Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Περιόδευσε στις εγκαταστάσεις της «Pfizer» στη Θεσσαλονίκη, συνομίλησε με εργαζόμενους

Στις εγκα­τα­στά­σεις της φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ας «Pfizer» περιό­δευ­σε σήμε­ρα το πρωί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας κατά τη δεύ­τε­ρη μέρα της επί­σκε­ψής του στη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Το από­γευ­μα στις 18.30 θα συνα­ντη­θεί με τον Σύλ­λο­γο Ατό­μων Πλη­γέ­ντων Δυστυ­χή­μα­τος Τεμπών και στις 20.00 θα μιλή­σει σε συγκέ­ντρω­ση στη συνοι­κία της Τού­μπας, στον υπαί­θριο χώρο του Πολι­τι­στι­κού Κέντρου Τούμπας.

Τον συνό­δευ­σαν η Θεα­νώ Καπέ­τη, μέλος του ΠΓ και γραμ­μα­τέ­ας της Κομ­μα­τι­κής Οργά­νω­σης Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, τα μέλη της ΚΕ Θανά­σης Χρη­στί­δης και Ευθύ­μης Δημά­κης, ο Λεω­νί­δας Στολ­τί­δης, υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής του ΚΚΕ στη Β’ Θεσ­σα­λο­νί­κης και ο Σωτή­ρης Αβρα­μό­που­λος, υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής του ΚΚΕ στην Α’  Θεσσαλονίκης.

Ο επι­κε­φα­λής της «Pfizer» στη Θεσ­σα­λο­νί­κη Nico Gariboldi και άλλοι εκπρό­σω­ποι της εται­ρεί­ας ξενά­γη­σαν την αντι­προ­σω­πεία στις εγκα­τα­στά­σεις, παρου­σί­α­σαν το αντι­κεί­με­νο του κέντρου, ενδει­κτι­κά project πάνω στα οποία δου­λεύ­ουν και συνερ­γα­σί­ες που ανα­πτύσ­σουν με πανε­πι­στη­μια­κά ιδρύματα.

Συνο­λι­κά στην πόλη η εται­ρεία απα­σχο­λεί περί­που 850 εργα­ζό­με­νους, οι 480 εκ των οποί­ων δου­λεύ­ουν στο κέντρο και­νο­το­μί­ας. Η πλειο­ψη­φία τους είναι επι­στή­μο­νες με σημα­ντι­κή ειδί­κευ­ση, κατά κύριο λόγο στα αντι­κεί­με­να STEM (επι­στή­μη, τεχνο­λο­γία, μηχα­νι­κή και μαθη­μα­τι­κά), ενώ ένα σημα­ντι­κό ποσο­στό (15%) έχει επι­στρέ­ψει στη χώρα από το εξωτερικό.

Ξεχω­ρι­στή στιγ­μή ήταν η συνά­ντη­ση με μέλη της προ­σω­ρι­νής διοί­κη­σης του νεο­σύ­στα­του Σωμα­τεί­ου, που δημιουρ­γή­θη­κε με στό­χο να προ­α­σπί­σει τα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων (μισθοί, ωρά­ρια εργα­σί­ας, μετα­κί­νη­ση από και προς τον χώρο δου­λειάς και άλλα).

Το σημα­ντι­κό έργο που προ­σφέ­ρουν, δου­λεύ­ο­ντας σε μια και­νο­τό­μα επι­χεί­ρη­ση, αλλά και σε έναν τομέα κρί­σι­μο για τον λαό, που αφο­ρά την Υγεία και το Φάρ­μα­κο, επι­σή­μα­νε ο Δ. Κου­τσού­μπας, συζη­τώ­ντας με εργα­ζό­με­νους στους χώρους της εται­ρεί­ας. Παράλ­λη­λα, σχο­λί­α­σε το γεγο­νός ότι «ενώ εσείς εδώ δημιουρ­γεί­ται θαύ­μα­τα», και­νο­τό­μα εργα­λεία και υπη­ρε­σί­ες, οι παρο­χές Υγεί­ας για τους εργα­ζό­με­νους και τις οικο­γέ­νειές τους επιδεινώνονται.

Δ. Κουτσούμπας: Περισσότεροι να ρίξουν την ψήφο τους στο ΚΚΕ

Νιώ­θω πολύ μεγά­λη χαρά που σας συνα­ντώ, τους εργα­ζό­με­νους εδώ σε αυτή την επι­χεί­ρη­ση. Ερχό­με­νοι εδώ στη Θεσ­σα­λο­νί­κη θεω­ρή­σα­με υπο­χρέ­ω­σή μας να επι­σκε­φτού­με χώρους εργα­σί­ας όπως είναι η «Pfizer» και, μάλι­στα, επι­χει­ρή­σεις σύγ­χρο­νες, και­νο­τό­μες ‑φαί­νε­ται και από την πρώ­τη ματιά άλλω­στε. Αλλά κυρί­ως για­τί είναι ένας κρί­σι­μος τομέ­ας αυτός της Υγεί­ας, του Φαρ­μά­κου, που απα­σχο­λεί τον λαό μας. Και πρέ­πει να συμ­βάλ­λου­με όλοι. Κι εσείς συμ­βάλ­λε­τε για­τί πρω­ταρ­χι­κά είναι δική σας δου­λειά αυτή, των ίδιων των εργα­ζο­μέ­νων εδώ στον χώρο. Με τις γνώ­σεις σας, τις επι­στη­μο­νι­κές σας γνώ­σεις, τις τεχνο­λο­γι­κές σας γνώ­σεις, προ­σφέ­ρε­τε και­νο­τό­μες υπη­ρε­σί­ες, φτιά­χνε­τε, δημιουρ­γεί­τε, ανα­πτύσ­σε­τε και­νο­τό­μα εργα­λεία για την Υγεία, για το Φάρμακο.

Και δυστυ­χώς δεν μπο­ρεί να τα απο­λαύ­σει έτσι όπως θα έπρε­πε ο ελλη­νι­κός λαός, συνο­λι­κό­τε­ρα οι λαϊ­κές οικο­γέ­νειες, για­τί ακρι­βώς υπάρ­χουν τερά­στιες ελλεί­ψεις στο δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας. Συνα­ντά­με και ελλεί­ψεις σε φάρ­μα­κα, ψάχνουν γονείς να βρουν φάρ­μα­κα για τα παι­διά τους, τρέ­χουν από δω κι από κει στα φαρ­μα­κεία. Λεί­πουν πάρα πολ­λοί για­τροί, λεί­πουν νοση­λευ­τές. Και βεβαί­ως θεω­ρού­με ότι έχουν ευθύ­νη κυβερ­νή­σεις δια­χρο­νι­κά μέχρι σήμε­ρα που δεν έλυ­σαν τέτοια ζητήματα.

Με τη μεγά­λη τρα­γω­δία που ζήσα­με με την παν­δη­μία, λέγα­με μήπως τέλος πάντων γίνει η αφορ­μή να παρ­θούν κάποια μέτρα, να στε­λε­χω­θούν οι δημό­σιες δομές, τα Κέντρα Υγεί­ας, τα νοσο­κο­μεία και λοι­πά, με για­τρούς, με άλλες υπο­δο­μές. Παρ’ όλα αυτά είμα­στε πάρα πολύ πίσω με απο­τέ­λε­σμα να θρη­νού­με, όπως είδα­τε και πρό­σφα­τα, θύμα­τα συναν­θρώ­πους μας. Την 60χρονη γυναί­κα στην Κω, επει­δή παρό­τι υπήρ­χε ασθε­νο­φό­ρο δεν υπήρ­χε δια­σώ­στης, οδη­γός να κινή­σει το ασθε­νο­φό­ρο. Στη Νέα Μακρη τη 19χρονη έγκυο που χάθη­κε η ζωή και αυτής και του παι­διού της για­τί δεν υπήρ­χε ασθε­νο­φό­ρο. Και μια σει­ρά τέτοια ζητήματα.

Βλέ­πε­τε την αντί­φα­ση, στον 21ο αιώ­να που ζού­με, που υπάρ­χει μεγά­λη τεχνο­λο­γι­κή και επι­στη­μο­νι­κή επα­νά­στα­ση, νέο κύμα, τεχνη­τή νοη­μο­σύ­νη, που πλέ­ον τα έχου­με ζήσει όλα, τα βλέ­που­με όλα και θα δού­με και άλλα στο μέλ­λον. Και δεν μπο­ρεί να προ­βλε­φθεί αυτό το απλό ζήτη­μα. Ένα ασθε­νο­φό­ρο να μετα­φέ­ρει τον ασθε­νή, το φάρ­μα­κο να μην είναι εμπό­ρευ­μα αλλά να είναι για όλους φθη­νό, προ­σβά­σι­μο και επαρ­κές για όλο τον πληθυσμό.

Και την ίδια ώρα γίνο­νται και πλει­στη­ρια­σμοί, γίνο­νται και εξώ­σεις. Όλα αυτά είναι στην ίδια λογι­κή και οφεί­λο­νται στη στρα­τη­γι­κή των κομ­μά­των. Είδα­τε τη συζή­τη­ση που γίνε­ται για τη φορο­λο­γία για παρά­δειγ­μα. Κι εσείς πλη­ρώ­νε­τε φόρους. Έχου­με σπί­τια και είναι σαν να πλη­ρώ­νου­με ενοί­κιο στο σπί­τι που έφτια­ξε ο πατέ­ρας μας, ο παπ­πούς μας και μένου­με, πότε με τον ΕΝΦΙΑ, πότε με τους έμμε­σους φόρους, πότε με τους άμε­σους, με τα πάντα, τον ΦΠΑ κι όλα αυτά τα ζητήματα.

Τα ξέρε­τε, δεν θέλω να σας κου­ρά­σω. Ακού­τε και τις θέσεις του ΚΚΕ. Δυστυ­χώς εμείς κάνα­με τρο­πο­λο­γί­ες, και στην προη­γού­με­νη Βου­λή και τώρα θα κάνου­με, νομο­θε­τι­κές ρυθ­μί­σεις προ­τεί­να­με, όμως τα άλλα κόμ­μα­τα είναι σε άλλη κατεύ­θυν­ση. Δεν συμφωνούν.

Και εδώ υπάρ­χει το εξής ζήτη­μα. Πρέ­πει να δού­με το δάσος και όχι το δέντρο. Διό­τι έχουν συμ­φω­νή­σει δυστυ­χώς όλοι τους, και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, λέω τα βασι­κά κόμ­μα­τα του Ελλη­νι­κού Κοι­νο­βου­λί­ου, στα προ­α­παι­τού­με­να που βάζει το Ταμείο Ανά­καμ­ψης της ΕΕ. Που σημαί­νει νέα αντι­λαϊ­κά μέτρα. Νέα δημο­σιο­νο­μι­κή σφι­χτή πολι­τι­κή το επό­με­νο διά­στη­μα. Που σημαί­νει νέα λιτό­τη­τα και μάλι­στα και με έξαρ­ση της ακρί­βειας, την ώρα που λόγω του πλη­θω­ρι­σμού, λόγω της ακρί­βειας, των ανα­τι­μή­σε­ων και λοι­πά θα έπρε­πε να υπάρ­χουν αυξή­σεις μισθών και αυξή­σεις συντά­ξε­ων, να έχουν γυρί­σει πίσω τα δώρα, ο 13ος και ο 14ος μισθός. Αντί­θε­τα όλα αυτά κόβο­νται. Και η κοι­νω­νία πραγ­μα­τι­κά ασφυ­κτιά. Και επει­δή το δίλημ­μα πλέ­ον σε αυτές τις εκλο­γές, επει­δή ο ελλη­νι­κός λαός τοπο­θε­τή­θη­κε στις 21 Μαΐ­ου, δεν είναι στα­θε­ρό­τη­τα κυβέρ­νη­σης. Κυβέρ­νη­ση θα βγει και προ­φα­νώς θα είναι και αυτο­δύ­να­μη, αλλά και αυτο­δύ­να­μη να μην είναι θα είναι στα­θε­ρή κυβέρ­νη­ση, θα είναι η ΝΔ όπως όλα δεί­χνουν, δεν καλύ­πτε­ται αυτή η διαφορά.

Άρα εμείς αυτό που βάζου­με και σε εσάς να σκε­φτεί­τε και σε όλο τον ελλη­νι­κό λαό και τη νεο­λαία, είναι τι αντι­πο­λί­τευ­ση θα υπάρ­χει. Εμείς θεω­ρού­με ότι τα άλλα κόμ­μα­τα δεν μπο­ρούν να κάνουν αντι­πο­λί­τευ­ση σε μια τέτοια κυβέρ­νη­ση που θα προ­κύ­ψει από αυτές τις εκλο­γές, που θα πάρει όλα αυτά τα μέτρα, τα οποία εμείς από χέρι τα θεω­ρού­με αντι­λαϊ­κά για­τί τέτοια είναι. Και θα αφο­ρούν όλους τους τομείς, θα πλή­ξουν και εσάς, θα πλή­ξουν όλους τους εργα­ζό­με­νους σε όλη την Ελλά­δα. Άρα εκεί είναι το ζήτημα.

Εμείς θεω­ρού­με ότι μπο­ρού­με να κάνου­με μια πραγ­μα­τι­κά δυνα­μι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση και μέσα στη Βου­λή να καθυ­στε­ρού­με, να εμπο­δί­ζου­με αντι­λαϊ­κά μέτρα, να μην περ­νά­νε και βεβαί­ως στους δρό­μους του αγώ­να μαζί σας, με τα σωμα­τεία σας, τα δίκαια αιτή­μα­τά σας να τα διεκ­δι­κού­με, να τα προ­βάλ­λου­με και στη Βου­λή και παντού, με κινη­το­ποι­ή­σεις ή οτι­δή­πο­τε άλλο χρειά­ζε­ται, αυτό που οι ίδιοι οι εργα­ζό­με­νοι απο­φα­σί­ζουν, όχι τι τους λέμε εμείς, αλλά τι οι ίδιοι θέλουν, τα σωμα­τεία τους να κάνουν, να διεκ­δι­κή­σουν για να βελ­τιώ­σουν τη ζωή τους, το εργα­σια­κό τους περι­βάλ­λον και τα λοιπά.

Νομί­ζω είστε σε καλό δρό­μο. Μην πάτε στην απο­χή. Για­τί πολ­λοί άνθρω­ποι σκέ­φτο­νται τι να κάνω έτσι όπως έγι­ναν τα πράγ­μα­τα, πήγα μια φορά, ψήφι­σα, δεν θα πάω στις 25 του Ιού­νη. Είναι η συμ­με­το­χή ακό­μα και σε αυτές τις εκλο­γές έτσι όπως γίνο­νται με έναν άδι­κο εκλο­γι­κό νόμο, πραγ­μα­τι­κά, για­τί αυτός ο εκλο­γι­κός νόμος με τον οποίο γίνο­νται οι εκλο­γές δίνει μπό­νους στο πρώ­το κόμ­μα. Δηλα­δή θα πάει η ΝΔ και θα κόψει από τα άλλα κόμ­μα­τα, θα κόψει για παρά­δειγ­μα από το ΚΚΕ. Και το ίδιο ποσο­στό να πάρου­με, το 7,23%, δεν θα πάρου­με 26 βου­λευ­τές, θα πάρου­με ξέρω γω 21. Θα κόψει δηλα­δή πέντε βου­λευ­τές. Εμείς λέμε όχι μόνο να τους κρα­τή­σου­με, αλλά και να τους αυξή­σου­με, που σημαί­νει μεγα­λύ­τε­ρο ποσο­στό. Άρα περισ­σό­τε­ροι άνθρω­ποι, περισ­σό­τε­ροι νέοι και νέες, εργα­ζό­με­νοι, να ρίξουν την ψήφο τους στο ΚΚΕ. Και αυτό σας καλού­με να κάνετε.

Εντά­ξει, μην πω άλλα προ­ε­κλο­γι­κά τώρα. Καλή δύνα­μη και υγεία να έχετε.

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο