Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Ισχυροποιήστε το ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας

Κάλε­σμα αγω­νι­στι­κής συμπό­ρευ­σης με το ΚΚΕ και απο­φα­σι­στι­κής ενί­σχυ­σής του στις εκλο­γές, απηύ­θυ­νε, ο ΓΓ της ΚΕ του κόμ­μα­τος, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε ομι­λία του το από­γευ­μα του Σαβ­βά­του στο Γαλάτσι.

Όπως ανέ­φε­ρε, τις προ­τε­ραιό­τη­τες του λαού και της νεο­λαί­ας για καλύ­τε­ρη ζωή, αξιο­πρε­πή δου­λειά, δωρε­άν σπου­δές, δικαιώ­μα­τα και ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων ανα­γκών, «δεν πρόκειται

να τους τα εξα­σφα­λί­σει καμία αντι­λαϊ­κή κυβέρ­νη­ση που στις προ­τε­ραιό­τη­τές της θα έχει απο­κλει­στι­κά την κερ­δο­φο­ρία των ομί­λων. Αυτό, δηλα­δή, που ονο­μά­ζουν «ανά­πτυ­ξη», κρύ­βο­ντας ότι αυτή η ανά­πτυ­ξη δεν είναι για όλους».

«Αυτά θα τα κάνουν πρά­ξη οι ίδιοι με τον αγώ­να τους και με ένα πολύ πιο δυνα­τό ΚΚΕ» τόνισε.

«Κάθε μέρα απο­κα­λύ­πτε­ται όλο και περισ­σό­τε­ρο ότι το δίλημ­μα των εκλο­γών δεν είναι Μητσο­τά­κης ή Τσί­πρας, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ με πιθα­νό συμπλή­ρω­μα το ΠΑΣΟΚ» είπε, σημειώ­νο­ντας, ότι οι εργα­ζό­με­νοι, λαϊ­κά στρώ­μα­τα, νεο­λαία «δεν πρέ­πει να εγκλω­βί­ζε­ται σε τέτοια πλα­στά διλήμ­μα­τα σαν αυτά που τα αστι­κά κόμ­μα­τα θέτουν».

«Το πραγ­μα­τι­κό δίλημ­μα των επό­με­νων εκλο­γών είναι αν θα είναι δυνα­τά τα αστι­κά κόμ­μα­τα που κυβέρ­νη­σαν και μας έχουν οδη­γή­σει σε αυτό το χάλι ή αν θα είναι δυνα­τός ο λαός και το ΚΚΕ για να κάνει τη ζωή δύσκο­λη στους όποιους κυβερ­νώ­ντες και ευκο­λό­τε­ρη τη ζωή του λαού» τόνισε.

«Ξέρου­με ότι οι τρά­πε­ζες, το κρά­τος και τα διά­φο­ρα κορά­κια, ακο­νί­ζουν τα νύχια τους για να πέσουν πάνω στα σπί­τια και την περιου­σία των λαϊ­κών οικο­γε­νειών, με τη φόρα που τους δίνει και η πρό­σφα­τη από­φα­ση του ‘Αρειου Πάγου. Τους προει­δο­ποιού­με: Μολών λαβέ! Καμία δεύ­τε­ρη σκέ­ψη, καμία ανα­στο­λή! Όλοι να απευ­θυν­θούν στα σωμα­τεία τους, στους φορείς του εργα­τι­κού-λαϊ­κού κινή­μα­τος, στον λαό της γει­το­νιάς τους, στους κομ­μου­νι­στές» τόνι­σε ο Δ Κουτσούμπας.

Υπεν­θύ­μι­σε, μετα­ξύ άλλων, ότι η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, «με την ουσια­στι­κή στή­ρι­ξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ μέσω της σιω­πής» απέρ­ρι­ψαν, την τρο­πο­λο­γία που κατέ­θε­σε ξανά αυτές τις μέρες το ΚΚΕ για άμε­ση παύ­ση των πλειστηριασμών.

Μιλώ­ντας για το δρά­μα των λαών της Τουρ­κί­ας και της Συρί­ας είπε ότι από την πρώ­τη στιγ­μή το ΚΚΕ και η ΚΝΕ «εξέ­φρα­σαν την αλλη­λεγ­γύη τους στους δύο λαούς και στα Κομ­μου­νι­στι­κά Κόμ­μα­τα των δύο χωρών και πήραν μέτρα για να είναι αυτή η αλλη­λεγ­γύη έμπρα­κτη» και χαρα­κτή­ρι­σε συγκι­νη­τι­κή την δρά­ση των στε­λε­χών, μελών και φίλων του ΚΚ Τουρκίας.

«Η αλλη­λεγ­γύη του ελλη­νι­κού λαού, και η ευγνω­μο­σύ­νη που εκφρά­ζουν οι εργα­ζό­με­νοι της Τουρ­κί­ας, είναι η καλύ­τε­ρη από­δει­ξη ότι οι λαοί δεν έχουν τίπο­τα να χωρίσουν.

Αντί­θε­τα, έχουν απέ­να­ντί τους τον ίδιο εχθρό. Τις αστι­κές τάξεις σε κάθε χώρα, το εχθρι­κό αστι­κό κρά­τος που τους αφή­νει απρο­στά­τευ­τους απέ­να­ντι στις φυσι­κές κατα­στρο­φές για­τί υπο­λο­γί­ζει τα πάντα με το κρι­τή­ριο του κόστους-οφέ­λους» πρόσθεσε.

Με αφορ­μή το μέγε­θος της τρα­γω­δί­ας στη γει­το­νι­κή χώρα, και με δεδο­μέ­νη τη σει­σμι­κό­τη­τα της Ελλά­δας, τόνι­σε την ανα­γκαιό­τη­τα αντι­σει­σμι­κού ελέγ­χου των κτι­ρί­ων στην Ελλά­δα, πρώ­τα-πρώ­τα σχο­λεί­ων και νοσο­κο­μεί­ων και επι­σή­μα­νε ότι αν οι απα­ραί­τη­τοι έλεγ­χοι δεν γίνο­νται, ακό­μα και όταν δια­τί­θε­νται κον­δύ­λια για ενερ­γεια­κή ανα­βάθ­μι­ση των κτι­ρί­ων, οφεί­λε­ται στο ότι «οι πρά­σι­νες μπίζ­νες είναι αυτές που κρί­νο­νται πιο συμ­φέ­ρου­σες και κερ­δο­φό­ρες σε αυτή τη φάση και για αυτόν τον σκο­πό «λεφτά υπάρ­χουν». Αντί­θε­τα, οι αντι­σει­σμι­κοί έλεγ­χοι, η αντι­σει­σμι­κή θωρά­κι­ση των κτι­ρί­ων δεν απο­φέ­ρουν τα επι­θυ­μη­τά κέρ­δη, είτε κοστί­ζουν, είτε δεν προ­σθέ­τουν στην αγο­ραία αξία των ακι­νή­των και έτσι πάνε από ανα­βο­λή σε αναβολή».

Σχε­τι­κά με την «περι­βαλ­λο­ντι­κή ευαι­σθη­σία» των αστι­κών κομ­μά­των και των κυβερ­νή­σε­ων είπε, ότι «αυτή η ευαι­σθη­σία τους πιά­νει μόνο όταν επω­φε­λεί­ται η κερ­δο­φο­ρία των πρά­σι­νων μονο­πω­λί­ων ή όταν πρό­κει­ται να επι­βά­λουν κανέ­να και­νού­ριο πρά­σι­νο χαρά­τσι στον λαό. Την ξεχνούν, όμως, όταν πρό­κει­ται να παρα­δώ­σουν στα επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα ολό­κλη­ρες εκτά­σεις που απο­τε­λούν ή θα μπο­ρού­σαν να απο­τε­λέ­σουν πνεύ­μο­νες πρα­σί­νου, ανα­ψυ­χής και άθλη­σης για τον λαό».

Έφε­ρε ως παρά­δειγ­μα το Ελλη­νι­κό όπου «ξεσπι­τώ­νουν τους αθλη­τές και σφρα­γί­ζουν τις εγκα­τα­στά­σεις του Εθνι­κού Αθλη­τι­κού Κέντρου Νεό­τη­τας «‘Αγ. Κοσμάς», για να τα παρα­δώ­σουν μαζί με την υπό­λοι­πη τερά­στια έκτα­ση του πρώ­ην αερο­δρο­μί­ου στη «Lamda Development» του κ. Λάτση για να γίνουν βίλες, καζί­νο, συνε­δρια­κά κέντρα, ιδιω­τι­κά κολ­λέ­για, ιδιω­τι­κές μαρί­νες και άλλα τέτοια που δεν έχουν καμία σχέ­ση με τη ζωή και τις ανά­γκες του λαού και της νεολαίας».

Σημεί­ω­σε ότι σε αυτό έχουν βάλει το χέρι τους και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και υπεν­θύ­μι­σε ότι «απέρ­ρι­ψαν όλοι μαζί άλλη μια τρο­πο­λο­γία που κατέ­θε­σε το ΚΚΕ αυτές τις μέρες, για να στα­μα­τή­σει εδώ και τώρα η έξω­ση των αθλη­τών από τον ‘Αγιο Κοσμά».

Εξέ­φρα­σε τη στή­ρι­ξη του ΚΚΕ στο συντο­νι­σμό τον συντο­νι­σμό και την κοι­νή δρά­ση των σωμα­τεί­ων και των μαζι­κών φορέ­ων του Γαλα­τσί­ου «που διεκ­δι­κούν από το κρά­τος να παρ­θούν άμε­σα όλα τα μέτρα για την εξα­σφά­λι­ση των δασι­κών-ανα­δα­σω­τέ­ων εκτά­σε­ων του κτή­μα­τος Ομορ­φοκ­κλη­σιάς — Βεΐ­κου», ενώ διεκ­δι­κούν και την από­δο­ση, πραγ­μα­τι­κά στον λαό, του Ολυ­μπια­κού Κλει­στού Γυμναστηρίου.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας κάλε­σε σε ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ, ανα­φέ­ρο­ντας, χαρα­κτη­ρι­στι­κά, «να είναι περισ­σό­τε­ρα τα έδρα­να από τα οποία δεν θα ακου­στεί ποτέ το «ναι σε όλα» στα αντι­λαϊ­κά μέτρα των κυβερ­νή­σε­ων, από τα οποία θα σηκώ­νο­νται κομ­μου­νι­στές, αγω­νι­στές βου­λευ­τές και θα θέτουν από το βήμα τα δικά σας αιτή­μα­τα, θα κατα­θέ­τουν τρο­πο­λο­γί­ες, προ­τά­σεις νόμου για την επί­λυ­ση των δικών σας προ­βλη­μά­των, όπως κάνουν μέχρι σήμερα».

Είπε ακό­μα ότι οι κομ­μου­νι­στές βου­λευ­τές δεν περιο­ρί­ζουν τη δρά­ση τους στους τοί­χους του κοι­νο­βου­λί­ου, αλλά είναι παντού και στη­ρί­ζουν τον λαό που διεκδικεί.

«Στη­ρίξ­τε το ΚΚΕ και για έναν παρα­πά­νω λόγο. Για­τί κατα­θέ­τει στον λαό το Πρό­γραμ­μα εξου­σί­ας και δια­κυ­βέρ­νη­σής του με κρι­τή­ριο τις λαϊ­κές ανά­γκες, που φωτί­ζει ότι υπάρ­χει διέ­ξο­δος για αυτόν, σε σύγκρου­ση με την εξου­σία του κεφα­λαί­ου» τόνισε.

Είπε ότι το ΚΚΕ «δεν παίρ­νει μέρος στα παζά­ρια που γίνο­νται πίσω από την πλά­τη του λαού για τον σχη­μα­τι­σμό της επό­με­νης αντι­λαϊ­κής κυβέρ­νη­σης», προ­σθέ­το­ντας, μετα­ξύ άλλων, ότι «το ΚΚΕ «δεν το έχει κανείς “στο χέρι”» και γι’ αυτό μπο­ρεί να βρί­σκε­ται στα­θε­ρά στο στρα­τό­πε­δο των «πολ­λών», να κατα­θέ­τει όλες του τις δυνά­μεις στους αγώ­νες του λαού και της νεο­λαί­ας μας».

Εξέ­φρα­σε τη στή­ρι­ξη του ΚΚΕ στους αγώ­νες των εκπαι­δευ­τι­κών και των καλ­λι­τε­χνών, σημειώ­νο­ντας, ιδιαί­τε­ρα, «κι αυτό, την ώρα που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με μοι­ρα­σμέ­νους ρόλους απ’ ότι φαί­νε­ται, αξιο­ποιούν το θέμα που έχει προ­κύ­ψει με το πρό­σφα­το Προ­ε­δρι­κό Διά­ταγ­μα για να ανοί­ξουν ξανά το ζήτη­μα της ανα­θε­ώ­ρη­σης του ‘Αρθρου 16 του Συντάγ­μα­τος, για το οποίο το φοι­τη­τι­κό, το μαθη­τι­κό, το κίνη­μα των εκπαι­δευ­τι­κών, συνο­λι­κά το εργα­τι­κό-λαϊ­κό κίνη­μα, έχει απο­φαν­θεί εδώ και χρό­νια: κάτω τα χέρια σας από το άρθρο 16!».

Εξέ­φρα­σε ακό­μα τη στή­ρι­ξη του ΚΚΕ στους συντα­ξιού­χους και τους βιο­πα­λαι­στές αγρότες.

«Παλέψ­τε με το ΚΚΕ! Ισχυ­ρο­ποι­ή­στε το ΚΚΕ σε όλες τις εκλο­γι­κές μάχες που έχου­με μπρο­στά μας!

Για να είστε εσείς οι ίδιοι αύριο πιο δυνα­τοί! Για να δυνα­μώ­σει η προ­ο­πτι­κή των μεγά­λων ανα­τρο­πών που έχου­με ανά­γκη εμείς και τα παι­διά μας! Για το μεγά­λο, το ωραίο, το συγκλο­νι­στι­κό, τον σοσια­λι­σμό!» υπο­γράμ­μι­σε, κατα­λή­γο­ντας στην ομι­λία του, ο Δ. Κουτσούμπας.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο