Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Χώροι ελεγχόμενου θανάτου» με τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων — Τι λέει η διεθνής εμπειρία

Η σύγκλι­ση όλων των αστι­κών κομ­μά­των με τις στρα­τη­γι­κές κατευ­θύν­σεις της ΕΕ για το σοβα­ρό πρό­βλη­μα της τοξι­κο­ε­ξάρ­τη­σης επι­βε­βαιώ­νε­ται για άλλη μια φορά με αφορ­μή το νομο­σχέ­διο του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας «Εκσυγ­χρο­νι­σμός και ανα­μόρ­φω­ση θεσμι­κού πλαι­σί­ου ιδιω­τι­κών κλι­νι­κών, σύστα­ση Εθνι­κού Οργα­νι­σμού Δημό­σιας Υγεί­ας, Σύστα­ση Εθνι­κού Ινστι­τού­του Νεο­πλα­σιών και λοι­πές δια­τά­ξεις», που συζη­τιέ­ται από χτες στην Επι­τρο­πή Κοι­νω­νι­κών Υπο­θέ­σε­ων της Βουλής.

Στις «λοι­πές δια­τά­ξεις» (!) του νομο­σχε­δί­ου η κυβέρ­νη­ση περιέ­λα­βε τη νομο­θέ­τη­ση της δημιουρ­γί­ας «χώρων επο­πτευό­με­νης χρή­σης» (ΧΕΧ) ναρ­κω­τι­κών ουσιών, τη δημιουρ­γία προ­γραμ­μά­των απε­ξάρ­τη­σης από ιδιώ­τες, ΜΚΟ κ.ά. Οι ΧΕΧ εντάσ­σο­νται στην πολι­τι­κή «μεί­ω­σης της βλά­βης», όπως απορ­ρέ­ει από την ΕΕ και απο­τε­λεί ένα από τα πιο απάν­θρω­πα κι εγκλη­μα­τι­κά μέτρα δια­χεί­ρι­σης του προ­βλή­μα­τος των ναρκωτικών.

Οικο­νο­μι­κά συμ­φέ­ρο­ντα ιδιω­τών και ΜΚΟ εξυ­πη­ρε­τεί και το άρθρο του νομο­σχε­δί­ου με το οποίο «δίνε­ται νομο­θε­τι­κή εξου­σιο­δό­τη­ση στον υπουρ­γό Υγεί­ας όπως με από­φα­σή του καθο­ρί­ζο­νται οι βασι­κές αρχές και προ­δια­γρα­φές, οι όροι, οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις, τα δικαιο­λο­γη­τι­κά (…) για τη χορή­γη­ση άδειας ίδρυ­σης και λει­τουρ­γί­ας συμ­βου­λευ­τι­κών σταθ­μών, κέντρων θερα­πευ­τη­ρί­ων σωμα­τι­κής και ψυχι­κής απε­ξάρ­τη­σης και κοι­νω­νι­κής επα­νέ­ντα­ξης ή άλλων σχε­τι­κών μονά­δων μη κερ­δο­σκο­πι­κού χαρα­κτή­ρα, πέραν των ήδη ανα­γνω­ρι­σμέ­νων με το άρθρο 51».

Οσο για τα δημό­σια προ­γράμ­μα­τα που ασχο­λού­νται με την τοξι­κο­ε­ξάρ­τη­ση, αντί για μόνι­μο προ­σω­πι­κό το νομο­σχέ­διο προ­βλέ­πει εργα­ζό­με­νους με ημε­ρο­μη­νία λήξης (12μηνα), οι οποί­οι θα πλη­ρώ­νο­νται από τους ίδιους και ήδη οικο­νο­μι­κά επι­βα­ρυ­μέ­νους Οργανισμούς.

Ολοκληρώνει ακόμη μια βρώμικη αποστολή

Ειδι­κό­τε­ρα, σε ό,τι αφο­ρά τους ΧΕΧ, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχε­ται να ολο­κλη­ρώ­σει άλλη μια βρώ­μι­κη, αντι­λαϊ­κή απο­στο­λή, καθώς η συζή­τη­ση για την εφαρ­μο­γή του μέτρου στην Ελλά­δα έχει ανοί­ξει εδώ και 15 χρό­νια από τις κυβερ­νή­σεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ. Με επι­στη­μο­νι­κο­φα­νείς «ανα­λύ­σεις» οι άνθρω­ποι που βρί­σκο­νται στην ενέ­σι­μη χρή­ση πλα­σά­ρο­νται ως «τελειω­μέ­νη υπό­θε­ση» και σπρώ­χνο­νται στη «φυλα­κή» των ΧΕΧ, δηλα­δή στους τέσ­σε­ρις τοί­χους ενός νομι­μο­ποι­η­μέ­νου περιθωρίου.

Μαζί με τη διά βίου υπο­κα­τά­στα­ση, οι ΧΕΧ απο­τε­λούν μέτρο που αφαι­ρεί τη δυνα­τό­τη­τα απ’ τον εξαρ­τη­μέ­νο να αλλά­ξει την πορεία του, να κερ­δί­σει τη ζωή του. Ωστό­σο, η απο­δε­δειγ­μέ­νη απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα των «στε­γνών» θερα­πευ­τι­κών προ­γραμ­μά­των, με ποσο­στά επι­τυ­χί­ας πάνω από 70%, επι­βε­βαιώ­νει πως η απε­ξάρ­τη­ση είναι εφι­κτή, αν υπάρ­χουν οι απαι­τού­με­νες σύγ­χρο­νες δημό­σιες και δωρε­άν δομές, με την απαι­τού­με­νη στε­λέ­χω­ση και χρηματοδότηση.

Αντ’ αυτού, η κυβέρ­νη­ση με χυδαίο τρό­πο πλα­σά­ρει τους ΧΕΧ, επι­κα­λού­με­νη «το δικαί­ω­μα του κάθε ατό­μου να κάνει επι­λο­γές ανα­φο­ρι­κά με την υγεία και τη ζωή του», στην κατεύ­θυν­ση του ιδε­ο­λο­γή­μα­τος της «ατο­μι­κής ευθύ­νης», που απαλ­λάσ­σει το κρά­τος από την ευθύ­νη για οργά­νω­ση της πρό­λη­ψης και της θεραπείας.

Η κυβέρ­νη­ση μετα­τρέ­πει το πολυ­σύν­θε­το πρό­βλη­μα της τοξι­κο­ε­ξάρ­τη­σης σε «ιατρι­κό» και «δημό­σιας τάξης», προ­ω­θεί τη νομι­μο­ποί­η­ση των ναρ­κω­τι­κών και του εμπο­ρί­ου τους και τη νομι­μο­ποί­η­ση του προ­βλή­μα­τος ως «άλλου ενός φυσι­κού φαι­νο­μέ­νου» στη συνεί­δη­ση του λαού.

Στήριξη από όλα τα αστικά κόμματα

Στη χτε­σι­νή συνε­δρί­α­ση, ο υπουρ­γός Υγεί­ας, Ανδρέ­ας Ξαν­θός, κάνο­ντας το μαύ­ρο άσπρο παρου­σί­α­σε τους ΧΕΧ ως «μια επι­στη­μο­νι­κά τεκ­μη­ριω­μέ­νη παρέμ­βα­ση, με κοι­νω­νι­κή ευαι­σθη­σία, με ανθρω­πι­στι­κή ευαι­σθη­σία αλλά και πρω­τί­στως και κυρί­ως, με όρους προ­στα­σί­ας της δημό­σιας υγεί­ας», ως «μια προ­ο­δευ­τι­κή ρύθ­μι­ση», την οποία «περι­μέ­νου­με να στη­ρί­ξουν οι πολι­τι­κές δυνά­μεις που αυτο­α­πο­κα­λού­νται προοδευτικές»!

Το κάλε­σμά του βρή­κε εύφο­ρο έδα­φος, καθώς όλα τα αστι­κά κόμ­μα­τα, μηδε­νός εξαι­ρου­μέ­νου, δήλω­σαν τη στή­ρι­ξή τους στο νομο­σχέ­διο, που συν­δέ­ε­ται άμε­σα με τη δια­σφά­λι­ση των μεγά­λων οικο­νο­μι­κών συμ­φε­ρό­ντων που επο­φθαλ­μιούν κέρ­δη από επεν­δύ­σεις στο κέντρο της Αθήνας.

Πιο συγκε­κρι­μέ­να, ο ειση­γη­τής της ΝΔ, Ι. Φωτή­λας, πρό­τει­νε να γίνει όπως στην Ευρώ­πη, όπου «στους επο­πτευό­με­νους χώρους χρή­σης την ουσία τη δίνει το κρά­τος, για­τί έτσι θα προ­λά­βου­με και το να μην είναι νοθευ­μέ­νη και να μην πεθά­νει και το να μην τρέ­χει να πάει να το αγο­ρά­σει από τους εμπό­ρους, αλλά να μπο­ρεί να δου­λεύ­ει, για­τί θα ξέρει ότι το κρά­τος θα του τη δώσει».

Από το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) ο ειδι­κός αγο­ρη­τής, Κ. Μπαρ­γιώ­τας, υπεν­θύ­μι­σε ότι το κόμ­μα του πρω­το­στά­τη­σε στην ίδρυ­ση τέτοιων χώρων, κατα­θέ­το­ντας από τον Ιού­λη του 2018 σχε­τι­κή τρο­πο­λο­γία. Ο ειδι­κός αγο­ρη­τής της ναζι­στι­κής Χρυ­σής Αυγής, Γ. Αϊβα­τί­δης, ζήτη­σε να γίνουν «νομο­τε­χνι­κές βελ­τιώ­σεις και προ­σθή­κες, προ­κει­μέ­νου να εμφα­νί­ζε­ται ως ένα άρθρο, το οποίο είναι προς την κατεύ­θυν­ση να βοη­θή­σει κάποιους ανθρώ­πους», ενώ για «άρθρα που είναι προς τη σωστή κατεύ­θυν­ση» έκα­νε λόγο ο ειδι­κός αγο­ρη­τής της Ενω­σης Κεντρώ­ων, Αν. Μεγα­λο­μύ­στα­κας, ανα­φε­ρό­με­νος συνο­λι­κά στο νομοσχέδιο.

Μόνο το ΚΚΕ έχει ξεκά­θα­ρη θέση ενά­ντια στις δια­τά­ξεις αυτές του νομο­σχε­δί­ου, καταγ­γέλ­λο­ντας την κυβέρ­νη­ση και τα άλλα κόμ­μα­τα για τη δημιουρ­γία «χώρων επο­πτευό­με­νου θανάτου».

Τους απαντάει η ίδια η διεθνής εμπειρία

«Οι ΧΕΧ απο­τε­λούν μια από τις επι­στη­μο­νι­κά τεκ­μη­ριω­μέ­νες παρεμ­βά­σεις μεί­ω­σης της βλά­βης (…) Λει­τουρ­γούν στην Ευρώ­πη 3 δεκα­ε­τί­ες», ανα­φέ­ρε­ται στο νομο­σχέ­διο. Η αλή­θεια είναι:

Πράγ­μα­τι, στην ΕΕ λει­τουρ­γούν 78 «shooting rooms» («χώροι να τρυ­πιέ­σαι» ή ΧΕΧ), εκ των οποί­ων οι 45 βρί­σκο­νται στην Ολλαν­δία. Εκεί λει­τουρ­γούν παράλ­λη­λα με τα προ­γράμ­μα­τα χορή­γη­σης ηρω­ί­νης σε χρή­στες με την ευθύ­νη του κρά­τους και με εμπλο­κή δήμων και 180 φορέ­ων (υπουρ­γεί­ων, Τοπι­κής Διοί­κη­σης, Εκκλη­σί­ας, ΜΚΟ, ακό­μα και του «Κόμ­μα­τος των Ναρ­κω­τι­κών»). Από τα ίδια τα στοι­χεία που δίνει η κυβέρ­νη­ση της Ολλαν­δί­ας προς το EMCDDA, δεν προ­κύ­πτει από που­θε­νά η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα αυτού του μέτρου ως προς τη μεί­ω­ση της χρή­σης ή ως προς τη μεί­ω­ση των θανά­των από ηρω­ί­νη. Αντί­θε­τα, δια­γρά­φε­ται στα­θε­ρά αύξη­ση της χρή­σης ηρω­ί­νης. Επι­πλέ­ον, τα στοι­χεία δεί­χνουν ότι λόγω των «shooting rooms» στην Ολλαν­δία δεν υπάρ­χει τάση έντα­ξης χρη­στών σε πρό­γραμ­μα θεραπείας.

Στην Ελβε­τία, οι αρχές ανα­γκά­στη­καν να κλεί­σουν τέτοιο χώρο στο πάρ­κο της Ζυρί­χης, καθώς μέσα σε λίγα χρό­νια μετα­τρά­πη­κε σε κόλα­ση ζωντα­νών νεκρών.

Οι έρευ­νες που μιλούν για τα θετι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα στην πρό­λη­ψη οξέ­ων περι­στα­τι­κών υπερ­δο­σο­λο­γί­ας στους ενδο­φλέ­βιους χρή­στες οπιοει­δών, ανα­φέ­ρο­νται σε μονά­δες που τηρούν πολύ υψη­λές προ­δια­γρα­φές λει­τουρ­γί­ας κι ωστό­σο δεν δια­θέ­τουν το σύνο­λο των στοι­χεί­ων που απαι­τού­νται για τη συνο­λι­κή και σε βάθος απο­τί­μη­ση των απο­τε­λε­σμά­των λει­τουρ­γί­ας τους.

Το ΚΕΘΕΑ ανα­φέ­ρει: «Η λει­τουρ­γία τέτοιων χώρων εγεί­ρει σημα­ντι­κά ζητή­μα­τα, για­τί μπο­ρεί να ενθαρ­ρύ­νει τη χρή­ση, να ενι­σχύ­σει τοπι­κά τις “πιά­τσες” και να μειώ­σει το κίνη­τρο για θερα­πεία. Παρ’ όλα αυτά, η δημιουρ­γία χώρων επο­πτευό­με­νης χρή­σης προ­βάλ­λε­ται από πολ­λές πλευ­ρές ως και­νο­τό­μος και “σωτή­ρια”, χωρίς να λαμ­βά­νο­νται υπό­ψη τα επι­στη­μο­νι­κά δεδο­μέ­να που ενι­σχύ­ουν την αντί­θε­τη άπο­ψη. Η Αθή­να δεν χρειά­ζε­ται απο­σπα­σμα­τι­κά και αμφι­λε­γό­με­να μέτρα. Χρειά­ζε­ται έναν μακρο­πρό­θε­σμο, ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχε­δια­σμό, που θα αξιο­λο­γεί τις ανά­γκες και θα προ­σφέ­ρει όλο το εύρος των υπη­ρε­σιών, ώστε να αντα­πο­κρί­νε­ται στους δια­φο­ρε­τι­κούς βαθ­μούς εξάρ­τη­σης και κοι­νω­νι­κού απο­κλει­σμού του πλη­θυ­σμού των χρη­στών, αλλά και στις πολ­λα­πλές ανά­γκες κάθε ατό­μου ξεχω­ρι­στά. Δια­φο­ρε­τι­κά το πρό­βλη­μα θα συνε­χί­σει να ανακυκλώνεται».

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο