Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Ψήφο στο ΚΚΕ για να μην μπορεί η όποια κυβέρνηση να περνάει με ευκολία, αντιλαϊκά μέτρα

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε σημε­ρι­νή του ομι­λία στο Χαλάν­δρι απηύ­θυ­νε κάλε­σμα αγω­νι­στι­κής συμπό­ρευ­σης με το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες. Σημεί­ω­σε, μετα­ξύ άλλων, ότι ένα πιο δυνα­τό ΚΚΕ θα είναι δίπλα σε όλους τους εργα­τι­κούς-λαϊ­κούς αγώ­νες καθώς και ότι «αυτό το πιο δυνα­τό ΚΚΕ θα το βρει μπρο­στά της και η επό­με­νη κυβέρ­νη­ση, με όποια σύν­θε­ση από τα υπό­λοι­πα κόμματα».

«Τα αστι­κά κόμ­μα­τα που κυβέρ­νη­σαν, πρέ­πει να είναι όσο γίνε­ται πιο αδύ­να­μα, για να μην μπο­ρεί η όποια κυβέρ­νη­ση να περ­νά­ει με ευκο­λία, χωρίς αντί­στα­ση, αντι­λαϊ­κά μέτρα, να σφίγ­γει κι άλλο τη θηλιά στο λαό, να υπο­νο­μεύ­ει τη ζωή και το μέλ­λον των παι­διών μας. Τώρα, προ­ε­κλο­γι­κά, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παί­ζουν μετα­ξύ τους παι­χνι­δά­κια, μιλώ­ντας για «κυβέρ­νη­ση των νικη­τών« ή «κυβέρ­νη­ση των ηττη­μέ­νων», όμως ο στό­χος τους είναι ένας: Να εκβιά­σουν το λαό με ψεύ­τι­κα διλήμ­μα­τα. Παλιά τους τέχνη κόσκινο…

Όλοι τους, όμως το βρά­δυ των εκλο­γών, πρέ­πει να νιώ­θουν «ηττη­μέ­νοι» από τον ελλη­νι­κό λαό. Κι αυτό μπο­ρεί να συμ­βεί μόνο με ένα πιο δυνα­τό ΚΚΕ» τόνισε.

Είπε ότι κυβερ­νή­σεις, όπως όλες οι μέχρι τώρα, θα συνε­χί­σουν να είναι αντι­λαϊ­κές, για­τί «όλα τα κόμ­μα­τα της αστι­κής δια­χεί­ρι­σης είναι δεμέ­να στο άρμα του καπι­τα­λι­στι­κού δρό­μου ανάπτυξης.

Σε αυτόν τον δρό­μο που ακο­λου­θούν, γίνε­ται όλο και μεγα­λύ­τε­ρη η δέσμευ­σή τους απέ­να­ντι στους λίγους, στα μονο­πώ­λια και τα συμ­φέ­ρο­ντά τους. Συμ­φέ­ρο­ντα, τα οποία φυσι­κά δεν συμ­βι­βά­ζο­νται με τα συμ­φέ­ρο­ντα της εργα­τι­κής τάξης, των λαϊ­κών στρωμάτων».

Μιλώ­ντας για τους πλει­στη­ρια­σμούς, είπε ότι «τώρα είναι η ώρα του γενι­κού ξεση­κω­μού για να σωθούν τα σπί­τια του λαού», ανα­φέρ­θη­κε στις δια­χρο­νι­κές ευθύ­νες όλων των κυβερ­νή­σε­ων και τόνι­σε: «Ασπί­δα απέ­να­ντι σε αυτήν την άγρια επί­θε­ση δεν απο­τε­λούν ούτε οι δήθεν ‘δια­κα­νο­νι­σμοί’ και οι άθλιοι ‘πτω­χευ­τι­κοί νόμοι’ της ΝΔ, ούτε η υπο­κρι­σία του ΣΥΡΙΖΑ που, αφού έδω­σε τα κόκ­κι­να δάνεια στα funds, τώρα κόπτε­ται δήθεν για να μπει όριο στα κέρ­δη τους. Ασπί­δα μπο­ρεί να γίνει ο ίδιος ο λαός με τον αγώ­να του, διεκ­δι­κώ­ντας πραγ­μα­τι­κή προ­στα­σία της λαϊ­κής κατοι­κί­ας κι ακύ­ρω­ση των νόμων και των απο­φά­σε­ων που υπα­γο­ρεύ­ο­νται από τις τρά­πε­ζες και τα ‘κορά­κια’».

Στην ομι­λία του πραγ­μα­το­ποί­η­σε ο κ. Κου­τσού­μπας, έκα­νε επί­σης ιδιαί­τε­ρη ανα­φο­ρά σε ζητή­μα­τα του Χαλαν­δρί­ου και της ευρύ­τε­ρης περιο­χής του Βορεί­ου Τομέα.

«Τώρα είναι η ώρα να δώσου­με όλες μας τις δυνά­μεις για να εκφρα­στεί η αλλη­λεγ­γύη προς τον τουρ­κι­κό και τον συρια­κό λαό» είπε και ανα­φέρ­θη­κε στις πρω­το­βου­λί­ες του ΚΚΕ και στην επί­σκε­ψη αντι­προ­σω­πεί­ας του στην Τουρ­κία «για να εκφρά­σει την αλλη­λεγ­γύη των κομ­μου­νι­στών της Ελλά­δας και συνο­λι­κά του λαού μας στο δοκι­μα­ζό­με­νο τουρ­κι­κό λαό».

Στη συνέ­χεια της ομι­λί­ας του είπε ότι «ακό­μα και το δρά­μα του τουρ­κι­κού λαού το βλέ­πουν σαν ‘ευκαι­ρία’ για να στή­σουν ένα και­νού­ριο παζά­ρι, με σκο­πό να προ­ω­θή­σουν τους επι­κίν­δυ­νους σχε­δια­σμούς των δύο αστι­κών τάξε­ων και των αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κών στην περιο­χή. Από τη μια μέρα στην άλλη, περά­σα­με με τερά­στια ευκο­λία από τους πυραύ­λους «Ταϊ­φούν», τα F16, τα Ραφάλ και τα ‘θα έρθου­με νύχτα’, στις αγκα­λιές και στις φιλο­φρο­νή­σεις, ανα­βιώ­νο­ντας τη γνω­στή ‘διπλω­μα­τία των σεισμών’».

«Το έχου­με ξανα­δεί το έργο και ξέρου­με ότι δεν θα δυσκο­λευ­τούν καθό­λου να περά­σουν με την ίδια ευκο­λία και πάλι στο κλί­μα της έντα­σης. Για­τί και στη μία και στην άλλη περί­πτω­ση, οι στό­χοι τους και τα κρι­τή­ριά τους είναι τα ίδια. Είναι η γεω­στρα­τη­γι­κή ανα­βάθ­μι­ση της κάθε αστι­κής τάξης στην περιο­χή, η μοι­ρα­σιά της λεί­ας, δηλα­δή του πλού­του των δύο λαών, με την κάθε αστι­κή τάξη να επι­διώ­κει να πάρει το μεγα­λύ­τε­ρο δυνα­τό κομ­μά­τι για τον εαυ­τό της» σημεί­ω­σε ο Δ. Κου­τσού­μπας και υπο­γράμ­μι­σε: «Καμία εμπι­στο­σύ­νη, λοι­πόν, δεν πρέ­πει να τους δεί­ξουν οι λαοί αλλά να τρα­βή­ξουν τον δικό τους δρό­μο, μέχρι να γίνουν οι ίδιοι πραγ­μα­τι­κά αφέ­ντες στον τόπο τους και να οικο­δο­μή­σουν τη γνή­σια ελλη­νο­τουρ­κι­κή φιλία, αυτή που δεί­χνουν και σήμε­ρα ότι, και θέλουν, και μπο­ρούν να οικοδομήσουν».

Επι­σή­μα­νε, μετα­ξύ άλλων, την «επι­λε­κτι­κή ανι­κα­νό­τη­τα» του τουρ­κι­κού κρά­τους που «διε­ξά­γει τρεις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις και παζα­ρεύ­ει με ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ και Ρωσία την ανα­βάθ­μι­ση του ρόλου της στην περιο­χή, και δεν μπο­ρεί να προ­σφέ­ρει ουσια­στι­κή πρό­λη­ψη από φυσι­κές καταστροφές».

«Η απά­ντη­ση βρί­σκε­ται στον ίδιο τον προ­σα­να­το­λι­σμό του αστι­κού κρά­τους, ενός κρά­τους εχθρι­κού και ανί­κα­νου, όταν πρό­κει­ται για τα συμ­φέ­ρο­ντα και την ίδια τη ζωή του λαού, αλλά πολύ φιλι­κού και ικα­νού απέ­να­ντι στους κάθε λογής επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, κατα­σκευα­στι­κούς και άλλους, επεν­δυ­τές, εργο­λά­βους και πάει λέγο­ντας» σημείωσε.

«Αυτά απο­κα­λύ­πτει στον λαό με τη δρά­ση του και το ΚΚ Τουρ­κί­ας. Γι’ αυτό βρί­σκε­ται στο στό­χα­στρο της κρα­τι­κής κατα­στο­λής του Ερντο­γάν, με μεγα­λύ­τε­ρη μάλι­στα έντα­ση τώρα που η αγα­νά­κτη­ση του λαού μεγα­λώ­νει» επισήμανε.

Σημεί­ω­σε ότι «το επι­λε­κτι­κά ανί­κα­νο αστι­κό κρά­τος το έχου­με δει, όμως, τόσες και τόσες φορές και στη χώρα μας με όλες τις κυβερ­νή­σεις» σε φυσι­κές κατα­στρο­φές. Ανα­φέρ­θη­κε στις μεγά­λες ελλεί­ψεις υπο­δο­μών και τόνι­σε ότι «δεν επι­τρέ­πε­ται καμιά υπο­τί­μη­ση και δεν συγ­χω­ρεί­ται κανέ­νας εφησυχασμός».

«Αυτό είναι το δίδαγ­μα από τον φονι­κό σει­σμό σε Τουρ­κία και Συρία, αλλά και από τις μεγά­λες κατα­στρο­φές που γνω­ρί­σα­με στη χώρα μας και που επι­βε­βαιώ­νουν το σύν­θη­μα: ‘Μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό’ με την οργα­νω­μέ­νη πάλη, την αλλη­λεγ­γύη και ένα πολύ πιο ισχυ­ρό ΚΚΕ στο πλευ­ρό του» συμπλήρωσε.

Είπε ότι τις προ­τε­ραιό­τη­τες εργα­ζο­μέ­νων και λαού για μια καλύ­τε­ρη ζωή με στα­θε­ρή και αξιο­πρε­πή δου­λειά, καλό μισθό, ανα­βαθ­μι­σμέ­νες υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας και παι­δεί­ας, ανθρώ­πι­νο περι­βάλ­λον «δεν πρό­κει­ται να τους τα εξα­σφα­λί­σει καμία κυβέρ­νη­ση, ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, για­τί όλοι τους μια προ­τε­ραιό­τη­τα έχουν: Την κερ­δο­φο­ρία των ομί­λων, αυτό δηλα­δή που ονο­μά­ζουν ‘ανά­πτυ­ξη’, κρύ­βο­ντας ότι αυτή η ανά­πτυ­ξη δεν είναι για όλους».

«Όλα αυτά, που ποθούν οι εργα­ζό­με­νοι, δεν μπο­ρούν μια ζωή να τα αφή­νουν για μετά, για όταν και αν το επι­τρέ­ψουν οι συν­θή­κες. Τώρα πρέ­πει να τα θέσουν στο επί­κε­ντρο. Μπο­ρούν λοι­πόν να κάνουν την αρχή, στη­ρί­ζο­ντας το ΚΚΕ στις εκλο­γές» τόνισε.

«Γυρί­στε την πλά­τη στα κόμ­μα­τα που θα υλο­ποι­ή­σουν ακρι­βώς αυτή την πολι­τι­κή που προ­σπα­θού­με να αντι­πα­λέ­ψου­με με τους κοι­νούς αγώ­νες μας» είπε ο Δ. Κου­τσού­μπας. Κάλε­σε σε ισχυ­ρο­ποί­η­ση του ΚΚΕ σε όλες τις εκλο­γι­κές μάχες και κατέληξε:

«Μόνοι τους και όλοι μας! Τέρ­μα οι διπλοί εκβια­σμοί! Κάτω τα ψευ­το­δι­λήμ­μα­τα! Μπο­ρού­με να κάψου­με όλα τα αντι­λαϊ­κά σενά­ρια! Μπο­ρού­με να βαδί­ζου­με χέρι- χέρι στο δρό­μο της τιμής και του χρέ­ους, στο δρό­μο της ελπί­δας και του αγώ­να! Για να κατα­κτή­σου­με το μεγά­λο, το ωραίο, το συγκλο­νι­στι­κό, τον σοσια­λι­σμό! Μια νέα κοι­νω­νία δικαιο­σύ­νης και ευη­με­ρί­ας, ισό­τη­τας για όλους και όλες, με ειρή­νη και ανά­πτυ­ξη για τους πολλούς».

Δ. Κου­τσού­μπας στο Χαλάν­δρι: Η καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη στο Β. Τομέα της Αθή­νας γιγα­ντώ­νει τις επι­πτώ­σεις της ανε­πάρ­κειας των ανα­γκαί­ων υπο­δο­μών που βιώ­νουν οι εργαζόμενοι

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο