Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ειδικοί επιστήμονες: Αν υποψιάζεστε κοροναϊό, επικοινωνήστε με τον ΕΟΔΥ για να λάβετε οδηγίες

Δεν υπάρ­χει ένδει­ξη συνε­χι­ζό­με­νης μετά­δο­σης του νέου κορο­ναϊ­ού στην κοι­νό­τη­τα στην Ελλά­δα και δεν κρί­νε­ται απα­ραί­τη­τη η ανα­στο­λή άλλων μαζι­κών συγκε­ντρώ­σε­ων, εκτός των καρ­να­βα­λι­κών, υπο­γραμ­μί­ζουν οι ειδι­κοί επι­στή­μο­νες. Τονί­ζουν δε, ότι η ανα­στο­λή λει­τουρ­γί­ας των σχο­λεί­ων, θα επα­να­ξιο­λο­γη­θεί το τριήμερο.

Οι επι­στή­μο­νες συστή­νουν ψυχραι­μία και τονί­ζουν ότι οι άνθρω­ποι που έχουν έρθει από πλη­γεί­σες από τον κορο­ναϊό περιο­χές και εμφα­νί­ζουν συμ­πτώ­μα­τα κρυο­λο­γή­μα­τος, βήχα, πυρε­τό, καταρ­ροή, πονό­λαι­μο, θα πρέ­πει να επι­κοι­νω­νούν με τον Εθνι­κό Οργα­νι­σμό Δημό­σιας Υγεί­ας (210 5212054), για να λάβουν οδη­γί­ες. Επα­να­λαμ­βά­νουν ότι δεν θα πρέ­πει μόνοι τους να πηγαί­νουν στα νοσο­κο­μεία, διό­τι υπάρ­χει κίν­δυ­νος δια­σπο­ράς του ιού. Πάντως, όπως ανα­φέ­ρε­ται, τα νοσο­κο­μεία προ­χω­ρούν στην εφαρ­μο­γή συστή­μα­τος δια­λο­γής των ασθε­νών, ενώ προ­γραμ­μα­τί­ζε­ται και η λει­τουρ­γία τετρα­ψή­φιου αριθ­μού στον ΕΟΔΥ, προ­κει­μέ­νου να απευ­θύ­νο­νται οι πολίτες.

Παράλ­λη­λα για τα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα, τονί­ζουν ότι συνε­χί­ζε­ται η επί­πο­νη δια­δι­κα­σία της ιχνη­λά­τη­σης των επα­φών τους και η παρα­κο­λού­θη­ση της υγεί­ας των στε­νών επα­φών τους. Με βάση αλγό­ριθ­μο που έχει το υπουρ­γείο Υγεί­ας και ο Εθνι­κός Οργα­νι­σμός Δημό­σιας Υγεί­ας δια­χω­ρί­ζο­νται σε υψη­λού κιν­δύ­νου επα­φές και χαμη­λού κιν­δύ­νου επα­φές. Παρα­δείγ­μα­τος χάριν, κάποιοι που έχουν βρε­θεί σε ένα δωμά­τιο περισ­σό­τε­ρο από 15 λεπτά, και έχουν έρθει σε πολύ κοντι­νή επα­φή, έχουν δώσει χει­ρα­ψία, μια αγκα­λιά, με κάποιον άνθρω­πο που έχει δια­γνω­στεί με τη νόσο, θεω­ρού­νται στε­νές επα­φές και υψη­λού κιν­δύ­νου επα­φές. Σε αυτούς τους ανθρώ­πους έχει από­λυ­τη σημα­σία να περιο­ρί­ζο­νται για 14 ημέ­ρες, να παρα­κο­λου­θούν την υγεία τους, και εάν εμφα­νί­σουν συμ­πτώ­μα­τα να ειδο­ποιούν τις αρχές. Αυτοί οι άνθρω­ποι είναι σημα­ντι­κό να περιο­ρί­ζο­νται κατ’ οίκον. Προ­ε­τοι­μα­ζό­μα­στε για την επό­με­νη φάση λένε οι επι­στή­μο­νες, και αυτή είναι η εκτε­τα­μέ­νη δια­σπο­ρά στην κοι­νό­τη­τα, όπου δεν υπάρ­χει σαφής πηγή προ­έ­λευ­σης του ιού. Παρά το γεγο­νός ότι παγκο­σμί­ως τα περισ­σό­τε­ρα κρού­σμα­τα αφο­ρούν άτο­μα με συγκε­κρι­μέ­νο επι­δη­μιο­λο­γι­κό ιστο­ρι­κό έκθε­σης, ή ταξί­δι σε συγκε­κρι­μέ­νες περιο­χές, η επι­δη­μία επε­κτεί­νε­ται σε όλο και περισ­σό­τε­ρες χώρες, και παρου­σιά­ζο­νται όλο και περισ­σό­τε­ρο φαι­νό­με­να μετά­δο­σης στην κοι­νό­τη­τα, όπου δεν υπάρ­χει σαφής πηγή προ­έ­λευ­σης. Επα­να­λαμ­βά­νουν δε, ότι δεν κολ­λά­ει κάποιος κορο­ναϊό επει­δή θα ακου­μπή­σει κάτι, αλλά επει­δή στη συνέ­χεια θα φέρει τα χέρια του στο στό­μα την μύτη τα μάτια. Γι’ αυτό υπο­γραμ­μί­ζουν τα ατο­μι­κά μέτρα υγιει­νής: συχνό και σχο­λα­στι­κό πλύ­σι­μο των χεριών με σαπού­νι, νερό ή αλκο­ο­λού­χο διά­λυ­μα, απο­φυ­γή επα­φών με άτο­μα που παρου­σιά­ζουν συμ­πτώ­μα­τα κρυολογήματος.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο