Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση έχει το θράσος να λέει πως αποκαθιστά τις αδικίες

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε απο­ψι­νή του ομι­λία σε συνε­στί­α­ση της Κομ­μα­τι­κής Οργά­νω­σης Ευρυ­τα­νί­ας του κόμ­μα­τος είπε ότι η κυβέρ­νη­ση «μετά την κοροϊ­δία ότι βγή­κα­με από τα μνη­μό­νια», περ­νά «στο επό­με­νο επί­πε­δο εξα­πά­τη­σης του λαού, καθώς με αφορ­μή την κατά­θε­ση του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού έχουν το θρά­σος να λένε πως τώρα δια­σώ­ζουν τις συντά­ξεις, μειώ­νουν την ανερ­γία, απο­κα­θι­στούν τις αδικίες».

Υπεν­θύ­μι­σε ότι οι συντά­ξεις έχουν κοπεί 21 φορές τα τελευ­ταία χρό­νια από τις κυβερ­νή­σεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ΠΑΣΟΚ προη­γου­μέ­νως, καθώς επί­σης την αύξη­ση των παρα­κρα­τή­σε­ων στον κλά­δο υγεί­ας στις κύριες συντά­ξεις από το 4% στο 6% και στις επι­κου­ρι­κές από 0% σε 6%, την νέα αύξη­ση των ορί­ων ηλι­κί­ας συντα­ξιο­δό­τη­σης, την μεί­ω­ση κατά 20% των κατώ­τε­ρων συντά­ξε­ων σε όσους νέους συντα­ξιού­χους δεν είχαν συμπλη­ρώ­σει το 67ο έτος και την πλή­ρη κατάρ­γη­ση του ΕΚΑΣ.

«Καμιά σύντα­ξη δεν διέ­σω­σαν. Το αντί­θε­το. Με τον νόμο Κατρού­γκα­λου άρχι­σε η περι­κο­πή των υφι­στά­με­νων επι­κου­ρι­κών συντά­ξε­ων. Με τον νόμο Κατρού­γκα­λου, αυτό τον νόμο — λαι­μη­τό­μο, οι συντά­ξεις έχουν ήδη μειω­θεί για όσους τώρα βγαί­νουν στη σύντα­ξη» πρόσθεσε.

Σχε­τι­κά με την ανερ­γία έθε­σε το ερώ­τη­μα αν αυτή «μειώ­νε­ται» με τη μερι­κή απα­σχό­λη­ση «που έχει εκτο­ξευ­θεί στα ύψη», με την επο­χια­κή δου­λειά ή «μοι­ρά­ζο­ντας μια θέση εργα­σί­ας σε δύο και τρεις εργαζόμενους».

«Ούτε κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κυβέρ­νη­ση ΝΔ με τους συμ­μά­χους τους, δεν μπο­ρούν να απο­κα­τα­στή­σουν τις αδι­κί­ες των μνη­μο­νί­ων, για­τί τα μνη­μό­νια ήταν τα χρή­σι­μα εργα­λεία που αξιο­ποί­η­σαν όλες οι κυβερ­νή­σεις για να φορ­τώ­σουν τα βάρη της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μι­κής κρί­σης στον λαό» τόνι­σε ο Δ. Κου­τσού­μπας, προ­σθέ­το­ντας «ένας τρό­πος υπάρ­χει να απο­κα­τα­στα­θούν οι αδι­κί­ες των μνη­μο­νί­ων: Να καταρ­γη­θούν τα μνη­μό­νια, να καταρ­γη­θούν οι εκα­το­ντά­δες αντι­λαϊ­κοί αντερ­γα­τι­κοί νόμοι, να επι­στρα­φούν πίσω τα κλεμ­μέ­να στους συντα­ξιού­χους, να πάρουν πίσω οι εργα­ζό­με­νοι όλα όσα έχα­σαν στα χρό­νια της κρίσης».

Είπε ότι με τον νέο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό «που η κυβέρ­νη­ση προ­κα­λεί ότι είναι ο πρώ­τος μετα­μνη­μο­νια­κός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα θα πλη­ρώ­σουν 1 δισ. ευρώ παρα­πά­νω φόρους», ενώ «αντί­θε­τα το κεφά­λαιο πλη­ρώ­νει ‑αν πλη­ρώ­νει κιό­λας- μόλις το 6% από το σύνο­λο των φορο­λο­γι­κών εσόδων».

«Η κυβέρ­νη­ση τα παίρ­νει από τον λαό για να τα δώσει στους κεφα­λαιο­κρά­τες, αφού μόνο για το κεφά­λαιο προ­βλέ­πει μεί­ω­ση φόρων, επι­χο­ρη­γή­σεις και νέα προ­νό­μια» είπε ο Δ. Κου­τσού­μπας, επι­ση­μαί­νο­ντας «αυτή η “νέα επο­χή” που ανα­κά­λυ­ψε ο κ. Τσί­πρας και η κυβέρ­νη­σή του, σημα­δεύ­ε­ται από τους αντι­λαϊ­κούς μνη­μο­νια­κούς νόμους που ισχύ­ουν στο σύνο­λό τους, από τα ματω­μέ­να πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα έως το 2060 και από την ενι­σχυ­μέ­νη εποπτεία».

Χαρα­κτή­ρι­σε «παρα­μύ­θια για μικρά παι­διά» τα περί «δίκαι­ης ανά­πτυ­ξης» και επι­κα­λού­με­νος στοι­χεία για την Ευρυ­τα­νία έκα­νε λόγο για «ανερ­γία που σπά­ει κόκα­λα», για «στα­δια­κή εγκα­τά­λει­ψη του νομού εκ μέρους των νέων», για «ουσια­στι­κή ερη­μο­ποί­η­ση των χωριών» και για «ραγδαία μεί­ω­ση του πλη­θυ­σμού, διπλά­σια της αντί­στοι­χης πανελλαδικής».

«Ο νομός γερ­νά­ει μέρα με τη μέρα, με το μέσο όρο ηλι­κί­ας του πλη­θυ­σμού να υπερ­βαί­νει τα 50 χρό­νια. Πολ­λοί λένε ότι σε λίγα χρό­νια, με αυτούς τους ρυθ­μούς, θα μπει θέμα για το αν θα εξα­κο­λου­θή­σει να υφί­στα­ται ως νομός, κάτι που θα έχει δρα­μα­τι­κές συνέ­πειες για το Καρ­πε­νή­σι» ανέ­φε­ρε χαρακτηριστικά.

Επι­σή­μα­νε ακό­μα, τις χαμη­λές τιμές γάλα­κτος και κρέ­α­τος που δεν επαρ­κούν για να καλυ­φθεί το κόστος παρα­γω­γής, το οποίο επι­βα­ρύ­νε­ται και από το δύσβα­το της περιο­χής και από τη σημα­ντι­κά υψη­λό­τε­ρη τιμή των καυ­σί­μων σε σχέ­ση με την υπό­λοι­πη Ελλάδα.

Μίλη­σε για τη μεί­ω­ση του αριθ­μού των μαθη­τών στα σχο­λεία τα οποία είναι υπο­στε­λε­χω­μέ­να, όπως και το Νοσο­κο­μείο Καρ­πε­νη­σί­ου, ενώ τα περι­φε­ρεια­κά Κέντρα Υγεί­ας αδυ­να­τούν να προ­σφέ­ρουν τη στοι­χειώ­δη πρω­το­βάθ­μια φρο­ντί­δα Υγείας.

Σημεί­ω­σε την επι­βά­ρυν­ση του νομού από την έλλει­ψη έργων υπο­δο­μής και προ­βλη­μά­των του οδι­κού δικτύ­ου, καθώς και το μεγά­λο κόστος θέρ­μαν­σης που επω­μί­ζε­ται η λαϊ­κή οικο­γέ­νεια και το οποίο «δεν πρό­κει­ται να μειω­θεί με το κου­τσου­ρε­μέ­νο επί­δο­μα θέρ­μαν­σης, που είναι βέβαια μόνο για ελάχιστους».

«Για να υπάρ­ξει μια μικρή έστω ανά­σα ανα­κού­φι­σης απαι­τεί­ται να καταρ­γη­θούν οι φόροι στο πετρέ­λαιο, να μειω­θούν τα τιμο­λό­για της ΔΕΗ» τόνισε.

«Η κάλ­πι­κη αντι­πα­ρά­θε­ση ανά­με­σα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ για το ποιος εκπρο­σω­πεί το “παλιό” και το “νέο, την “πρό­ο­δο” και τη “συντή­ρη­ση”, το “λαϊ­κι­σμό” και την “υπευ­θυ­νό­τη­τα”, δεν μπο­ρεί να κρύ­ψει ότι και οι δύο υπη­ρε­τούν το σημε­ρι­νό βάρ­βα­ρο καπι­τα­λι­στι­κό δρό­μο. Γι’ αυτό η επό­με­νη μέρα για τον λαό, όποιος κι αν κάτσει στην καρέ­κλα της εξου­σί­ας, θα είναι ίδια και χει­ρό­τε­ρη, για­τί χει­ρό­τε­ρο γίνε­ται για το λαό το σύστη­μα της εκμε­τάλ­λευ­σης» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Είπε ότι μόνο ο λαός μπο­ρεί να κάνει τη δια­φο­ρά ενι­σχύ­ο­ντας το ΚΚΕ, καθώς μόνο έτσι μπο­ρούν να πλη­θύ­νουν οι εστί­ες αντί­στα­σης και διεκ­δί­κη­σης σύγ­χρο­νων δικαιω­μά­των της νεο­λαί­ας και των εργαζομένων.

Τόνι­σε ότι ο λαός πρέ­πει να συνε­χί­σει τον αγώ­να βάζο­ντας στο επί­κε­ντρο τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες του, και ταυ­τό­χρο­να δυνα­μώ­νο­ντας την κοι­νή πάλη και αλλη­λεγ­γύη των λαών ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο, τον φασι­σμό και το σύστη­μα που τους γεννά.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας κατέ­λη­ξε καλώ­ντας σε ολό­πλευ­ρη ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ στα σωμα­τεία, στους συλ­λό­γους και στις εκλο­γές, όπο­τε κι αν γίνουν και στις βου­λευ­τι­κές και στις ευρω­ε­κλο­γές και στις δημο­τι­κές και περι­φε­ρεια­κές εκλο­γές τον ερχό­με­νο Μάη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο