Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Ενεργειακοί όμιλοι πανηγυρίζουν, ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ σιγοντάρουν την τουρκική επιθετικότητα

«Δίνουν και παίρ­νουν οι μεγά­λες κου­βέ­ντες, ότι “ζού­με ιστο­ρι­κές στιγ­μές”, ότι “η ελλη­νι­κή επι­κρά­τεια μεγα­λώ­νει”, ότι “αυξά­νε­ται ο χώρος εθνι­κής κυριαρ­χί­ας από το 1947” και άλλα πολ­λά» ανέ­φε­ρε Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στη σημε­ρι­νή του ομι­λία στη Βου­λή επί του νομο­σχε­δί­ου του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών για την επέ­κτα­ση της αιγια­λί­τι­δας ζώνης στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο και σημεί­ω­σε: «Βέβαια, για να λέμε ολό­κλη­ρη την αλή­θεια, περισ­σό­τε­ρο πανη­γυ­ρί­ζουν κάποιοι μεγά­λοι ενερ­γεια­κοί όμι­λοι, οι οποί­οι βάζουν ήδη στο χέρι τα οικό­πε­δα στην περιο­χή του Ιονί­ου, για να αυγα­ταί­νουν τα κέρ­δη τους. Γι΄αυτό, το ΚΚΕ αντι­με­τω­πί­ζει με μεγά­λη σοβα­ρό­τη­τα και υπευ­θυ­νό­τη­τα το ζήτη­μα αυτό. Εδώ δεν χωρούν μεγά­λα λόγια και πανηγυρισμοί».

Είπε ότι το ΚΚΕ έχει επι­ση­μά­νει ξεκά­θα­ρα πως «η χώρα μας όπως και όλα τα κρά­τη έχει δικαί­ω­μα σε αιγια­λί­τι­δα ζώνη στα 12 ν.μ., και στον καθο­ρι­σμό της στη βάση της μέσης γραμ­μής όπου αυτό χρειά­ζε­ται». «Αυτό ισχύ­ει και πρέ­πει να ισχύ­ει ανε­ξάρ­τη­τα από το πότε θα ασκη­θεί αυτό το δικαί­ω­μα» τόνισε.

Ανέ­φε­ρε ότι η επί­λυ­ση των προ­βλη­μά­των που αφο­ρούν την αιγια­λί­τι­δα ζώνη, την οριο­θέ­τη­ση υφα­λο­κρη­πί­δας και ΑΟΖ προς όφε­λος των λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων πρέ­πει να συν­δέ­ε­ται με τρία κρί­σι­μα ζητή­μα­τα που πρέ­πει να πρυ­τα­νεύ­ουν στις όποιες απο­φά­σεις: Πρώ­τον με την οικο­δό­μη­ση σχέ­σε­ων αμοι­βαί­ου οφέ­λους μετα­ξύ γει­το­νι­κών κρα­τών και λαών. Δεύ­τε­ρον με την εκμε­τάλ­λευ­ση του θαλασ­σί­ου πλού­του με κρι­τή­ριο τις εργα­τι­κές λαϊ­κές ανά­γκες. Τρί­τον με την απο­δέ­σμευ­ση της χώρας από ιμπε­ρια­λι­στι­κές συμ­μα­χί­ες που έχουν εχθρι­κούς σχε­δια­σμούς για τους λαούς. «Και οπωσ­δή­πο­τε σε όλα αυτά κου­μά­ντο να κάνει ο λαός στη χώρα του».

«Σήμε­ρα υπη­ρε­τού­νται τα συμ­φέ­ρο­ντα των μονο­πω­λί­ων, υπη­ρε­τού­νται παζά­ρια που κάνει η άρχου­σα τάξη για να ανα­βαθ­μί­σει τη δική της θέση στην περιο­χή και όχι για την ανα­βάθ­μι­ση των συμ­φε­ρό­ντων του λαού και της χώρας. Για όλους αυτούς τους λόγους στην αυρια­νή ψηφο­φο­ρία τοπο­θε­τού­μα­στε με “παρών”» τόνι­σε ο Δ. Κουτσούμπας.

Είπε ότι όσο μεγα­λώ­νει η εμπλο­κή της χώρας στα επι­κίν­δυ­να σχέ­δια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ η επέ­κτα­ση της αιγια­λί­τι­δας ζώνης στα 12 ν.μ. «δεμέ­νη προ­φα­νώς με όλα τα παρα­πά­νω, μπο­ρεί μόνο να μεγα­λώ­σει κι άλλο τους αντα­γω­νι­σμούς στην περιοχή».

Υπεν­θύ­μι­σε ότι η κυβέρ­νη­ση «με τις ίδιες τυμπα­νο­κρου­σί­ες» έφε­ρε στη Βου­λή προς επι­κύ­ρω­ση τον καθο­ρι­σμό ΑΟΖ με την Ιτα­λία και την Αίγυ­πτο, με το ΚΚΕ και τότε να εκφρά­ζει την ανη­συ­χία του και την κυβέρ­νη­ση να υπο­στη­ρί­ζει ότι αυτές οι συμ­φω­νί­ες απο­τε­λούν ανά­χω­μα στην τουρ­κι­κή επιθετικότητα.

«Οι προσ­δο­κί­ες αυτές δια­ψεύ­στη­καν. Το κου­βά­ρι περι­πλέ­χτη­κε παρα­πέ­ρα. Τα προ­βλή­μα­τα με την Τουρ­κία οξύν­θη­καν καθώς η επι­θε­τι­κό­τη­τας κλι­μα­κώ­θη­κε ακό­μα περισ­σό­τε­ρο. Για­τί, όταν προ­χω­ρά­τε σε μερι­κή επέ­κτα­ση των χωρι­κών υδά­των της χώρας και υπο­γρά­φε­τε συμ­φω­νί­ες με γει­το­νι­κές χώρες, όπως η Ιτα­λία και η Αίγυ­πτος ‑συμ­φω­νί­ες όμως που προ­βλέ­πουν υπο­χω­ρή­σεις από κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα, όπως είναι η μικρό­τε­ρη επή­ρεια των ελλη­νι­κών νησιών, αυτό που κάνε­τε είναι, μόνο να ανοί­γε­τε την “όρε­ξη” στις επι­διώ­ξεις και τους στό­χους της τουρ­κι­κής αστι­κής τάξης, η οποία προ­βάλ­λει παρό­μοια επι­χει­ρή­μα­τα, για να προ­ω­θή­σει τις απα­ρά­δε­κτες διεκ­δι­κή­σεις της» τόνισε.

Ενό­ψει της έναρ­ξης των διε­ρευ­νη­τι­κών συνο­μι­λιών Ελλά­δας-Τουρ­κί­ας είπε ότι «σε αυτόν τον 61ο γύρο των διε­ρευ­νη­τι­κών επα­φών, η Τουρ­κία θα θέσει το σύνο­λο των διεκ­δι­κή­σε­ων που προ­βά­λει και δημό­σια, παρά τα όσα λέει η κυβέρ­νη­σή σας, ότι μονα­δι­κό θέμα δια­λό­γου είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα».

Επι­σή­μα­νε ότι «το τρα­πέ­ζι του δια­λό­γου το έχουν στρώ­σει οι Αμε­ρι­κα­νοί, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, αυτοί που σιγο­ντά­ρουν αυτή την επι­θε­τι­κό­τη­τα και κάνουν πλά­τες στις διεκ­δι­κή­σεις της Τουρ­κί­ας». Ανέ­φε­ρε ότι οι ομο­τρά­πε­ζοι της κυβέρ­νη­σης στην ΕΕ δίνουν χρό­νο στον Ερντο­γάν για να δια­μορ­φώ­σει τετε­λε­σμέ­να καθώς «αυτό που βαραί­νει στις απο­φά­σεις της ΕΕ, και κυρί­ως του ηγε­τι­κού της πυρή­να, είναι η στρα­τη­γι­κή της συνερ­γα­σία με την Τουρ­κία, οι πολύ­μορ­φες οικο­νο­μι­κές, γεω­πο­λι­τι­κές, στρα­τιω­τι­κές σχέ­σεις που έχουν μαζί της τα ηγε­τι­κά κρά­τη-μέλη της ΕΕ, όπως η Γερ­μα­νία για παρά­δειγ­μα». «Αντί­στοι­χα, αυτό που επί­σης καθο­ρί­ζει τη στά­ση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, είναι να δια­τη­ρη­θεί η Τουρ­κία στο ευρω­α­τλα­ντι­κό στρα­τό­πε­δο, με όποιο αντάλ­λαγ­μα. Και στην προ­κει­μέ­νη περί­πτω­ση το αντάλ­λαγ­μα που προ­σφέ­ρουν ακου­μπά και τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας μας. Κι αυτό δεν πρό­κει­ται να αλλά­ξει, επει­δή στις ΗΠΑ η κυβέρ­νη­ση πέρα­σε από τα χέρια των ρεπου­μπλι­κά­νων στα χέρια των δημο­κρα­τι­κών, από τον “ανι­σόρ­ρο­πο” Τραμπ, στον Μπάι­ντεν» προ­σέ­θε­σε ο Δ. Κου­τσού­μπας τονί­ζο­ντας ότι «η πολι­τι­κή των ΗΠΑ έχει συνέ­χεια και καθο­ρί­ζε­ται πρώ­τα απ΄ όλα από τα δικά τους απο­κλει­στι­κά συμ­φέ­ρο­ντα στην ευρύ­τε­ρη περιοχή».

Είπε ότι η τουρ­κι­κή αστι­κή τάξη έχει ανοί­ξει όλη τη βεντά­λια των διεκ­δι­κή­σε­ων με την αβά­ντα ΗΠΑ και ΝΑΤΟ «για­τί πρώ­τα αυτοί δεν ανα­γνω­ρί­ζουν σύνο­ρα στο Αιγαίο, το θεω­ρούν “ενιαίο επι­χει­ρη­σια­κά χώρο” για τα επι­κίν­δυ­να σχέ­διά τους. Κι αυτά τα επι­κίν­δυ­να σχέ­δια έχουν στο επί­κε­ντρο τη συνεκ­με­τάλ­λευ­ση του Αιγαί­ου και της Ανα­το­λι­κής Μεσογείου».

Σημεί­ω­σε ότι λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη «αυτό που είπε ο λαλί­στα­τος Αμε­ρι­κα­νός πρέ­σβης, για την ανά­γκη να “ανα­σχε­δια­στεί ο ενερ­γεια­κός χάρ­της” της περιο­χής, κατα­λα­βαί­νου­με όλοι, πως η συνεκ­με­τάλ­λευ­ση αφο­ρά ενερ­γεια­κούς κολοσ­σούς, οι οποί­οι σφά­ζο­νται για να βάλουν στο χέρι τον πλού­το της περιο­χής» και συνέ­χι­σε: «Κι αυτός ο χαμός, δεν θα τελειώ­σει με τη μοι­ρα­σιά, το αντί­θε­το. Ακρι­βώς επει­δή, οι αντα­γω­νι­σμοί είναι μεγά­λοι, η μοι­ρα­σιά θα προ­ε­τοι­μά­σει την ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη σφα­γή που θα ακο­λου­θή­σει, με ολέ­θριες συνέ­πειες για τους λαούς».

Τόνι­σε ότι κρί­κος στα επι­κίν­δυ­να σχέ­δια είναι και «η επί­λυ­ση του Κυπρια­κού με την ανα­ζή­τη­ση συνο­μο­σπον­δια­κής λύσης με δυο συνι­στώ­ντα κρά­τη. Μια “επί­λυ­ση” που μόνο λύση δεν είναι για τον κυπρια­κό λαό, για­τί οδη­γεί στην ορι­στι­κή διχο­τό­μη­ση του νησιού».

«Οι επι­κίν­δυ­νες εξε­λί­ξεις που προ­δια­γρά­φο­νται μπρο­στά μας, εκθέ­τουν όλους όσοι, χρό­νια τώρα, κοροϊ­δεύ­ουν τον ελλη­νι­κό λαό, ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ θα δια­σφα­λί­σουν την ειρή­νη και την ασφά­λεια, θα προ­στα­τέ­ψουν τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας μας. Εκθέ­τουν όλους όσοι κυβέρ­νη­σαν και κυβερ­νούν. Από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ μέχρι το ΣΥΡΙΖΑ που απο­δεί­χτη­κε ΝΑΤΟϊ­κό­τε­ρος του ΝΑΤΟ» τόνι­σε ο Δ. Κουτσούμπας.

Όπως ανέ­φε­ρε, μιλώ­ντας για την περαι­τέ­ρω ενί­σχυ­ση από την κυβέρ­νη­ση της ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κής συμ­φω­νί­ας που προ­ε­τοί­μα­σε ο ΣΥΡΙΖΑ, «καμιά ασφά­λεια δεν προ­κύ­πτει για τον λαό από την ενί­σχυ­ση της χώρας ως ΝΑΤΟϊ­κό στρα­τό­πε­δο. Αντί­θε­τα την μετα­τρέ­πουν σε “μαγνή­τη” επιθέσεων».

Ανα­φε­ρό­με­νος στην «ενερ­γή διπλω­μα­τία» της κυβέρ­νη­σης, σημεί­ω­σε ότι «τα ίδια έλε­γε και ο ΣΥΡΙΖΑ με την “πολυ­διά­στα­τη εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή” του» και πρό­σθε­σε ότι «τα έργα της ενερ­γής διπλω­μα­τί­ας είναι οι απο­δεί­ξεις μιας πιο ενερ­γούς εμπλο­κής στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια, για­τί αυτό απαι­τούν οι επι­διώ­ξεις, τα συμ­φέ­ρο­ντα της αστι­κής τάξης, μιας ελίτ, και όχι του λαού».

Προ­σέ­θε­σε ότι σε μια περί­ο­δο οξύ­τα­των αντα­γω­νι­σμών μετα­ξύ ιμπε­ρια­λι­στι­κών κέντρων, η πολι­τι­κή της «ενερ­γούς εμπλο­κής γίνε­ται ακό­μα πιο επι­κίν­δυ­νη» και κατα­λή­γο­ντας τόνισε:

«Εμείς απευ­θυ­νό­μα­στε κυρί­ως στον ελλη­νι­κό λαό και την ελλη­νι­κή νεο­λαία. Τώρα είναι η ώρα να δυνα­μώ­σει η πάλη, για την απε­μπλο­κή της χώρας μας από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Τώρα είναι η ώρα να παλέ­ψου­με για την απο­μά­κρυν­ση των αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κών βάσε­ων στην Ελλά­δα, για την απο­δέ­σμευ­ση της χώρας μας από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς οργα­νι­σμούς. Τώρα είναι η ώρα να πάρουν όλοι και όλες τη θέση τους στον αγώ­να μαζί με το ΚΚΕ. Για να δυνα­μώ­σει η αλλη­λεγ­γύη και η κοι­νή πάλη των λαών. Για να ακο­λου­θή­σουν οι λαοί τον δικό τους δρό­μο, να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους».

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο