Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Οι νησιώτες να καταδικάσουν με την ψήφο τους τα κόμματα που στήριξαν τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Όσο και να προ­σπα­θούν ο Τσί­πρας και ο Μητσο­τά­κης να που­λή­σουν στο λαό τα δήθεν φιλο­λαϊ­κά μέτρα τους, ο λαός ξέρει πως, όποιος κι είναι κυβέρ­νη­ση την επό­με­νη μέρα, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η ΝΔ, αυτός θα συνε­χί­ζει να πλη­ρώ­νει. Θα συνε­χί­σει να ματώ­νει για να πιά­νο­νται οι στό­χοι και τα πλε­ο­νά­σμα­τα. Για να υλο­ποιού­νται οι δεσμεύ­σεις, δηλα­δή, να στη­ρί­ζο­νται μόνο οι μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις και η κερ­δο­φο­ρία τους, δήλω­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ,Κουτσούμπας μιλώ­ντας από­ψε στην Μυτιλήνη.

«Ούτε τα περί «ρύθ­μι­σης των οφει­λών» από επαγ­γελ­μα­τί­ες προς τα ασφα­λι­στι­κά ταμεία, αλλά και των ληξι­πρό­θε­σμων οφει­λών στην εφο­ρία, ούτε η λεγό­με­νη μεί­ω­ση του αρχι­κού φορο­λο­γι­κού συντε­λε­στή για μισθω­τούς και συντα­ξιού­χους από το 22% στο 20%, ούτε οι ενδε­χό­με­νες «μειώ­σεις» στο ΦΠΑ, ούτε οι «διορ­θω­τι­κές κινή­σεις» στα χαρά­τσια του ΕΝΦΙΑ, όλα αυτά δηλα­δή, που δια­φη­μί­ζει η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ, ως δήθεν ελα­φρύν­σεις μπο­ρούν να κρύ­ψουν, πως είναι και παρα­μέ­νει, μια βαθιά αντι­λαϊ­κή κυβέρνηση.

Ούτε φυσι­κά και η κατάρ­γη­ση της μεί­ω­σης του αφο­ρο­λό­γη­του που προ­τεί­νει η ΝΔ, ο Μητσο­τά­κης, καθι­στά τη ΝΔ, μια φιλο­λαϊ­κή πολι­τι­κή δύνα­μη» ανέ­φε­ρε υπο­γραμ­μί­ζο­ντας πως το ΚΚΕ τους προτείνει:

Να επα­να­φέ­ρουν τώρα τον μειω­μέ­νο ΦΠΑ κατά 50% για όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Να καταρ­γή­σουν τον ΦΠΑ στα είδη λαϊ­κής κατανάλωσης.

Να νομο­θε­τή­σουν αφο­ρο­λό­γη­το ατο­μι­κό όριο για όλους στα 20.000 ευρώ, προ­σαυ­ξη­μέ­νο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Να αφαι­ρέ­σουν από τη φορο­λό­γη­ση τις δαπά­νες Υγεί­ας, θέρ­μαν­σης, νερού, τηλεφώνου.

Να καταρ­γή­σουν τον ΕΝΦΙΑ και όλα τα χαράτσια.

Να απα­γο­ρεύ­σουν τους πλει­στη­ρια­σμούς για τις εργα­τι­κές και λαϊ­κές οικογένειες.

Και δω στη Μυτι­λή­νη, σε όλη τη Λέσβο, οι εργα­ζό­με­νοι, ο λαός, ξέρουν πολύ καλά, πως σε κανέ­να κυβερ­νη­τι­κό πρό­γραμ­μα, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ, δεν πρό­κει­ται να χωρέ­σουν τα δικαιώ­μα­τα, οι δικές τους ανά­γκες. Ποιος για παρά­δειγ­μα μιλάει:

Για την ακτο­πλοϊ­κή σύν­δε­ση της Λέσβου με σύγ­χρο­να και ασφα­λή πλοία με καθη­με­ρι­νή σύν­δε­ση με Πειραιά;

Για τη σύν­δε­ση με τη Βόρεια Ελλά­δα, τη Θεσ­σα­λο­νί­κη και με τα άλλα Νησιά Βόρειου και Νότιου Αιγαίου;

Για την αύξη­ση των δρο­μο­λο­γί­ων των αερο­πλά­νων αλλά και τη μεί­ω­ση κατά 50% των εισι­τη­ρί­ων σε αερο­πλά­να και καράβια,

Για κατάρ­γη­ση των φόρων σε αερο­δρό­μια και λιμάνια;

Κανείς. Για­τί τα συμ­φέ­ρο­ντα των εφο­πλι­στών, δεν συμ­βα­δί­ζουν, ούτε με τα δικαιώ­μα­τα των ναυ­τερ­γα­τών, ούτε με τις ανά­γκες για ασφα­λή φτη­νή μετα­φο­ρά των εργα­ζο­μέ­νων των νησιών.

Σε ποιο κυβερ­νη­τι­κό πρό­γραμ­μα υπάρ­χει έστω και μια ανα­φο­ρά στο δικαί­ω­μα στη στα­θε­ρή δου­λειά, αφού και οι δύο έκα­ναν ότι μπο­ρού­σαν για να επι­βά­λουν την “ ευε­λι­ξία” στις εργα­σια­κές σχέ­σεις, τη μαθη­τεία, δηλα­δή την απλή­ρω­τη δου­λειά, τους εργο­λα­βι­κούς εργάτες;

Σε ποιο κυβερ­νη­τι­κό πρό­γραμ­μα, του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ, θα βρει κανείς μέτρα στή­ρι­ξης της φτω­χής αγρο­τιάς, αφού και οι δύο στη­ρί­ζουν με χέρια και με πόδια τις κατευ­θύν­σεις της ΕΕ, της ΚΑΠ που ξεκλη­ρί­ζουν τους φτω­χούς αγρότες;

Σε ποιο κυβερ­νη­τι­κό πρό­γραμ­μα, του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ, υπάρ­χει έστω ως σύν­θη­μα, η δημό­σια και δωρε­άν παι­δεία, όπου ο γονιός δεν θα πλη­ρώ­νει ούτε ένα ευρώ για τη μόρ­φω­ση των παι­διών του;

Σε κανέ­να. Αντί­θε­τα και οι δύο έχουν να επι­δεί­ξουν πλού­σιο έργο σε ότι αφο­ρά στη μετα­τρο­πή του λυκεί­ου σε ένα εξο­ντω­τι­κό εξε­τα­στι­κό κέντρο που φυτο­ζω­εί δίπλα στην ακρι­βο­πλη­ρω­μέ­νη παρα­παι­δεία. Και οι δύο, έχουν να παρου­σιά­σουν, ένα δημό­σιο πανε­πι­στή­μιο που θα λει­τουρ­γεί με τις επι­χει­ρή­σεις και για τις επιχειρήσεις.

Και όσο κι αν προ­σπα­θεί ο ΣΥΡΙΖΑ να δια­φο­ρο­ποι­η­θεί από τη ΝΔ, δεν τα κατα­φέρ­νει. Τον προ­δί­δει ο νόμος Γαβρό­γλου που θα τον ζήλευαν όλοι οι προ­κά­το­χοί του στο υπουρ­γείο παι­δεί­ας, υπουρ­γοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ας απα­ντή­σουν, όχι σε μας, ας απα­ντή­σουν στους εργα­ζό­με­νους στα λαϊ­κά στρώ­μα­τα του νησιού πού χωρά­ει στα προ­γράμ­μα­τά τους η δωρε­άν δημό­σια υγεία και πρόνοια!!!

Για­τί η κατά­στα­ση στην υγεία παρα­μέ­νει τρα­γι­κή, ιδιαί­τε­ρα για ένα νησί, όπως η Λέσβος, όπου το καλο­καί­ρι, υπο­δέ­χε­ται χιλιά­δες του­ρί­στες. Όπου χει­μώ­να — καλο­καί­ρι φιλο­ξε­νεί πρό­σφυ­γες, βου­λιά­ζει, με ευθύ­νη της πολι­τι­κής της ΕΕ και των ελλη­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων, και κανείς τους δεν εγγυά­ται πως πρό­κει­ται να αλλά­ξει. Πώς αλλιώς να μιλή­σει κανείς για την κατά­στα­ση στο Βοστά­νειο Νοσοκομείο;

Γι αυτό και στο νησί της Λέσβου, το οποίο έχει ήδη δοκι­μα­στεί από τους σει­σμούς, ουσια­στι­κά δεν έχει αλλά­ξει τίπο­τα, σε ότι αφο­ρά την προ­στα­σία των κατοί­κων μπρο­στά στο ενδε­χό­με­νο ενός νέου σεισμού.

Μάλι­στα, δύο χρό­νια μετά το μεγά­λο σει­σμό, το χωριό της Βρί­σας θυμί­ζει ακό­μα βομ­βαρ­δι­σμέ­νο τοπίο ενώ στην περιο­χή του Πλω­μα­ρί­ου, ακό­μα πέφτουν τα βρά­χια και προ­κα­λούν, και ζημιές και τερά­στιες ανη­συ­χί­ες στους κατοί­κους », ανέ­φε­ρε ο κ..Κουτσούμπας.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανα­φέρ­θη­κε και στο μετα­να­στευ­τι­κό τονί­ζο­ντας πως «η Λέσβος, όπως και τα άλλα τέσ­σε­ρα νησιά του Αιγαί­ου, ζει εδώ και χρό­νια, αλλά ιδιαί­τε­ρα από το 2015, το δρά­μα των ξερι­ζω­μέ­νων από τους πολέ­μους και την εξα­θλί­ω­ση προ­σφύ­γων και μεταναστών.

Η ΕΕ, αντά­ξια του ρόλου της ως αντι­δρα­στι­κή και εχθρι­κή για τους λαούς ένω­ση των μονο­πω­λί­ων, αφού άνοι­ξε για ένα μικρό χρο­νι­κό διά­στη­μα τα σύνο­ρα όχι από κάποιο ανθρω­πι­σμό, αλλά για τα συμ­φέ­ρο­ντα του κεφα­λαί­ου και τα ευρύ­τε­ρα γεω­πο­λι­τι­κά τους συμφέροντα.

Το ΚΚΕ, από την πρώ­τη στιγ­μή που εκδη­λώ­θη­κε η προ­σφυ­γι­κή κρί­ση το 2015, συνέ­βα­λε με τις δυνά­μεις του στο κίνη­μα αλλη­λεγ­γύ­ης που έδει­ξε ο λαός της Λέσβου και άλλων νησιών απέ­να­ντι στην κατά­στα­ση που δημιουρ­γή­θη­κε, ειδι­κά τη Λέσβο. Άνοι­ξε μέτω­πο κατά της εμπλο­κής όλων των ΜΚΟ και κάθε είδους ιδιω­τι­κής πρω­το­βου­λί­ας στη δια­χεί­ρι­ση του προ­σφυ­γι­κού. Ανέ­δει­ξε ότι τα ευρω­παϊ­κά κον­δύ­λια είναι μόνο για την επι­δό­τη­ση του εγκλω­βι­σμού των προ­σφύ­γων στην Ελλά­δα. Απο­κά­λυ­ψε το βρώ­μι­κο ρόλο της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ αλλά και την ουσια­στι­κή συναί­νε­ση των άλλων κομμάτων.

Από την πρώ­τη στιγ­μή, ζήτη­σε τη μετα­φο­ρά των προ­σφύ­γων από τα νησιά στις χώρες πραγ­μα­τι­κού προ­ο­ρι­σμού τους, με ευθύ­νη του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Ήταν το μόνο κόμ­μα που τάχθη­κε καθα­ρά και ξάστε­ρα κατά της ευρω­τουρ­κι­κής συμ­φω­νί­ας, και ζήτη­σε την κατάρ­γη­σή της.

Τάχθη­κε κατά της δημιουρ­γί­ας των hotspots και της μετα­τρο­πής των νησιών σε «απο­θή­κες» και μαζι­κές φυλα­κές προ­σφύ­γων και μεταναστών.

Απαί­τη­σε να απο­ζη­μιω­θούν οι κάτοι­κοι που υπέ­στη­σαν ζημιές από την πολι­τι­κή του εγκλω­βι­σμού και των άθλιων συν­θη­κών ζωής μέσα στα hotspots.

Έτσι και τώρα, στη­ρί­ζει τα αιτή­μα­τα του ΕΚ Λέσβου, των άλλων μαζι­κών φορέ­ων, του λαού της Λέσβου για:

· Να κλεί­σει η Μόρια

· Για τον απε­γκλω­βι­σμό των προ­σφύ­γων και μετα­να­στών από το νησί, τη μετα­φο­ρά τους στην ηπει­ρω­τι­κή Ελλά­δα, όπως και των υπη­ρε­σιών ασύ­λου σε δομές φιλο­ξε­νί­ας με ανθρώ­πι­νες συν­θή­κες δια­βί­ω­σης και, από εκεί, στις χώρες πραγ­μα­τι­κού προ­ο­ρι­σμού τους

· Για ανθρώ­πι­νες συν­θή­κες φιλο­ξε­νί­ας για όσο, μικρό διά­στη­μα, χρεια­στεί να παρα­μεί­νουν στο νησί

· Για να καταρ­γη­θεί η απα­ρά­δε­κτη συμ­φω­νία ΕΕ-Τουρκίας»

Ο κ. Κου­τσού­μπας ανέ­φε­ρε ότι οι νησιώ­τες αυτά τα αιτή­μα­τα διεκ­δι­κούν, με μαζι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις και τους κάλε­σε να τα εκφρά­σουν και με την ψήφο τους στις ερχό­με­νες εκλο­γές κατα­δι­κά­ζο­ντας «τα κόμ­μα­τα και τους υπο­ψη­φί­ους που στή­ρι­ξαν τη συμ­φω­νία ΕΕ — Τουρ­κί­ας, τα άθλια hotspots και την ομη­ρία χιλιά­δων προ­σφύ­γων και μετα­να­στών στο νησί «ρίχνο­ντας μαύ­ρο» σε κάθε «μαύ­ρη» ρατσι­στι­κή φωνή και το ναζι­στι­κό μόρ­φω­μα της Χρυ­σής Αυγής.»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο