στοιχείο λειτουργίας και προϊόν του καπιταλισμού»

«Για τους κομ­μου­νι­στές η βία κατά των γυναι­κών και των κορι­τσιών δεν είναι μια ανα­πό­φευ­κτη πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ή φυσι­κό φαι­νό­με­νο. Η κατα­πί­ε­ση των γυναι­κών απο­τε­λεί στοι­χείο λει­τουρ­γί­ας και προ­ϊ­όν του καπι­τα­λι­σμού. Η βία κατά των γυναι­κών συν­δέ­ε­ται άμε­σα με τον περι­θω­ριο­ποι­η­μέ­νο ρόλο της στην κοι­νω­νία, την εκμε­τάλ­λευ­ση τους και τις κατα­πιε­στι­κές ιδε­ο­λο­γί­ες που χρη­σι­μεύ­ουν στην δια­τή­ρη­ση της ταξι­κής κυριαρ­χί­ας διχά­ζο­ντας τους εργα­ζό­με­νους».

Αυτά ανα­φέ­ρει μετα­ξύ άλλων η Ένω­ση Κομ­μου­νι­στι­κής Νεο­λαί­ας Βρε­τα­νί­ας (YCL) σε ανα­κοί­νω­ση της για την πρό­σφα­τη απα­γω­γή και δολο­φο­νία της 33χρονης Σάρα Έβε­ραρντ από εν ενερ­γεία αστυ­νο­μι­κό της Μητρο­πο­λι­τι­κής Αστυ­νο­μί­ας του Λονδίνου.

Η δολο­φο­νία της Έβε­ραρντ, σημειώ­νει η ανα­κοί­νω­ση, απο­τε­λεί μια «φρι­κτή επι­βε­βαιω­ση των υφι­στά­με­νων επι­πέ­δων βίας κατα των γυναι­κών στη Βρε­τα­νία και των τεκτο­νι­κών αλλα­γών τις οποί­ες πρέ­πει να διεκ­δι­κή­σου­με και να κερ­δί­σου­με ώστε να πετύ­χου­με την γυναι­κεία χει­ρα­φέ­τη­ση και ισό­τη­τα».

yclΗ Ένω­ση Κομ­μου­νι­στι­κής Νεο­λαί­ας κατα­δι­κά­ζει την πρό­σφα­τη αστυ­νο­μι­κή βία κατά δια­δη­λω­τών που πραγ­μα­το­ποιού­σαν ολο­νυ­κτία για την δολο­φο­νία της Έβε­ραρντ και προ­σθέ­τει: «Εμείς, ως γυναί­κες δεν θα έπρε­πε να αλλά­ξου­με συμπε­ρι­φο­ρά προ­κει­μέ­νου να προ­στα­τευ­τού­με από επι­θε­τι­κούς άντρες. Οποια­δή­πο­τε προ­σπά­θεια να μετα­κυ­λι­στεί το φταί­ξου­μο στις γυναί­κες πρέ­πει να απορ­ρι­φθεί και να πολε­μη­θεί πλή­ρως».

Η βία κατά των γυναι­κών, υπο­γραμ­μί­ζει η Κομ­μου­νι­στι­κή Νεο­λαία, πρέ­πει «να αντι­με­τω­πι­στεί άμε­σα σε κάθε επί­πε­δο της κοι­νω­νί­ας, με αυξη­μέ­νη προ­στα­σία για τις γυναί­κες και μέτρα ενά­ντια στους θύτες της έμφυ­λης βίας, αλλά κυρί­ως με την εκπαί­δευ­ση των νεό­τε­ρων ανθρώ­πων έτσι ώστε να εξα­λει­φθεί αυτή η κηλί­δα από την κοι­νω­νία».

Η Σάρα Έβε­ραρντ, 33 ετών, απή­χθη στο Κλά­παμ Κόμ­μον του νότιου Λον­δί­νου από τον 48χρονο αστυ­νο­μι­κό Γου­έιν Κάζεν, πιθα­νά στις 3 Μαρ­τί­ου του 2021, και το άψυ­χο σώμα της βρέ­θη­κε στις 10 Μαρ­τί­ου στην περιο­χή του Κέντ. Η απα­γω­γή και δολο­φο­νία της έχει προ­κα­λέ­σει κύμα οργής σε όλη τη Βρετανία.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από idcommunism.com

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο