Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΕΔΥΕ: Μυρίζει μπαρούτι στην ευρύτερη περιοχή Συρίας — Μέσης Ανατολής — Αν. Μεσογείου

 

Η Ελλη­νι­κή Επι­τρο­πή για τη Διε­θνή Ύφε­ση και Ειρή­νη (ΕΕΔΥΕ) επι­ση­μαί­νει τους νέους ακό­μα πιο σοβα­ρούς κιν­δύ­νους για τον ελλη­νι­κό λαό κι όλους τους λαούς της περιο­χής εξαι­τί­ας της όξυν­σης των αντι­θέ­σε­ων – αντα­γω­νι­σμών ανά­με­σα στις αντι­μα­χό­με­νες ιμπε­ρια­λι­στι­κές δυνά­μεις και τις συμ­μα­χί­ες τους. Δεν είναι ο «ανθρω­πι­σμός», ούτε η «τρο­μο­κρα­τία» που κινούν τέτοιες και τόσες στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις σε αυτή τη μεγά­λη γεω­στρα­τη­γι­κής-οικο­νο­μι­κής σημα­σί­ας έκτα­ση. Είναι το ανη­λε­ές κυνη­γη­τό για το μοί­ρα­σμα αγο­ρών, ενί­σχυ­ση της θέσης της μιας δύνα­μης ένα­ντι της άλλης, το πλιά­τσι­κο όλων των πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κών πόρων και η δια­σφά­λι­ση των δρό­μων μετα­φο­ράς στα μέτρα και τις επι­διώ­ξεις της κάθε πλευράς.

Σε όλο αυτό το «χαμό» δεν μπο­ρεί να υπάρ­χουν ανή­ξε­ροι και ανί­δε­οι για τον κίν­δυ­νο γενι­κευ­μέ­νου πολέ­μου ούτε αθώ­οι του αίμα­τος των λαών. Αυτό που γίνε­ται γύρω μας είναι η πρα­κτι­κή έκφρα­ση του συν­θή­μα­τος «Οι ιμπε­ρια­λι­στές τη γη ξανα­μοι­ρά­ζουν με των λαών το αίμα τα σύνο­ρα χαρά­ζουν»! Στο καυ­τό μέτω­πο της Συρί­ας, στο δολο­φο­νι­κό όργιο του Ισρα­ήλ στην Παλαι­στί­νη, στην τρα­γω­δία του λαού της Υεμέ­νης, στην ανοι­χτή πλη­γή της Ουκρα­νί­ας είναι ορα­τή «δια γυμνού οφθαλ­μού» η ματω­μέ­νη σφρα­γί­δα του ιμπε­ρια­λι­σμού ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Στην κόντρα τους με ΡΩΣΙΑ-ΚΙΝΑ κλπ. δεν διστά­ζουν μπρο­στά σε τίπο­τα, αρπά­ζουν από τα μαλ­λιά κάθε ευκαι­ρία που τους δίνε­ται ή την κατα­σκευά­ζουν αν χρεια­στεί ώστε να υπάρ­χει η αφορ­μή, το πρό­σχη­μα για την εξα­πό­λυ­ση επί­θε­σης – «τιμω­ρί­ας» των «κακών» που το όνο­μά τους κάθε φορά αλλάζει.

Η προ­ε­τοι­μα­σία με συγκέ­ντρω­ση φονι­κών μέσων τερά­στιας δύνα­μης πυρός , οι δηλώ­σεις «απο­τρο­πια­σμού για τις δολο­φο­νί­ες αθώ­ων», οι απει­λές κάθε είδους είναι προ­πέ­τα­σμα καπνού και πολι­τι­κή – ιδε­ο­λο­γι­κή – ψυχο­λο­γι­κή προ­ε­τοι­μα­σία των λαών είτε για παθη­τι­κή απο­δο­χή ή και ενερ­γη­τι­κή στρά­τευ­ση με την πλευ­ρά των «τιμω­ρών». Το έχου­με ζήσει σε προη­γού­με­νους σχε­τι­κά πρό­σφα­τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους του χρο­νι­κού δια­στή­μα­τος που ακο­λού­θη­σε τις ανα­τρο­πές στις πρώ­ην σοσια­λι­στι­κές χώρες. Ούτε ειρη­νι­κός, ούτε ανθρώ­πι­νος δεν είναι ο καπι­τα­λι­σμός όπως υπο­στή­ρι­ξαν όσοι χαι­ρέ­τι­σαν την ανα­τρο­πή και δια­κή­ρυ­ξαν πως έρχε­ται «νέα περί­ο­δος ειρή­νης, δημο­κρα­τί­ας, ευη­με­ρί­ας για την ανθρω­πό­τη­τα». Τα όσα ακο­λού­θη­σαν, τα όσα συμ­βαί­νουν γύρω μας, ένα επι­βε­βαιώ­νουν με τον πιο τρα­γι­κό τρόπο:

ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ.

Τα ελλη­νο­τουρ­κι­κά με την όλο και πιο επι­θε­τι­κή στά­ση της Τουρ­κί­ας, οι διεκ­δι­κή­σεις σε βάρος της Ελλά­δας, οι παρα­βιά­σεις ελλη­νι­κού ενα­έ­ριου και θαλάσ­σιου χώρου, οι απει­λές για την ΑΟΖ στο Αιγαίο, την Κύπρο, δεν είναι «καρ­πός εσω­τε­ρι­κών προ­βλη­μά­των», είναι αξιώ­σεις της αστι­κής τάξης της Τουρ­κί­ας στο πλαί­σιο ευρύ­τε­ρων σχε­δια­σμών και παζα­ριών στην περιο­χή. Οι αντα­γω­νι­σμοί των κυρί­αρ­χων τάξε­ων των δύο χωρών, δεν είναι υπό­θε­ση των δύο γει­το­νι­κών λαών. Οι λαοί δεν έχουν τίπο­τα να μοι­ρά­σουν μετα­ξύ τους και κάθε βήμα έντα­ξης στο «παι­χνί­δι» εγκυ­μο­νεί θανά­σι­μους κινδύνους.

Η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κι όλα τα κόμ­μα­τα – φορείς που συντάσ­σο­νται στη γραμ­μή της «εθνι­κής ενό­τη­τας – εθνι­κής ομο­ψυ­χί­ας» φέρουν βαριές ευθύ­νες για την εμπλο­κή της Ελλά­δας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και πολέ­μους. Εξί­σου βαριές είναι οι ευθύ­νες τους για τη μετα­τρο­πή της Ελλά­δας σε ένα τερά­στιο ορμη­τή­ριο-βάση εξόρ­μη­σης των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων. Κοντά στις υπάρ­χου­σες ευρω­να­τοϊ­κές βάσεις του θανά­του, νέες βάσεις κάθε είδους έρχο­νται να ενι­σχύ­σουν τις πολε­μι­κές δυνα­τό­τη­τες των ιμπε­ρια­λι­στών ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Είναι ψέμα και απύθ­με­νη υπο­κρι­σία των υπο­στη­ρι­κτών της «ευρω­α­τλα­ντι­κής πορεί­ας» της Ελλά­δας, η θέση για «δια­σφά­λι­ση των συνό­ρων και της ακε­ραιό­τη­τας της χώρας» εξαι­τί­ας της συμ­με­το­χής στο ΝΑΤΟ, την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ και τη συμπό­ρευ­ση με τις ΗΠΑ. Στον πυρε­τό της πολε­μι­κής προ­ε­τοι­μα­σί­ας τους για χτύπημα-«τιμωρία» στη ΣΥΡΙΑ, η βάση της Σού­δας έχει την «τιμη­τι­κή της». Δεν μπο­ρούν να παρι­στά­νουν τους αθώ­ους όταν προ­σφέ­ρουν βάση εξόρ­μη­σης για τις δολο­φο­νι­κές επι­χει­ρή­σεις των ιμπε­ρια­λι­στών, όποιο μαν­δύα κι αν φέρουν, για να ξεγε­λά­σουν τους λαούς.

Όλα τα παρα­πά­νω ο ορα­τός κίν­δυ­νος ενός γενι­κευ­μέ­νου πολέ­μου, κάνουν επι­τα­κτι­κή την ανά­γκη αγω­νι­στι­κής επα­γρύ­πνη­σης και ετοι­μό­τη­τας του αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κού αντι­πο­λε­μι­κού κινήματος .

- Όχι στην ελλη­νι­κή υπο­στή­ρι­ξη στις δολο­φο­νι­κές επι­χει­ρή­σεις των ιμπε­ρια­λι­στών ενά­ντια στο λαό της Συρί­ας και αλλού.

- Να κλεί­σουν τώρα οι βάσεις του θανά­του, ούτε γη ούτε νερό στους φονιά­δες των λαών.

- Οι φαντά­ροι είναι του λαού παι­διά, έξω από τα σύνο­ρα δεν έχου­νε δουλειά.

- Φονιά­δες ληστές υπο­κρι­τές είναι όλοι οι ιμπεριαλιστές.

- Όχι στα σχέ­δια των ιμπε­ρια­λι­στών, ειρή­νη φιλία των λαών.

- Καμία θυσία για την πλουτοκρατία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο