Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βουλγαρία: 18 Αφγανοί μετανάστες νεκροί από έλλειψη οξυγόνου μέσα σε φορτηγό

Οι βουλ­γα­ρι­κές εισαγ­γε­λι­κές αρχές άσκη­σαν δίω­ξη σε 6 Βούλ­γα­ρους με την κατη­γο­ρία της δια­κί­νη­σης ανθρώ­πων, αφού 18 Αφγα­νοί μετα­νά­στες βρέ­θη­καν νεκροί μέσα σε ένα φορ­τη­γό, σε έναν χωμα­τό­δρο­μο κοντά στην πρω­τεύ­ου­σα Σόφια.

Οι εισαγ­γε­λείς ανέ­φε­ραν ότι το φορ­τη­γό εγκα­τα­λεί­φθη­κε κοντά στο χωριό Λοκόρ­σκο αφού ο οδη­γός και ο συνο­δη­γός δια­πί­στω­σαν ότι πολ­λοί από τους 52 μετα­νά­στες είχαν πεθά­νει. Ο οδη­γός και ο συνο­δη­γός κατη­γο­ρού­νται επί­σης για τον θάνα­το των ανθρώ­πων αυτών.

Μολο­νό­τι οι μετα­νά­στες χτυ­πού­σαν δυνα­τά και παρα­τε­τα­μέ­να στην καμπί­να του οδη­γού, εκεί­νος αρνή­θη­κε να στα­μα­τή­σει νωρί­τε­ρα το φορ­τη­γό, εξή­γη­σε ο αντει­σαγ­γε­λέ­ας και επι­κε­φα­λής της Εθνι­κής Υπη­ρε­σί­ας Ερευ­νών Μπό­ρι­σλαβ Σαρά­φοφ, στις δηλώ­σεις του προς τους δημοσιογράφους.

Η υπό­θε­ση αυτή προ­κά­λε­σε σοκ στη Βουλ­γα­ρία, καθώς πρό­κει­ται για μια από τις μεγα­λύ­τε­ρες τρα­γω­δί­ες αυτού του είδους πάνω στον δρό­μο που ακο­λου­θούν οι μετα­νά­στες για να φτά­σουν από τα Βαλ­κά­νια στην κεντρι­κή Ευρώ­πη. Χιλιά­δες άνθρω­ποι, προ­σπα­θώ­ντας να γλι­τώ­σουν από τον πόλε­μο και τη φτώ­χεια στη Μέση Ανα­το­λή, την Αφρι­κή και την Ασία, παίρ­νουν αυτόν τον δρό­μο και η Βουλ­γα­ρία ήρθε αντι­μέ­τω­πη με αυξη­μέ­νες μετα­να­στευ­τι­κές ροές από τη γει­το­νι­κή Τουρ­κία τον περα­σμέ­νο χρόνο.

Οι 18 Αφγα­νοί πέθα­ναν από έλλει­ψη οξυ­γό­νου στο κλει­στό φορ­τη­γό, όπου ήταν στρι­μωγ­μέ­νοι «σαν σαρ­δέ­λες», είπε ο Σαρά­φοφ. «Τα θύμα­τα πέθα­ναν αργά και βασα­νι­στι­κά», πρό­σθε­σε. «Η υπό­θε­ση αυτή κατα­δει­κνύ­ει ακραία σκλη­ρό­τη­τα και δεί­χνει ότι οι μετα­νά­στες αντι­με­τω­πί­ζο­νται σαν προ­ϊ­ό­ντα που πρέ­πει να μετα­φέ­ρο­νται από το ένα μέρος στο άλλο, ασχέ­τως αν είναι ζωντα­νοί ή νεκροί», πρόσθεσε.

Οι υπό­λοι­ποι 34 μετα­νά­στες έχουν μετα­φερ­θεί σε νοσο­κο­μεία και η κατά­στα­σή τους είναι σταθεροί.

Πέντε από τους κατη­γο­ρού­με­νους έχουν τεθεί υπό κρά­τη­ση ενώ ένας από τους δια­κι­νη­τές κατά­φε­ρε να φύγει από τη χώρα και σε βάρος του εκδό­θη­κε ευρω­παϊ­κό ένταλ­μα σύλ­λη­ψης. Οι εισαγ­γε­λείς λένε ότι το κύκλω­μα μετέ­φε­ρε μετα­νά­στες από τα σύνο­ρα με την Τουρ­κία μέχρι τη Σερ­βία, απ’ όπου συνέ­χι­ζαν την πορεία τους με προ­ο­ρι­σμό κυρί­ως τη Βρε­τα­νία, τη Γερ­μα­νία και τη Γαλλία.

Ο επι­κε­φα­λής του κυκλώ­μα­τος είχε κατα­δι­κα­στεί στο παρελ­θόν σε φυλά­κι­ση πέντε μηνών με ανα­στο­λή για δια­κί­νη­ση ανθρώπων.

Ο καθέ­νας από τους μετα­νά­στες φέρε­ται ότι πλή­ρω­σε 7.000 ευρώ στους δια­κι­νη­τές οι οποί­οι συνή­θως μετέ­φε­ραν 25–35 άτο­μα ανά ταξί­δι, του­λά­χι­στον δύο φορές τον μήνα.

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο