Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ: Η Άγκυρα δηλώνει ότι σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και ετοιμάζει αντίμετρα στις ΗΠΑ

Νέα σκλη­ρά παζά­ρια μετα­ξύ ιμπε­ρια­λι­στι­κών και περι­φε­ρεια­κών δυνά­με­ων στην πλά­τη του λαού της Συρί­ας επι­χει­ρούν να στή­σουν οι ΗΠΑ, παρά την άρνη­ση του Τούρ­κου Προ­έ­δρου Ρ. Τ. Ερντο­γάν να στα­μα­τή­σει, του­λά­χι­στον άμε­σα, τη στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση στη βορειο­α­να­το­λι­κή Συρία.

Η Τουρ­κία δια­βε­βαί­ω­σε την Ρωσία ότι θα σεβα­στεί την εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα της Συρί­ας, δήλω­σε ο μόνι­μος εκπρό­σω­πος της Ρωσί­ας στον ΟΗΕ Βασί­λι Νεμπέν­ζια, μετά τη συνε­δρί­α­ση του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ που είχε ως θέμα την εισβο­λή της Τουρ­κί­ας στη Συρία.

Ο υψη­λό­βαθ­μος Ρώσος διπλω­μά­της δήλω­σε επί­σης ότι ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν και ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν βρί­σκο­νται σε διαρ­κή επα­φή για την κατά­στα­ση στη Συρία με στό­χο να απο­κα­τα­στα­θεί πλή­ρως η εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα της χώρας. «Ο πρό­ε­δρος Πού­τιν βρί­σκε­ται σε διαρ­κή επα­φή με τον πρό­ε­δρο Ερντο­γάν. Επι­κοι­νώ­νη­σαν και σήμε­ρα, ο πρό­ε­δρος Ερντο­γάν θα επι­σκε­φθεί τη Μόσχα και φυσι­κά το ζήτη­μα αυτό θα συζη­τη­θεί. Η τουρ­κι­κή πλευ­ρά μας λέει ότι θα σεβα­στούν την εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα της Συρί­ας και ότι τελι­κός στό­χος είναι να δια­σφα­λι­σθεί η κυριαρ­χία και ακε­ραιό­τη­τα της Συρί­ας», δήλω­σε ο Νεμπένζια.

Ο ίδιος δήλω­σε ότι «η Ρωσία αντι­λαμ­βά­νε­ται την ανη­συ­χία της Τουρ­κί­ας για την εθνι­κή της ασφά­λεια, αλλά θεω­ρού­με ότι η επι­χεί­ρη­ση την οποία πραγ­μα­το­ποιούν θα πρέ­πει να είναι ανά­λο­γη των στό­χων που έχουν δια­κη­ρύ­ξει».

Τo Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ εξέ­φρα­σε σήμε­ρα την ανη­συ­χία του σε πολύ σύντο­μη δήλω­ση που υιο­θε­τή­θη­κε ομό­φω­να για τον «κίν­δυ­νο δια­σπο­ράς» των φυλα­κι­σμέ­νων τζι­χα­ντι­στών που κρα­τού­νται στη βορειο­α­να­το­λι­κή Συρία, χωρίς ωστό­σο να ζητή­σει τον τερ­μα­τι­σμό της τουρ­κι­κής στρα­τιω­τι­κής επί­θε­σης κατά των Κούρδων.

Τα 15 μέλη του Συμ­βου­λί­ου τονί­ζουν επί­σης στο κεί­με­νο αυτό «τη μεγά­λη ανη­συ­χία» τους απέ­να­ντι στο ενδε­χό­με­νο μιας ολο­έ­να και μεγα­λύ­τε­ρης επι­δεί­νω­σης της ανθρω­πι­στι­κής κατά­στα­σης στη βορειο­α­να­το­λι­κή Συρία.

«Όλοι συμ­φω­νού­με» όσον αφο­ρά τον κίν­δυ­νο μιας ανα­συ­γκρό­τη­σης της οργά­νω­σης «Ισλα­μι­κό Κρά­τος», δήλω­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο Δυτι­κός πρε­σβευ­τής που ζήτη­σε να μην κατονομαστεί.

Το κεί­με­νο που πρό­τει­νε η Γαλ­λία και υιο­θε­τή­θη­κε από το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας στο τέλος μιας συνε­δρί­α­σης τη σύγκλη­ση της οποί­ας ζήτη­σαν οι Ευρω­παί­οι δεν περιέ­χει ούτε κατα­δί­κη της τουρ­κι­κής επί­θε­σης ούτε ζητεί τον τερ­μα­τι­σμό των επι­χει­ρή­σε­ων του τουρ­κι­κού στρατού.

✔️   Η Άγκυρα προετοιμάζει αντίποινα στα μέτρα της Ουάσιγκτον

Το τουρ­κι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών ετοι­μά­ζει κυρώ­σεις ενά­ντια στις ΗΠΑ ως αντί­ποι­να των τιμω­ρη­τι­κών μέτρων που ανα­κοί­νω­σε ο πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ εις βάρος της Άγκυ­ρας για τη στρα­τιω­τι­κή της επι­χεί­ρη­ση στη βορειο­α­να­το­λι­κή Συρία, δήλω­σε σήμε­ρα ο εκπρό­σω­πος της τουρ­κι­κής προ­ε­δρί­ας Ιμπρα­χίμ Καλίν.

Μιλώ­ντας στο υπουρ­γι­κό συμ­βού­λιο στην Άγκυ­ρα, ο Καλίν ανέ­φε­ρε πως ειπώ­θη­κε ξεκά­θα­ρα σε Αμε­ρι­κα­νούς αξιω­μα­τού­χους πως η Τουρ­κία δεν θα κηρύ­ξει εκε­χει­ρία στη βόρεια Συρία και πως δεν θα δια­πραγ­μα­τευ­τεί με Κούρ­δους μαχητές.

✔️  Τραμπ: Το PKK «χειρότερη απειλή από το “Ισλαμικό Κράτος”»

Το Εργα­τι­κό Κόμ­μα του Κουρ­δι­στάν (PKK) συνι­στά «πιθα­νόν» μεγα­λύ­τε­ρη «τρο­μο­κρα­τι­κή απει­λή» από την τζι­χα­ντι­στι­κή οργά­νω­ση «Ισλα­μι­κό Κρά­τος», έκρι­νε ο Ντό­ναλντ Τραμπ.

«Το PKK, το οποίο είναι κομ­μά­τι των Κούρ­δων, όπως γνω­ρί­ζε­τε, είναι πιθα­νό­τα­τα χει­ρό­τε­ρο σε όρους τρο­μο­κρα­τί­ας και μια μεγα­λύ­τε­ρη τρο­μο­κρα­τι­κή απει­λή με πολ­λούς τρό­πους από όσο το ΙΚ», υπο­στή­ρι­ξε ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου στο Λευ­κό Οίκο.

Υπο­στη­ρί­ζο­ντας την από­φα­σή του για την απο­χώ­ρη­ση των αμε­ρι­κα­νι­κών στρα­τευ­μά­των από τη βόρεια Συρία, ο Τραμπ ανέ­φε­ρε πως δεν έδω­σε στον Τούρ­κο ομό­λο­γό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν την έγκρι­σή του για μια στρα­τιω­τι­κή επί­θε­ση, όπως τον κατη­γο­ρούν πολ­λοί που βρί­σκο­νται και εντός του Ρεπου­μπλι­κα­νι­κού Κόμ­μα­τος. «Δεν του έδω­σα το “πρά­σι­νο φως” και όταν το λέτε αυτό, είναι πολύ παρα­πλα­νη­τι­κό», είπε. «Ήταν το αντί­θε­το από ένα “πρά­σι­νο φως”, κατ’ αρχάς δεν είχα­με σχε­δόν κανέ­ναν στρα­τιώ­τη εκεί, οι περισ­σό­τε­ροι είχαν φύγει».

«Έχου­με μια κατά­στα­ση στην οποία η Τουρ­κία παίρ­νει εδά­φη στη Συρία. Η Συρία δεν είναι χαρού­με­νη. Ας βρού­νε μια λύση», πρό­σθε­σε. «Δεν θα εμπλα­κώ σε έναν πόλε­μο μετα­ξύ Τουρ­κί­ας και Συρί­ας», είπε.

Εισβολή Τουρκίας Συρία

Εκτί­μη­σε πως η Ουά­σιγ­κτον «θα προ­σπα­θή­σει να βρει μια λύση» με την Τουρ­κία σχε­τι­κά με την επί­θε­σή της στη βορειο­α­να­το­λι­κή Συρία, απει­λώ­ντας όμως ότι οι αμε­ρι­κα­νι­κές κυρώ­σεις θα είναι «κατα­στρο­φι­κές», εάν οι συζη­τή­σεις με την Άγκυ­ρα δεν πάνε καλά.

Την ίδια ώρα, ο υπό τις ΗΠΑ διε­θνής συνα­σπι­σμός που πολε­μά το «Ισλα­μι­κό Κρά­τος» στη Συρία και στο Ιράκ ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα πως οι δυνά­μεις του απο­χώ­ρη­σαν από τις συρια­κές πόλεις Τάκ­μπα και Ράκα, όπως και από ένα εργο­στά­σιο παρα­γω­γής τσι­μέ­ντου της εται­ρεί­ας «Lafarge» στο πλαί­σιο της απο­χώ­ρη­σης των δυνά­με­ων από τη βορειο­α­να­το­λι­κή Συρία.


(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Tass», AFP, «Reuters» & 902.gr)


Ατέχνως click

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο