Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Η ελπίδα και η διέξοδος για τον λαό βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης σε συμπόρευση με το ΚΚΕ

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στην απο­ψι­νή του ομι­λία σε σύσκε­ψη μαζι­κών φορέ­ων του Πει­ραιά για την Υγεία, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στον Πολυ­χώ­ρο «Μάνος Λοΐ­ζος» στη Νίκαια, ανέ­φε­ρε ότι «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κου­ρά­στη­καν πολύ τρεις μέρες στη Βου­λή, με τους καβγά­δες και τις κάλ­πι­κες αντι­πα­ρα­θέ­σεις για να μεί­νει στο απυ­ρό­βλη­το ο πραγ­μα­τι­κός ένο­χος για τις μεγά­λες κατα­στρο­φές, την παν­δη­μία και τα άλλα μεγά­λα προ­βλή­μα­τα, ο οποί­ος δεν είναι άλλος από την πολι­τι­κή τους, το κρά­τος τους και οφεί­λε­ται στην κοι­νή στρα­τη­γι­κή τους, η οποία αντι­με­τω­πί­ζει τις ανά­γκες του λαού ως κόστος, για­τί έχει για ευαγ­γέ­λιο τα κέρ­δη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων».

Τόνι­σε πως «υπάρ­χει ελπί­δα, μακριά από όλους αυτούς και αυτή βρί­σκε­ται στη συμ­με­το­χή στους αγώ­νες και στη δρά­ση των εργα­ζο­μέ­νων, παντού. Βρί­σκε­ται σήμε­ρα εδώ, σ’ αυτή τη σύσκε­ψη με εργα­τι­κά σωμα­τεία και μαζι­κούς φορείς για την οργά­νω­ση της πάλης, σε συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ, όπως και σε κάθε σύσκε­ψη που οργα­νώ­νει την πάλη, για­τί εκεί μπο­ρεί η οργή να γίνει δύνα­μη αγώ­να και ανα­τρο­πής. Αυτή είναι η διέ­ξο­δος για το λαό και όχι η ανα­ζή­τη­ση ίδιων ή παρό­μοιων επί­δο­ξων “σωτή­ρων” — σταρ, που το μόνο που κάνουν είναι να συνε­χί­ζουν το ίδιο αντι­λαϊ­κό έργο, από εκεί που το αφή­νουν οι προη­γού­με­νοι, όπως συνέ­βη τόσες φορές στο παρελ­θόν» υπογράμμμισε.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας σημεί­ω­σε ότι μαζί με το ιδιαί­τε­ρα κρί­σι­μο ζήτη­μα της κατά­στα­σης του δημο­σί­ου συστή­μα­τος Υγεί­ας, την λαϊ­κή οικο­γέ­νεια βασα­νί­ζουν η ακρί­βεια, η ανερ­γία, η επι­δεί­νω­ση των συν­θη­κών δου­λειάς, η μόρ­φω­ση των παι­διών που οι οικο­γέ­νειες ακρι­βο­πλη­ρώ­νουν και η πολι­τι­κή προστασία.

«Απέ­να­ντί του ο λαός έχε ένα κρά­τος εχθρι­κό για τις ανά­γκες του. Έχει όλες τις κυβερ­νή­σεις που πέρα­σαν, αφού, η μία μετά την άλλη σε ένα αγώ­να σκυ­τα­λο­δρο­μί­ας, νομο­θε­τού­σαν και νομο­θε­τούν σε βάρος του» είπε ο Δ. Κου­τσού­μπας σημειώ­νο­ντας ότι «αυτός είναι και ο λόγος που στα τρία μεγά­λα νοσο­κο­μεία του Πει­ραιά, που εξυ­πη­ρε­τούν ασθε­νείς και από τη Δυτι­κή Αθή­να και τα νησιά, λεί­πουν δεκά­δες για­τροί και νοση­λευ­τές, οι υπο­δο­μές είναι απαρ­χαιω­μέ­νες με ότι αυτό συνε­πά­γε­ται για την υγεία του λαού». Επι­πλέ­ον τόνι­σε ιδιαί­τε­ρα την ανα­γκαιό­τη­τα πλή­ρους απο­κα­τά­στα­σης της πρό­τε­ρης λει­τουρ­γί­ας του Νοσο­κο­μεί­ου Παί­δων Πεντέ­λης και ανα­βάθ­μι­σης του νοσο­κο­μεί­ου, καθώς και την «κατε­πεί­γου­σα ανά­γκη απο­φα­σι­στι­κής ανα­βάθ­μι­σης της Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας σε όλες τις περιο­χές, με παι­δί­α­τρους και άλλες ανα­γκαί­ες ειδι­κό­τη­τες», αλλά και την ανά­γκη δημιουρ­γί­ας και άλλων παι­δια­τρι­κών νοσο­κο­μεί­ων, ειδι­κά στην περιο­χή του Πειραιά.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας, στη συνέ­χεια της ομι­λί­ας του, είπε ότι «στις γει­το­νιές του Πει­ραιά γίνε­ται ακό­μα πιο εμφα­νές, ότι οι κρα­τι­κοί και επι­χει­ρη­μα­τι­κοί σχε­δια­σμοί, που υπη­ρε­τούν τα συμ­φέ­ρο­ντα των ομί­λων και της μεγα­λο­ερ­γο­δο­σί­ας, είναι πάντα σε βάρος της προ­στα­σί­ας της υγεί­ας και της ζωής της εργα­τι­κής τάξης και του λαού». Όπως εξή­γη­σε, κατα­θέ­το­ντας λεπτο­με­ρή στοι­χεία και για την ευρύ­τε­ρη περιο­χή, στον Πει­ραιά «συγκε­ντρώ­νο­νται μεγά­λοι αντα­γω­νι­σμοί ιμπε­ρια­λι­στι­κών κρα­τών, κυρί­ως των ΗΠΑ και της ΕΕ με την Κίνα, και αντι­πα­ρα­θέ­σεις επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων με επί­κε­ντρο το λιμά­νι, και τη ναυ­πη­γι­κή βιομηχανία».

«Τα ίδια συμ­φέ­ρο­ντα είναι που μπαί­νουν εμπό­διο στα ανα­γκαία μέτρα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας και της ζωής των εργα­ζο­μέ­νων στους χώρους δου­λειάς» είπε, ανα­φε­ρό­με­νος στη συνέ­χεια στους «καθη­με­ρι­νούς αγώ­νες των εργα­τι­κών σωμα­τεί­ων και των άλλων μαζι­κών φορέ­ων του Πει­ραιά για μέτρα υγεί­ας και ασφά­λειας και προ­στα­σί­ας της ζωής, για αξιο­πρε­πείς μισθούς και ΣΣΕ, για την υπε­ρά­σπι­ση των γει­το­νιών από τα επι­χει­ρη­μα­τι­κά και κρα­τι­κά σχέ­δια. «Όλοι αυτοί οι αγώ­νες πρέ­πει να δυνα­μώ­σουν ακό­μα περισ­σό­τε­ρο» είπε ο Δ. Κου­τσού­μπας, επι­ση­μαί­νο­ντας στη συνέ­χεια: «Σήμε­ρα — κατά το ΚΚΕ — ο αγώ­νας για την υγεία του λαού στον Πει­ραιά σημαίνει:

- Αμε­ση στε­λέ­χω­ση, με όλο το απα­ραί­τη­το ιατρι­κό και νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό, των Νοσο­κο­μεί­ων του Τζά­νειου, της Νίκαιας και του Μεταξά.

- Επί­τα­ξη του Μετρο­πό­λι­ταν και του συνό­λου των ιδιω­τι­κών κλι­νι­κών, χωρίς απο­ζη­μί­ω­ση και έντα­ξή τους στον κρα­τι­κό σχε­δια­σμό για την αντι­με­τώ­πι­ση της πανδημίας.

- Να δημιουρ­γη­θεί δημό­σιο παι­δια­τρι­κό νοσο­κο­μείο στον Πει­ραιά για τις ανά­γκες των παι­διών του λαού της περιοχής.

- Αμε­ση στε­λέ­χω­ση με όλο το απα­ραί­τη­το ιατρι­κό και νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό, με την ανα­γκαία υπο­δο­μή των Κέντρων Υγεί­ας και των Τοπι­κών Μονά­δων Υγεί­ας (ΤοΜΥ), με μαζι­κές προσλήψεις.

- Να λει­τουρ­γή­σει Κέντρο Υγεί­ας στον Κορυ­δαλ­λό. Να φτια­χτεί σταθ­μός πρώ­των βοη­θειών στο Πέρα­μα, δίπλα σε δύο μεγά­λους εργα­σια­κούς χώρους που είναι η Ζώνη και οι προ­βλή­τες της Cosco.

- Να δημιουρ­γη­θούν όλες οι ανα­γκαί­ες, πολ­λα­πλά­σιες από ότι είναι σήμε­ρα, κινη­τές μονά­δες του ΕΟΔΥ, για δωρε­άν rapid tests που να καλύ­πτουν όλες τις περιο­χές του Πει­ραιά, στις οποί­ες ζουν και εργά­ζο­νται δεκά­δες χιλιά­δες κάτοι­κοι, με μαζι­κά δια­γνω­στι­κά τεστ στον πληθυσμό.

- Δωρε­άν PCR τεστ στις δημό­σιες μονά­δες! Όχι άλλη οικο­νο­μι­κή αιμορ­ρα­γία των λαϊ­κών οικογενειών!

- Μαζι­κά επα­να­λαμ­βα­νό­με­να τεστ στους χώρους δου­λειάς, στα σού­περ μάρ­κετ, τα εμπο­ρι­κά κατα­στή­μα­τα, και αλλού, καθώς και στους χώρους εργα­σί­ας στο λιμά­νι, στα καρά­βια, στα εργοστάσια.

- Να καταρ­γη­θούν οι τρο­πο­λο­γί­ες για την περι­κο­πή μισθού, σε εργα­ζό­με­νους που παίρ­νουν άδεια ειδι­κού σκο­πού και υπο­χρε­ώ­νουν σε τηλερ­γα­σία νοσού­ντες με κορονοϊό.

- Άμε­σα μέτρα προ­στα­σί­ας των μαθη­τών και των εκπαι­δευ­τι­κών. Αραί­ω­ση τμη­μά­των, μαζι­κά δωρε­άν επα­να­λαμ­βα­νό­με­να τεστ στις σχο­λι­κές μονά­δες, δωρε­άν χορή­γη­ση των ανα­γκαί­ων μασκών με ευθύ­νη του κρά­τους, να προ­σλη­φθεί τώρα το ανα­γκαίο βοη­θη­τι­κό προσωπικό.

- Να πυκνώ­σουν τώρα όλα τα δρο­μο­λό­για των Μέσων Μαζι­κής Μετα­φο­ράς, ειδι­κά στις ώρες αιχ­μής προ­σέ­λευ­σης και απο­χώ­ρη­σης των εργαζομένων.

Ο αγώ­νας για την υπε­ρά­σπι­ση της υγεί­ας του λαού πρέ­πει να δοθεί ενιαία με τον αγώ­να για να ζήσει αξιο­πρε­πώς η εργα­τι­κή τάξη και τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα. Για:

- Να υπο­γρα­φούν ΣΣΕ με απο­φα­σι­στι­κές αυξή­σεις στους μισθούς, όπως διεκ­δι­κούν οι λιμε­νερ­γά­τες στην Cosco.

- Να υλο­ποι­η­θεί η ΣΣΕ που κατά­φε­ρε να υπο­γρά­ψει μετά από αγώ­νες το συν­δι­κά­το Μετάλ­λου στη Ζώνη στο Πέραμα.

- Να υπάρ­ξει προ­στα­σία του λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος από την ακρί­βεια στο ρεύ­μα και στα είδη λαϊ­κής κατανάλωσης.

- Να καταρ­γη­θεί ο ΦΠΑ σε αυτά τα είδη. Μεί­ω­ση της τιμής του ρεύ­μα­τος κατά 50%, κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ και Ειδι­κού Φόρου Κατα­νά­λω­σης στα καύ­σι­μα και την ενέρ­γεια για τα εργα­τι­κά λαϊ­κά νοικοκυριά.

- Να μη γίνει καμιά δια­κο­πή ρεύ­μα­τος σε κατοι­κί­ες και χώρους επαγ­γελ­μα­τιών αυτοαπασχολούμενων».

Είπε ότι το ΚΚΕ θέτει αυτά τα ζητή­μα­τα στους μαζι­κούς φορείς και στα σωμα­τεία εκεί όπου «μπο­ρεί να δυνα­μώ­σει και η συζή­τη­ση, ποια πολι­τι­κή αλλα­γή χρειά­ζε­ται ο λαός. Κι αυτή βρί­σκε­ται στην άλλη όχθη από τα κόμ­μα­τα του κεφα­λαί­ου. Βρί­σκε­ται στην λαϊ­κή πάλη που θα δυνα­μώ­σει και θα τα πάρει όλα αμπά­ρι­ζα: Τα αστι­κά κόμ­μα­τα, το αστι­κό κρά­τος και το σύστη­μά τους».

«Η προ­ο­πτι­κή αυτής της πολι­τι­κής αλλα­γής θα δυνα­μώ­νει όσο δυνα­μώ­νει και γίνε­ται συνεί­δη­ση πως: «Μόνο ο λαός μπο­ρεί να σώσει το λαό». Και μπο­ρού­με και θα τα κατα­φέ­ρου­με» κατέ­λη­ξε στην ομι­λία του ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

 

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο