Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δύσκολη νύχτα: Μεγάλη φωτιά σε δασική έκταση στους οικισμούς Μελίας και Νίψας του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Σε εξέ­λι­ξη βρί­σκε­ται επι­χεί­ρη­ση κατά­σβε­σης πυρ­κα­γιάς που εκδη­λώ­θη­κε στις 18.30 σε δασι­κή έκτα­ση στην περιο­χή του οικι­σμού της Μελί­ας του Δήμου Αλε­ξαν­δρού­πο­λης. Σύμ­φω­να με την πυρο­σβε­στι­κή υπη­ρε­σία στην επι­χεί­ρη­ση συμ­με­τέ­χουν 34 πυρο­σβέ­στες με 11 οχή­μα­τα, μία ομά­δα πεζο­πό­ρου τμή­μα­τος, ενώ με την έναρ­ξη της φωτιάς πραγ­μα­το­ποί­η­σε ρίψεις νερού το πυρο­σβε­στι­κό ελι­κό­πτε­ρο που εδρεύ­ει στο αερο­δρό­μιο «Δημό­κρι­τος» της Αλεξανδρούπολης.

«Αντι­με­τω­πί­ζου­με ένα μεγά­λο μέτω­πο πυρ­κα­γιάς σε δύσβα­τη περιο­χή, συνο­λι­κής έκτα­σης περί­που πέντε χιλιο­μέ­τρων, που λόγω των ισχυ­ρών ανέ­μων που πνέ­ουν στην περιο­χή εξα­πλώ­νε­ται πολύ γρή­γο­ρα. Υπάρ­χει πλή­ρης ετοι­μό­τη­τα σε όλα τα επί­πε­δα και στο έργο της πυρο­σβε­στι­κής συν­δρά­μουν από την πρώ­τη στιγ­μή μηχα­νή­μα­τα της Περι­φέ­ρειας Ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας και Θρά­κης καθώς και του Δήμου Αλε­ξαν­δρού­πο­λης, ενώ έχει ζητη­θεί και η συν­δρο­μή του στρα­τού. Οι δυνά­μεις θα ενι­σχύ­ο­νται καθ’ όλη τη διάρ­κεια της νύχτας», δηλώ­νει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Έβρου και πρό­ε­δρος του Συντο­νι­στι­κού Οργά­νου της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας του Νομού, Δημή­τρης Πέτροβιτς.

Ήδη, σύμ­φω­να με τον κ. Πέτρο­βιτς, γίνε­ται η προ­σπά­θεια δημιουρ­γί­ας ζώνης πυρα­σφά­λειας προ­κει­μέ­νου να ανα­χαι­τι­στεί η πορεία της φωτιάς, η οποία κατευ­θύ­νε­ται προς τον οικι­σμό της Νίψας. «Αν οι φλό­γες περά­σουν τον υδρο­τα­μιευ­τή­ρα υπάρ­χει κίν­δυ­νος να απει­λη­θεί ο οικι­σμός και είμα­στε σε ετοι­μό­τη­τα για το ενδε­χό­με­νο εκκέ­νω­σής του», ανα­φέ­ρει χαρακτηριστικά.
Τέλος ο κ. Πέτρο­βιτς σημειώ­νει πως «προ­κα­λεί πολ­λά ερω­τη­μα­τι­κά το γεγο­νός ότι στο τελευ­ταίο δεκα­ή­με­ρο έχου­με στον Έβρο έντε­κα φωτιές, οι πέντε εκ των οποί­ων στο νότιο τμή­μα του Νομού και μάλι­στα μεγά­λες, όπως η φωτιά της Αισύ­μης, για την κατά­σβε­ση της οποί­ας χρειά­στη­κε μεγά­λη ενα­έ­ρια υπο­στή­ρι­ξη. Η φωτιά που ξέσπα­σε σήμε­ρα με δεί­κτη επι­κιν­δυ­νό­τη­τας 4, αλλά και το ότι εντο­πί­σα­με, σε προη­γού­με­νες φωτιές ότι εκδη­λώ­θη­καν σε σημεία-περά­σμα­τα μετα­να­στών όπου βρέ­θη­καν και ίχνη μικρής κατα­σκή­νω­σης, είναι τα στοι­χεία που μας προ­βλη­μα­τί­ζουν, για­τί είναι πρω­το­φα­νές όλα αυτά τα χρό­νια να έχου­με έντε­κα φωτιές σε διά­στη­μα δέκα ημε­ρών», κατα­λή­γει ο πρό­ε­δρος του ΣΟΠ και αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Έβρου.

Από την πλευ­ρά του ο δασάρ­χης Αλε­ξαν­δρού­πο­λης, Γιώρ­γος Πιστό­λας, δηλώ­νει από το σημείο της πυρ­κα­γιάς, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η φωτιά κινεί­ται νοτιο­δυ­τι­κά και σε δύο μέτω­πα, με το κυρί­ως μέτω­πο προς το φράγ­μα του Διπο­τά­μου, στην περιο­χή του Δρυ­μού. Οι δυνά­μεις, χωμα­τουρ­γι­κά και πυρο­σβε­στι­κά μηχα­νή­μα­τα βρί­σκο­νται στο δρό­μο προς το φράγ­μα του Διπο­τά­μου προ­κει­μέ­νου ν’ ανα­χαι­τί­σουν εκεί τις φλό­γες. Παράλ­λη­λα, χωμα­τουρ­γι­κό μηχά­νη­μα επι­χει­ρεί και στο δεύ­τε­ρο μέτω­πο της φωτιάς, στο ρέμα του “Καβου­ρα­τζή”. Σε ότι αφο­ρά τη βλά­στη­ση, σημειώ­νει ότι στην περιο­χή υπάρ­χει ποι­κι­λο­μορ­φία, δρυο­δά­σος, φυτεί­ες ακα­κί­ας και αγρο­τι­κές καλλιέργειες».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο