Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: «Ανέκδοτο» τα περί «απομονωμένης» Τουρκίας — «Κομφετί» και «σερπαντίνες»

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε συνέ­ντευ­ξή του στην ιστο­σε­λί­δα in.gr ανα­φέ­ρει πως εθε­λο­τυ­φλεί όποιος δεν βλέ­πει την κλι­μά­κω­ση της τουρ­κι­κής επι­θε­τι­κό­τη­τας, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας πως «η τουρ­κι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα εκδη­λώ­νε­ται στο πλαί­σιο του αντα­γω­νι­σμού των αστι­κών τάξε­ων, και της Ελλά­δας, στην περιο­χή, σε μια φάση όπου οι δύο χώρες, με ευθύ­νη των κυρί­αρ­χων κύκλων, εντεί­νουν τη συμ­με­το­χή τους στο γενι­κό­τε­ρο ιμπε­ρια­λι­στι­κό αντα­γω­νι­σμό για τις ενερ­γεια­κές πηγές και αγωγούς».

Προ­σθέ­τει ότι «οι εξε­λί­ξεις καταρ­ρί­πτουν πως στα πλαί­σια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, της “ στρα­τη­γι­κής συμ­μα­χί­ας” με τις ΗΠΑ και το Ισρα­ήλ, “ έχου­με εξα­σφα­λί­σει την ειρή­νη και την ασφά­λεια” για το λαό».

Είπε επί­σης ότι η αστι­κή τάξη της Τουρ­κί­ας προ­ω­θεί μεθο­δι­κά τους σχε­δια­σμούς της σε βάρος των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της Ελλά­δας και της Κύπρου και έχει απο­δει­χθεί πως «μπο­ρεί να πάρει αυτό που θέλει τόσο μέσα από την χρη­σι­μο­ποί­η­ση των ενό­πλων δυνά­με­ών της, π.χ. με την εισβο­λή στην Κύπρο, ή με το επει­σό­διο στα Ίμια, όσο και κυρί­ως στα “ στρογ­γυ­λά τρα­πέ­ζια” του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

«Οι δηλώ­σεις “ συμπά­θειας”, που κατά και­ρούς απο­σπούν οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις από τους “ ισχυ­ρούς εταί­ρους” μας, για την επι­θε­τι­κό­τη­τα της Τουρ­κί­ας, είναι παρα­πλα­νη­τι­κές, “ κομ­φε­τί” και “ σερ­πα­ντί­νες” των ιμπε­ρια­λι­στι­κών σχε­δια­σμών» ανα­φέ­ρει χαρακτηριστικά.

Υπο­γραμ­μί­ζει ότι η πρό­τα­ση του ΚΚΕ είναι η οργά­νω­ση της κοι­νής πάλης των λαών Ελλά­δας, Κύπρου, Τουρ­κί­ας ενά­ντια στις αιτί­ες που προ­κα­λούν αυτές τις επι­κίν­δυ­νες εξε­λί­ξεις για τους λαούς.

Ως προς το πρό­σω­πο του νέου προ­έ­δρου της ΓΣ του ΟΗΕ, Τούρ­κου διπλω­μά­τη Βολ­κάν Μποζ­κίρ, υπο­γραμ­μί­ζει τον «εντυ­πω­σια­κό συμ­βο­λι­σμό για τον σημε­ρι­νό ΟΗΕ και την σημε­ρι­νή κατά­στα­ση του λεγό­με­νου διε­θνούς δικαί­ου», καθώς, όπως εξη­γεί, «πρό­ε­δρος της Γενι­κής Συνέ­λευ­σης του ΟΗΕ ανα­λαμ­βά­νει ο εκπρό­σω­πος μιας χώρας, της Τουρ­κί­ας, που έχει εισβά­λει στρα­τιω­τι­κά σε μια άλλη χώρα μέλος του ΟΗΕ, στην Κύπρο, που εδώ και 46 χρό­νια έχει εκεί στρα­τεύ­μα­τα κατο­χής, παρα­βιά­ζο­ντας κατά­φω­ρα το διε­θνές δίκαιο και τις Απο­φά­σεις του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας. Μιας χώρας, που έχει εισβά­λει επί­σης στη Συρία και στο Ιράκ. Μιας χώρας, που καθη­με­ρι­νά παρα­βιά­ζει το διε­θνές δίκαιο και τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της Ελλά­δας στο Αιγαίο, που αρνεί­ται να ανα­γνω­ρί­σει το Διε­θνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Χαρα­κτη­ρί­ζει «ανέκ­δο­το» τα περί «απο­μο­νω­μέ­νης» Τουρ­κί­ας και κάνει λόγο για «μυλό­πε­τρες» ισχυ­ρών αντα­γω­νι­σμών στην περιο­χή μετα­ξύ δια­φο­ρε­τι­κών και αντι­κρουό­με­νων συμ­φέ­ρο­ντων ισχυ­ρών καπι­τα­λι­στι­κών κρα­τών, οι οποί­οι διεμ­βο­λί­ζουν και ανα­συν­θέ­τουν τις εξελίξεις.

«Γι’ αυτό το ΚΚΕ απαι­τεί να κλεί­σουν τώρα όλες οι αμε­ρι­κά­νι­κες και νατοϊ­κές βάσεις στην Ελλά­δα, να επι­στρέ­ψουν οι απο­στο­λές των ενό­πλων δυνά­με­ων, που βρί­σκο­νται εκτός συνό­ρων, καμία συμ­με­το­χή στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και συμ­μα­χί­ες» τονίζει.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας ανα­φέ­ρε­ται στις τρα­γι­κές επι­πτώ­σεις της παν­δη­μί­ας στους λαούς δια­φό­ρων χωρών, μετα­ξύ αυτών και χωρών του σύγ­χρο­νου καπι­τα­λι­στι­κού κόσμου ως «απο­τε­λέ­σμα­τα της υπο­βάθ­μι­σης και της ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης των δημό­σιων συστη­μά­των υγείας».

Σημειώ­νει, μετα­ξύ άλλων, ότι το νέο ΕΣΥ που εξήγ­γει­λε ο πρω­θυ­πουρ­γός «μόνο “ νέο” δεν είναι, αφού χτί­ζε­ται με τα παλιά υλι­κά της συνερ­γα­σί­ας με τον ιδιω­τι­κό τομέα, τα ΣΔΙΤ. Είναι η πολι­τι­κή που εξο­πλί­ζει με κέρ­δη τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους της Υγεί­ας και όχι το δημό­σιο σύστη­μα για την υγεία του λαού».

Χαρα­κτη­ρί­ζει υπο­κρι­τι­κές τις «ανη­συ­χί­ες» της ΕΕ για τον κίν­δυ­νο ελέγ­χου της κοι­νω­νι­κής ζωής για­τί η ΕΕ και πριν από την παν­δη­μία «είχε μόνι­μα στο στό­χα­στρο το δικαί­ω­μα στην απερ­γία και στις δια­δη­λώ­σεις με προ­ώ­θη­ση μέτρων στις χώρες της».

Τονί­ζει ότι όλη η δρα­στη­ριό­τη­τα του ΚΚΕ με σύν­θη­μα «Μένου­με δυνα­τοί — δεν μένου­με σιω­πη­λοί», και η πρω­το­μα­γιά­τι­κη συγκέ­ντρω­ση του ΠΑΜΕ απο­τε­λεί «παρα­κα­τα­θή­κη και συνά­μα προει­δο­ποί­η­ση ότι δεν θα γίνουν απο­δε­κτά τα διά­φο­ρα σχέ­δια φίμω­σης του εργα­τι­κού λαϊ­κού κινήματος».

Χαρα­κτη­ρί­ζει επί­σης πρό­κλη­ση την προ­βο­λή της ΕΕ ως υπε­ρα­σπι­στή των προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων, επι­ση­μαί­νο­ντας, μετα­ξύ άλλων, ότι «με πρό­σχη­μα την παν­δη­μία η ΕΕ προ­ω­θεί εφαρ­μο­γές ιχνη­λά­τη­σης επα­φών από τα κινη­τά που εγκυ­μο­νούν νέους τερά­στιους κιν­δύ­νους μαζι­κής παρα­κο­λού­θη­σης χωρίς καν τεκ­μη­ριω­μέ­νες μελέ­τες που να απο­δει­κνύ­ουν ότι η χρή­ση τους είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κή για τη μεί­ω­ση της εξά­πλω­σης της πανδημίας».

Ως προς τις επι­πτώ­σεις του lockdown επι­ση­μαί­νει, μετα­ξύ άλλων, ότι «δια­μορ­φώ­νε­ται πλέ­ον ένα νέο εργα­σια­κό τοπίο ακό­μα πιο εχθρι­κό για τους εργα­ζό­με­νους» και τονί­ζει ότι «οι εργα­ζό­με­νοι που έχουν πλη­ρώ­σει πολ­λά και τώρα πρέ­πει να πουν δεν θα πλη­ρώ­σου­με ξανά».

Ανα­φο­ρι­κά με τον ΣΥΡΙΖΑ ως «αρι­στε­ρή αντι­πο­λί­τευ­ση» είπε «ούτε ως σκέ­τη αντι­πο­λί­τευ­ση δεν μπο­ρεί να εμφα­νι­στεί ο ΣΥΡΙΖΑ αφού σε όλα τα κρί­σι­μα για το λαό ζητή­μα­τα βάζει πλά­τη στην κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, στο ίδιο το σύστημα».

Ως προς τις κυβερ­νή­σεις συνερ­γα­σί­ας, τονί­ζει πως τα δεδο­μέ­να για το λαό μπο­ρούν να αλλά­ξουν «με τη δική του επι­λο­γή να οργα­νώ­σει τον αγώ­να του για να πλη­ρώ­σει τα σπα­σμέ­να της κρί­σης το μεγά­λο κεφά­λαιο και όχι οι εργα­ζό­με­νοι, οι άνερ­γοι, τα λαϊ­κά στρώματα».

Επί­σης ο κ. Κου­τσού­μπας ανα­φέ­ρε­ται στις προ­τά­σεις του ΚΚΕ για την υγεία και στη δρά­ση του ενά­ντια στην επι­δεί­νω­ση των εργα­σια­κών σχέ­σε­ων και για την προ­στα­σία εργα­ζο­μέ­νων και λαϊ­κών οικο­γε­νειών, σημειώ­νο­ντας «για όλα αυτά προ­ϋ­πό­θε­ση είναι να πλη­ρώ­σει το μεγά­λο κεφά­λαιο, η άρνη­ση πλη­ρω­μής του κρα­τι­κού χρέ­ους που δεν δημιούρ­γη­σε ο λαός, η από­συρ­ση από τα ΝΑΤΟϊ­κά σχέ­δια που μας κοστί­ζουν 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο».

«Όλα αυτά βάζουν στο στό­χα­στρο τον πραγ­μα­τι­κό αντί­πα­λο των εργα­ζο­μέ­νων, του λαού το κεφά­λαιο και την εξου­σία του, ανοί­γουν το δρό­μο της απο­δέ­σμευ­σης από ΝΑΤΟ και ΕΕ, για να έρθει πραγ­μα­τι­κά ο λαός στην εξου­σία» κατα­λή­γει στη συνέ­ντευ­ξή του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο