Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ Ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα στην εκδήλωση για τη νέα επίθεση στους ΕΒΕ (LIVE)

Παρα­κο­λου­θή­στε ζωντα­νά την ομι­λία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρη Κου­τσού­μπα, στην εκδή­λω­ση που διορ­γα­νώ­νει η Κομ­μα­τι­κή Οργά­νω­ση Αττι­κής και το Τμή­μα ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Η νέα επί­θε­ση της κυβέρ­νη­σης στους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους επαγ­γελ­μα­τί­ες, εμπό­ρους, βιο­τέ­χνες, επι­στή­μο­νες και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Στην εκδή­λω­ση που διορ­γά­νω­σαν η Κομ­μα­τι­κή Οργά­νω­ση Αττι­κής και το Τμή­μα ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα: «Η νέα επί­θε­ση της κυβέρ­νη­σης στους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους επαγ­γελ­μα­τί­ες, εμπό­ρους, βιο­τέ­χνες, επι­στή­μο­νες και οι Θέσεις του ΚΚΕ» μίλη­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας.

Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων.
Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στο νομοσχέδιο — έκτρωμα, για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος

Από το βήμα της εκδή­λω­σης, ανα­κοί­νω­σε πως το ΚΚΕ «ανα­λαμ­βά­νει την πρω­το­βου­λία και επα­να­κα­τα­θέ­τει άμε­σα Πρό­τα­ση Νόμου στη βου­λή που συμπε­ρι­λαμ­βά­νει μια σει­ρά μέτρα για την προ­στα­σία του εισο­δή­μα­τος των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων και την αντι­με­τώ­πι­ση των χρε­ών τους».

Επί­σης, κατα­θέ­τει «ανά­λο­γη τρο­πο­λο­γία στη βου­λή με δύο άρθρα, τα αυτο­νό­η­τα:
Πρώ­τον, την επα­νέ­ντα­ξη όλων των κατη­γο­ριών των μη μισθω­τών – και των μισθω­τών — σε αφο­ρο­λό­γη­το όριο 12.000, με προ­σαύ­ξη­ση 3.000 ευρώ για κάθε προ­στα­τευό­με­νο μέλοςκαι
δεύ­τε­ρον, την ορι­στι­κή κατάρ­γη­ση του τέλους επι­τη­δεύ­μα­τος, χωρίς όρους και εξαι­ρέ­σεις, για όλους τους επαγ­γελ­μα­τί­ες».

Παρα­θέ­του­με την ομι­λία του:

«Σας ευχα­ρι­στού­με για την παρου­σία σας στη σημε­ρι­νή εκδή­λω­ση. Ιδιαί­τε­ρα ευχα­ρι­στού­με όλους εσάς που είστε σήμε­ρα μαζί μας, οι οποί­οι ήρθα­τε από άλλες πόλεις εκτός της Αθή­νας, παρά το ότι σήμε­ρα είναι μέρα κινη­το­ποι­ή­σε­ων σε όλη τη χώρα.

Δε θα μπο­ρού­σα­με να ξεκι­νή­σου­με αλλιώς, παρά χαι­ρε­τί­ζο­ντας αυτές ακρι­βώς τις σημε­ρι­νές μεγά­λες κινη­το­ποι­ή­σεις, τους χιλιά­δες επαγ­γελ­μα­τί­ες, βιο­τέ­χνες, έμπο­ρους, τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους επι­στή­μο­νες, όλους όσοι δια­δή­λω­σαν στην Αθή­να και σε δεκά­δες πόλεις της χώρας, απαι­τώ­ντας την άμε­ση από­συρ­ση του φορο­λο­γι­κού νομο­σχε­δί­ου της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ.

Οι κινη­το­ποι­ή­σεις αυτές, που το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα στή­ρι­ξε και στη­ρί­ζει, είναι δίκαιες. Για­τί οι νομο­θε­τι­κές αλλα­γές που επι­διώ­κει να περά­σει η κυβέρ­νη­ση είναι βαθιά αντι­λαϊ­κές και στρέ­φο­νται στο­χευ­μέ­να ενά­ντια στη μεγά­λη πλειο­ψη­φία των μικρών επαγ­γελ­μα­τιών, αφή­νο­ντας κυριο­λε­κτι­κά στο απυ­ρό­βλη­το τα δυσθε­ώ­ρη­τα κέρ­δη των μεγά­λων επι­χει­ρή­σε­ων, των μονο­πω­λια­κών ομί­λων. Γι΄ αυτό και είμα­στε στο πλευ­ρό σας. Είμα­στε στο πλευ­ρό της μεγά­λης λαϊ­κής πλειο­ψη­φί­ας των επαγ­γελ­μα­τιών που πασχί­ζουν καθη­με­ρι­νά να εξα­σφα­λί­σουν το ανα­γκαίο εισό­δη­μα για τις οικο­γέ­νειές τους.

Η αγα­νά­κτη­σή σας είναι πέρα για πέρα δικαιο­λο­γη­μέ­νη, για­τί προ­ε­κλο­γι­κά η ΝΔ και προ­κει­μέ­νου να υφαρ­πά­ξει την ψήφο των επαγ­γελ­μα­τιών, υπο­σχό­ταν ότι δε θα προ­χω­ρή­σει σε αυξή­σεις φόρων. Από την επο­μέ­νη όμως, όπως άλλω­στε είχε προει­δο­ποι­ή­σει το ΚΚΕ, κάνει ακρι­βώς το αντί­θε­το, κηρύσ­σο­ντας όπως λέει τον πόλε­μο στη φορο­δια­φυ­γή, “ειδι­κά τη μικρή φορο­δια­φυ­γή” είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο πρω­θυ­πουρ­γός στη βουλή.

Σήμε­ρα προ­χω­ρά σε κατά μέτω­πο επί­θε­ση και μάλι­στα με ένα νομο­σχέ­διο το οποίο είναι κομ­μέ­νο και ραμ­μέ­νο, για να αυξή­σει τη φορο­λο­γία των πιο μικρών, των πιο ευά­λω­των οικο­νο­μι­κά μικρών επι­χει­ρή­σε­ων. Αυτή είναι στην πρά­ξη, η περι­βό­η­τη “διεύ­ρυν­ση της φορο­λο­γι­κής βάσης” στην οποία ανα­φέ­ρε­ται η ΕΕ και ασπά­ζο­νται όλες οι αστι­κές κυβερ­νή­σεις. Και απο­τε­λεί μάλι­στα και προ­α­παι­τού­με­νο για την εκτα­μί­ευ­ση των δόσε­ων του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης, όπως είχα­με απο­κα­λύ­ψει και πριν τις βου­λευ­τι­κές εκλογές.

Μάλι­στα η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, με το παρόν νομο­σχέ­διο, προ­χω­ρά ένα ακό­μα βήμα παρα­πέ­ρα. Δεν αρκεί­ται απλώς στην επι­βο­λή του γνω­στού πια σε όλους τεκ­μαρ­τού εισο­δή­μα­τος, που θα οδη­γή­σει σε αύξη­ση φορο­λο­γί­ας από 1.000 ως 3.000 ευρώ σε 473.000 αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους. (Υπό­ψη, αυτό είναι στοι­χείο της ίδιας της κυβέρ­νη­σης). Εκτός αυτού, καθιε­ρώ­νει και ένα απρο­σπέ­λα­στο ψηφια­κό λαβύ­ριν­θο (με τα ηλε­κτρο­νι­κά βιβλία, τις ψηφια­κές συναλ­λα­γές και άλλα), που για τις πολύ μικρές οικο­γε­νεια­κές επι­χει­ρή­σεις των επαγ­γελ­μα­τιών, που δε δια­θέ­τουν οργα­νω­μέ­νο λογι­στή­ριο, θα δημιουρ­γή­σει κυριο­λε­κτι­κά ασφυ­κτι­κές συν­θή­κες λειτουργίας.

Διπλή, λοι­πόν, η επί­θε­ση! Και δικαί­ως οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι ζητούν την από­συρ­ση του νομο­σχε­δί­ου εδώ και τώρα. Χωρίς δεύ­τε­ρη κου­βέ­ντα, απορ­ρί­πτου­με την ύπου­λη, συκο­φα­ντι­κή προ­πα­γάν­δα της κυβέρ­νη­σης, περί δήθεν “φορο­λο­γι­κής δικαιο­σύ­νης” και τον κοι­νω­νι­κό αυτο­μα­τι­σμό που προ­σπα­θεί να καλ­λιερ­γή­σει ο Υπουργός.

Είναι αυτός ο ίδιος Υπουρ­γός, που έθα­ψε τα εργα­τι­κά δικαιώ­μα­τα με το γνω­στό σε όλους νόμο Χατζη­δά­κη και τώρα γυρί­ζει στα κανά­λια και στε­νο­χω­ριέ­ται, λέει, για τη φορο­λο­γία των μισθω­τών και των συντα­ξιού­χων, που φορ­τώ­νο­νται όλα τα βάρη!

Η στε­νο­χώ­ρια του είναι υπο­κρι­τι­κή. Τα νέα φορο­λο­γι­κά έσο­δα δεν πρό­κει­ται να στη­ρί­ξουν τις λαϊ­κές ανά­γκες για δωρε­άν κρα­τι­κές υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας — πρό­νοιας – παι­δεί­ας, ούτε βεβαί­ως πρό­κει­ται να μειω­θεί η φορο­λο­γία του μισθω­τού. Η εργα­τι­κή τάξη πρώ­τη απ’ όλους με τους τσα­κι­σμέ­νους μισθούς, αλλά και οι επαγ­γελ­μα­τί­ες, η μικρο­με­σαία αγρο­τιά, οι συντα­ξιού­χοι, με τις τσα­κι­σμέ­νες συντά­ξεις, θα συνε­χί­σουν να ματώ­νουν καθη­με­ρι­νά από τους δεκά­δες έμμε­σους φόρους που κατα­λη­στεύ­ουν το λαϊ­κό εισόδημα.

Πάνω από το 60% των κρα­τι­κών φορο­λο­γι­κών εσό­δων, προ­έρ­χο­νται από τους έμμε­σους φόρους, που είναι φόροι άδι­κοι που πλη­ρώ­νει ο λαός και για τον “αέρα που ανα­πνέ­ει”, με τον ΕΝΦΙΑ, το ΦΠΑ, τον Ειδι­κό Φόρο Κατα­νά­λω­σης, στα καύ­σι­μα, στο πετρέ­λαιο θέρ­μαν­σης. Πάνω από 95% των φόρων πλη­ρώ­νουν τα εργα­ζό­με­να λαϊ­κά στρώ­μα­τα και μόλις 5% οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι. Είναι στοι­χεία που επι­βε­βαιώ­νο­νται και από το νέο σχέ­διο κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού για το 2024.

Με το υπάρ­χον φορο­λο­γι­κό καθε­στώς, οι μικροί επαγ­γελ­μα­τί­ες με το εισό­δη­μά τους πλη­ρώ­νουν φόρους δυσα­νά­λο­γους. Εμείς βέβαια για αυτούς μιλά­με, γι΄ αυτούς ενδια­φε­ρό­μα­στε και όχι γενι­κά για τον επι­χει­ρη­μα­τι­κό κόσμο, όπως τον λένε.

Αυτό φυσι­κά το κρύ­βει η κυβέρ­νη­ση. Για έναν επαγ­γελ­μα­τία που το εισό­δη­μά του είναι περί­που στο ύψος του βασι­κού ή του μέσου μισθού, αντι­στοι­χούν αυξη­μέ­νοι φόροι εισο­δή­μα­τος, αφού δεν υπάρ­χει αφο­ρο­λό­γη­το, τεκ­μή­ρια δια­βί­ω­σης, τέλος επι­τη­δεύ­μα­τος, ενώ και ο συγκε­κρι­μέ­νος ορι­ζό­ντιος κεφα­λι­κός φόρος, ίδιος για κάθε μικρή και μεγά­λη επι­χεί­ρη­ση, είχε καθιε­ρω­θεί επί­σης στο όνο­μα της φοροδιαφυγής.

Και όλα αυτά, ενώ τα τελευ­ταία χρό­νια δια­δο­χι­κά οι μικροί επαγ­γελ­μα­τί­ες ιδιαί­τε­ρα στο εμπό­ριο, στη μετα­ποί­η­ση, χτυ­πή­θη­καν από την οικο­νο­μι­κή κρί­ση, στη συνέ­χεια από τα πολύ­μη­να lockdown της παν­δη­μί­ας, από την εκτό­ξευ­ση των τιμών σε ενοί­κια, πρώ­τες ύλες και εμπο­ρεύ­μα­τα, ως συνέ­πειες του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου στην Ουκρα­νία, των αντα­γω­νι­σμών στη Μέση Ανα­το­λή και τη Μεσό­γειο, σε συν­θή­κες δηλα­δή που έχουν περιο­ρί­σει αισθη­τά το εισό­δη­μα του επαγγελματία.

Τα απο­τε­λέ­σμα­τα αυτής της πολι­τι­κής, σε συν­δυα­σμό βεβαί­ως με τον αντα­γω­νι­σμό στην αγο­ρά, κόντρα σε επι­χει­ρη­μα­τι­κά μεγα­θή­ρια, δεν κρύ­βο­νται. Δεν είναι τυχαία, ούτε η μεί­ω­ση συνο­λι­κά του αριθ­μού των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων χωρίς προ­σω­πι­κό. Την τελευ­ταία δωδε­κα­ε­τία μειώ­θη­καν κατά 20%, που στην πλειο­ψη­φία τους έκλει­σαν και δεν έγι­ναν βέβαια μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες. Ούτε είναι τυχαίο ότι οι λίστες των πλει­στη­ρια­σμών είναι γεμά­τες από εν ενερ­γεία και πρώ­ην επαγ­γελ­μα­τί­ες. Αλλά και το 2022, που ήταν χρο­νιά κερ­δο­φό­ρα για τις μεγά­λες καπι­τα­λι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις, όμως, το 42% των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων χωρίς προ­σω­πι­κό, είχε μεί­ω­ση τζί­ρου, όπως απο­κα­λύ­πτουν ορι­σμέ­νες έρευνες.

Μήπως είναι τυχαίο ότι χιλιά­δες αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι επι­στή­μο­νες, δικη­γό­ροι αλλά και σε άλλους κλά­δους, εργά­ζο­νται σήμε­ρα σε συν­θή­κες πολύ­ω­ρης εργα­σί­ας με περιο­ρι­σμέ­νο εισό­δη­μα; Δεν γνω­ρί­ζει μήπως η κυβέρ­νη­ση ότι είναι πολ­λοί εκεί­νοι που δηλώ­νουν ως έδρα της επι­χεί­ρη­σής τους την κατοι­κία τους για­τί δεν έχουν το απα­ραί­τη­το εισό­δη­μα να νοι­κιά­σουν κάποιο έστω πολύ μικρό γραφείο;

Και το σπουδαιότερο…Η κατά τ’ άλλα λαλί­στα­τη κυβέρ­νη­ση και οι υπουρ­γοί της, κατα­πί­νουν κυριο­λε­κτι­κά τη γλώσ­σα τους, όταν η συζή­τη­ση αγγί­ζει την προ­κλη­τι­κή φορο­α­συ­λία των μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Πάει πολύ να μιλά κανείς για φορο­λο­γι­κή δικαιο­σύ­νη όταν για τους εφο­πλι­στές ισχύ­ει εθε­λο­ντι­κή φορο­λο­γία και 58 ειδι­κές φορο­α­παλ­λα­γές, όταν ισχύ­ει ο λεγό­με­νος “ανα­βαλ­λό­με­νος” φόρος των τρα­πε­ζών, όταν ισχύ­ουν οι 12ετείς φορο­α­παλ­λα­γές και άλλες προ­κλη­τι­κές διευ­κο­λύν­σεις για τους στρα­τη­γι­κούς επεν­δυ­τές των ανα­πτυ­ξια­κών νόμων των κυβερ­νή­σε­ων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ακό­μα και σε αυτό το ίδιο το νομο­σχέ­διο που εκτι­νάσ­σει τη φορο­λο­γία των επαγ­γελ­μα­τιών, προ­βλέ­πο­νται νέες απαλ­λα­γές για τις Ανώ­νυ­μες Εται­ρί­ες και τους μετό­χους τους, καθώς προ­τεί­νε­ται νέα μεί­ω­ση του φόρου συγκέ­ντρω­σης κεφα­λαί­ου και νέα μεί­ω­ση στο φόρο για τις αγο­ρα­πω­λη­σί­ες μετοχών.

Έχει λοι­πόν, και η κοροϊ­δία ένα όριο. Και μιας και μιλά­με περί δικαιο­σύ­νης, ας μας πουν:

Για­τί είναι δίκαιο σήμε­ρα, σε συν­θή­κες γενι­κευ­μέ­νης ανα­σφά­λειας, ακρί­βειας, ο λαός να πλη­ρώ­νει πανά­κρι­βα ακό­μα και για τις βασι­κές στοι­χειώ­δεις ανά­γκες του, για τη δια­τρο­φή του, για την υγεία του, τη μόρ­φω­ση των παι­διών του, για να ζεστα­θεί τώρα το χειμώνα;

Για­τί είναι δίκαιο οι μισθοί και οι συντά­ξεις να είναι στα τάρ­τα­ρα όταν παρά­γε­ται τέτοιος αμύ­θη­τος πλούτος;

Για­τί το εισό­δη­μα των επαγ­γελ­μα­τιών να φορο­λο­γεί­ται από το πρώ­το ευρώ, όταν ο φόρος στα μερί­σμα­τα, με νόμους δια­δο­χι­κά όλων των κυβερ­νή­σε­ων, είναι μόλις στο 5%;

Το πραγ­μα­τι­κό κίνη­τρο της κυβέρ­νη­σης είναι να επι­τα­χύ­νει τη συγκε­ντρο­ποί­η­ση του κεφα­λαί­ου και όχι να απο­δώ­σει φορο­λο­γι­κή δικαιο­σύ­νη. Τι έχει να περι­μέ­νει ο αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νος που θα εξο­λο­θρευ­τεί; Μήπως τάχα υπάρ­χει κάποιο σχέ­διο έντα­ξης στη μισθω­τή εργα­σία με όρους αξιο­πρε­πούς δια­βί­ω­σης; Όχι.

Γι’ αυτό το ΚΚΕ υπο­στη­ρί­ζει τη στή­ρι­ξη του εισο­δή­μα­τος του αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νου επαγ­γελ­μα­τία, όπως και του μισθω­τού και του αγρό­τη βιοπαλαιστή.

Με αυτή την αυτο­νό­η­τη ανά­γκη στο μυα­λό, το ΚΚΕ ανα­λαμ­βά­νει την πρω­το­βου­λία και επα­να­κα­τα­θέ­τει άμε­σα Πρό­τα­ση Νόμου στη βου­λή που συμπε­ρι­λαμ­βά­νει μια σει­ρά μέτρα για την προ­στα­σία του εισο­δή­μα­τος των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων και την αντι­με­τώ­πι­ση των χρε­ών τους.

Ταυ­τό­χρο­να, κατα­θέ­του­με ανά­λο­γη τρο­πο­λο­γία στη βου­λή με δύο άρθρα, τα αυτο­νό­η­τα: Πρώ­τον, την επα­νέ­ντα­ξη όλων των κατη­γο­ριών των μη μισθω­τών – και των μισθω­τών — σε αφο­ρο­λό­γη­το όριο 12.000, με προ­σαύ­ξη­ση 3.000 ευρώ για κάθε προ­στα­τευό­με­νο μέλος και δεύ­τε­ρον, την ορι­στι­κή κατάρ­γη­ση του τέλους επι­τη­δεύ­μα­τος, χωρίς όρους και εξαι­ρέ­σεις, για όλους τους επαγγελματίες.

Πρό­κει­ται για δύο στοι­χειώ­δη, ελά­χι­στα μέτρα, που όμως, είναι τόσο ουσια­στι­κά, ώστε και οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι επαγ­γελ­μα­τί­ες να απο­κτή­σουν ένα ελά­χι­στο δίκτυ προ­στα­σί­ας στις σημε­ρι­νές συνθήκες.

Και από αυτό το βήμα, επα­να­λαμ­βά­νου­με: Απαι­τού­με την άμε­ση από­συρ­ση του νομο­σχε­δί­ου της κυβέρ­νη­σης και την υπερ­ψή­φι­ση της πρό­τα­σης νόμου του ΚΚΕ. Σε αυτή τη βάση, θα μπο­ρέ­σε­τε κι εσείς, φίλες και φίλοι, να κρί­νε­τε φίλους και εχθρούς. Για­τί, όπως κι εσείς, έτσι κι εμείς, παρα­κο­λου­θού­με τις τοπο­θε­τή­σεις των υπό­λοι­πων κομ­μά­των για το νέο νομοσχέδιο.

Κατ’ αρχάς, του ΣΥΡΙΖΑ, που εμφα­νί­ζε­ται να δια­φω­νεί με το νομο­σχέ­διο. Προ­τεί­νει μάλι­στα και αφο­ρο­λό­γη­το 10.000 ευρώ για τους επαγ­γελ­μα­τί­ες, το οποίο χαρα­κτη­ρί­ζει και ως κοι­νω­νι­κά δίκαιο. Συμπλη­ρώ­νει βέβαια ότι τότε, όταν ήταν κυβέρ­νη­ση, δεν μπο­ρού­σε να εφαρ­μό­σει τέτοια μέτρα, για­τί όπως λέει, παρέ­λα­βε άδεια ταμεία.

Μα αυτό ακρι­βώς είναι το θέμα μας: Με τίνος το υστέ­ρη­μα ανέ­λα­βε να γεμί­σει τα άδεια ταμεία; Με τίνος την αφαί­μα­ξη πέτυ­χε τα μαξι­λά­ρια ασφα­λεί­ας των 37 δισ. και τα ματω­μέ­να πλε­ο­νά­σμα­τα για τα οποία κοκο­ρεύ­ε­ται, αν όχι με τις μνη­μο­νια­κές και άλλες βαθιά αντι­λαϊ­κές πολι­τι­κές που εφάρ­μο­σε και αυτός στο ακέ­ραιο, ενά­ντια σε μισθω­τούς και επαγ­γελ­μα­τί­ες; Τότε, δεν ήταν άδι­κοι αυτοί οι φόροι για τους μικρούς επαγ­γελ­μα­τί­ες που σήμε­ρα επε­κτεί­νει η ΝΔ;

Και βεβαί­ως, δεν ήταν στε­νά μόνο η φορο­λο­γι­κή πολι­τι­κή που στή­ρι­ξε ο ΣΥΡΙΖΑ με κρι­τή­ριο τις ανά­γκες του μεγά­λου κεφα­λαί­ου. Αντί­στοι­χα προ­χώ­ρη­σε στην παρα­πέ­ρα διά­λυ­ση της κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης με τον ν. Κατρούγκαλου.

Εφάρ­μο­σε, όπως και οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όλη τη φαρέ­τρα της εργα­λειο­θή­κης του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, όπως για παρά­δειγ­μα την απε­λευ­θέ­ρω­ση του ωρα­ρί­ου και την κατα­στρα­τή­γη­ση της κυρια­κά­τι­κης αργί­ας στις του­ρι­στι­κές περιο­χές για 32 Κυρια­κές το χρόνο.

Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφι­σε ως κυβέρ­νη­ση τους ηλε­κτρο­νι­κούς πλει­στη­ρια­σμούς με τους οποί­ους σήμε­ρα οι servicers και τα funds κλέ­βουν τα σπί­τια του λαού ακό­μα και για λίγες εκα­το­ντά­δες ευρώ;

Αλλά και το ΠΑΣΟΚ που επί­σης τοπο­θε­τή­θη­κε ενά­ντια στο νομο­σχέ­διο της ΝΔ. Πολ­λά ειπώ­θη­καν, ωστό­σο, δεν ακού­σα­με ούτε μία λέξη για τα δικά του πεπραγ­μέ­να. Λωτο­φά­γοι δεν είμα­στε. Για­τί το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρ­νη­ση, τις ώρες της πιο βαθιάς και πολύ­χρο­νης κρί­σης της ελλη­νι­κής καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας, αντί να προ­στα­τέ­ψει το εισό­δη­μα των επαγ­γελ­μα­τιών, που βρι­σκό­ταν μάλι­στα σε ελεύ­θε­ρη πτώ­ση από τη γενι­κευ­μέ­νη ανα­δου­λειά, επέ­λε­ξε να προ­χω­ρή­σει σε μια άνευ προη­γου­μέ­νου επί­θε­ση, με την επι­βο­λή φορο­λο­γί­ας από το πρώ­το ευρώ και καθιε­ρώ­νο­ντας το τέλος επιτηδεύματος.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ (και για να εξη­γού­μα­στε εννο­ού­με και αυτούς που έχουν μεί­νει ακό­μα στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτούς που έφυ­γαν τελευ­ταία, ή είναι σε δια­δι­κα­σία φυγής τώρα, οι οποί­οι βεβαί­ως και αυτοί εφάρ­μο­ζαν τις ίδιες πολι­τι­κές από κορυ­φαί­ες υπουρ­γι­κές θέσεις — παρά τις δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις τους) υλο­ποί­η­σαν δια­δο­χι­κά όλες τις βασι­κές στρα­τη­γι­κές επι­λο­γές για την ενί­σχυ­ση της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας του κεφα­λαί­ου, πολι­τι­κές που τσα­λα­πά­τη­σαν τα εισο­δή­μα­τα και τα δικαιώ­μα­τα των εργα­τι­κών λαϊ­κών στρω­μά­των, ανά­με­σά τους και των επαγγελματιών.

Γι’ αυτό τους λέμε, ας μην καμώ­νο­νται τους ανή­ξε­ρους. Και ας μην πετά­νε το μπα­λά­κι στην εξέ­δρα, μιλώ­ντας για ιδε­ο­λη­ψία της ΝΔ, του Μητσο­τά­κη ή του Χατζη­δά­κη, όπως λένε ορι­σμέ­νοι ακό­μα και εντός του κυβερ­νη­τι­κού κόμ­μα­τος της ΝΔ για να δικαιο­λο­γή­σουν τα αδι­καιο­λό­γη­τα. Τις ευθύ­νες τους δεν μπο­ρούν να τις κρύ­ψουν. Όλοι τους.

Ο μαζι­κός, ανυ­πο­χώ­ρη­τος αγώ­νας που απαι­τεί­ται σήμε­ρα για την από­συρ­ση του νομο­σχε­δί­ου αλλά και για την γενι­κό­τε­ρη υπε­ρά­σπι­ση και προ­στα­σία του λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος στη συνέ­χεια, είναι αγώ­νας τον οποίο οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι δε χρειά­ζε­ται να τον δώσουν μόνοι τους.

Το ΚΚΕ θεω­ρεί ότι τα συμ­φέ­ρο­ντα των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων επαγ­γελ­μα­τιών, είναι πολύ κοντά στα συμ­φέ­ρο­ντα των μισθω­τών εργα­το­ϋ­παλ­λή­λων κυρί­ως και όχι κοντά σε εκεί­να των καπι­τα­λι­στών. Με συντο­νι­σμό και κοι­νό αγώ­να μπο­ρούν να πολ­λα­πλα­σια­στούν οι δυνά­μεις που δίνουν αυτή τη μάχη, να πολ­λα­πλα­σια­στεί η δυνα­μι­κή τους.

Για να είναι όμως αυτός ο αγώ­νας απο­τε­λε­σμα­τι­κός, έχει, αγα­πη­τές φίλες και φίλοι, μια βασι­κή προϋπόθεση:

Να στο­χεύ­σει στον πραγ­μα­τι­κό αντί­πα­λο, που δεν είναι άλλος από τη στρα­τη­γι­κή ενί­σχυ­σης της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας του κεφα­λαί­ου, τη στρα­τη­γι­κή που υπη­ρε­τεί η ΕΕ και όλα τα αστι­κά κόμ­μα­τα που κυβέρ­νη­σαν και υλο­ποί­η­σαν όλες τις βασι­κές επιλογές.

Εύλο­γα θα μπο­ρού­σε να σκε­φτεί κάποιος, πώς και οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι θα μπο­ρού­σαν ίσως να χωρέ­σουν σε μια οικο­νο­μία που κινεί­ται με θετι­κούς ρυθ­μούς, παρά τον αντα­γω­νι­σμό. Για­τί να συγκρου­στούν; Είναι όμως έτσι;

Ας σκε­φτού­με τη μεγά­λη εικό­να, τον θανά­σι­μο αντα­γω­νι­σμό που έχει ξεσπά­σει σε όλα τα επί­πε­δα, στην οικο­νο­μία αλλά και με γεω­πο­λι­τι­κούς, στρα­τιω­τι­κούς όρους στην ευρύ­τε­ρη γει­το­νιά μας ή την ύφε­ση, η οποία φαί­νε­ται ότι ταλα­νί­ζει την ΕΕ και την Ευρω­ζώ­νη εδώ και μήνες. Το ομο­λο­γούν και οι ίδιοι.

Πρό­σφα­τα, σε συνέ­δριο συν­δι­κα­λι­στι­κής οργά­νω­σης, η πρό­ε­δρος της Ένω­σης Ευρω­παϊ­κών Επι­με­λη­τη­ρί­ων, απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση, αν φταί­ει η ΕΕ ή η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ που δεν προ­σφέ­ρο­νται χρη­μα­το­δο­τι­κά προ­γράμ­μα­τα στις μικρές επι­χει­ρή­σεις, ομο­λό­γη­σε το αυτονόητο.

Τι είπε;

Ότι σε συν­θή­κες που στο εμπο­ρι­κό επί­πε­δο ακό­μα και παλιοί φίλοι εξε­λίσ­σο­νται σε εχθρούς, (εννο­ώ­ντας φυσι­κά τις ΗΠΑ), οι Ευρω­ε­νω­σια­κές και εγχώ­ριες χρη­μα­το­δο­τή­σεις δεν μπο­ρούν παρά να είναι στο­χευ­μέ­νες και να κατευ­θύ­νο­νται στις μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις, εκεί που βγαί­νει κέρ­δος. Σε αυτό λοι­πόν το πλαί­σιο, οι δια­κη­ρυγ­μέ­νοι στό­χοι του κεφα­λαί­ου, του αστι­κού κρά­τους, της ΕΕ, είναι δεδο­μέ­νοι και αφο­ρούν τη θωρά­κι­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, όπως και τη δια­μόρ­φω­ση νέων πεδί­ων κερ­δο­φο­ρί­ας. Ποια είναι η θέση των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων και των μικρο­ε­πι­χει­ρή­σε­ων των επαγ­γελ­μα­τιών σε αυτό το τοπίο;

Στην ίδια εκδή­λω­ση και παρά τις προ­σε­κτι­κές δια­τυ­πώ­σεις του, ο διοι­κη­τής της Τρά­πε­ζας της Ελλά­δος ομο­λο­γού­σε, αυτό που έχουν επα­νει­λημ­μέ­να θέσει διά­φο­ρα αστι­κά επι­τε­λεία, διε­θνή και εγχώ­ρια, όπως ο ΣΕΒ που την ονο­μά­ζει “Φτώ­χεια των εθνών”, αλλά και η ίδια η ΕΕ… Τι ομο­λο­γούν όλοι αυτοί;

Ότι ένα από τα βασι­κά προ­βλή­μα­τα της ελλη­νι­κής καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας παρα­μέ­νει η εκτε­τα­μέ­νη παρου­σία χιλιά­δων πολύ μικρών επι­χει­ρή­σε­ων που δεν έχουν προ­ο­πτι­κή μεγέ­θυν­σης. Αυτό, δηλα­δή, που οι ίδιοι ονο­μά­ζουν ως “διαρ­θρω­τι­κό” πρό­βλη­μα, ως μειο­νέ­κτη­μα της ελλη­νι­κής οικο­νο­μί­ας. Αυτή τη δια­πί­στω­ση, την ενστερ­νί­ζε­ται και η ίδια η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, όπως απο­κά­λυ­ψε περί­τρα­να το Σχέ­διο Πισσαρίδη.

Την ενστερ­νί­ζο­νται όμως και τα άλλα κόμ­μα­τα. Χαρα­κτη­ρι­στι­κή από­δει­ξη, η στά­ση τους σε σχέ­ση με το Ταμείο Ανά­καμ­ψης. Υιο­θε­τούν τις προ­τε­ραιό­τη­τές του σε πρά­σι­νη και Ψηφια­κή Οικο­νο­μία, στο μεγά­λο κεφά­λαιο συνο­λι­κά, και απο­κρύ­πτουν ότι ένα εκ των προ­α­παι­τού­με­νων μέτρων, είναι η “φορο­λο­γι­κή συμ­μόρ­φω­ση” όπως την λένε των επαγ­γελ­μα­τιών. Για­τί “οικο­νο­μι­κή δημο­κρα­τία”, όπως την ονο­μά­ζουν κάποιοι, ούτε υπάρ­χει, ούτε μπο­ρεί να υπάρξει.

Αντί­θε­τα, τα συμ­φέ­ρο­ντα των λίγων προ­ϋ­πο­θέ­τουν το ξεζού­μι­σμα των πολ­λών. Και αυτό το γνω­ρί­ζουν τα αστι­κά κόμ­μα­τα του τόπου μας και το υπη­ρε­τούν πιστά, παρά τις κού­φιες αντι­πα­ρα­θέ­σεις τους. Να για­τί επι­μέ­νου­με, ότι το υπάρ­χον νομο­σχέ­διο, υπη­ρε­τεί εξί­σου, τόσο τη γενι­κευ­μέ­νη φορο­λο­γι­κή επί­θε­ση, όσο και την εκτε­τα­μέ­νη ψηφιο­ποί­η­ση, που σκό­πι­μα δεν έχει συγκε­ντρώ­σει τα “φώτα της δημοσιότητας”!

Η κυβέρ­νη­ση γνω­ρί­ζει ότι οι χιλιά­δες μικρές επι­χει­ρή­σεις των επαγ­γελ­μα­τιών, που συνή­θως είναι ατο­μι­κές, μονο­πρό­σω­πες ή έχουν ένα — δυο βοη­θούς, συνή­θως από την οικο­γέ­νεια, δυσκο­λεύ­ο­νται να προ­σαρ­μο­στούν στις νέες αυτές απαι­τή­σεις, πόσο μάλ­λον όταν η ίδια η κρα­τι­κή στή­ρι­ξη είναι ελάχιστη.

Προ­χω­ρά όμως, όπως βλέ­που­με όλοι, απο­φα­σι­στι­κά. Και όχι μόνο για λόγους δια­σταύ­ρω­σης των φορο­λο­γι­κών στοι­χεί­ων, όπως αφή­νει να εννοη­θεί. Προ­χω­ρά για­τί η έντα­ξη όλων των οικο­νο­μι­κών μονά­δων στην ψηφια­κή κατα­γρα­φή των λει­τουρ­γιών τους, ανοί­γει το δρό­μο, για να επι­τα­χυν­θεί η ίδια η συγκε­ντρο­ποί­η­ση του κεφα­λαί­ου, η παρα­πέ­ρα μονο­πώ­λη­ση αν θέλε­τε σε κάθε κλά­δο ξεχωριστά.

Ποια μικρή επι­χεί­ρη­ση, ποιος αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νος μπο­ρεί να αξιο­ποι­ή­σει τα νέα συγκε­ντρω­μέ­να δεδο­μέ­να που παρέ­χει η ψηφια­κή απο­τύ­πω­ση της αγο­ράς και μάλι­στα σε αντα­γω­νι­σμό με τη μεγά­λη επι­χεί­ρη­ση που έχει τα κεφά­λαια αλλά και την κρα­τι­κή στή­ρι­ξη για να επεν­δύ­σει και να επεκταθεί;

Το ηλε­κτρο­νι­κό εμπό­ριο δεί­χνει τι σημαί­νει νέα μορ­φή εξάρ­τη­σης από τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, μέσω των ψηφια­κών πλατ­φορ­μών. Κι είμα­στε ακό­μα στην αρχή…

Φίλες και φίλοι,

Το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα στέ­κε­ται στο πλευ­ρό σας και σας καλεί να δυνα­μώ­σει ο αγώ­νας. Να πυκνώ­σουν οι γραμ­μές ενά­ντια στο νέο νομο­σχέ­διο έκτρω­μα της κυβέρ­νη­σης. Να δυνα­μώ­σει η συλ­λο­γι­κή δρά­ση, θέτο­ντας στο επί­κε­ντρο της διεκ­δί­κη­σης τη συνο­λι­κή προ­στα­σία του λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος, το σύνο­λο των λαϊ­κών ανα­γκών, αμφι­σβη­τώ­ντας την κυρί­αρ­χη πολι­τι­κή που προ­ω­θούν οι κυβερ­νή­σεις και τα αστι­κά κόμ­μα­τα, η ΕΕ. Σε αυτό τον αγώ­να δεν είστε μόνοι σας.

Στην ίδια όχθη του ποτα­μού στέ­κο­νται και οι μισθω­τοί του ιδιω­τι­κού και δημό­σιου τομέα. Στην ίδια όχθη στέ­κε­ται η μικρο­με­σαία αγρο­τιά. Στην ίδια όχθη στέ­κο­νται όλες οι εργα­ζό­με­νες κοι­νω­νι­κές δυνά­μεις που σήμε­ρα βλέ­πουν το εισό­δη­μα, τις ανά­γκες, την καθη­με­ρι­νό­τη­τά τους να επι­δει­νώ­νε­ται δραματικά.

Μπο­ρού­με να τα κατα­φέ­ρου­με, μπο­ρού­με, εμείς, με τη συμ­μα­χία της μεγά­λης λαϊ­κής πλειο­ψη­φί­ας να ανοί­ξου­με το δρό­μο της αντε­πί­θε­σης, σε συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ.

Γεια σας! Καλή δύνα­μη και καλή συνέχεια!

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο