Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: «Το ΚΚΕ στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων — Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στο νομοσχέδιο — έκτρωμα»

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας στην ομι­λία του το βρά­δυ της Τετάρ­της 22 Νοεμ­βρί­ου, σε εκδή­λω­ση στην έδρα της ΚΕ του κόμ­μα­τος στον Περισ­σό με θέμα: «Η νέα επί­θε­ση της κυβέρ­νη­σης στους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους επαγ­γελ­μα­τί­ες, εμπό­ρους, βιο­τέ­χνες, επι­στή­μο­νες και οι Θέσεις του ΚΚΕ» χαι­ρέ­τι­σε τις σημε­ρι­νές — «δίκαιες» όπως τόνι­σε — κινη­το­ποι­ή­σεις επαγ­γελ­μα­τιών, βιο­τε­χνών, εμπό­ρων και αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων επι­στη­μό­νων με αίτη­μα την άμε­ση από­συρ­ση του φορο­λο­γι­κού νομο­σχε­δί­ου της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ.

Ανέ­φε­ρε ότι η κυβέρ­νη­ση προ­χω­ρά «σε κατά μέτω­πο επί­θε­ση με ένα νομο­σχέ­διο το οποίο είναι κομ­μέ­νο και ραμ­μέ­νο, για να αυξή­σει τη φορο­λο­γία των πιο μικρών, των πιο ευά­λω­των οικο­νο­μι­κά μικρών επι­χει­ρή­σε­ων» σημειώ­νο­ντας ότι «αυτή είναι στην πρά­ξη, η περι­βό­η­τη “διεύ­ρυν­ση της φορο­λο­γι­κής βάσης” στην οποία ανα­φέ­ρε­ται η ΕΕ και ασπά­ζο­νται όλες οι αστι­κές κυβερ­νή­σεις. Και απο­τε­λεί προ­α­παι­τού­με­νο για την εκτα­μί­ευ­ση των δόσε­ων του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης, όπως είχα­με απο­κα­λύ­ψει και πριν τις βου­λευ­τι­κές εκλογές».

Είπε ότι η κυβέρ­νη­ση με το νομο­σχέ­διο αυτό «δεν αρκεί­ται απλώς στην επι­βο­λή του γνω­στού πια σε όλους τεκ­μαρ­τού εισο­δή­μα­τος, που θα οδη­γή­σει σε αύξη­ση φορο­λο­γί­ας από 1.000 ως 3.000 ευρώ σε 473.000 αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους. Υπό­ψη, αυτό είναι στοι­χείο της ίδιας της κυβέρ­νη­σης. Εκτός αυτού, καθιε­ρώ­νει και ένα απρο­σπέ­λα­στο ψηφια­κό λαβύ­ριν­θο (με τα ηλε­κτρο­νι­κά βιβλία, τις ψηφια­κές συναλ­λα­γές και άλλα), που για τις πολύ μικρές οικο­γε­νεια­κές επι­χει­ρή­σεις των επαγ­γελ­μα­τιών, που δε δια­θέ­τουν οργα­νω­μέ­νο λογι­στή­ριο, θα δημιουρ­γή­σει κυριο­λε­κτι­κά ασφυ­κτι­κές συν­θή­κες λειτουργίας».

«Διπλή, λοι­πόν, η επί­θε­ση. Και δικαί­ως οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι ζητούν την από­συρ­ση του νομο­σχε­δί­ου εδώ και τώρα. Χωρίς δεύ­τε­ρη κου­βέ­ντα, απορ­ρί­πτου­με την ύπου­λη, συκο­φα­ντι­κή προ­πα­γάν­δα της κυβέρ­νη­σης, περί δήθεν “φορο­λο­γι­κής δικαιο­σύ­νης” και τον κοι­νω­νι­κό αυτο­μα­τι­σμό που προ­σπα­θεί να καλ­λιερ­γή­σει ο υπουρ­γός. Είναι ο ίδιος υπουρ­γός, που έθα­ψε τα εργα­τι­κά δικαιώ­μα­τα με το γνω­στό σε όλους “νόμο Χατζη­δά­κη” και τώρα γυρί­ζει στα κανά­λια και στε­νο­χω­ριέ­ται, λέει, για τη φορο­λο­γία των μισθω­τών και των συντα­ξιού­χων, που φορ­τώ­νο­νται όλα τα βάρη» τόνι­σε ο Δ. Κουτσούμπας.

Σημεί­ω­σε ότι «τα νέα φορο­λο­γι­κά έσο­δα δεν πρό­κει­ται να στη­ρί­ξουν τις λαϊ­κές ανά­γκες για δωρε­άν κρα­τι­κές υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας — πρό­νοιας — παι­δεί­ας, ούτε βεβαί­ως πρό­κει­ται να μειω­θεί η φορο­λο­γία του μισθω­τού», ενώ πρό­σθε­σε, μετα­ξύ άλλων, ότι «με το υπάρ­χον φορο­λο­γι­κό καθε­στώς, οι μικροί επαγ­γελ­μα­τί­ες με το εισό­δη­μά τους πλη­ρώ­νουν φόρους δυσα­νά­λο­γους. Εμείς βέβαια για αυτούς μιλά­με, γι΄ αυτούς ενδια­φε­ρό­μα­στε και όχι γενι­κά για τον επι­χει­ρη­μα­τι­κό κόσμο, όπως τον λένε».

Ανα­φέρ­θη­κε στα πολ­λα­πλά πλήγ­μα­τα που έχουν δεχθεί τα τελευ­ταία χρό­νια οι μικροί επαγ­γελ­μα­τί­ες και επι­σή­μα­νε, μετα­ξύ άλλων, ότι «ακό­μα και σε αυτό το ίδιο το νομο­σχέ­διο που εκτι­νάσ­σει τη φορο­λο­γία των επαγ­γελ­μα­τιών, προ­βλέ­πο­νται νέες απαλ­λα­γές για τις Ανώ­νυ­μες Εται­ρί­ες και τους μετό­χους τους» πρόσθεσε.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας είπε ότι «το πραγ­μα­τι­κό κίνη­τρο της κυβέρ­νη­σης είναι να επι­τα­χύ­νει τη συγκε­ντρο­ποί­η­ση του κεφα­λαί­ου και όχι να απο­δώ­σει φορο­λο­γι­κή δικαιοσύνη».

«Γι’ αυτό», υπο­γράμ­μι­σε, «το ΚΚΕ υπο­στη­ρί­ζει τη στή­ρι­ξη του εισο­δή­μα­τος του αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νου επαγ­γελ­μα­τία, όπως και του μισθω­τού και του αγρό­τη βιο­πα­λαι­στή. Με αυτή την αυτο­νό­η­τη ανά­γκη στο μυα­λό, το ΚΚΕ ανα­λαμ­βά­νει την πρω­το­βου­λία και επα­να­κα­τα­θέ­τει άμε­σα Πρό­τα­ση Νόμου στη βου­λή που συμπε­ρι­λαμ­βά­νει μια σει­ρά μέτρα για την προ­στα­σία του εισο­δή­μα­τος των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων και την αντι­με­τώ­πι­ση των χρε­ών τους.

Ταυ­τό­χρο­να, κατα­θέ­του­με ανά­λο­γη τρο­πο­λο­γία στη βου­λή με δύο άρθρα, τα αυτο­νό­η­τα: Πρώ­τον, την επα­νέ­ντα­ξη όλων των κατη­γο­ριών των μη μισθω­τών — και των μισθω­τών — σε αφο­ρο­λό­γη­το όριο 12.000, με προ­σαύ­ξη­ση 3.000 ευρώ για κάθε προ­στα­τευό­με­νο μέλος και δεύ­τε­ρον, την ορι­στι­κή κατάρ­γη­ση του τέλους επι­τη­δεύ­μα­τος, χωρίς όρους και εξαι­ρέ­σεις, για όλους τους επαγγελματίες».

Επα­νέ­λα­βε και από το βήμα της απο­ψι­νής εκδή­λω­σης την «απαί­τη­ση για άμε­ση από­συρ­ση του νομο­σχε­δί­ου της κυβέρ­νη­σης και της υπερ­ψή­φι­σης της πρό­τα­σης νόμου του ΚΚΕ».

Ανα­φε­ρό­με­νος με λεπτο­μέ­ρειες σε όσα εφάρ­μο­σαν ως κυβερ­νή­σεις ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ τόνι­σε ότι «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ — και για να εξη­γού­μα­στε εννο­ού­με και αυτούς που έχουν μεί­νει ακό­μα στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτούς που έφυ­γαν τελευ­ταία, ή είναι σε δια­δι­κα­σία φυγής τώρα, οι οποί­οι βεβαί­ως και αυτοί εφάρ­μο­ζαν τις ίδιες πολι­τι­κές από κορυ­φαί­ες υπουρ­γι­κές θέσεις — παρά τις δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις τους — υλο­ποί­η­σαν δια­δο­χι­κά όλες τις βασι­κές στρα­τη­γι­κές επι­λο­γές για την ενί­σχυ­ση της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας του κεφα­λαί­ου, πολι­τι­κές που τσα­λα­πά­τη­σαν τα εισο­δή­μα­τα και τα δικαιώ­μα­τα των εργα­τι­κών λαϊ­κών στρω­μά­των, ανά­με­σά τους και των επαγγελματιών».

Είπε ότι βασι­κή προ­ϋ­πό­θε­ση για να είναι ο αγώ­νας, για την άμε­ση από­συρ­ση του νομο­σχε­δί­ου και για τη γενι­κό­τε­ρη υπε­ρά­σπι­ση και προ­στα­σία του λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος, απο­τε­λε­σμα­τι­κός είναι «να στο­χεύ­σει στον πραγ­μα­τι­κό αντί­πα­λο, που δεν είναι άλλος από τη στρα­τη­γι­κή ενί­σχυ­σης της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας του κεφα­λαί­ου, τη στρα­τη­γι­κή που υπη­ρε­τεί η ΕΕ και όλα τα αστι­κά κόμ­μα­τα που κυβέρ­νη­σαν και υλο­ποί­η­σαν όλες τις βασι­κές επιλογές».

Τόνι­σε ότι «διά­φο­ρα αστι­κά επι­τε­λεία, διε­θνή και εγχώ­ρια, όπως ο ΣΕΒ αλλά και η ίδια η ΕΕ οι ομο­λο­γούν ότι ένα από τα βασι­κά προ­βλή­μα­τα της ελλη­νι­κής καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας παρα­μέ­νει η εκτε­τα­μέ­νη παρου­σία χιλιά­δων πολύ μικρών επι­χει­ρή­σε­ων που δεν έχουν προ­ο­πτι­κή μεγέ­θυν­σης. Αυτό, δηλα­δή, που οι ίδιοι ονο­μά­ζουν ως “διαρ­θρω­τι­κό” πρό­βλη­μα, ως μειο­νέ­κτη­μα της ελλη­νι­κής οικονομίας».

Σημεί­ω­σε ότι «αυτή τη δια­πί­στω­ση, την ενστερ­νί­ζε­ται και η ίδια η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, όπως απο­κά­λυ­ψε περί­τρα­να το Σχέ­διο Πισ­σα­ρί­δη, αλλά και τα άλλα κόμματα».

Ανέ­φε­ρε, επί­σης, ότι η κυβέρ­νη­ση προ­χω­ρά και στην εκτε­τα­μέ­νη ψηφιο­ποί­η­ση «όχι μόνο για λόγους δια­σταύ­ρω­σης των φορο­λο­γι­κών στοι­χεί­ων, όπως αφή­νει να εννοη­θεί, αλλά για­τί η έντα­ξη όλων των οικο­νο­μι­κών μονά­δων στην ψηφια­κή κατα­γρα­φή των λει­τουρ­γιών τους, ανοί­γει το δρό­μο, για να επι­τα­χυν­θεί η ίδια η συγκε­ντρο­ποί­η­ση του κεφα­λαί­ου, η παρα­πέ­ρα μονο­πώ­λη­ση σε κάθε κλά­δο ξεχωριστά».

Κατα­λή­γο­ντας στην ομι­λία του ο Δ. Κου­τσού­μπας υπογράμμισε:

«Το ΚΚΕ στέ­κε­ται στο πλευ­ρό σας και σας καλεί να δυνα­μώ­σει ο αγώ­νας. Να πυκνώ­σουν οι γραμ­μές ενά­ντια στο νέο νομο­σχέ­διο έκτρω­μα της κυβέρ­νη­σης. Να δυνα­μώ­σει η συλ­λο­γι­κή δρά­ση, θέτο­ντας στο επί­κε­ντρο της διεκ­δί­κη­σης τη συνο­λι­κή προ­στα­σία του λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος, το σύνο­λο των λαϊ­κών ανα­γκών, αμφι­σβη­τώ­ντας την κυρί­αρ­χη πολι­τι­κή που προ­ω­θούν οι κυβερ­νή­σεις και τα αστι­κά κόμ­μα­τα, η ΕΕ. Σε αυτό τον αγώ­να δεν είστε μόνοι σας.

Στην ίδια όχθη του ποτα­μού στέ­κο­νται και οι μισθω­τοί του ιδιω­τι­κού και δημό­σιου τομέα. Στην ίδια όχθη στέ­κε­ται η μικρο­με­σαία αγρο­τιά. Στην ίδια όχθη στέ­κο­νται όλες οι εργα­ζό­με­νες κοι­νω­νι­κές δυνά­μεις που σήμε­ρα βλέ­πουν το εισό­δη­μα, τις ανά­γκες, την καθη­με­ρι­νό­τη­τά τους να επι­δει­νώ­νε­ται δραματικά.

Μπο­ρού­με να τα κατα­φέ­ρου­με, μπο­ρού­με, εμείς, με τη συμ­μα­χία της μεγά­λης λαϊ­κής πλειο­ψη­φί­ας να ανοί­ξου­με το δρό­μο της αντε­πί­θε­σης, σε συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο