Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Ενίσχυση του ΚΚΕ ενιαία σε όλες τις εκλογικές και καθημερινές μάχες

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας σε απο­ψι­νή του ομι­λία στο Αγρί­νιο απηύ­θυ­νε κάλε­σμα συμπό­ρευ­σης με το ΚΚΕ, ενιαία, σε όλες τις μάχες εκλο­γι­κές και καθημερινές.

Είπε ότι «κυβέρ­νη­ση, κόμ­μα­τα, δήμος και Περι­φέ­ρεια, βρί­σκο­νται στα­θε­ρά απέ­να­ντι από τον λαό» υλο­ποιώ­ντας «κατά γράμ­μα την πολι­τι­κή του κεφα­λαί­ου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σε όλα τα επί­πε­δα» και ικα­νή από­δει­ξη αυτού, ώστε ο λαός να εξά­γει σωστά συμπε­ρά­σμα­τα είναι οι «μετα­γρα­φές, τα αλι­σβε­ρί­σια, τα αλλη­λο­καρ­φώ­μα­τα, ανά­με­σα σε βου­λευ­τές των άλλων κομ­μά­των, για μια καρέ­κλα λίγης εξουσίας».

«Όλοι τους έχουν για σημαία τους τη στρα­τη­γι­κή του κεφα­λαί­ου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και οι επι­μέ­ρους δια­φο­ρές τους, δεν τους εμπο­δί­ζουν να μετα­πη­δούν με ευκο­λία από το ένα κόμ­μα στο άλλο» πρό­σθε­σε, ενώ σημεί­ω­σε ότι η για πρώ­τη φορά μετα­κί­νη­ση βου­λευ­τών «για να στη­ρί­ξουν την κυβέρ­νη­ση», είναι «μια ακό­μη από­δει­ξη της στή­ρι­ξης του συστή­μα­τος στην κυβέρ­νη­ση του κ. Τσί­πρα, που κατά τα άλλα δήθεν τον χτυ­πά­νε τα συμφέροντα».

Υπο­γράμ­μι­σε οτι το μόνο στα­θε­ρό κόμ­μα είναι το ΚΚΕ, για­τί είναι «στα­θε­ρά προ­ση­λω­μέ­νο στα εργα­τι­κά-λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα και στη πάλη για την εργα­τι­κή εξου­σία, για­τί είναι “στα­θε­ρά απέ­να­ντι στο μεγά­λο κεφά­λαιο και την εξου­σία του, απέ­να­ντι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας είπε ότι ο λαός ενι­σχύ­ο­ντας το ΚΚΕ μπο­ρεί να εκφρά­σει την αγα­νά­κτη­σή του απέ­να­ντι στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή που υλο­ποι­ή­θη­κε «κυρί­ως μέσα από τα μνη­μό­νια, που έφε­ραν μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, οι κυβερ­νή­σεις εναλ­λάξ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για τέσ­σε­ρα χρό­νια», ενώ στε­λέ­χη αυτών των κυβερ­νή­σε­ων και κομ­μά­των τώρα «κυβερ­νούν μαζί σε ένα ιδιό­τυ­πο αρι­στε­ρο- κεντρο- ακρο- δεξιό αχταρμά».

Είπε ότι η κυβέρ­νη­ση, την ίδια στιγ­μή που «οι θεσμοί συνε­χί­ζουν τις αξιο­λο­γή­σεις τους, οι δεσμεύ­σεις για τα ματω­μέ­να πλε­ο­νά­σμα­τα μέχρι το 2060 παρα­μέ­νουν βαφτί­ζει “φιλο­λαϊ­κή πολι­τι­κή” την “προ­σω­ρι­νή επι­στρο­φή ενός ελά­χι­στου μέρους από την τερά­στια κλο­πή που υπέ­στη και συνε­χί­ζει να υφί­στα­ται ο λαός, τα επι­δό­μα­τα και κάποια ψίχου­λα στην ακραία φτώ­χεια για να κρύ­ψουν την πολι­τι­κή της φτω­χο­ποί­η­σης του λαού».

Απα­ντώ­ντας στην εμφά­νι­ση της αύξη­σης του κατώ­τα­του μισθού, ως «κοσμο­γο­νί­ας» εκ μέρους της κυβέρ­νη­σης, είπε «και 1 ευρώ να βάλει στην τσέ­πη του εργά­της, ο άνερ­γος, να το πάρει. Άλλω­στε κανέ­νας δεν του το χάρι­σε. Με αγώ­να και με τη βοή­θεια και στή­ρι­ξη του ΚΚΕ το διεκδίκησε».

Υπεν­θύ­μι­σε ότι την ίδια στιγ­μή «η κυβέρ­νη­ση μέσω της “ανά­στα­σης” του μνη­μο­νια­κού νόμου Βρού­τση της ΝΔ, καταρ­γεί τις συλ­λο­γι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις και ορί­ζει τον κατώ­τα­το μισθό, με βάση την κερ­δο­φο­ρία του κεφα­λαί­ου” ενώ επι­πλέ­ον δια­τη­ρεί­ται και ενι­σχύ­ε­ται “όλο το αντερ­γα­τι­κό πλαί­σιο, έχει ψηφι­στεί ο νόμος Κατρού­γκα­λου με τις συντά­ξεις πεί­νας, έχει χτυ­πη­θεί η κυρια­κά­τι­κη αργία και το δικαί­ω­μα της απεργίας».

Ανα­φο­ρι­κά με την πρώ­τη κατοι­κία, είπε ότι «το περι­βό­η­το σχέ­διο της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ και των τρα­πε­ζι­τών, μόνο προ­στα­σία δεν είναι, αφού εξα­να­γκά­ζει υπερ­χρε­ω­μέ­να λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά να απο­πλη­ρώ­σουν τα υπέ­ρο­γκα δάνειά τους, κάτω από το φόβο της έξω­σης και του πλει­στη­ρια­σμού, ακό­μα και της πρώ­της λαϊ­κής κατοι­κί­ας», προ­σθέ­το­ντας ότι «το πραγ­μα­τι­κό σχέ­διό τους είναι να ξεζου­μί­σουν εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες υπερ­χρε­ω­μέ­να λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά, για να απο­πλη­ρώ­σουν το μεγα­λύ­τε­ρο δυνα­τό μέρος των δανεί­ων που έχουν λάβει, για να αντι­με­τω­πί­σουν οι τρά­πε­ζες το πρό­βλη­μα που έχουν με τα κόκ­κι­να δάνεια».

«Απο­δει­κνύ­ε­ται για μια ακό­μα φορά πως την ενί­σχυ­ση του τρα­πε­ζι­κού συστή­μα­τος. για να τρο­φο­δο­τη­θεί η καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη, θα την πλη­ρώ­σουν οι εργα­ζό­με­νοι» ανέ­φε­ρε ο κ. Κουτσούμπας.

Είπε ότι το ΚΚΕ κατα­ψή­φι­σε τη Συμ­φω­νία των Πρε­σπών για­τί «σχε­διά­στη­κε και υπο­γρά­φτη­κε κατά παραγ­γε­λία των Αμε­ρι­κά­νων και του ΝΑΤΟ» με βασι­κό στό­χο την είσο­δο της γει­το­νι­κής χώρας στο ΝΑΤΟ τώρα και σε μια πορεία στην ΕΕ, «την ίδια ώρα που και αυτή η συμ­φω­νία, περιέ­χει τα σπέρ­μα­τα του αλυ­τρω­τι­σμού και του εθνικισμού».

«Απέ­να­ντι στην ξεκά­θα­ρη στά­ση του ΚΚΕ, η κυβέρ­νη­ση απά­ντη­σε με όργιο προ­βο­κά­τσιας, δια­στρέ­βλω­σης, συκο­φα­ντί­ας, με κατη­γο­ρί­ες μέχρι και για εθνι­κι­σμό. Κι αυτά τα λένε αυτοί που συγκυ­βερ­νού­σαν 4 χρό­νια τώρα με εθνι­κι­στές» πρόσθεσε.

Είπε ότι στο «δήθεν προ­ο­δευ­τι­κό μέτω­πο» του ΣΥΡΙΖΑ «χωρά­νε υπουρ­γοί και παρά­γο­ντες προ­ερ­χό­με­νοι από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με πλού­σια αντι­λαϊ­κή θητεία, μέχρι γνω­στοί αντι­κομ­μου­νι­στές και εθνι­κο­λαϊ­κι­στές, που όψι­μα μετα­τρά­πη­καν και σε κοσμο­πο­λί­τες, την άλλη όψη δηλα­δή του ίδιου νομίσματος».

Είπε ακό­μα ότι «είναι τόσο μεγά­λη η “πρό­ο­δος” του ΣΥΡΙΖΑ, που στην πρό­τα­σή του για τη συνταγ­μα­τι­κή ανα­θε­ώ­ρη­ση, πρό­τα­ση κομ­μέ­νη και ραμ­μέ­νη στις σημε­ρι­νές ανά­γκες του σάπιου αστι­κού πολι­τι­κού συστή­μα­τος, προ­κει­μέ­νου αυτό να εξα­σφα­λί­σει απρό­σκο­πτα την κυριαρ­χία του, δεν χώρε­σαν ούτε οι ανα­γκαί­οι υπε­ρώ­ρι­μοι εκσυγ­χρο­νι­σμοί, που αλλού, σε άλλες χώρες έχουν γίνει προ πολλού».

Είπε ότι η ΝΔ ασκεί κρι­τι­κή στον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιός είναι ικα­νό­τε­ρος να υλο­ποι­ή­σει την πολι­τι­κή υπέρ του κεφα­λαί­ου και των ιμπε­ρια­λι­στι­κών σχε­δια­σμών, αξιο­ποιώ­ντας την «αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή του ΣΥΡΙΖΑ για να ξεπλυ­θεί η ίδια από τις ευθύ­νες της για την σημε­ρι­νή κατά­στα­ση του λαού» και ταυ­τό­χρο­να «επεν­δύ­ει στον αντι­κομ­μου­νι­σμό και τον εθνικισμό».

«Σ’ αυτό το πολι­τι­κό περι­βάλ­λον, βλέ­που­με τη μάταιη προ­σπά­θεια του ΠΑΣΟΚ να ξανα­γεν­νη­θεί, να διεκ­δι­κή­σει ρόλο στη δια­μόρ­φω­ση της αυρια­νής κυβερ­νη­τι­κής πλειο­ψη­φί­ας» ανέ­φε­ρε, σημειώ­νο­ντας ότι «στο ίδιο τοξι­κό περι­βάλ­λον και ως τμή­μα του αστι­κού πολι­τι­κού συστή­μα­τος πλέ­ον, οι φασί­στες της Χρυ­σής Αυγής επι­διώ­κουν να παί­ξουν το δικό τους ρόλο».

«Το επε­ξερ­γα­σμέ­νο σχέ­διο του ΚΚΕ είναι αυτό που απα­ντά στην ανά­γκη του λαού μας να καλύ­ψει τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες του» τόνισε.

Σε ότι αφο­ρά την πολι­τι­κή συμ­μα­χιών του ΚΚΕ επι­σή­μα­νε ότι αυτή «δεν στη­ρί­ζε­ται σε συγκολ­λή­σεις ετε­ρό­κλη­των δυνά­με­ων, δια­μορ­φώ­νο­ντας πολι­τι­κές “σού­πες” με κρι­τή­ριο την εκλο­γι­κή δύνα­μη» αλλά «παλεύ­ει σε μια γραμ­μή συγκέ­ντρω­σης των κοι­νω­νι­κών δυνά­με­ων, που από τη θέση τους στη κοι­νω­νία είναι αντί­πα­λοι των μονο­πω­λί­ων, των μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, ώστε να ανα­πτυ­χθεί μια μεγά­λη κοι­νω­νι­κή συμ­μα­χία σε αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή αντι­μο­νο­πω­λια­κή κατεύθυνση».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας τόνι­σε ότι σε όλες τις επι­κεί­με­νες εκλο­γι­κές ανα­με­τρή­σεις με την ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ μπο­ρούν να γίνουν «βήμα­τα στη συσπεί­ρω­ση λαϊ­κών δυνά­με­ων που δεν ανέ­χο­νται άλλο την κοροϊ­δία και την εξα­πά­τη­ση, να εκφρα­στεί πιο δυνα­μι­κά η αμφι­σβή­τη­σης της καπι­τα­λι­στι­κής εξουσίας».

«Ψηφί­ζου­με ενιαία ΚΚΕ παντού. Αυτό το κρι­τή­ριο πρέ­πει να κυριαρ­χή­σει και σε κάθε μια ξεχω­ρι­στά μάχη» υπογράμμισε.

Δεν παρέ­λει­ψε να επι­ση­μά­νει ανα­φε­ρό­με­νος στις ευρω­ε­κλο­γές ότι το ΚΚΕ «δεν είναι ένα ευρω­σκε­πτι­κι­στι­κό κόμ­μα», αλλά «εχθρός της καπι­τα­λι­στι­κής ΕΕ και συν­δέ­ει αυτή την πάλη με την ανά­γκη ανα­τρε­πτι­κής εξέ­λι­ξης στην εξου­σία και την οικονομία».

«Θα είναι μεγά­λη νίκη και ελπί­δα το ρεύ­μα συμπό­ρευ­σης με το ΚΚΕ να εκφρα­στεί στην κάλ­πη και στα ψηφο­δέλ­τια, σε όλη την Ελλά­δα και εδώ στο Αγρί­νιο, στην Αιτω­λο­α­καρ­να­νία. Και γι’ αυτό όλοι και όλες θα δώσου­με όλες μας τις δυνά­μεις. Και στη δυτι­κή Ελλά­δα να βγού­με με επι­τυ­χί­ες στην Περι­φέ­ρεια, με υπο­ψή­φιο περι­φε­ρειάρ­χη τον Νίκο Καρα­θα­να­σό­που­λο. Αλλά και στους δήμους, με πρώ­το από όλους τον δήμο Αγρι­νί­ου, με υπο­ψή­φιο δήμαρ­χο τον Τίμο Παπα­νι­κο­λά­ου» κατέ­λη­ξε στην ομι­λία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο