Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Με κάθε τρόπο επιβεβαιώνεται το συμπέρασμα ότι η υγεία του λαού δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στην ομι­λία του σε απο­ψι­νή εκδή­λω­ση της ΚΟΑ του ΚΚΕ στο Σπόρ­τινγκ για τα δύο χρό­νια παν­δη­μί­ας είπε ότι «η παν­δη­μία δεν πρό­κει­ται να τελειώ­σει ούτε με πρω­θυ­πουρ­γι­κά διαγ­γέλ­μα­τα, ούτε με υπουρ­γι­κές αποφάσεις».

«Η παν­δη­μία μπο­ρεί μόνο να περιο­ρι­στεί, μόνο με μέτρα προ­στα­σί­ας στους χώρους δου­λειάς και σε όλους τους κρί­σι­μους χώρους υπερ­με­τά­δο­σης, με ενί­σχυ­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας, με επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα» πρόσθεσε.

Είπε ότι από την πλού­σια πεί­ρα των δύο ετών από την εμφά­νι­ση του πρώ­του κρού­σμα­τος κορο­νοϊ­ού, επι­βε­βαιώ­νε­ται με τρα­γι­κό τρό­πο το ένα και μονα­δι­κό συμπέ­ρα­σμα ότι «Η υγεία του λαού δεν μπο­ρεί να είναι εμπό­ρευ­μα», εγκά­λε­σε όλες τις κυβερ­νή­σεις για­τί υπη­ρέ­τη­σαν την πολι­τι­κή εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης της Υγεί­ας, ενώ σημεί­ω­σε ότι «σε όλες τις καπι­τα­λι­στι­κές χώρες, είχε προη­γη­θεί η απα­ξί­ω­ση και η συρ­ρί­κνω­ση του όποιου δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας, λόγω των δημο­σιο­νο­μι­κών επι­λο­γών, των κατευ­θύν­σε­ων της ΕΕ και όχι μόνο».

Έκα­νε λόγο για «παντε­λή χρε­ο­κο­πία ενός συστή­μα­τος υγεί­ας που μόνο στην ταμπέ­λα γρά­φει “δημό­σιο”» και για την «χρε­ο­κο­πία μιας δια­χρο­νι­κής πολι­τι­κής, που έχει βάλει το δικαί­ω­μα του λαού στην υγεία, στη ζυγα­ριά του κόστους — οφέ­λους, με τη ζυγα­ριά χρό­νια τώρα, να γέρ­νει επι­κίν­δυ­να προς τη μεριά του κέρδους».

«Μπρο­στά σε μια τόσο κρί­σι­μη κατά­στα­ση που­θε­νά, καμιά αστι­κή κυβέρ­νη­ση, ούτε βέβαια και η ελλη­νι­κή, έθι­ξε «τα ιερά και τα όσια» του συστή­μα­τος, τα κέρ­δη δηλα­δή των καπι­τα­λι­στι­κών επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων τόσο στην υγεία, όσο και συνο­λι­κά» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Όταν η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ σήκω­σε τη σημαία της ατο­μι­κής ευθύ­νης, το ΚΚΕ από την πρώ­τη στιγ­μή που ξέσπα­σε η παν­δη­μία, αντι­πά­λε­ψε σθε­να­ρά τη λογι­κή που ενο­χο­ποιού­σε το λαό και συγκά­λυ­πτε τις κυβερ­νη­τι­κές και κρα­τι­κές ευθύ­νες. Αντέ­τα­ξε το «Μένου­με Δυνα­τοί»! Δίνο­ντας ελπί­δα και προοπτική.

Όταν οι άλλες πολι­τι­κές δυνά­μεις με τις θέσεις και τη στά­ση τους, συντη­ρού­σαν την απελ­πι­σία και τον φόβο. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ για να διευ­κο­λύ­νει την κυβέρ­νη­ση να επι­βάλ­λει σιω­πη­τή­ριο είπε «θα λογα­ρια­στού­με μετά», το ΚΚΕ έσπα­σε το σιω­πη­τή­ριο. Στή­ρι­ξε τους αγώ­νες των υγειο­νο­μι­κών, όλων των εργα­ζο­μέ­νων, για την υπε­ρά­σπι­ση της ζωής και των εργα­σια­κών τους δικαιω­μά­των, ενά­ντια στην κρα­τι­κή κατα­στο­λή και στην προ­σπά­θεια ενο­χο­ποί­η­σης των λαϊ­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ων για τη δια­σπο­ρά του ιού» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Πρό­σθε­σε ότι το ΚΚΕ από την αρχή της παν­δη­μί­ας «έθε­σε καθα­ρά την ανα­γκαιό­τη­τα επί­τα­ξης του ιδιω­τι­κού τομέα Υγεί­ας, διεκ­δί­κη­σε την πρό­σβα­ση του λαού σε όλες τις ασφα­λείς θερα­πεί­ες και στα εμβό­λια, απαί­τη­σε την στε­λέ­χω­ση και ανά­πτυ­ξη των ΜΕΘ, των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων με προ­σω­πι­κό και μέσα, επέ­μει­νε πως οι τρα­γι­κές συνέ­πειες της παν­δη­μί­ας, δεν πρέ­πει να κου­κου­λώ­σουν τις συνο­λι­κές ανά­γκες του λαού σε ανα­βαθ­μι­σμέ­νες υπη­ρε­σί­ες Υγεί­ας και Πρό­νοιας σε όλα τα επί­πε­δα και είχε και έχει στα­θε­ρό μέτω­πο τόσο απέ­να­ντι στον σκο­τα­δι­σμό και τον ανορ­θο­λο­γι­σμό που πετά­ει στα σκου­πί­δια τη συσ­σω­ρευ­μέ­νη επι­στη­μο­νι­κή γνώ­ση, όσο και απέ­να­ντι στη συστη­μι­κή αντί­λη­ψη που παρου­σιά­ζει την επι­στή­μη ως ουδέ­τε­ρη, απο­σπα­σμέ­νη από τις σχέ­σεις παραγωγής».

Το ΚΚΕ «παλεύ­ει για μια κοι­νω­νία με τέτοια οργά­νω­ση της παρα­γω­γής και των υπη­ρε­σιών, όλης της οικο­νο­μί­ας, που η ανά­πτυ­ξή της θα καθο­ρί­ζε­ται με απο­κλει­στι­κό γνώ­μο­να όχι το επι­χει­ρη­μα­τι­κό κέρ­δος, αλλά τις σύγ­χρο­νες λαϊ­κές ανά­γκες και στην Υγεία. Με δωρε­άν υπη­ρε­σί­ες καθο­λι­κές, κατο­χυ­ρω­μέ­νες, που θα δια­σφα­λί­ζει το εργα­τι­κό κρά­τος με πλή­ρη αξιο­ποί­η­ση όλων των σύγ­χρο­νων δυνα­το­τή­των, στην επι­στή­μη και στην τεχνο­λο­γία» είπε ο Δ. Κου­τσού­μπας κατα­θέ­το­ντας στην ομι­λία του τους βασι­κούς άξο­νες λει­τουρ­γί­ας του απο­κλει­στι­κά κρα­τι­κού και δωρε­άν, σύγ­χρο­νου και καθο­λι­κού συστή­μα­τος Υγεί­ας και Πρό­νοιας, με κατάρ­γη­ση της επι­χει­ρη­μα­τι­κής δρά­σης σε Υγεία — Πρό­νοια, στον σοσια­λι­σμό (επι­συ­να­πτό­με­νο pdf).

«Η πάλη για να αξιο­ποι­η­θούν οι τερά­στιες δυνα­τό­τη­τες της επι­στή­μης, της τεχνο­λο­γί­ας και της παρα­γω­γι­κό­τη­τας της εργα­σί­ας προς όφε­λος του λαού απαιτεί:

Ισχυ­ρό ΚΚΕ και δυνα­τό εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα απέ­να­ντι στον πιο επι­κίν­δυ­νο «ιό», τον καπιταλισμό.

Σας καλού­με όλους και όλες σε αυτή την συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ, στο κίνη­μα, παντού» κατέ­λη­ξε στην ομι­λία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

***

Επι­συ­νά­πτε­ται η πρό­τα­ση του ΚΚΕ για τους βασι­κούς άξο­νες λει­τουρ­γί­ας του απο­κλει­στι­κά κρα­τι­κού και δωρε­άν, σύγ­χρο­νου και καθο­λι­κού συστή­μα­τος Υγεί­ας και Πρόνοιας

KKE ΚΚΕ pdf

 

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο