Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εγκληματικές ελλείψεις: Από 1 ασθενοφόρο έχουν 12 νησιά – Μόλις 49 στην Αττική όταν απαιτούνται 120

Ιδιαί­τε­ρη σημα­σία έχει σήμε­ρα Πέμ­πτη 8 Ιού­νη η παρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας όπου καλεί το ΠΑΜΕ, στις 7.30 μ.μ., στο υπουρ­γείο Υγεί­ας, σημειώ­νο­ντας ότι «δεν περι­μέ­νου­με ούτε στιγ­μή. Κάθε λεπτό, κάθε ώρα, κάθε μέρα ανα­μο­νής μας στοι­χί­ζει “ακρι­βά”!», ανα­φε­ρό­με­νο στον θάνα­το της 64χρονης σε καρό­τσα στην Κω επει­δή δεν υπήρ­χε ασθε­νο­φό­ρο και της 19χρονης εγκύ­ου στη Νέα Μάκρη επει­δή το ασθε­νο­φό­ρο δεν έφτα­σε έγκαιρα.

Αλλά και το γεγο­νός ότι στη Χίο δεν υπήρ­χε ασθε­νο­φό­ρο για να μετα­φερ­θεί στο νοσο­κο­μείο δημο­τι­κός σύμ­βου­λος, ήρθε να προ­στε­θεί στη λίστα των δύο πρό­σφα­των τρα­γι­κών περι­στα­τι­κών, επι­βε­βαιώ­νο­ντας την εκτί­μη­ση ότι «Ως εδώ! Τα δάκρυα στέ­γνω­σαν! Η οργή ξεχει­λί­ζει! Κάθε λεπτό, κάθε ώρα, κάθε μέρα ανα­μο­νής μάς στοι­χί­ζει “ακρι­βά”!».

Εγκληματικές ελλείψεις με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι:

  • Στο λεκα­νο­πέ­διο Αττι­κής επι­χει­ρούν μόλις 49 ασθε­νο­φό­ρα για πάνω από 3.500.000 πληθυσμό!
  • Απαι­τού­νται του­λά­χι­στον 120 ασθε­νο­φό­ρα, ενώ βάσει των διε­θνών οδη­γιών αντι­στοι­χεί και μια κινη­τή μονάδα/100.000 κατοίκους.

Τα επεί­γο­ντα περι­στα­τι­κά που ήταν σε ανα­μο­νή και την περα­σμέ­νη Τρί­τη στην Αττι­κή ανέρ­χο­νταν περί­που σε 60 κι αυτό συμ­βαί­νει κάθε μέρα, με το ΕΚΑΒ να δέχε­ται μόνο στην Αττι­κή 3.500 κλή­σεις το 24ωρο.

Όπως επι­σή­μαι­νε το ΚΚΕ σε Ερώ­τη­ση που κατέ­θε­σε στη Βου­λή, τον Οκτώ­βρη του 2022, στην Αττι­κή καθη­με­ρι­νά τριά­ντα περί­που ασθε­νο­φό­ρα είναι ακι­νη­το­ποι­η­μέ­να λόγω βλά­βης, ενώ ακό­μα και στην ιδα­νι­κή περί­πτω­ση που και τα 90 ασθε­νο­φό­ρα θα ήταν λει­τουρ­γι­κά, δεν υπάρ­χει προ­σω­πι­κό για να στελεχωθούν.

Η δρα­μα­τι­κή υπο­στε­λέ­χω­ση έχει απο­τέ­λε­σμα, σύμ­φω­να με στοι­χεία του 2021, ο μέσος χρό­νος ανα­μο­νής για ασθε­νο­φό­ρο να είναι:

  • Για επεί­γον περι­στα­τι­κό 1 ώρα και 15 λεπτά.
  • Για ανα­κο­πή καρ­διάς 24 λεπτά (ενώ η ανά­νη­ψη πρέ­πει να ξεκι­νή­σει τα αμέ­σως επό­με­να λεπτά).
  • Για υπε­ρε­πεί­γον τρο­χαίο 24 λεπτά.
  • Για υπε­ρε­πεί­γον καρ­διο­λο­γι­κό 54 λεπτά.

 Εγκληματικές ελλείψεις και στα νησιά

Περισ­σό­τε­ρα από 12 νησιά καλύ­πτουν τις μετα­φο­ρές ασθε­νών με μόνο ένα ασθε­νο­φό­ρο, σύμ­φω­να με την ΠΟΕΔΗΝ. Το ΕΚΑΒ επι­χει­ρεί με ένα μόλις ασθε­νο­φό­ρο σε Κάλυ­μνο, Κω, Λέρο, Μύκο­νο, Νάξο, Πάρο, Σάμο, Σύρο, Σαντο­ρί­νη και Τήνο. Σε νησιά που το καλο­καί­ρι ο πλη­θυ­σμός πολ­λα­πλα­σιά­ζε­ται λόγω τουρισμού!

Στη Χίο και στην Ικα­ρία το προ­σω­πι­κό δεν επαρ­κεί για δεύ­τε­ρο ασθε­νο­φό­ρο σε όλες τις βάρ­διες, ενώ στην Ίο, στην Κάρ­πα­θο και στα Κύθη­ρα το ΕΚΑΒ με 1–2 δια­σώ­στες λει­τουρ­γεί μερι­κά 8ωρα.

Στην Κω, όπου έχα­σε τη ζωή της η 63χρονη γυναί­κα, λει­τουρ­γεί ένα ασθε­νο­φό­ρο, ενώ για τη λει­τουρ­γία του στέλ­νο­νται δια­σώ­στες από την ηπει­ρω­τι­κή χώρα…

Ανά­λο­γες εγκλη­μα­τι­κές είναι οι ελλεί­ψεις στο ΕΚΑΒ και στην ηπει­ρω­τι­κή χώρα.

Ενδει­κτι­κά, στην Δυτι­κή Μακε­δο­νία, τα προ­βλή­μα­τα στη λει­τουρ­γία του Παραρ­τή­μα­τος της 11ης Περι­φέ­ρειας του ΕΚΑΒ με έδρα στην Κοζά­νη λόγω υπο­στε­λέ­χω­σης, έφε­ραν στη Βου­λή οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ, Λεω­νί­δας Στολ­τί­δης και Γιάν­νης Δελής, με Ερώ­τη­ση που κατέ­θε­σαν προς τον υπουρ­γό Υγείας.

«Διαλογή» και αυτοδιάγνωση με «ατομική ευθύνη»

Στο φόντο των παρα­πά­νω εγκλη­μα­τι­κών ελλεί­ψε­ων «κανο­νι­κό­τη­τα» έχει γίνει η «δια­λο­γή» ασθε­νών από το τηλέ­φω­νο, όπως και η ανά­λο­γη και πολ­λές φορές αυθαί­ρε­τη «προ­τε­ραιο­ποί­η­ση», με βάση την εικό­να που δίνει ο ίδιος ασθε­νής ή οι συγγενείς/φροντιστές του κατά την κλή­ση. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κά όσα έλε­γε χτες και ο πρό­ε­δρος των Εργα­ζο­μέ­νων ΕΚΑΒ, Γ. Μαθιό­που­λος, περι­γρά­φο­ντας την κατά­στα­ση: «Με 40–50 περι­στα­τι­κά σε ανα­μο­νή, γίνε­ται κάποια επι­λο­γή, κάποια αξιο­λό­γη­ση, ποια είναι υπε­ρε­πεί­γο­ντα, επεί­γο­ντα και ποια μπο­ρεί να καθυ­στε­ρή­σουν πιο πολύ». Και συμπλη­ρώ­νει: «Σίγου­ρα εκεί δεν έγι­νε σωστή αξιο­λό­γη­ση. Δόθη­καν στην αρχή τα στοι­χεία από τους συγ­γε­νείς ότι υπήρ­χε κατα­βο­λή δυνά­με­ων…». Δηλα­δή, εν έτει 2023, η υπο­στε­λέ­χω­ση και η λει­τουρ­γία του ΕΚΑΒ κάτω από το όριο ασφα­λεί­ας έχει οδη­γή­σει τους ασθε­νείς να κάνουν «αυτο­διά­γνω­ση» προ­κει­μέ­νου το κέντρο του ΕΚΑΒ να οργα­νώ­σει τις διακομιδές.

Απρο­κά­λυ­πτα κυνι­κός ο πρώ­ην υπουρ­γός Υγεί­ας Θ. Πλεύ­ρης, σχο­λιά­ζο­ντας την κατά­στα­ση, ειδι­κά στα νησιά, και με αφορ­μή τον θάνα­το της 63χρονης στην Κω, παρα­λί­γο να υπο­στη­ρί­ξει ότι είναι …«πετα­μέ­να λεφτά» οι ανα­γκαί­ες δομές για να μην πεθαί­νει κόσμος στις καρό­τσες. Έλε­γε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ότι «δεν μπο­ρού­με να κάνου­με μία δομή για όλο τον χρό­νο, επει­δή έχει αυξη­μέ­νο κόσμο την καλο­και­ρι­νή σεζόν ένας του­ρι­στι­κός προορισμός»!

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο