Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: “Η κυβέρνηση της ΝΔ ρίχνει το βάρος και της νέας κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων”

“Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ κάνει ότι θα έκα­νε κάθε αστι­κή κυβέρ­νη­ση, ρίχνει το βάρος και της νέας κρί­σης στις πλά­τες των εργα­ζο­μέ­νων, γι’ αυτό παίρ­νει και τα μέτρα της ενά­ντια στο λαό που έχει πλη­ρώ­σει πολ­λά και δεν μπο­ρεί να πλη­ρώ­σει ξανά”, τόνι­σε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, μιλώ­ντας σε ανοι­χτή πολι­τι­κή συγκέ­ντρω­ση στην πλα­τεία Ευό­σμου. Χαρα­κτή­ρι­σε “κατά­πτυ­στο” το νομο­σχέ­διο της κυβέρ­νη­σης για τις δια­δη­λώ­σεις, ζήτη­σε την άμε­ση από­συρ­σή του και στην περί­πτω­ση που επι­μεί­νει σε αυτό επι­σή­μα­νε: “Ενα πράγ­μα να ξέρει η κυβέρ­νη­ση. Πως και οι εργά­τες, οι άνθρω­ποι των λαϊ­κών στρω­μά­των θα πάρουν τα μέτρα τους θα ακυ­ρώ­σουν στην πρά­ξη τα νέα αντι­δρα­στι­κά σχέ­δια. Το έχουν κάνει και στο παρελ­θόν και θα το ξανα­κά­νουν με την οργα­νω­μέ­νη απει­θαρ­χία τους, “δεν θα συμ­μορ­φω­θούν προς τας υποδείξεις”.

“Σε αυτό το δρό­μο η ΝΔ δεν βαδί­ζει μόνη της. Έχει από κοντά τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ να της κρα­τά­νε το φανά­ρι στα κρί­σι­μα ζητή­μα­τα” είπε ο κ. Κου­τσού­μπας και συνέ­χι­σε: “Μη σας μπερ­δεύ­ει ο σκυ­λο­καυ­γάς που έχει ξεσπά­σει ανά­με­σα στα αστι­κά κόμ­μα­τα, για το ποιος θα επι­κρα­τή­σει για να κάθε­ται στην καρέ­κλα της εξου­σί­ας, να ξεζου­μί­ζει το λαό και να τρώ­νε οι ίδιοι και οι παρα­τρε­χά­με­νοί τους με χρυ­σά κου­τά­λια”. Κατη­γό­ρη­σε την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ ότι “στή­νει επι­κοι­νω­νια­κά σόου, προ­σπα­θώ­ντας να πεί­σει ότι η διάρ­κεια της κρί­σης θα είναι μικρή, ότι σύντο­μα θα έρθει η ανά­καμ­ψη” και σημεί­ω­σε ότι “η διε­θνής κρί­ση χτυ­πά αλύ­πη­τα την ελλη­νι­κή καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μία, η οποία είναι πιο ευά­λω­τη αφού στη­ρί­ζε­ται σε πήλι­να πόδια”. “Για άλλη μια φορά οι πολ­λοί, οι εργά­τες, οι άνερ­γοι, οι μικροί επαγ­γελ­μα­τί­ες, οι αγρό­τες θα κλη­θούν να πλη­ρώ­σουν το λογα­ρια­σμό, ενώ οι λίγοι, οι βιο­μή­χα­νοι, οι εφο­πλι­στές, οι μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες και λοι­ποί εκμε­ταλ­λευ­τές “θα τη βγά­λουν ξανά καθα­ρή”. Αυτό ακρι­βώς κάνει τώρα η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, στα χνά­ρια των προη­γού­με­νων. Στέλ­νει το λογα­ρια­σμό της κρί­σης στους εργα­ζό­με­νους, στο λαό”, υπο­γράμ­μι­σε. Σημεί­ω­σε, μάλι­στα, πως “το κρά­τος ανα­λαμ­βά­νει να ξελα­σπώ­σει την μεγα­λο­ερ­γο­δο­σία πλη­ρώ­νο­ντας ακό­μα και κάποιες υπο­χρε­ώ­σεις της, αλλά την ίδια στιγ­μή, δεν παίρ­νει το μέτρο να εξα­σφα­λί­σει εισό­δη­μα για όλους τους εργαζόμενους”.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ είπε πως “στις μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις κατευ­θύ­νο­νται και τα νέα πακέ­τα της ΕΕ, για τα οποία πανη­γυ­ρί­ζει η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα πακέ­τα αυτά, είτε με τη μορ­φή δανεί­ων, είτε με τη μορ­φή επι­χο­ρη­γή­σε­ων θα πλη­ρω­θούν από τις τσέ­πες του λαού και με την αύξη­ση της φορο­λο­γί­ας, με τη μεί­ω­ση των κοι­νω­νι­κών δαπα­νών της παι­δεί­ας, της υγεί­ας, της πρόνοιας”.

Ανα­φε­ρό­με­νος στον πρω­θυ­πουρ­γό, Κυριά­κο Μητσο­τά­κη και τον πρό­ε­δρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέ­ξη Τσί­πρα παρα­τή­ρη­σε πως και οι δυο “έδω­σαν εξε­τά­σεις μπρο­στά στον ΣΕΒ, στο συνέ­δριό του, για το ποιος είναι ο πιο ικα­νός “διευ­θυ­ντής” των συμ­φε­ρό­ντων τους”. “Ο μεν Μητσο­τά­κης παρου­σιά­στη­κε ως ο τεχνο­κρά­της “manager” που δε διστά­ζει μπρο­στά σε τίπο­τα για να στη­ρί­ξει τα κέρ­δη των βιο­μη­χά­νων. Ο δε Τσί­πρας ως ο φιλεύ­σπλα­χνος “manager” που μπο­ρεί να εξα­σφα­λί­σει αυτά τα κέρ­δη, μέσω της “κοι­νω­νι­κής συνο­χής”, δηλα­δή της ταξι­κής συνερ­γα­σί­ας και της εξα­πά­τη­σης των εργα­ζο­μέ­νων”, είπε και συνέ­χι­σε: “Πίσω, όμως, απ’ το δια­γω­νι­σμό τους, κρύ­βε­ται η κοι­νή στή­ρι­ξή τους στη γραμ­μή του κεφα­λαί­ου και της ΕΕ: Απ’ τη μια ενί­σχυ­ση κάποιων μεγά­λων επι­χει­ρή­σε­ων με άφθο­νο κρα­τι­κό χρή­μα και απ’ την άλλη δια­τή­ρη­ση και επέ­κτα­ση της εργα­σια­κής ζού­γκλας για το λαό”.

“Οσο μικραί­νουν οι απο­στά­σεις ανά­με­σα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ στα ζητή­μα­τα της οικο­νο­μί­ας και της εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής, της στή­ρι­ξης του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, όσο μοιά­ζουν, ακό­μα και στο ύφος, οι δύο πόλοι του αστι­κού πολι­τι­κού συστή­μα­τος, τόσο ο ένας θα βγά­ζει στην φορά τα άπλυ­τα του άλλου, για να συνε­χί­ζει να παί­ζε­ται το ίδιο παι­χνί­δι”, επι­σή­μα­νε ο κ. Κου­τσού­μπας και πρό­σθε­σε: “Μπό­χα και δυσω­δία! Αυτό είναι το σύστη­μά τους που βρω­μά­ει και ζέχνει. Αλλά γι’ αυτό δεν βγά­ζει κανείς τσι­μου­διά! Κανείς τους δεν ακου­μπά­ει τις πραγ­μα­τι­κές ευθύ­νες τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις ίδιες τις αιτί­ες της δια­πλο­κής που βρί­σκο­νται στη βαθιά σήψη ενός συστή­μα­τος κι ενός κρά­τους, που στον πυρή­να του έχει την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των κομπι­να­δό­ρων του χρή­μα­τος, ενώ την ίδια στιγ­μή υπο­νο­μεύ­ει τις λαϊ­κές ανά­γκες. Το εκτρο­φείο των σκαν­δά­λων είναι το ίδιο το σύστη­μα. Εκεί οδη­γεί η σύμ­φυ­ση του κρά­τους με μεγά­λους ομί­λους, έτσι στή­νο­νται τα deal, εκτός κι εντός συνό­ρων. Έτσι χτί­ζο­νται εν προ­κει­μέ­νω, οι “ανα­βαθ­μι­σμέ­νες” σχέ­σεις με το κρά­τος — χωρο­φύ­λα­κα Ισρα­ήλ που συνε­χί­ζο­νται και σήμε­ρα, όπως υπήρ­χαν και πριν, με την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ. Ας στα­μα­τή­σουν λοι­πόν ορι­σμέ­νοι να το παί­ζουν αθώ­ες περι­στε­ρές! Αυτό δεν κάνουν όλες οι αστι­κές κυβερ­νή­σεις και με όλους τους τρό­πους; Εξυ­πη­ρε­τούν συγκε­κρι­μέ­να συμ­φέ­ρο­ντα. Και με συμ­φω­νί­ες πάνω από το τρα­πέ­ζι και με συμ­φω­νί­ες κάτω από αυτό. Την ίδια ώρα που ακού­με για “πολ­λά λεφτά”, για εκα­τομ­μύ­ρια που μπαι­νο­βγαί­νουν σε λογα­ρια­σμούς, την ίδια ώρα κου­νά­νε το δάκτυ­λο στον λαό να κάνει υπο­μο­νή, να μην διεκ­δι­κεί, να το βου­λώ­νει και να δέχε­ται χωρίς δια­μαρ­τυ­ρία την έντα­ση της εκμετάλλευσης”.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ άσκη­σε κρι­τι­κή στον κ. Τσί­πρα για τη θέση του να πέσει ζεστό χρή­μα στην αγο­ρά, λέγο­ντας πως “το μόνο ζεστό χρή­μα που έχου­με υπό­ψη μας είναι αυτό που βγή­κε από το ξεζού­μι­σμα των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων επαγ­γελ­μα­τιών, μέσα από την υπερ­φο­ρο­λό­γη­σή τους, από τις κρα­τι­κές περι­κο­πές σε υγεία, παι­δεία, πρό­νοια”. Στο σημείο αυτό ο κ. Κου­τσού­μπας τόνι­σε πως σήμε­ρα δεν υπάρ­χει άλλη λύση από το να στη­ρι­χτούν εδώ και τώρα από το κρά­τος τα μικρά μαγα­ζιά, με βάση τα μέτρα ανα­κού­φι­σης που προ­τεί­νει το ΚΚΕ. Και οι μικρο­ε­παγ­γελ­μα­τί­ες πρέ­πει να οργα­νώ­σουν τη δρά­ση τους, να δυνα­μώ­σουν τα σωμα­τεία τους, να δώσουν αγω­νι­στι­κή πνοή στους εμπο­ρι­κούς συλ­λό­γους σε κάθε γειτονιά.

Με αφορ­μή και την εμπει­ρία της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού ο κ. Κου­τσού­μπας είπε ότι το ΚΚΕ μπαί­νει μπρο­στά στον αγώ­να και διεκ­δι­κεί μέτρα προ­στα­σί­ας της ζωής και της υγεί­ας, μαζι­κές προ­σλή­ψεις στο δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας, απο­κλει­στι­κά δημό­σιο και δωρε­άν σύστη­μα υγεί­ας µε έμφα­ση στην πρό­λη­ψη και την πρω­το­βά­θµια φρο­ντί­δα. Ειδι­κό­τε­ρα στη Δυτι­κή Θεσ­σα­λο­νί­κη μπαί­νει μπρο­στά στον αγώ­να για την προ­στα­σία της υγεί­ας του λαού αλλά και της προ­στα­σί­ας του περιβάλλοντος.

Ο κ. Κου­τσού­μπας ανα­φέρ­θη­κε στις ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις και είπε ότι οι εξε­λί­ξεις που δια­γρά­φο­νται είναι προ­βλη­μα­τι­κές και επι­κίν­δυ­νες για τα λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα. Είπε πως με τις “πλά­τες” των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε η τουρ­κι­κή αστι­κή τάξη έχει “γκρι­ζά­ρει” το Αιγαίο, με αυτές συνε­χί­ζε­ται η κατο­χή του 40% της Κύπρου, με αυτές υπο­γρά­φη­κε το απα­ρά­δε­κτο τουρ­κο-λιβυ­κό σύμ­φω­νο, που κατα­πα­τά κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της.

Μόνο η πρό­τα­ση πάλης του ΚΚΕ μπο­τεί να δώσει σήμε­ρα διέ­ξο­δο και απα­ντή­σεις στις σύγ­χρο­νες προ­κλή­σεις και στα μεγά­λα εργα­τι­κά λαϊ­κά προ­βλή­μα­τα, μπο­ρεί να δώσει, μόνο η πρό­τα­ση πάλης του ΚΚΕ για την εργα­τι­κή εξου­σία, τον Σοσια­λι­σμό, επι­σή­μα­νε ο κ. Κου­τσού­μπας και αναρωτήθηκε:“Πόσο ακό­μα θα υπο­φέ­ρου­με από διλήμ­μα­τα όπως:

- «Να σωθούν τα κέρ­δη ή οι ανθρώ­πι­νες ζωές»;

- «Να ψάξω μία δου­λειά εδώ ή να μεταναστεύσω»;

- «Να χάσω την δου­λειά και να απο­λυ­θώ ή να δεχτώ την εκ περι­τρο­πής εργα­σία και την μεί­ω­ση μισθού»;

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο