Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Επιλογή του ΚΚΕ να σταθεί στο πλάι του λαού όπως κάνει πάντα στα δύσκολα

Σε συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ στους αγώ­νες, στο κίνη­μα, στις εκλο­γές για να ανοί­ξει ελπι­δο­φό­ρος δρό­μος, ώστε να μπο­ρέ­σει ο λαός να ζήσει καλύ­πτο­ντας όλες τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες του κάλε­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας μιλώ­ντας σε εκδή­λω­ση στη Μακρα­κώ­μη Φθιώ­τι­δας στην κεντρι­κή πλα­τεία. Πρό­σθε­σε πως ο λαός δεν πρέ­πει να μένει στην ανα­μο­νή πότε θα έρθει ένας νέος ή παλιός «σωτή­ρας» να μας σώσει, για­τί τέτοιοι ούτε υπήρ­ξαν ούτε θα υπάρ­ξουν ποτέ, προ­σθέ­το­ντας ότι υπάρ­χει μόνο ο λαός που μπο­ρεί να σώσει τον λαό, βαδί­ζο­ντας στον δρό­μο της ανατροπής.

Τόνι­σε ότι η επι­λο­γή του ΚΚΕ είναι «να στα­θεί στο πλάι του λαού, όπως έκα­νε στην κρί­ση, όπως έκα­νε στην παν­δη­μία, όπως τώρα στον πόλε­μο, όπως κάνει πάντα στα δύσκο­λα. Γι’ αυτό κερ­δί­ζει την εμπι­στο­σύ­νη εργα­τών στα σωμα­τεία, εργα­τι­κά κέντρα, ομο­σπον­δί­ες, συλ­λό­γους, παντού». Σημεί­ω­σε πως «ΝΔ και ο Μητσο­τά­κης με την πολι­τι­κή στα­θε­ρό­τη­τα στην εφαρ­μο­γή της αντι­λαϊ­κής του πολι­τι­κής, και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσί­πρας με την επί­σης αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή εξα­σφά­λι­σης της συναί­νε­σης σε συν­θή­κες κοι­νω­νι­κής κρί­σης, όπως λέει, θέλουν τον λαό στη γωνία» και υπο­γράμ­μι­σε ότι «απέ­να­ντι σε όλους αυτούς, υπάρ­χει το ΚΚΕ που είναι η μονα­δι­κή δύνα­μη που δίνει πραγ­μα­τι­κές απα­ντή­σεις στα σημε­ρι­νά αδιέ­ξο­δα. Απα­ντή­σεις όμως που απαι­τούν σύγκρου­ση με το σημε­ρι­νό αδιέ­ξο­δο και ξεπε­ρα­σμέ­νο καπι­τα­λι­στι­κό δρό­μο ανά­πτυ­ξης και θέλουν τον λαό πρω­τα­γω­νι­στή στη διεκ­δί­κη­σή τους και τελι­κά τον ίδιο στο τιμό­νι της εξουσίας».

Η εκδή­λω­ση ήταν ένα όμορ­φο αντά­μω­μα μελών και φίλων του κόμ­μα­τος, που εκτός από προ­βλη­μα­τι­σμό για τα μεγά­λα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζει ο λαός περι­λάμ­βα­νε και στιγ­μές χαλά­ρω­σης και δια­σκέ­δα­σης με τη φωνή της Γλυ­κε­ρί­ας, του Χάρη Μακρή και της Χρι­στιά­νας Γαλιά­τσου. Όλους όσοι συνέ­βα­λαν για την προ­ε­τοι­μα­σία της όμορ­φης αυτής βρα­διάς ευχα­ρί­στη­σε, σε σύντο­μο χαι­ρε­τι­σμό, ο Χρ. Πάσου­λας μέλος του ΤΓ Φθιώ­τι­δας. Παρα­βρέ­θη­καν η Αντριάν­να Μπα­φού­τσου γραμ­μα­τέ­ας της ΤΕ Φθιώ­τι­δας, ο Τάσος Χρο­νάς Περι­φε­ρεια­κός Σύμ­βου­λος με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» και ο Πανα­γιώ­της Ράμ­μος δημο­τι­κός σύμ­βου­λος, επι­κε­φα­λής της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» στον δήμο Μακρακώμης.

Ολόκληρη η ομιλία

Φίλες και φίλοι

Συντρό­φισ­σες και σύντροφοι

Αντα­μώ­νου­με σήμε­ρα εδώ στη Μακρα­κώ­μη, στη Φθιώ­τι­δα, όχι μόνο για να συζη­τή­σου­με με όλους εσάς που ανη­συ­χεί­τε για το πού πάει η κατά­στα­ση και τι χρειά­ζε­ται σήμε­ρα να κάνου­με, βαδί­ζο­ντας μαζί στο δρό­μο του αγώ­να, αλλά και να περά­σου­με όμορ­φα, για­τί όπως έλε­γαν και οι παλιοί: «Ο αγώ­νας θέλει κέφι».

Εδώ στα χωριά και τις πόλεις της Φθιώ­τι­δας, της Στε­ρε­άς, δε χρειά­ζε­ται να πού­με πολ­λά λόγια για να περι­γρά­ψου­με πώς ζουν οι εργά­τες, οι βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες και επαγ­γελ­μα­τί­ες, τα νέα παι­διά και οι γυναί­κες των λαϊ­κών οικο­γε­νειών που δίνουν καθη­με­ρι­νά τη μάχη της επι­βί­ω­σης σ’ αυτόν τον όμορ­φο, αλλά και πλού­σιο τόπο.

Χρειά­ζε­ται όμως να πού­με πολ­λά, κυρί­ως να συζη­τή­σου­με, τι πρέ­πει να γίνει, για να μπει ένα φρέ­νο σ’ αυτόν τον κατή­φο­ρο. Τι πρέ­πει να γίνει για να αρχί­σει κάτι να αλλά­ζει και να ανοί­ξει επι­τέ­λους ο δικός μας ελπι­δο­φό­ρος δρό­μος, ώστε να μπο­ρού­με να ζήσου­με, καλύ­πτο­ντας όλες τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες μας.

Κι αυτό, εμείς σας λέμε με το χέρι στην καρ­διά, μπο­ρεί να γίνει μόνο σε συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ στους αγώ­νες, στο κίνη­μα, σε όλες τις μάχες.

Και στις εκλο­γές που έτσι κι αλλιώς έχου­με μπρο­στά μας.

Και όχι μένο­ντας στην ανα­μο­νή πότε θα έρθει ένας νέος ή παλιός «σωτή­ρας» να μας σώσει, για­τί τέτοιοι ούτε υπήρ­ξαν ούτε θα υπάρ­ξουν ποτέ.

Υπάρ­χει μόνο ο λαός που μπο­ρεί να σώσει τον λαό, βαδί­ζο­ντας στο δρό­μο της ανατροπής.

Κι αυτό το απέ­δει­ξε η ίδια η ζωή, πολ­λές φορές στο παρελθόν.

Όπως επί­σης, έχει απο­δει­χτεί, πως όταν οι κυβερ­νώ­ντες μιλούν ‑και πολ­λές φορές εκβιά­ζουν- για την ανά­γκη πολι­τι­κής «στα­θε­ρό­τη­τας», όπως κάνει τώρα ο Μητσο­τά­κης, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ανη­συ­χούν, μη τυχόν και δια­τα­ρα­χθεί η στα­θε­ρό­τη­τα και έντα­ση της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής τους, η οποία στα­θε­ρά και μόνι­μα σαρώ­νει τα δικαιώ­μα­τα του λαού για τα κέρ­δη των λίγων.

Για­τί βέβαια θέλουν και τον λαό, να παρα­κο­λου­θεί με σταυ­ρω­μέ­να χέρια, να μεγα­λώ­νει η αστά­θεια και η ανα­σφά­λεια στη ζωή του, για χάρη της στα­θε­ρό­τη­τας που έχουν ανά­γκη οι λίγοι, οι εκμε­ταλ­λευ­τές, για τα συμ­φέ­ρο­ντά τους.

Τι άλλο από ανα­σφά­λεια και αστά­θεια είναι για το λαό μας η πολι­τι­κή στα­θε­ρής και ανα­βαθ­μι­σμέ­νης εμπλο­κής της χώρας μας στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρανία;

Μια εμπλο­κή που δεν περιο­ρί­ζε­ται φυσι­κά μόνο στην απο­στο­λή στρα­τιω­τι­κού πολε­μι­κού υλι­κού που απο­δυ­να­μώ­νει την άμυ­να της χώρας, αλλά έχει να κάνει και με την αξιο­ποί­η­ση όλων των Αμε­ρι­κα­νι­κών και ΝΑΤΟι­κών υπο­δο­μών, όπως και με την ετοι­μό­τη­τα απο­στο­λής τμή­μα­τος των Ενό­πλων Δυνά­με­ων σε χώρες με μέτω­πο στην Ουκρανία.

Κι αν θέλου­με να το πού­με με μια λέξη: Η Ελλά­δα έχει γίνει κέντρο διερχομένων!

Ή πιο σωστά: Κέντρο διερ­χο­μέ­νων δυνά­με­ων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ προς την Ουκρα­νία και την Ανα­το­λι­κή Ευρώπη.

Κι ας κάνουν πως δεν τους βλέ­πουν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, για­τί δεν θέλουν ο λαός να δει τις ευθύ­νες που έχει η προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ, για τη βάση της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης, που έχει κεντρι­κό ρόλο στην προ­ώ­θη­ση ΝΑΤΟι­κών δυνά­με­ων προς την Ουκρανία…

Να ξεχά­σου­με δηλα­δή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο πρώ­τος που τη συμπε­ριέ­λα­βε στη συμ­φω­νία με τις ΗΠΑ, για να έρθει μετά η ΝΔ να βάλει τις τελι­κές υπο­γρα­φές και να ψηφί­σει αυτή την επαί­σχυ­ντη συμφωνία!

Και καλά, τις ορδές των ΝΑΤΟι­κών δυνά­με­ων που διέρ­χο­νται από την Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, εδώ και μήνες, δεν τις είδαν…

Αυτές τις γελοιό­τη­τες για τα χιλιά­δες αυγά που έφα­γαν οι Αμε­ρι­κα­νοί στρα­τιώ­τες δεν τις άκουσαν;

Έχουν κι αυτοί μερί­διο ευθύ­νης για αυτή τη γελοία προ­πα­γάν­δα που θυμί­ζει λίγο πολύ εκεί­νη την ελλη­νι­κή ται­νία του ’60 με τα «ναυ­τά­κια τα ζουμπουρλούδικα».

Έλε­ος πια!

Τι άλλο από αστά­θεια και ανα­σφά­λεια γεν­νά στον λαό μας, σε όλους τους λαούς, ο ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος στην Ουκρα­νία, που κανείς δεν ξέρει πότε και πώς θα τελειώσει;

Ξέρει, όμως, πως ο κίν­δυ­νος αυτός να κλι­μα­κω­θεί, να γενι­κευ­τεί και να πάρει αμπά­ρι­ζα κι άλλες χώρες, μεγα­λώ­νει. Για­τί μεγα­λώ­νει και η πολε­μι­κή προ­ε­τοι­μα­σία των ιμπε­ρια­λι­στι­κών στρα­το­πέ­δων που κοντα­ρο­χτυ­πιού­νται. Από τη μια του ευρω­τλα­ντι­κού, με επι­κε­φα­λής ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και από την άλλη του ευρω­α­σια­τι­κού που βρί­σκε­ται υπό δια­μόρ­φω­ση, με επι­κε­φα­λής Ρωσία και Κίνα.

Πολε­μι­κή προ­ε­τοι­μα­σία συνι­στά η τερά­στια συγκέ­ντρω­ση πυρός στην περιο­χή του πολέμου.

300.000 ετοι­μο­πό­λε­μους στρα­τιώ­τες απο­φά­σι­σε να έχει το ΝΑΤΟ. Απο­φά­σι­σε τη διεύ­ρυν­ση αυτής της πολε­μι­κής μηχα­νής με νέες χώρες, ενώ νέα κούρ­σα εξο­πλι­σμών είναι σε εξέ­λι­ξη, με πρώ­τη και καλύ­τε­ρη την Ελλάδα.

Πολε­μι­κή προ­ε­τοι­μα­σία είναι η επέ­κτα­ση της δρά­σης του ΝΑΤΟ σε όλη την υδρό­γειο με βάση τη νέα «Στρα­τη­γι­κή Αντί­λη­ψή του», που απο­φα­σί­στη­κε στην πρό­σφα­τη Σύνο­δο Κορυ­φής στη Μαδρί­τη, με τη στή­ρι­ξη φυσι­κά της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για να μην ξεχνιόμαστε.

Μέσα σ’ όλα αυτά, τα διά­φο­ρα αστι­κά επι­τε­λεία επι­μέ­νουν πως η εμπλο­κή της Ελλά­δας στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία και τα άλλα επι­κίν­δυ­να σχέ­δια των Αμε­ρι­κά­νων και του ΝΑΤΟ, απο­τε­λεί δήθεν ασπί­δα προ­στα­σί­ας από την επι­θε­τι­κό­τη­τα της Τουρκίας.

Για ποια όμως ασπί­δα προ­στα­σί­ας μιλά­νε, όταν η Τουρ­κία επι­μέ­νει στις απα­ρά­δε­κτες διεκ­δι­κή­σεις της;

Όταν έχει κάνει σου­ρω­τή­ρι τον ελλη­νι­κό ενα­έ­ριο χώρο με τις παρα­βιά­σεις της;

Όταν δια­λα­λεί το δόγ­μα της «Γαλά­ζιας Πατρί­δας» και επι­μέ­νει στη θέση για απο­στρα­τι­κο­ποί­η­ση των ελλη­νι­κών νησιών, την οποία συν­δέ­ει με την αμφι­σβή­τη­ση της ίδιας της ελλη­νι­κής κυριαρ­χί­ας τους;

Τη μόνη προ­στα­σία που αντι­λαμ­βά­νο­νται οι ιμπε­ρια­λι­στές σύμ­μα­χοι της ελλη­νι­κής αστι­κής τάξης που αντα­γω­νί­ζε­ται με την τουρ­κι­κή αστι­κή τάξη, είναι η προ­στα­σία απο­κλει­στι­κά των δικών τους συμ­φε­ρό­ντων, μέσω της συνο­χής της Νοτιο­α­να­το­λι­κής πτέ­ρυ­γας του ΝΑΤΟ και την από­σπα­ση της Τουρ­κί­ας από την επιρ­ροή της Ρωσίας.

Γι’ αυτό απα­ντά­νε «βρεί­τε τα μετα­ξύ σας»!

Γι’ αυτό και πάνω στο τρα­πέ­ζι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ βρί­σκο­νται και οι προ­σπά­θειες ενός επώ­δυ­νου συμ­βι­βα­σμού για τη συνεκ­με­τάλ­λευ­ση — συν­δια­χεί­ρι­ση στο Αιγαίο και την Αν. Μεσό­γειο σε βάρος των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της Ελλά­δας και του ελλη­νι­κού λαού.

Κι αυτή την παρα­χώ­ρη­ση κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των η αστι­κή τάξη, οι Αμε­ρι­κά­νοι, το ΝΑΤΟ, την ετοι­μά­ζουν έτσι κι αλλιώς στο παρα­σκή­νιο, όπως κι αν εξε­λι­χθεί η έντα­ση στις ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις, είτε με ένα θερ­μό επει­σό­διο, είτε με πιο σοβα­ρή κρίση.

Στα­θε­ρό­τη­τα και ασφά­λεια για τον λαό με τη χώρα του μπλεγ­μέ­νη στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους και τους σχε­δια­σμούς ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, ούτε υπήρ­ξε ούτε μπο­ρεί να υπάρξει!

Στα­θε­ρό­τη­τα και ασφά­λεια μπο­ρεί να νιώ­σει ο λαός μας, μόνο όταν απο­φα­σί­σει ο ίδιος να κάνει κου­μά­ντο στον τόπο του και να απο­δε­σμευ­τεί από αυτές τις πολε­μι­κές δολο­φο­νι­κές για τους λαούς συμμαχίες.

Για­τί όλοι ξέρουν, πως αν οι λαοί έκα­ναν πραγ­μα­τι­κό κου­μά­ντο στις χώρες τους, εάν η εργα­τι­κή τάξη βρί­σκο­νταν στην εξου­σία και όχι η αστι­κή τάξη των καπι­τα­λι­στών, τότε θα έβρι­σκαν τρό­πο να λύσουν τις δια­φο­ρές μετα­ξύ τους και να ζουν αρμο­νι­κά, ειρηνικά.

Όπως είχε γίνει παλιό­τε­ρα στην τότε Σοβιε­τι­κή Ένω­ση, εκεί που δια­φο­ρε­τι­κοί λαοί και εθνό­τη­τες έζη­σαν για δεκα­ε­τί­ες αδελφωμένοι.

Φίλες και φίλοι

Αγα­πη­τοί συμπατριώτες

Τι άλλο από ανα­σφά­λεια και αστά­θεια γεν­νά στην εργα­τι­κή τάξη, στον λαό μας, η πολι­τι­κή που έχει στα­θε­ρά και μόνι­μα στο επί­κε­ντρο, το πώς θα ωφε­λη­θούν κυρί­ως οι πολύ μεγά­λοι λίγοι επι­χει­ρη­μα­τί­ες, το πώς θα σωθούν τα δικά τους κέρδη;

Αυτή η πολι­τι­κή ευθύ­νε­ται για το μεγά­λο βρα­χνά της ακρί­βειας που γονα­τί­ζει τη λαϊ­κή οικογένεια.

Για­τί η ακρί­βεια δεν είναι φυσι­κό φαι­νό­με­νο, δεν προ­έ­κυ­ψε από το που­θε­νά, είχε ξεκι­νή­σει πριν από τον πόλε­μο και επι­δει­νώ­θη­κε μετά απ’ αυτόν.

Η ακρί­βεια είναι πρώ­τα απ’ όλα απο­τέ­λε­σμα της ολό­πλευ­ρης στή­ρι­ξης του κεφα­λαί­ου μέσα στην κρί­ση και στην πανδημία.

Είναι συνέ­πεια της πολι­τι­κής της απε­λευ­θέ­ρω­σης της ενέρ­γειας που όλοι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υπηρέτησαν.

Είναι συνέ­πεια της περι­βό­η­της πρά­σι­νης μετά­βα­σης, είναι τα «πρά­σι­να άλο­γα», με την απο­λι­γνι­το­ποί­η­ση που δήθεν κατα­στρέ­φει το περιβάλλον.

Μια επι­λο­γή που έγι­νε μόνο και μόνο για να τα κονο­μή­σουν τα πρά­σι­να μονο­πώ­λια που­λώ­ντας τη δήθεν ευαι­σθη­σία τους για το περιβάλλον.

Μ΄ αυτά και μ΄ αυτά φτά­σα­με σήμε­ρα, το λαϊ­κό νοι­κο­κυ­ριό να τρέ­μει να ανοί­ξει το λογα­ρια­σμό τού ρεύ­μα­τος, να στε­ρεί­ται ακό­μα και τα πιο βασικά…

Και όταν μιλά­με για τα βασι­κά σήμε­ρα, το καλο­καί­ρι του 2022 είναι, όχι μόνο να μπο­ρείς να ανά­ψεις το κλι­μα­τι­στι­κό στον καύ­σω­να, να μπο­ρείς να πας καθη­με­ρι­νά για ένα θαλάσ­σιο μπά­νιο, ή οι μεγα­λύ­τε­ροι στα ιαμα­τι­κά λου­τρά, αλλά και να πας και λίγες μέρες δια­κο­πές με την οικο­γέ­νειά σου για να ξεκου­ρα­στείς, και να απο­λαύ­σεις τις ομορ­φιές που έχει η Ελλάδα…

Τι απ’ όλα αυτά μπο­ρούν με άνε­ση να κάνουν οι λαϊ­κές οικο­γέ­νειες; Τίποτα.

Όσο για το power pass και τα περί «επι­στρο­φής» του κόστους ρεύ­μα­τος που έτα­ζε η κυβέρ­νη­ση, αυτό απο­δεί­χτη­κε «pass»… κοροϊ­δί­ας, αφού τα ποσά επι­στρο­φής δεν ξεπερ­νούν τα 60 ευρώ. Είναι μετά να μην αγανακτείς;

Την ίδια ώρα όμως με άνε­ση η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ψήφι­σε να δοθούν νέα προ­νό­μια στους εφο­πλι­στές, όπως είναι το αφο­ρο­λό­γη­το πετρέ­λαιο, όπως και όλοι μαζί ψήφι­σαν προ­χτές την ενσω­μά­τω­ση Οδη­γί­ας της ΕΕ που «επι­και­ρο­ποιεί» και «εκσυγ­χρο­νί­ζει» το καθε­στώς των άδι­κων ειδι­κών φόρων κατα­νά­λω­σης στο ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα και στα «ενερ­γεια­κά προϊόντα»!

Που είναι οι φόροι που, μαζί με τα χαρά­τσια, τη ρήτρα ανα­προ­σαρ­μο­γής κλπ, εκτι­νάσ­σουν την τιμή του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος και την ακρί­βεια στα είδη πλα­τιάς λαϊ­κής κατανάλωσης!

Και μετά από όλα αυτά, αφού ψηφί­ζουν μαζί στη βου­λή όλα αυτά, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στή­νουν κι έναν καβγά στο άψε σβή­σε για το θεαθήναι.

Μανού­λες έχουν γίνει στο να στή­νουν ψευτοκαβγάδες.…

Βέβαια καμιά φορά ξεφεύ­γουν, αλλά τι να κάνου­με όπως φαί­νε­ται «ο σκο­πός αγιά­ζει τα μέσα», και ο κοι­νός σκο­πός τους είναι να κρυ­φτεί ότι παρά τις δια­φο­ρές τους, στα μεγά­λα στα σοβα­ρά ζητή­μα­τα τα βρίσκουν.

Όταν μιλά­με λοι­πόν για τα βασι­κά και αυτο­νό­η­τα, μιλά­με για παρά­δειγ­μα, για τη στή­ρι­ξη των αγρο­τών και κτη­νο­τρό­φων κι εδώ στη Φθιώτιδα.

Οι αγρό­τες και κτη­νο­τρό­φοι, αν μια φορά τα προη­γού­με­να χρό­νια πάλευαν να στα­θούν όρθιοι, τώρα χίλιες φορές παλεύ­ουν με το τερά­στιο κόστος παρα­γω­γής, αλλά και με τις κατα­στρο­φές στην παρα­γω­γή τους.

Όλες οι κυβερ­νή­σεις που πέρα­σαν, τους αρνού­νται το αυτο­νό­η­το: Ο ΕΛΓΑ να απο­ζη­μιώ­νει τους αγρό­τες στο 100% για τις ζημιές που έχουν υπο­στεί στην παρα­γω­γή τους.

Το ίδιο συμ­βαί­νει και με τους μικρούς επαγ­γελ­μα­τί­ες που έχουν μόνι­μη τη θηλιά των χρε­ών στο λαι­μό τους, ενώ θα μπο­ρού­σαν όχι μόνο να απαλ­λα­γούν, αλλά και να στη­ρι­χτούν για να ορθο­πο­δή­σουν, όπως προ­βλέ­πει και η πρό­τα­ση νόμου που το ΚΚΕ κατέ­θε­σε στη Βου­λή και η κυβέρ­νη­ση δεν έφε­ρε καν για συζήτηση.

Όταν μιλά­με για τα αυτο­νό­η­τα μιλά­με για όλα τα μέτρα προ­στα­σί­ας που πρέ­πει να παρ­θούν για να μην κιν­δυ­νεύ­ου­με κάθε καλο­καί­ρι να καεί ο τόπος μας, οι περιου­σί­ες μας από τις πυρ­κα­γιές, να μην πλημ­μυ­ρί­σει το φθι­νό­πω­ρο και τον χει­μώ­να από τις βροχές…

Μιλά­με δηλα­δή για ένα ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχέ­διο με μέτρα, υπο­δο­μές και προ­σω­πι­κό για την προ­στα­σία της ζωής του λαού.

Η εικό­να της Πυρο­σβε­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας εδώ στη Μακρα­κώ­μη, όπου το κλι­μά­κιό της κάθε χρό­νο, με λιγό­τε­ρο προ­σω­πι­κό, προ­σπα­θεί να αντα­πο­κρι­θεί στις αυξη­μέ­νες ανά­γκες μιας περιο­χής, με μεγά­λους ορει­νούς όγκους και δάση, μιλά­ει από μόνη της. Δεν υπάρ­χουν ούτε δασο­λό­γοι ούτε δασο­πό­νοι σε μια τερά­στια περιο­χή με δάση, όπως το Πλα­τα­νό­δα­σος του Σπερ­χειού, στο οποίο μάλι­στα έχει εντο­πι­στεί και αρρώστια!

Και η εικό­να αυτή μας ομο­λο­γεί πως σχέ­διο προ­στα­σί­ας της ζωής του λαού, δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει από αυτό το κρά­τος και από καμιά κυβέρ­νη­ση που τη θεω­ρεί ως κόστος!

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι έργα ανα­δα­σμού και άρδευ­σης καρ­κι­νο­βα­τούν για δεκα­ε­τί­ες. Οι αγρό­τες χρυ­σο­πλη­ρώ­νουν για το πότι­σμα των χωρα­φιών τους, ενώ τα νερά των παρα­πο­τά­μων του Σπερ­χειού έχουν παρα­δο­θεί σε ιδιώ­τες για εκμετάλλευση.

Η έλλει­ψη ολο­κλη­ρω­μέ­νης αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας μετα­τρέ­πει τον Σπερ­χειό από πηγή ζωής σε εφιάλ­τη πλημ­μυ­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων, με τερά­στιες κατα­στρο­φές κάθε χρό­νο σε καλ­λιέρ­γειες, αγρο­τι­κούς δρό­μους, γεφύ­ρια, οδι­κό δίκτυο.

Άσχη­μη είναι η κατά­στα­ση στο κεντρι­κό οδι­κό δίκτυο που συν­δέ­ει τη Δυτι­κή Φθιώ­τι­δα με τη Λαμία, το Καρ­πε­νή­σι και την Υπά­τη, αλλά και στο εσω­τε­ρι­κό δίκτυο που συν­δέ­ει τα χωριά μετα­ξύ τους.

Ενώ, εκτός της Μακρα­κώ­μης, Σπερ­χειά­δας, Αγί­ου Γεωρ­γί­ου και Πλα­τυ­στό­μου, όλοι οι άλλοι οικι­σμοί δεν είναι συν­δε­δε­μέ­νοι με το απο­χε­τευ­τι­κό δίκτυο.

Δυστυ­χώς, κόστος είναι για το κρά­τος και η υγεία του λαού που την έχουν παρα­δώ­σει στα τρω­κτι­κά της υγεί­ας, είτε με την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της δημό­σιας υγεί­ας, είτε με την υπο­βάθ­μι­σή της που στέλ­νει «πελά­τες» στον ιδιω­τι­κό τομέα.

Για ποια δημό­σια υγεία μπο­ρούν να μιλά­νε, όταν το Κέντρο Υγεί­ας στη Μακρα­κώ­μη, δεν έχει ούτε τις βασι­κές ιατρι­κές ειδι­κό­τη­τες όπως είναι ο παι­δί­α­τρος, αλλά ούτε και τον εξο­πλι­σμό να καλύ­ψει τις ανά­γκες του λαού της περιο­χής; Και μάλι­στα σε συν­θή­κες που η παν­δη­μία έχει ξεφύγει…

Και μιας και είμα­στε σήμε­ρα εδώ στη Φθιώ­τι­δα, θέλω να ανα­φερ­θώ και στον μεγα­λειώ­δη αγώ­να των εργα­τών της ΛΑΡΚΟ, που πρέ­πει να γίνει και δικός σας αγώ­νας, για να μην ολο­κλη­ρω­θεί αυτό το έγκλη­μα, για να μεί­νουν οι εργά­τες στη δου­λειά τους, στα σπί­τια τους, για να ανα­πτυ­χθεί προς όφε­λος όλων των εργα­ζο­μέ­νων, αυτό το πραγ­μα­τι­κό χρυ­σω­ρυ­χείο όπως είναι η ΛΑΡΚΟ.

Αυτό το έγκλη­μα έχει και φυσι­κούς αυτουρ­γούς την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ και την ΕΕ. Έχει και ηθι­κούς αυτουρ­γούς όλα τα κόμ­μα­τα που κυβέρ­νη­σαν, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ που έβα­λαν κι αυτοί πλά­τη στην απα­ξί­ω­ση της επιχείρησης.

Και η Φθιώ­τι­δα απ’ άκρη σ’ άκρη μέχρι το τελευ­ταίο χωριό, πρέ­πει να μπει μπρο­στά, να ενώ­σει τη φωνή της με τους εργά­τες της ΛΑΡΚΟ για μην ερη­μώ­σει τελι­κά ο τόπος τους. Το χρω­στά­με στα παι­διά μας.

Φίλες και φίλοι

Συντρό­φισ­σες και σύντροφοι

Η ΝΔ και ο Μητσο­τά­κης με την πολι­τι­κή στα­θε­ρό­τη­τα στην εφαρ­μο­γή της αντι­λαϊ­κής του πολι­τι­κής, και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσί­πρας με την επί­σης αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή εξα­σφά­λι­σης της συναί­νε­σης σε συν­θή­κες κοι­νω­νι­κής κρί­σης, όπως λέει, θέλουν τον λαό στη γωνία. Θέλουν τον λαό μόνο να περι­μέ­νει κάθε φορά έναν «δια­χει­ρι­στή» του σημε­ρι­νού αδιέ­ξο­δου δρό­μου, που διαιω­νί­ζει την ανα­σφά­λεια και τη φτώ­χεια των πολ­λών για τη στα­θε­ρό­τη­τα και τον πλου­τι­σμό των λίγων, των κηφήνων.

Απέ­να­ντι σε όλους αυτούς, υπάρ­χει το ΚΚΕ που είναι η μονα­δι­κή δύνα­μη που δίνει πραγ­μα­τι­κές απα­ντή­σεις στα σημε­ρι­νά αδιέξοδα.

Απα­ντή­σεις όμως που απαι­τούν σύγκρου­ση με το σημε­ρι­νό αδιέ­ξο­δο και ξεπε­ρα­σμέ­νο καπι­τα­λι­στι­κό δρό­μο ανά­πτυ­ξης και θέλουν τον λαό πρω­τα­γω­νι­στή στη διεκ­δί­κη­σή τους και τελι­κά τον ίδιο στο τιμό­νι της εξουσίας.

Αλή­θεια, μπο­ρείς σήμε­ρα να δώσεις λύση στην ενερ­γεια­κή φτώ­χεια αν δεν υπάρ­χει ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχέ­διο άμε­σης αξιο­ποί­η­σης όλων των εγχώ­ριων πηγών ενέρ­γειας, με πραγ­μα­τι­κά περι­βαλ­λο­ντι­κούς όρους;

Αν δεν διεκ­δι­κή­σου­με κατάρ­γη­ση του Χρη­μα­τι­στη­ρί­ου Ενέρ­γειας και όλων των συμ­βά­σε­ων που καθο­ρί­ζουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής;

Αν δεν διεκ­δι­κή­σου­με την από­συρ­ση της χώρας από τις κυρώ­σεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, που τελι­κά τις πλη­ρώ­νει ο λαός, ενώ τμή­μα­τα του κεφα­λαί­ου θησαυ­ρί­ζουν από τη μετα­φο­ρά του πανά­κρι­βου αμε­ρι­κα­νι­κού LNG;

Αν δεν καταρ­γη­θεί ο Ειδι­κός Φόρος Κατα­νά­λω­σης και ο ΦΠΑ σε πετρέ­λαιο, βεν­ζί­νη, φυσι­κό αέριο και ηλε­κτρι­κή ενέργεια;

Αν δεν υπάρ­ξει γεν­ναία μεί­ω­ση και πλα­φόν στην τιμή του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος και του φυσι­κού αερίου;

Σήμε­ρα, για να στη­ρι­χτεί το λαϊ­κό εισό­δη­μα, πρέ­πει να διεκ­δι­κή­σου­με και να επιβάλουμε:

- Ουσια­στι­κές αυξή­σεις σε μισθούς και συντά­ξεις, με ΣΣΕ. Επί­δο­µα ανερ­γί­ας στα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους.

- Γεν­ναία μεί­ω­ση και πλα­φόν στις τιμές στα βασι­κά είδη πλα­τιάς κατα­νά­λω­σης, όπως δια­τρο­φής (π.χ. ψωμί, γάλα, άλευ­ρα, έλαια), ένδυ­σης κοκ.

- Κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ στα βασι­κά είδη πλα­τιάς λαϊ­κής κατανάλωσης.

- Επι­δό­τη­ση ενοι­κί­ου για λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά, τους φοι­τη­τές και τις μικρές επι­χει­ρή­σεις, διεύ­ρυν­ση των κρι­τη­ρί­ων έντα­ξης και αύξη­ση της επιδότησης.

- Κατάρ­γη­ση του ΕΝΦΙΑ για τα λαϊ­κά νοικοκυριά.

- Κατάρ­γη­ση του Τέλους Επι­τη­δεύ­μα­τος για τους επαγγελματίες.

Όλες αυτές οι προ­τά­σεις είναι προ­τά­σεις του ΚΚΕ και τις κατα­θέ­τει, για­τί μόνον αυτές μπο­ρούν να δώσουν ανά­σα ανα­κού­φι­σης στα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά, δίνουν τη δυνα­τό­τη­τα να τα βγά­λουν πέρα όλοι, μπρο­στά σε έναν δύσκο­λο, όπως λένε, χειμώνα.

Μόνο που αυτά δεν θα τα δώσει καμιά κυβέρ­νη­ση, ούτε αυτο­δύ­να­μη ούτε συνερ­γα­σί­ας της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ, με φτε­ρού­γες από ΠΑΣΟΚ ή Βαρου­φά­κη και Βελόπουλο…

Και τέτοιες κυβερ­νή­σεις ενά­ντια στο λαό μας, μαγει­ρεύ­ουν τα επι­τε­λεία του συστή­μα­τος για να τα βγά­λει πέρα στα ακό­μα πιο δύσκο­λα που έρχονται.

Για­τί όλοι τους, παρά τις δια­φο­ρές που έχουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, έχουν κάνει την επι­λο­γή τους: Για την εμπλο­κή της χώρας στον πόλε­μο και τα σχέ­δια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, για τη στρα­τη­γι­κή της πρά­σι­νης μετά­βα­σης που μεγα­λώ­νει την ενερ­γεια­κή φτώ­χεια στον λαό για να θησαυ­ρί­ζουν τα μονο­πώ­λια, μέχρι τις συμ­βά­σεις του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης που είναι η νέα θηλιά στον λαι­μό του λαού.

Όλες αυτές είναι επι­λο­γές που θυσιά­ζουν τις ανά­γκες του λαού για τα κέρ­δη του μεγά­λου κεφαλαίου.

Όλα αυτά όμως που δίνουν ανά­σα στον λαό, μπο­ρεί να τα επι­βά­λει ο ίδιος με την οργά­νω­ση της πάλης του σε συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ.

Αυτή την επι­λο­γή έχει κάνει το ΚΚΕ: Να στα­θεί στο πλάι του λαού, όπως έκα­νε στην κρί­ση, όπως έκα­νε στην παν­δη­μία, όπως τώρα στον πόλε­μο, όπως κάνει πάντα στα δύσκολα.

Γι’ αυτό κερ­δί­ζει την εμπι­στο­σύ­νη εργα­τών στα σωμα­τεία, εργα­τι­κά κέντρα, ομο­σπον­δί­ες, συλ­λό­γους, παντού.

Για­τί οι εργά­τες στη­ρί­ζουν αυτούς που διεκ­δι­κούν, δεν συμ­βι­βά­ζο­νται, αυτούς που στα­θε­ρά αντι­πα­λεύ­ουν την αδιέ­ξο­δη για τον λαό κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή, που οι θέσεις και οι προ­τά­σεις τους εκφρά­ζουν τις δικές τους ανάγκες.

Εμπι­στεύ­ο­νται τους κομ­μου­νι­στές και τους άλλους αγω­νι­στές για­τί ξέρουν πως το ΚΚΕ δεν έχει δεσμεύ­σεις απέ­να­ντι στο κεφά­λαιο, τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές ενώ­σεις και συμ­μα­χί­ες τους.

Είναι οι αστι­κές τάξεις, οι κυβερ­νή­σεις τους και οι ιμπε­ρια­λι­στι­κές συμ­μα­χί­ες τους που σέρ­νουν τους λαούς σε ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους. Και απέ­να­ντι σε όλους αυτούς οι λαοί οφεί­λουν, μακριά από «ξένη σημαία» να οργα­νώ­σουν τον αυτο­τε­λή δικό τους αγώ­να ενά­ντια στα μονο­πώ­λια και τον καπι­τα­λι­σμό που φέρ­νει πόλε­μο, δυστυ­χία, φτώ­χεια, ανεργία.

Με τις θέσεις και τις προ­τά­σεις του το ΚΚΕ, αλλά κυρί­ως με την πολι­τι­κή του πρό­τα­ση, το ΚΚΕ δίνει ολο­κλη­ρω­μέ­νη απά­ντη­ση σε όλα τα σύγ­χρο­να προ­βλή­μα­τα, με την αξιο­ποί­η­ση όλων των σύγ­χρο­νων δυνα­το­τή­των της παρα­γω­γής, της τεχνο­λο­γί­ας και της επι­στή­μης για την ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων εργα­τι­κών λαϊ­κών αναγκών.

Γι’ αυτό και κοι­τά­με μπρο­στά και όχι πίσω.

Και στις εκλο­γές όπο­τε κι αν γίνουν στη­ρί­ζου­με το ΚΚΕ.

Με ισχυ­ρό το ΚΚΕ και ισχυ­ρούς εργα­τι­κούς και λαϊ­κούς αγώ­νες μπο­ρού­με να βάλου­με τις βάσεις, ώστε η μεγά­λη λαϊ­κή πλειο­ψη­φία να ανοί­ξει τον δρό­μο για ριζι­κές αλλα­γές στην κοι­νω­νία και την οικο­νο­μία, για να γίνει ο λαός μας — μια ώρα αρχύ­τε­ρα — νοι­κο­κύ­ρης στον τόπο του και στον κόπο του.

Ας βάλου­με λοι­πόν, από τώρα πλώ­ρη, για τα μεγά­λα, τα ωραία, τα συγκλονιστικά!

Καλή δύνα­μη και υγεία σε όλους και όλες!

902.gr

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο