Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Ο όρος «Αριστερά» έχει ταλαιπωρηθεί στην Ελλάδα

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε συνέ­ντευ­ξή του στην εφη­με­ρί­δα «Πρώ­το Θέμα» ανα­φέ­ρει ότι «ο όρος «Αρι­στε­ρά» που έχει ταλαι­πω­ρη­θεί από πολ­λούς δια­χρο­νι­κά και στην Ελλά­δα και διε­θνώς, στη συνεί­δη­ση μεγά­λου κομ­μα­τιού του λαού μας εξα­κο­λου­θεί να σημαί­νει αγω­νι­στι­κό­τη­τα, αλλη­λεγ­γύη, αγά­πη για τους ανθρώ­πους του μόχθου, σημαί­νει να βλέ­πεις τις δυνα­τό­τη­τες για πρό­ο­δο που έχει δημιουρ­γή­σει η ανθρώ­πι­νη εργα­σία και σκέ­ψη και να τις αντι­στοι­χί­ζεις με την ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων ανα­γκών του λαού, σημαί­νει να είσαι με το πλευ­ρό όλων των λαών του κόσμου και να ενα­ντιώ­νε­σαι σε αυτούς που τους μακε­λεύ­ουν και τους κατα­πιέ­ζουν για τα συμ­φέ­ρο­ντα κάποιων λίγων».

Ερω­τη­θείς «είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κόμ­μα αρι­στε­ρό και προ­ο­δευ­τι­κό;» απά­ντη­σε, μετα­ξύ άλλων, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επι­λέ­ξει: Με τη στα­θε­ρό­τη­τα ενός διε­φθαρ­μέ­νου συστή­μα­τος, με τους ‘επεν­δυ­τές’, με την ΕΕ, με το ΝΑΤΟ. Όλα μαζί δεν γίνονται…».

Σχε­τι­κά με το για­τί το ΚΚΕ απο­κλεί­ει κάθε συνερ­γα­σία με τον ΣΥΡΙΖΑ, σημεί­ω­σε κατ’ αρχάς ότι «τα ίδια τα στε­λέ­χη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι τα προ­γράμ­μα­τά μας (σ.σ του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ) είναι ‘μη συν­θέ­σι­μα’». Απο­σα­φή­νι­σε πως το γεγο­νός ότι το ΚΚΕ δεν συμπράτ­τει «σε μια αντι­λαϊ­κή κυβέρ­νη­ση με τον ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιο άλλο κόμ­μα του συστή­μα­τος, δεν σημαί­νει ότι δεν έχου­με ανοι­χτή την αγκα­λιά μας σε λαϊ­κούς ανθρώ­πους, τίμιους αγω­νι­στές που πίστε­ψαν σε αυτά τα κόμ­μα­τα στο παρελ­θόν, απο­γοη­τεύ­τη­καν και σήμε­ρα βλέ­πουν την ελπί­δα μόνο στο ΚΚΕ», ενώ επι­σή­μα­νε ότι αυτό φαί­νε­ται και στα ψηφο­δέλ­τια του ΚΚΕ.

Είπε ότι το ΚΚΕ «θα είναι το μονα­δι­κό αντί­πα­λο δέος απέ­να­ντι σε οποια­δή­πο­τε αντι­λαϊ­κή κυβέρ­νη­ση σχη­μα­τι­στεί, και θα είμα­στε το μόνο στή­ριγ­μα για τον λαό που πρέ­πει, από την επό­με­νη κιό­λας των εκλο­γών, να βγει στο προ­σκή­νιο πολύ πιο δυναμικά».

«Όσο πιο δυνα­τό είναι το ΚΚΕ και όσο πιο αδύ­να­μη η επό­με­νη κυβέρ­νη­ση, τόσο πιο δυνα­τός θα είναι ο λαός. Και το χρειά­ζε­ται ένα πιο δυνα­τό το ΚΚΕ ο λαός μας, ειδι­κά με αυτά που έχου­με μπρο­στά μας» ανέ­φε­ρε χαρακτηριστικά.

Ερω­τη­θείς για το ενδε­χό­με­νο συμ­με­το­χής του ΚΚΕ σε μια κυβέρ­νη­ση «ειδι­κού σκο­πού για την ψήφι­ση μόνο της απλής ανα­λο­γι­κής» απά­ντη­σε πως «είμα­στε εδώ για να υπερ­ψη­φί­σου­με την απλή ανα­λο­γι­κή, όποια κυβέρ­νη­ση και αν τη φέρει, δεν χρειά­ζε­ται να μπού­με σε μια κυβέρ­νη­ση ειδι­κού σκο­πού» προ­σθέ­το­ντας: «Ας μην γελιό­μα­στε όμως, δεν υπάρ­χει ενδε­χό­με­νο να φτια­χτεί κυβέρ­νη­ση μόνο για αυτό».

Στη συνέ­ντευ­ξή του, ο Δ. Κου­τσού­μπας απά­ντη­σε σε ερω­τή­σεις για τον «σκου­ρια­σμέ­νο και άχρη­στο κρα­τι­κό μηχα­νι­σμό», για τους υπεύ­θυ­νους της τρα­γω­δί­ας των Τεμπών, για την «αξιο­λό­γη­ση των εργα­ζο­μέ­νων στην κρα­τι­κή μηχα­νή», καθώς και για το περιε­χό­με­νο της «κοι­νω­νι­κο­ποί­η­σης» που προ­τεί­νει το ΚΚΕ, τονί­ζο­ντας, μετα­ξύ άλλων επι­γραμ­μα­τι­κά ότι «εμείς δεν είμα­στε με αυτό το κράτος».

Ως προς το ενδε­χό­με­νο «απο­μό­νω­σης της Ελλά­δας» σε περί­πτω­ση λαϊ­κής εξου­σί­ας και έξω­σης όλων των αμε­ρι­κα­νι­κών βάσε­ων, ακό­μα και «πρό­κλη­σης θερ­μού επει­σο­δί­ου με την Τουρ­κία», απά­ντη­σε πως «σήμε­ρα που είμα­στε με τα μπού­νια στο ΝΑΤΟ, δεν συμ­βαί­νουν θερ­μά επει­σό­δια; Αυτά που έγι­ναν τον Φλε­βά­ρη του 2020 στον Έβρο ή μετά, το καλο­καί­ρι της ίδιας χρο­νιάς, με το ερευ­νη­τι­κό πλοίο στην ελλη­νι­κή υφα­λο­κρη­πί­δα, τι ήταν; Για να μην πάμε στην εισβο­λή στην Κύπρο που ήταν πόλε­μος κανονικός…».

Έθε­σε δε, τα ερω­τή­μα­τα: «Όταν «παίρ­νου­με τα τεθω­ρα­κι­σμέ­να από τα νησιά και τα στέλ­νου­με στον Ζελέν­σκι επει­δή το ζητά­ει το ΝΑΤΟ, δεν αδυ­να­τί­ζου­με απέ­να­ντι στον επι­θε­τι­κό γεί­το­να; Οι αμε­ρι­κα­νι­κές βάσεις που έχουν γεμί­σει τη χώρα και χρη­σι­μο­ποιού­νται για να φεύ­γει πολε­μι­κό υλι­κό του ΝΑΤΟ προς τα πάνω, δεν θα γίνουν στό­χος επί­θε­σης από το αντί­πα­λο στρα­τό­πε­δο αν γενι­κευ­τεί ο πόλε­μος και γίνει και τυπι­κά και με τα όλα του πόλε­μος ΝΑΤΟ-Ρωσίας;».

Είπε ακό­μα, ότι «οι κυρώ­σεις στη Ρωσία, στο Ιράν και σε άλλες χώρες στις οποί­ες συμ­με­τέ­χου­με ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, μας απο­μο­νώ­νουν από άλλους λαούς, με τους οποί­ους είχα­με και θα μπο­ρού­σα­με να έχου­με σχέσεις».

«Εμείς δεν κοροϊ­δεύ­ου­με κανέ­ναν. Και ο δρό­μος που προ­τεί­νου­με θα έχει δυσκο­λί­ες. Με τη δια­φο­ρά ότι θα είναι δυσκο­λί­ες σε έναν δρό­μο που οδη­γεί σε κάτι καλύ­τε­ρο» τόνι­σε ο Δ. Κουτσούμπας.

Ερω­τη­θείς για τη θέση του ΚΚΕ για το θέμα της Χρυ­σής Αυγής, απά­ντη­σε ότι «εμείς από την πρώ­τη στιγ­μή είπα­με ότι το ζήτη­μα αυτό, η αντι­με­τώ­πι­ση του φασι­σμού, του ναζι­σμού και των εγκλη­μά­των τους δεν γίνε­ται με νομο­θε­τι­κές ρυθ­μί­σεις. Η ουσια­στι­κή απά­ντη­ση πρέ­πει να δοθεί από τον ίδιο τον λαό. ‘Αλλο να μιλάς, να δια­φω­τί­ζεις, να ενη­με­ρώ­νεις τον ελλη­νι­κό λαό, να επι­λύ­εις προ­βλή­μα­τά του και να αντι­με­τω­πί­ζεις και τον φασι­σμό». Απα­ντώ­ντας στην ερώ­τη­ση, για τις σχε­τι­κές με το ζήτη­μα αυτό τρο­πο­λο­γί­ες, είπε πως «ψηφί­σα­με κατά, για­τί δεν λύνε­ται. Χώρια που χρειά­στη­κε τρεις συνε­χείς τρο­πο­λο­γί­ες να φέρει η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ. Και δεν το έκα­νε βέβαια, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, από ανι­κα­νό­τη­τα, ή επει­δή της ξέφυ­γαν ζητή­μα­τα — νομί­ζω ότι από την αρχή ήταν λάθος το θέμα. Οκτώ χρό­νια πέρα­σαν και δεν έχει ακό­μα τελε­σι­δι­κή­σει η από­φα­ση για την εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση της Χρυ­σής Αυγής. Για­τί αν είχε τελε­σι­δι­κή­σει η από­φα­ση στο Εφε­τείο, δεν χρεια­ζό­ταν καμία νομο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση. Απλά δεν θα ήταν υπο­ψή­φιος ο Κασι­διά­ρης, δεν θα μπο­ρού­σαν να κατέ­βουν οι φασί­στες, οι εγκλη­μα­τί­ες στην εκλο­γι­κή μάχη. Και γι’ αυτό, οχτώ χρό­νια ευθύ­νε­ται και ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν πριν, και η ΝΔ τα τελευ­ταία 4 χρόνια».

Τέλος, απα­ντώ­ντας στην ερώ­τη­ση «αν κάποιος που είναι χρι­στια­νός μπο­ρεί να είναι μέλος του ΚΚΕ» ο Δ. Κου­τσού­μπας απά­ντη­σε: «Βέβαια έχου­με μέλη μας που είναι χρι­στια­νοί» ενώ στη ερώ­τη­ση «αν μπο­ρεί κάποιος ομο­φυ­λό­φι­λος να είναι μέλος του ΚΚΕ» είπε «ναι, έχου­με επί­σης. Εμείς είμα­στε ενά­ντια σε όλη αυτή την ομο­φο­βία που υπάρ­χει. Λένε το ΚΚΕ ομο­φο­βι­κό κόμ­μα, αλλά καλύ­τε­ρα να δια­βά­σεις τη συνέ­ντευ­ξή μου στο ‘Antivirus’ για το τι λέμε πραγ­μα­τι­κά — και όχι τι λένε ότι λέμε εμείς — για τα άτο­μα με δια­φο­ρε­τι­κό σεξουα­λι­κό προ­σα­να­το­λι­σμό, για ομο­φυ­λό­φι­λους, για τρανς».

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο